Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Łodzie aluminiowe Tangiri Boat

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
790 odpowiedzi w tym temacie

#481 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 07 czerwiec 2021 - 20:18

Nie można porównywać lodzi 370 do 400 jak już to porównuj porównujmy w podobnym rozmiarze.
  • Radbraw lubi to

#482 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15676 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 07 czerwiec 2021 - 21:50

Poniżej filmik jak pływałem po sporych już falach w Szwecji choć film jak zwykle nie oddaje do końca tego jaka jazda była na wodzie.
Oczywiście w tych warunkach nie było mowy o ślizgu nawet na większych łódkach.

Pływałem wcześniej pontonami do 470cm, później skylla 370 i pomiędzy tymi jednostkami a ortisem 400 jest przepaść na korzyść ortisa, jeśli chodzi o pływanie po falach.

https://m.facebook.c...232953390&mdf=1

Ciekawe, zawsze myślałem że ponton o podobnej długości jest dzielniejszy od łódki, Marek Szymański przez lata atakował Bałtyk pontonem . Ja mam porównania tylko pomiędzy pontonami i łódkami 3,30-4 metry i to raczej z niższej półki i na dużej fali lepiej się na pontonie czułem.

#483 OFFLINE   Michal_

Michal_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 265 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Moniatycze

Napisano 07 czerwiec 2021 - 22:12

A to nie jest przypadkiem tak że na fali lepiej pływa się głęboką "V", a łowi przyjemniej właśnie na gumiaku o podobnych wymiarach?

#484 OFFLINE   sol321

sol321

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 778 postów
  • Imię:Mateusz
  • Nazwisko:S.

Napisano 08 czerwiec 2021 - 06:04

Dzielny na fali a komfortowe pływanie po fali to dwie różne rzeczy, łódź z głębszą V przy płynięciu po fali w ślizgu lepiej tnie fale a ponton skacze i jest niekomfortowy.
Skylla 370 a ortis 400, który ma 392 cm to są łodzie wielkościowo i pod względem wagi bardzo podobne, ale ze względu na kształt dna i szerokość łodzi Skylla 370 jest super na rzeki i nieduże zbiorniki gdzie nie trzeba pokonywać dużych odległości w ślizgu na falach, bo jest to niekomfortowe i kręgosłup dostaje po zaworach...
Filmik wkleiłem bo kolega pytał czy ortisa da radę na większej fali.

#485 ONLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5861 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 08 czerwiec 2021 - 07:21

Pływałem 5m Skylla i Tangiri 400 po dużych falach. Przy Skylli musiałem się mocno pokładu trzymać bo myślałem że mi krążki międzykręgowe zmiażdży, a przy Ortisie tylko tłukło.

#486 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 08 czerwiec 2021 - 07:24

Pływałem 5m Skylla i Tangiri 400 po dużych falach. Przy Skylli musiałem się mocno pokładu trzymać bo myślałem że mi krążki międzykręgowe zmiażdży, a przy Ortisie tylko tłukło.

żeby nie tłukło po kręgosłupie fotel amortyzowany znacząco pomaga lub wersja tańsza podstawa amortyzowana http://www.maister.p...go-springfield/

• Pumba i karkoszek lubią to

#487 ONLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5861 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 08 czerwiec 2021 - 09:18

żeby nie tłukło po kręgosłupie fotel amortyzowany znacząco pomaga lub wersja tańsza podstawa amortyzowana http://www.maister.p...go-springfield/

Pewnie tak, tyle że ja byłem pasażerem i trochę głupio mówić właścicielowi żeby następnym razem mi drugi mięciutki fotel zainstalował.

Użytkownik wujek edytował ten post 08 czerwiec 2021 - 09:19

• bassy lubi to

#488 OFFLINE   skorupa13

skorupa13

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 93 postów
  • LokalizacjaKłobuck

Napisano 08 czerwiec 2021 - 13:55

Nie było jeszcze takiej fali na Żarnowcu której nie dałby rady Ortis 400
:)

A jeśli była taka to za Gierka ( wczesnego )  :) 

Witam!

Pytanko do osób, które znają j. Żarnowieckie. Czy na Ortisie 400 da radę pływać jak jest większa fala na Żarnowcu, czy potrzebna większa łódź. Pływam na Mawericu 370D-S i przy większej fali problem z utrzymaniem kursu (pewnie za lekki). 

PS. Woduję i wciągam na przyczepę sam.

Dzięki za wskazówki.

#489 OFFLINE   Arkadeus

Arkadeus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 08 czerwiec 2021 - 14:36

Ja też jestem już po pierwszym "prawdziwym" pływaniu. Prawdziwym w cudzysłowie, bo silnik miał 0 motogodzin i dwa dni było pływane na docieraniu silnika. Łódka ortis 400 silnik Yamaha 25 kucyków, na dziobie haswing 24-ro voltowy, pod przednim pokładem dwa akumulatory jeden dwudziestka czwórka 110 amperogodzin do dziobówki, drugi kwasiak 60 Ah do rozruchu spaliny i zasilania instalacji pokładowej, do tego ja z kumplem razem jakieś 180 kg no i bagaż wędkarski (nieznana woda to i wzięte wszystko co może się ewentualnie przydać :D ). łowisko rzeka ale z niewielkim uciągiem. Ponieważ nie mogłem odkręcić silnika więcej niż na pół gwizdka, to łódka dość długo wchodziła w ślizg ale jak już weszła, to nawet zmniejszałem gaz poniżej połowy żeby nie męczyć silnika a i tak z tym całym obciążeniem szła 35 na godzinę. Co do fal to na razie się nie wypowiadam ale parę razy przecinałem kilwatery innych łódek w ślizgu i ani kropelka na mnie nie spadła :) . Ogólnie wrażenia bardzo pozytywne.

Jak masz ustawiony silnik na pawęży tzn. trym ? Max silnik zbliżony do pawęży czy też odchylony o jedno lub dwa oczka ?

#490 OFFLINE   crizz100

crizz100

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 1214 postów
  • Lokalizacjamultikonto (@esoxx87, @Marcisio1, @esexlucius)

Napisano 08 czerwiec 2021 - 17:33

Jakiej wysokości jest burta w tangiri 400 , wewnątrz i na zewnątrz na środku łodzi

#491 OFFLINE   Arkadeus

Arkadeus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 10 czerwiec 2021 - 11:17

W takim razie zdecydowanie 400 wystarczy. Bez problemu ją sam zwodujesz i wyciągniesz, a że to grube aluminium to nie będziesz się bać ani kamyków ani muszli czy szkieł. Na silniku 20 HP samemu powinieneś powyżej 45km/h latać. Kumple we dwóch rozpędzali się do 43, ale nie byli jakoś bardzo załadowani. Wiadomo, że im więcej doładujesz tym prędkość będzie spadać. Ja pływałem we dwóch na załatwionej na rafie śrubie - każdy płat był wygięty w inną stronę, a i tak wchodziła w ślizg. Tyle, że prędkość jedynie zbliżała się do 40. Nowa śruba już zakupiona i testy już w marcu :D

Myślę, że 400 to taki uniwersał - nadaje się na rzekę i małe zbiorniki, ale także spokojnie nią popływasz na dużych otwartych wodach. Ja pływałem 3 dni na wielkim przymorskim rozlewisku (przy Rugii) z jednym dniem z wiatrem 10m/s. Na zupełnie otwartą wodę nie ryzykowałem wypływania, ale po sporych zatokach dało się trollować, a i z dotarciem z powrotem nie było żadnego problemu. Byłem bardzo pozytywnie zaskoczony jak przy tej długości zachowuje się na fali. Nie tłukła o nią i nie wlewała się woda do środka. Co ma duże dla mnie znaczenie, bo planuję tej łódki używać zarówno na Wiśle jak i na Rugii czy w Holandii.

Tangiri ORTIS 400 silnik Mercury 20 HP "nówka" z power trymem - prędkość max 20 KM/H  - kupując silnik sugerowałem właśnie się tym wpisem bo pływać szybko nie lubię / boję się. Ale 45 km a 20 km to jednak zbyt duża różnica.

Ktoś ma jakieś pomysły, co może być nie tak ?

Na pokładzie były dwie osoby plus dwa aku 100 ah pod pokładem przednim i tyle......

#492 OFFLINE   Lucas

Lucas

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1016 postów
  • LokalizacjaDolina Środkowej Wisły
  • Imię:Łukasz
  • Nazwisko:Lucas

Napisano 10 czerwiec 2021 - 11:38

Może masz silnik zbokowany na czas dotarcia?

#493 OFFLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów

Napisano 10 czerwiec 2021 - 12:20

zobacz czy nie masz za nisko osadzonego silnika 

48416967_321734008670905_813699382636445

Ogólnie na mercu 20 wyciągam max 35km/h samemu, około 29-32km w dwie osoby i trochę szpeju 

Użytkownik Wojciech_B edytował ten post 10 czerwiec 2021 - 12:21

• hlehle lubi to

#494 OFFLINE   wuran

wuran

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2177 postów
  • LokalizacjaLublin
  • Imię:Marcin

Napisano 10 czerwiec 2021 - 12:26

I zobacz tez jaką masz śrubę
  • wujek lubi to

#495 OFFLINE   @Brig

@Brig

Przedstawiciel marki KFP Watersports

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPip
  • 1914 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Arek

Napisano 10 czerwiec 2021 - 12:31

Tangiri ORTIS 400 silnik Mercury 20 HP "nówka" z power trymem - prędkość max 20 KM/H - kupując silnik sugerowałem właśnie się tym wpisem bo pływać szybko nie lubię / boję się. Ale 45 km a 20 km to jednak zbyt duża różnica.
Ktoś ma jakieś pomysły, co może być nie tak ?
Na pokładzie były dwie osoby plus dwa aku 100 ah pod pokładem przednim i tyle......

Może masz za mało oktanów w paliwie :-)
A tak serio, to do 400 minimum 30 gdy aku i dziobówka
20 jest dobra do gołej skorupy tej długości, a Ty masz łódź zabudowaną
Ale może się mylę :-) i kolega Hlehle coś poradzi
Tylko żeby nie kazał, odchudzić załogi :-) :-)

Użytkownik @Brig edytował ten post 10 czerwiec 2021 - 13:26

#496 OFFLINE   Arkadeus

Arkadeus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 10 czerwiec 2021 - 13:48

zobacz czy nie masz za nisko osadzonego silnika 

48416967_321734008670905_813699382636445

Ogólnie na mercu 20 wyciągam max 35km/h samemu, około 29-32km w dwie osoby i trochę szpeju 

to mam idealnie jak książka pisze

#497 OFFLINE   Arkadeus

Arkadeus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 10 czerwiec 2021 - 13:49

Może masz silnik zbokowany na czas dotarcia?

nie wiedziałem że jest taka opcja...... żadna kontrolka ostrzegawcza się nie świeci

#498 OFFLINE   Wojciech_B

Wojciech_B

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 974 postów

Napisano 10 czerwiec 2021 - 13:51

a masz licznik obrotów żeby sprawdzić do ilu się kręci ? 

#499 OFFLINE   hlehle

hlehle

rybołap

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3495 postów

Napisano 10 czerwiec 2021 - 14:31

Wszystko zależy od tego jak łódkę dociążymy. Długość to jeden z parametrów, ale jak wsiądzie kilka cięższych osób, dołożymy ciężkie aku plus dziobówke, to 20HP może tego nie pociągnąć.

Fizyka.

@Wojciech_B dorobiłeś się dziobówki czy nada pływasz bez?

Ja mam podobnie dociążoną łódkę, ale mam 25HP i taki silnik dla mnie jest optymalny. Nie raz sugerowałem , że 20HP to jest minimum i sam na takim pływałem z ojcem, ale wtedy nie miałem dziobówki i tylko jeden aku.

Znam też ekstremalny przypadek, gdzie panowie dobrze ponad 100 kg dołożyli 3 ciężkie aku, dziobówkę, mnóstwo szpeju i założyli bardzo ciężki silnik. Łódka co prawda pływała w ślizgu, ale w porównaniu do mojej to była męka. 

Gdzie masz te akumulatory umieszczone? Jak ciężki masz silnik? Może trzeba inaczej rozłożyć ciężar. Spróbujcie na szybko podczas startu, żeby pasażer przemeiścił się bardziej w kierunku dziobu do momentu aż łódź wejdzie w ślizg.

#500 OFFLINE   Arkadeus

Arkadeus

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 31 postów

Napisano 10 czerwiec 2021 - 14:38

a masz licznik obrotów żeby sprawdzić do ilu się kręci ? 

miałem tylko licznik mth. właśnie zamówiłem obrotomierz. Jak założę i sprawdzę to zaraz napiszę - może coś podpowiecie....

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych