No to faktycznie szalu niema zadnego w porównaniu do AT5 Lowranca(wygląda podobnie jak Lcm na starsze modele)W takim razie póki co jeśli chodzi o mapy to Lowrance chyba lepszy,bo mapka generowana pod niego z RM to raczej pikuś(zero problemu)
W sumie to miałem jeszcze różne kolory izobat - minor contours, ale niewiele to zmienia. Czarne linie są czytelniejsze w słońcu, Izobaty co 0,5 m, bo jeżeli są co 1m to taka mapka jest w ogóle cienka. Więcej nie wymodzę z RM, Autochart to półśrodek w porównaniu do at5, chyba trzeba pomyśleć o jakiejś Elitce, bo Helix 9 to już portable nie jest, żarcie prądu większe i biegać z tym np. po lodzie będzie niezbyt wygodne.
W rm jest możliwość masowego exportu wp. Hm nie trawi tego ? Możesz napisać w jakim formacie są logi z hm? Kolega mi przysłał .dat i coś jeszcze ale za ch. Rm niechęć ich zaimportować. ...
.SON
.DAT
.IDX
Wstukałem serie wp. na mapce przed exportem i nie ma ich w echu po przeniesieniu izobat. Po prostu wstawiłem je, opisałem w nazwie głębokość - nie używałem opcji lock wp.
Problemy z importem miałem wtedy, gdy np. rozpocząłem zapis natychmiast po włączeniu - bez ustalenia pozycji gps, lub jak coś się zwiesiło - pływałem, a pozycja gps nie ulegała zmianie, ew. jak wyłączyłem urządzenie bez wcześniejszego zakończenia nagrywania. (...trudne początki)
Wtedy pliki zawierają błędy i faktycznie RM ich nie łyka.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 03 marzec 2016 - 06:07