Napisałem i poprawili. Odpisali, że będą też zamieniać "ł" na "l" w pozostałych mapach.
Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance?
#681 OFFLINE
Napisano 14 wrzesień 2020 - 20:00
- Dziekon lubi to
#682 OFFLINE
Napisano 15 wrzesień 2020 - 06:20
Napisałem i poprawili. Odpisali, że będą też zamieniać "ł" na "l" w pozostałych mapach.
Dziękuję bardzo. Tak mi to ł nie podobało się. Pamiętam stare programy komputerowe i podobne problemy.
#683 OFFLINE
Napisano 15 wrzesień 2020 - 09:48
Dziękuję bardzo. Tak mi to ł nie podobało się. Pamiętam stare programy komputerowe i podobne problemy.
Ale jest, kurde, 2020 rok, a nie 1993. Co ciekawe, inne polskie znaki nie przeszkadzają echosondzie w odczycie mapy.
#684 OFFLINE
Napisano 15 wrzesień 2020 - 19:26
Ale jest, kurde, 2020 rok, a nie 1993. Co ciekawe, inne polskie znaki nie przeszkadzają echosondzie w odczycie mapy.
No dokładnie o tym dzisiaj myślałem: "ń" nie stwarza problemu. Mapa Wełtynia działa. Jeszcze raz dziękuję.
#685 Guest_Michal Sz_*
Napisano 18 wrzesień 2020 - 09:36
Witam, czy ktos wie jaka jest dokaldnosc naprowadzania na zapamietany punkt w Echu Lowrance Elite Ti2?
Zastanawiam sie czy ufac ze trafie ponownie w punkt co do ok 2m.
#686 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2020 - 10:41
Witam, czy ktos wie jaka jest dokaldnosc naprowadzania na zapamietany punkt w Echu Lowrance Elite Ti2?
Zastanawiam sie czy ufac ze trafie ponownie w punkt co do ok 2m.
Dokładność modułu GPS zależy od dostępnych satelitów - ilości tychże. 3m marginesu - to standardowy przedział. Natomiast Musisz uwzględnić odległość przetwornika od ekranu, bo fizycznemu obrazowi z ducera przypisywane są georeferencje z ekranu. Innymi słowy przy łodzi średniej wielkości to dodatkowe 2m do naturanej niedokładności sonaru i trudne będzie uzyskanie zakładanej przez ciebie dokładności.
#687 Guest_Michal Sz_*
Napisano 18 wrzesień 2020 - 19:04
Smartfony maja dość dobry kompas tego kompasu nie ma w echu bo jak stoisz to mapa tak się zacznie obracać ze pokazuje bzdury jeśli chodzi o kierunek dziobu w jaki aktualnie się znajduje.
Zastanawiam się czy dokupienie dodatkowej anteny GPS tej którą podpina się do sieci NMEA2000 zyskam na dokładności i czy kierunek dziobu będzie zawsze prawidłowy.
#688 OFFLINE
Napisano 18 wrzesień 2020 - 20:36
Czy dobrej marki smartfon będzie miał taki sam błąd to mnie ciekawi.
Smartfony maja dość dobry kompas tego kompasu nie ma w echu bo jak stoisz to mapa tak się zacznie obracać ze pokazuje bzdury jeśli chodzi o kierunek dziobu w jaki aktualnie się znajduje.
Zastanawiam się czy dokupienie dodatkowej anteny GPS tej którą podpina się do sieci NMEA2000 zyskam na dokładności i czy kierunek dziobu będzie zawsze prawidłowy.
Każdy szanujący się soft do robienia map ma korektę wprowadzanych danych pt. lokalizacja przetwornika. To najlepiej świadczy o dokładności i sprawie, o której pisałem powyżej. Aż żal, że producenci sonarów nie dają takiej opcji w nastawach systemowych, lub nie potrafię odnaleźć czegoś takiego..
Point1- biała tabletka fajna jest, mam i sobie chwalę, bo można zrobić taki numer- że na aluminiowej sztycy, nierdzewkami, można go przymocować bezpośrednio nad przetwornikiem i wtedy masz true data. Pływałem tak i mapy wyglądają nieco inaczej- zwłaszcza w nawrotach od brzegu. Dokładność jest taka sama jak w sonarze- bo tam moduł gps 10hz jest. Ważne,by go skalibrować i to porządnie,na wodzie- a nie kręcąc w łapkach jak to niektórzy doradzali, zamocować w odpowiednim miejscu na łodzi, by uniknąć zakłóceń i użyć nierdzewnych wkrętów- bo zwykłe nie pozwoliły mi kalibrować go- zanim wykminiłem o co chodzi, to trochę czasu spędziłem w warsztacie.
Wtedy dziób masz dość dokładnie- +/-3stopnie odchyłu - umiejscowiony na mapie w plotterze.
Inny sposób- to blokowanie widoku mapy na północ- ale wtedy procesor w głowie musi obrabiać dane, gdzie jest interesujacy nas obiekt, skoro północ jest...no tam gdzieś za plecami. Nie polecam generalnie. Być może, gdy Galileo będzie dostępny, to zwiększy się dokładność sonarów/Pointa1 bo plany są takie, by dokładność pozycji była do 10cm a to już bajka.
Oprócz tego pointem możesz zmierzyć pochylenie łodzi- a to przydatna rzecz przy ustawianiu przetwornika na rufie.
Overall. mocno polecam, ale to nie jest taka tania zabawa, bo zestaw startowy NMEA trzeba dokupić. Jak kasa jest- jak najbardziej.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 18 wrzesień 2020 - 20:37
- Sailfish lubi to
#689 Guest_Michal Sz_*
Napisano 19 wrzesień 2020 - 14:03
......
Point1- biała tabletka fajna jest, mam i sobie chwalę, bo można zrobić taki numer- że na aluminiowej sztycy, nierdzewkami, można go przymocować bezpośrednio nad przetwornikiem i wtedy masz true data. Pływałem tak i mapy wyglądają nieco inaczej- zwłaszcza w nawrotach od brzegu. Dokładność jest taka sama jak w sonarze- bo tam moduł gps 10hz jest. Ważne,by go skalibrować i to porządnie,na wodzie- a nie kręcąc w łapkach jak to niektórzy doradzali, zamocować w odpowiednim miejscu na łodzi, by uniknąć zakłóceń i użyć nierdzewnych wkrętów- bo zwykłe nie pozwoliły mi kalibrować go- zanim wykminiłem o co chodzi, to trochę czasu spędziłem w warsztacie. .......
Oprócz tego pointem możesz zmierzyć pochylenie łodzi- a to przydatna rzecz przy ustawianiu przetwornika na rufie.
Overall. mocno polecam, ale to nie jest taka tania zabawa, bo zestaw startowy NMEA trzeba dokupić. Jak kasa jest- jak najbardziej.
A czy jeśli w pobliżu na rufie masz silnik spalinowy jak to wpłynie na kalibrację ?
Na przyszły sezon chyba cie na to skusze bo mam dość krecenia się wskaźnika przy postoju. Albo gdzie w którym kierunku coś widzialem.
#690 OFFLINE
Napisano 19 wrzesień 2020 - 14:12
Point1 jest najlepszym wskaźnikiem zakłóceń...zrobię materia o tym na swego bloga o zabawkach, który już się tworzy.A czy jeśli w pobliżu na rufie masz silnik spalinowy jak to wpłynie na kalibrację ?
Na przyszły sezon chyba cie na to skusze bo mam dość krecenia się wskaźnika przy postoju. Albo gdzie w którym kierunku coś widzialem.
Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka
#691 OFFLINE
Napisano 21 wrzesień 2020 - 07:21
- mario i Maciek_7 lubią to
#692 OFFLINE
Napisano 21 wrzesień 2020 - 08:48
Maciek, rewelacyjnie, że zdecydowałeś się na ten krok i chcesz się dzielić wiedzą!
#693 OFFLINE
Napisano 27 wrzesień 2020 - 09:42
Komu wierzyć? Rozmawiamy o dokładnościach itp. a realia są takie jak poniżej- mam nadzieję, że nie wszędzie.
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 27 wrzesień 2020 - 09:44
#694 OFFLINE
Napisano 07 październik 2020 - 08:24
Mam taki problem mam Lowerance reveal tripleshot wgrałem mapy c map trzech zbiorników które mnie interesują, gdy chce je wybierać mieszają mi się tzn wybieram zbiornik nr 1 a wgrywa mi nr 2, wybieram nr 3 wgrywa mi nr 1 ... ktoś miał taki przypadek ? jak sobie z tym poradzić ...? przy trzech zbiornikach to mniejszy problem ale już przy większej ilości będę szukał na chybił trafił
#695 OFFLINE
Napisano 15 październik 2020 - 10:08
Bez poprawek ze stacji referencyjnych nie ma możliwości uzyskania dokładności rzędu 10cm.
Nie ma tu nawet znaczenia, że będziesz widział 30+ satelit GPS, Glonass, Beidou czy Galileo.
Każdy szanujący się soft do robienia map ma korektę wprowadzanych danych pt. lokalizacja przetwornika. To najlepiej świadczy o dokładności i sprawie, o której pisałem powyżej. Aż żal, że producenci sonarów nie dają takiej opcji w nastawach systemowych, lub nie potrafię odnaleźć czegoś takiego..
Point1- biała tabletka fajna jest, mam i sobie chwalę, bo można zrobić taki numer- że na aluminiowej sztycy, nierdzewkami, można go przymocować bezpośrednio nad przetwornikiem i wtedy masz true data. Pływałem tak i mapy wyglądają nieco inaczej- zwłaszcza w nawrotach od brzegu. Dokładność jest taka sama jak w sonarze- bo tam moduł gps 10hz jest. Ważne,by go skalibrować i to porządnie,na wodzie- a nie kręcąc w łapkach jak to niektórzy doradzali, zamocować w odpowiednim miejscu na łodzi, by uniknąć zakłóceń i użyć nierdzewnych wkrętów- bo zwykłe nie pozwoliły mi kalibrować go- zanim wykminiłem o co chodzi, to trochę czasu spędziłem w warsztacie.
Wtedy dziób masz dość dokładnie- +/-3stopnie odchyłu - umiejscowiony na mapie w plotterze.
Inny sposób- to blokowanie widoku mapy na północ- ale wtedy procesor w głowie musi obrabiać dane, gdzie jest interesujacy nas obiekt, skoro północ jest...no tam gdzieś za plecami. Nie polecam generalnie. Być może, gdy Galileo będzie dostępny, to zwiększy się dokładność sonarów/Pointa1 bo plany są takie, by dokładność pozycji była do 10cm a to już bajka.
#696 OFFLINE
Napisano 15 październik 2020 - 10:20
Opieram się na danych projektu Galileo.Bez poprawek ze stacji referencyjnych nie ma możliwości uzyskania dokładności rzędu 10cm.
Nie ma tu nawet znaczenia, że będziesz widział 30+ satelit GPS, Glonass, Beidou czy Galileo.
Wysłane z mojego moto e5 plus przy użyciu Tapatalka
#697 OFFLINE
Napisano 15 październik 2020 - 11:07
Tak, są to dane projektu Galileo ale dla pomiaru statycznego, tak wynika z informacji które udało mi się na szybko wyszukać.
Druga sprawa to dokładność zapisu współrzędnych w logu.
Kiedyś zainteresowałem się podpięciem zewnętrzenego GPSa z dokładnością geodezyjną (RTK GNSS) do Lowrance.
Na forum, bodajże Reefmastera, znalazłem info, że Lowrance zapisuje współrzędne w logu z dokładnością do metra. (być może jest to błędna informacja, nie wiem)
Jeśli tak jest, okazałoby się, że te 10cm jest niewykorzystywane.
Dla mnie jedynym rozwiązaniem byłoby zsynchronizowanie czasowe loga RTK z logiem Lowrance'a.
#698 OFFLINE
Napisano 15 październik 2020 - 15:22
Tak, są to dane projektu Galileo ale dla pomiaru statycznego, tak wynika z informacji które udało mi się na szybko wyszukać.
Druga sprawa to dokładność zapisu współrzędnych w logu.
Kiedyś zainteresowałem się podpięciem zewnętrzenego GPSa z dokładnością geodezyjną (RTK GNSS) do Lowrance.
Na forum, bodajże Reefmastera, znalazłem info, że Lowrance zapisuje współrzędne w logu z dokładnością do metra. (być może jest to błędna informacja, nie wiem)
Jeśli tak jest, okazałoby się, że te 10cm jest niewykorzystywane.
Dla mnie jedynym rozwiązaniem byłoby zsynchronizowanie czasowe loga RTK z logiem Lowrance'a.
Trzeba by wpiąć rtka w nmea2000 poprzez arduino i zrobić zeń dawcę pozycji. Skoro Rosjanie wpinają się w sieć N2k z własnymi źródłami danych- to może być możliwe. Tylko chodzi o kasę. Ile taki RTK kosztuje, no i rzecz najważniejsza- czy taka dokładność jest realnie potrzebna, skoro ekran ma ją znacznie mniejszą i błąd odczytu tak czy owak będzie?
Użytkownik Maciej_K edytował ten post 15 październik 2020 - 15:24
#699 OFFLINE
Napisano 16 październik 2020 - 11:22
Trzeba by wpiąć rtka w nmea2000 poprzez arduino i zrobić zeń dawcę pozycji. Skoro Rosjanie wpinają się w sieć N2k z własnymi źródłami danych- to może być możliwe. Tylko chodzi o kasę. Ile taki RTK kosztuje, no i rzecz najważniejsza- czy taka dokładność jest realnie potrzebna, skoro ekran ma ją znacznie mniejszą i błąd odczytu tak czy owak będzie?
W tym wypadku chodziło o pomiar batymetryczny przy użyciu SS3D gdzie wymagana byłaby właśnie dokładność geodezyjna.
O wpięciu przez NMEA2000 wiem, tu https://reefmaster.c...rtk-gps-to-hds7 ktoś pisał, że log jest w metrowej dokładności.
Chociaż kolejny post mówi już o cm.
Muszę się temu przyjrzeć kiedyś.
#700 OFFLINE
Napisano 16 październik 2020 - 13:26
W przypadku SS3D i chmury punktów, każdy punkt dostaje swoje współrzędne......
To jak chcecie przyporządkowywać dane z zewnnętrznego GPS???
Poza tym jeśli chodzi o dokładność, to być może błąd w moich pomiarach, na moim jeziorze jest powiedzmy 10 metrów..... (wiem przesadzam)
Ale jest to błąd bezwzględny istotny jak np chcę się wpasować w istniejącą dokładną mapę....
Ale w ukladzie względnym ten błąd jest zawsze taki sam. Więc jeśli pomiar jest np kopnięty na wschód o 9,5 metra to ten błąd jest zawsze taki sam, a więc w układzie względnym, ograniczonym do jednego jeziora ta dokładność jest zawsze taka sama.
Np jesli na dnie mam kamien oddalony od szczytu pomostu o 100 metrów dokładnie na północ, to ta wartość się nie zmieni licząc od szczytu pomostu. A w układzie globalnym może być wartość błędna, ale dla nas nie ma to znaczenia.
Jeśli mam zmapowany jakiś fant na dnie, to zawsze go znajdę. Nie potrafię dostrzec błędu.
A że te moje pomiary niekoniecznie zgadzają się z linią brzegową z google?? A jakie to ma znaczenie??
Poza tym pomiary za pomocą SS3D to temat na książkę...
A sama dokładność pozycjonowania GPS to ostatnia rzecz, której bym się czepił....
SS3D to bardzo precyzyjne narzędzie........ ale największym wyzwaniem jest, sprawić, żeby przetwornik zawsze "patrzył" idealnie w dół.
A do tego potrzeba już stabilizacji podpbnej do tej z gimbali fotograficznych.
Dokładność mapy z chmury 3D jest powalająca. To bardziej modelowanie 3D, skanowanie 3D niż mapowanie.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych