1. A skąd każdy punkt chmury punktów dostaje swoje współrzędne jak nie z GPS? Czy to wbudowanego w ekran echo, czy z anteny zewnętrznej?
2. Kwestie układów względnych? bezwzględnych? pominę.
3. Linia brzegowa może Ci się nie pokrywać gdyż zdjęcia z Google nie zawsze są dokładne. W Google Earth można to łatwo sprawdzić przełączając mapy z różnych lat.
4. Przetwornik wcale nie musi "patrzeć" idealnie w dół i nie gimbal jest potrzebny
5. Tak jak piszesz, właśnie o modelowanie 3D w powalającej dokładności mi chodzi, do którego to modelowania jednak GPS RTK jest w mojej opinii niezbędny.
W przypadku SS3D i chmury punktów, każdy punkt dostaje swoje współrzędne......
To jak chcecie przyporządkowywać dane z zewnnętrznego GPS???
Poza tym jeśli chodzi o dokładność, to być może błąd w moich pomiarach, na moim jeziorze jest powiedzmy 10 metrów..... (wiem przesadzam)
Ale jest to błąd bezwzględny istotny jak np chcę się wpasować w istniejącą dokładną mapę....
Ale w ukladzie względnym ten błąd jest zawsze taki sam. Więc jeśli pomiar jest np kopnięty na wschód o 9,5 metra to ten błąd jest zawsze taki sam, a więc w układzie względnym, ograniczonym do jednego jeziora ta dokładność jest zawsze taka sama.
Np jesli na dnie mam kamien oddalony od szczytu pomostu o 100 metrów dokładnie na północ, to ta wartość się nie zmieni licząc od szczytu pomostu. A w układzie globalnym może być wartość błędna, ale dla nas nie ma to znaczenia.
Jeśli mam zmapowany jakiś fant na dnie, to zawsze go znajdę. Nie potrafię dostrzec błędu.
A że te moje pomiary niekoniecznie zgadzają się z linią brzegową z google?? A jakie to ma znaczenie??
Poza tym pomiary za pomocą SS3D to temat na książkę...
A sama dokładność pozycjonowania GPS to ostatnia rzecz, której bym się czepił....
SS3D to bardzo precyzyjne narzędzie........ ale największym wyzwaniem jest, sprawić, żeby przetwornik zawsze "patrzył" idealnie w dół.
A do tego potrzeba już stabilizacji podpbnej do tej z gimbali fotograficznych.
Dokładność mapy z chmury 3D jest powalająca. To bardziej modelowanie 3D, skanowanie 3D niż mapowanie.