Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

ZEGRZE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5927 odpowiedzi w tym temacie

#2301 OFFLINE   nemo

nemo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 październik 2013 - 21:33

Dienekes, no nie wiem, czy by zabijali. Jeśli np. dotyczyłoby to tylko zalewu, to większość łowi jednak z łódki. Tam trudno schować rybę. A jednak tych kontroli trochę jest.

#2302 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów
  • LokalizacjaSyreni Gród/ Jadwisin
  • Imię:Radosław

Napisano 01 październik 2013 - 21:45

Nie zrozum mnie źle. Idea słuszna. Mentalność jednak plugawa. Skoro chamy w biały dzień na patelni szarpią niewymiarowe sumki, to trudno mi uwierzyć, że nie spróbują swych sił w darmówkach.

#2303 OFFLINE   marcinesz

marcinesz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1191 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 01 październik 2013 - 21:45

Dwie refleksje:

- zgodzę się, że mamy w PL problem na wielu płaszczyznach. W tym taki, że nie ma u nas społeczeństwa obywatelskiego. Czyli "wolnoć Tomku w swoim domku", "szlachcic na zagrodzie..." itp. Generalnie, historycznie, Polak zawsze był niezależny, co czasami było naszą dumą, ale czasami jest przekleństwem. W wielu krajach (stety / niestety) krajan na krajana doniesie, jak zobaczy łamanie prawa. Nie jest to może fajne z jednej strony, ale z drugiej strony może by trochę pomogło... No tylko służba, do której się to zgłasza, musi wyegzekwować...

- generalnie wierzę w "kij i marchewkę" - to może by tak wprowadzić zasadę, że straż wędkarska / firmy ochroniarskie na akwenach mają się utrzymać z tego, co skasują na mandatach? Z fotoradarami się sprawdziło aż nadto, stawiali nawet tam, gdzie było bezpiecznie, aby zarobić... Jak znam przedsiębiorczość Polaków, za chwilę musielibyśmy kontrolować kontrolerów, aby za bardzo nie kontrolowali... Ja już bym wolał taką patologię.

#2304 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce
  • Imię:Bartek

Napisano 01 październik 2013 - 23:53

A może zlikwidować opłaty i składki? Chcesz łowić? Zapłać 20 zł za dzień łowienia i już. Wolno zabrać 2 kg ryb, musisz zgłosić ryby przedstawicielowi dzierżawcy, kontrolerzy wystawiają rachunek na wodzie, np. kolejne 10 zł za kilogram każdej złowionej ryby. Nie stawiłeś się do kontroli? Płacisz myto, np. 100 zł za dzień, bez względu na ilość złowionych/zabranych ryb. Nikogo nie interesuje, że musisz podjechać 20 km do kontroli. Kupiłeś zezwolenie, nie stawiłeś się do kontroli, płacisz, obligatoryjnie, na podstawie regulaminu łowiska, który akceptujesz kupując zezwolenie.

Chcesz łowić na większym obszarze bez składek dziennych? Nie ma problemu. Płacisz 100 zł za każdy zbiornik zamknięty i 2 zł za kilometr rzeki, na której chcesz wędkować, w rachunku miesięcznym. Wybierasz łowiska i terminy. Każdy wyjazd dokumentujesz w rejestrze, który przedstawiasz dzierżawcy w terminie 7 dni od zakończenia łowienia. Nie przekazałeś, płacisz 10 zł za każdy dzień spóźnienia. I tak na przykład i tak dalej.

Szkoda, że nie da się tego zrealizować. :unsure:

#2305 OFFLINE   Majo

Majo

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1095 postów

Napisano 02 październik 2013 - 18:16

A może zlikwidować opłaty i składki? Chcesz łowić? Zapłać 20 zł za dzień łowienia i już. Wolno zabrać 2 kg ryb, musisz zgłosić ryby przedstawicielowi dzierżawcy, kontrolerzy wystawiają rachunek na wodzie, np. kolejne 10 zł za kilogram każdej złowionej ryby. Nie stawiłeś się do kontroli? Płacisz myto, np. 100 zł za dzień, bez względu na ilość złowionych/zabranych ryb. Nikogo nie interesuje, że musisz podjechać 20 km do kontroli. Kupiłeś zezwolenie, nie stawiłeś się do kontroli, płacisz, obligatoryjnie, na podstawie regulaminu łowiska, który akceptujesz kupując zezwolenie.

Chcesz łowić na większym obszarze bez składek dziennych? Nie ma problemu. Płacisz 100 zł za każdy zbiornik zamknięty i 2 zł za kilometr rzeki, na której chcesz wędkować, w rachunku miesięcznym. Wybierasz łowiska i terminy. Każdy wyjazd dokumentujesz w rejestrze, który przedstawiasz dzierżawcy w terminie 7 dni od zakończenia łowienia. Nie przekazałeś, płacisz 10 zł za każdy dzień spóźnienia. I tak na przykład i tak dalej.

Szkoda, że nie da się tego zrealizować. :unsure:

Yyy jeszcze jakieś życzenia??? Ja obecnie żadnej kontroli nie widziałem już hohoho! A Ty chcesz żeby cos takiego kiedyś było?? :)

#2306 OFFLINE   nemo

nemo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 październik 2013 - 20:01

z tego wszystkiego najbardziej prawdopodobne wydaje się wprowadzenie limitów rocznych dla ZZ. Rozpoznam temat, czy w ogóle jest szansa iść z takim postulatem do okręgu.

Użytkownik nemo edytował ten post 02 październik 2013 - 20:02

#2307 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 03 październik 2013 - 09:29

Pisz wniosek do okręgu, dobrze by było, gdyby podpisało się wielu wędkarzy. Po jakimś czasie żądaj odpowiedzi, np po miesiącu. Temat powinien pojawić się na posiedzeniu Zarządu. A jak będzie, to zobaczysz.

#2308 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów

Napisano 03 październik 2013 - 09:39

Z chęcią się pod tym podpiszę. Nie tylko ja zresztą. Grupę mamy tu niczego sobie i warto spróbować.

#2309 ONLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 03 październik 2013 - 10:01

Obiema rękami się pod takim wnioskiem podpisuję

#2310 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo
  • Imię:Marcin

Napisano 03 październik 2013 - 20:21

Panowie na początku roku powstała pewna inicjatywa:

http://www.petycjeon...galnym_klusolom

podpisy cały czas są zbierane z zamiarem przedstawienia petycji do ZG i pociągnięcia tematu dalej.

Obserwując dyskusje na różnych forach i ilość osób krytykujących działania ZG a raczej ich brak w temacie, trochę dziwi mnie mała ilość podpisów. Prawda jest taka że dopóki nie zaczniemy działać to z samych dyskusji niewiele wynika.

Z ciekawostek, petycja została wysłana do większości kół PZW na mazowszu niestety z odzewem bardzo marnym więc jedynie oddolna inicjatywa może cokolwiek zmienić.

#2311 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 03 październik 2013 - 22:27

Pozwolę sobie na propagowanie tego apelu na WCWI.

Petycja powinna być skierowana do Mazowieckiego ZO PZW, to oni są dzierżawcą tej wody. Znając to towarzystwo, nie liczę na sukces, niestety. :(

• ali lubi to

#2312 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15678 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 październik 2013 - 22:56

Czy na ZZ ciągle stoją legalne siatki PZW?

#2313 OFFLINE   bartsiedlce

bartsiedlce

Ekspert

• Moderatorzy
  • 6313 postów
  • LokalizacjaSiedlce

Napisano 03 październik 2013 - 23:09

Tak, stoją. Racjonalna gospodarka rybacka kłania się wędkarzom. :wacko:

Najgorsze jest to, że w obszarach zamkniętych okresowo dla wędkarzy też.

Użytkownik bartsiedlce edytował ten post 03 październik 2013 - 23:10

#2314 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 04 październik 2013 - 07:41

Dobra petycja. niech każdy z was roześle linka kolegom po kiju to może się trochę ruszy.

#2315 OFFLINE   _ronin

_ronin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 614 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Jacek

Napisano 04 październik 2013 - 08:36

Czy na ZZ ciągle stoją legalne siatki PZW?

Jane, że stoją z czwartu na piątek. Z tego co wiem to do 7.00 musza je wszytskie zebrać.

#2316 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów

Napisano 04 październik 2013 - 08:43

I właśnie dlatego w weekendy ludzie mają słabsze wyniki od szczęściarzy (albo i pechowców...), którym dane jest łowić od poniedziałku do piątku :ph34r:

#2317 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów
  • LokalizacjaWarszawa/Legionowo

Napisano 04 październik 2013 - 09:16

Zarzucę powyższy link na inne forum a także na naszym wędkarskim forum w pracy. Sam juz podpisałem.

A z innej beczki - był może ktoś w tygodniu? Jak się sprawy mają odkąd zaczęły się przymrozki? Ja wybieram się w weekend...

#2318 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów

Napisano 04 październik 2013 - 09:20

Wiesz, w kratkę. Dopiero dziś odnotowałem prawdziwy mróz (-3), więc podejrzewam, że dopiero teraz pogoda może przynieść jakieś zmiany. Ten tydzień był dla mnie gorszy od poprzedniego ilościowo, ale jakościowo jest lepiej. Mowa o mniejszych irokezach, bo tylko na nie się nastawiałem.

#2319 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów
  • LokalizacjaWarszawa/Legionowo

Napisano 04 październik 2013 - 09:31

Fakt, dziś mieliśmy juz prawdziwy mrozek  :)  Dzięki za info! Ja wybiorę się poszukać tych większych kuzynów ;)

#2320 OFFLINE   janih

janih

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 469 postów
  • Lokalizacjanad wodą

Napisano 04 październik 2013 - 09:31

Podpisalem.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych