Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

ZEGRZE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5927 odpowiedzi w tym temacie

#3221 OFFLINE   Przemsol

Przemsol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1277 postów

Napisano 16 czerwiec 2015 - 11:04

nie widziałem więc ręki sobie nie dam uciąć....ale już w tym roku zostało złowionych kilkanaście sandaczy grubo powyżej 70ciu cm na zegrzu....i nie mówię o okresie ochronnym. jeżeli jest się co dziennie na wodzie to się połowi...jak się jest raz na jakiś czas to trzeba mieć szczęście by trafić w żerowanie... tyle gum kogutów woblerów i innych błyskotek które ryby w zegrzu widziały to w nie jednym sklepie wędkarskim nie ma.... sami wiecie co się dzieje jesienią.... ryby w kaskach pływają bo między łódkami ciężko przepłynąć...

beton PZW będzie się jeszcze miał długo długo dobrze....bo znam przynajmniej jednego człowieka w moim wieku (chyba nie takim stary) który powiela takie bzdury pzw że aż boli.....w zamian koło sponsoruje....

wracając do zegrza....jest potencjał ale jest też nieme przyzwolenie i przymykanie oka na kłusoli z kartami wędkarskimi, są rybacy - bo operat rybacki trzeba wyrobić...

a na zegrzu można połowić nawet przy takim naszym marudzeniu :)

#3222 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 16 czerwiec 2015 - 14:44

nie widziałem więc ręki sobie nie dam uciąć....ale już w tym roku zostało złowionych kilkanaście sandaczy grubo powyżej 70ciu cm na zegrzu....i nie mówię o okresie ochronnym. jeżeli jest się co dziennie na wodzie to się połowi...jak się jest raz na jakiś czas to trzeba mieć szczęście by trafić w żerowanie... tyle gum kogutów woblerów i innych błyskotek które ryby w zegrzu widziały to w nie jednym sklepie wędkarskim nie ma.... sami wiecie co się dzieje jesienią.... ryby w kaskach pływają bo między łódkami ciężko przepłynąć...

beton PZW będzie się jeszcze miał długo długo dobrze....bo znam przynajmniej jednego człowieka w moim wieku (chyba nie takim stary) który powiela takie bzdury pzw że aż boli.....w zamian koło sponsoruje....

wracając do zegrza....jest potencjał ale jest też nieme przyzwolenie i przymykanie oka na kłusoli z kartami wędkarskimi, są rybacy - bo operat rybacki trzeba wyrobić...

a na zegrzu można połowić nawet przy takim naszym marudzeniu :)

Faktycznie szkoda ręki... :) 

Już nasi przodkowie mieli tendencje do przesadzania w opisie swoich wędkarskich sukcesów. Widać tendencje się utrzymały. 

• Fishhunter lubi to

#3223 OFFLINE   Przemsol

Przemsol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1277 postów

Napisano 16 czerwiec 2015 - 20:38

tendencje tak ale jeżeli znasz ludzi od wielu lat to wiesz ile trzeba odjąć albo wręcz dodać rybce żeby być blisko prawdy.....

były takie ryby na otwarciu....

• pawas2 lubi to

#3224 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 czerwiec 2015 - 11:28

tendencje tak ale jeżeli znasz ludzi od wielu lat to wiesz ile trzeba odjąć albo wręcz dodać rybce żeby być blisko prawdy.....

były takie ryby na otwarciu....

Nawet jeśli kiludziesięciu/kilkuset wędkarzy oddając tysiące rzutów łowi kilkanaście podrośniętych sandaczy na początku sezonu na takim akwenie jak ZZ to hmmm    są łowiska choć chyba  już  nie w Polsce gdzie taki połów ma jeden wędkarz przez parę godzin.  

#3225 OFFLINE   paawelek83

paawelek83

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1300 postów
  • LokalizacjaOżarów Mazowiecki

Napisano 17 czerwiec 2015 - 11:37

Miałem jeden dzień kiedy trafiłem wielkie żarcie. Złowiłem jednego dnia ok 40 sandaczy z czego 2 ok 60cm.
Czyli jednak czasami coś się trafi ale to był jeden taki dzień od kąd pływam po Zegrzu.
  • konik lubi to

#3226 OFFLINE   Przemsol

Przemsol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1277 postów

Napisano 17 czerwiec 2015 - 12:54

nie zobaczycie nie przeczytacie ani nie usłyszycie o tym że się łowi na zegrzu i gdzie się łowi.... zwykle takie nowinki wychodzą ze sporym opóźnieniem. każdy kto trafi miejscówkę z aktywnymi rybami trzyma to w tajemnicy...

ale jak się dowiadujemy że ryby brały i każdy kto tam był łowił i każdy miał po dwa komplety plus trafiały się leszcze za kapotę to później się nie dziwcie że zalew jest wyorany....

kto z was słyszał o rybach (sandaczach) złowionych w zeszłym roku takich powyżej 90ciu cm a nawet w okolicach metra?

ja sam takie ryby zwłowione widziałem.....

widziałem też łódki które kilka razy w ciągu dnia spływały z sumami....bo przecież można mieć na łodzi jedną rybę a jak biorą to trzeba łowić żeby się opłaty zwróciły....

okonie łowione są namiętnie i zabierane....nie wiem jak cała rzesza wędkarzy ale ja nie lubię jeść mięsa z pasożytami a okoń na zalewie i narwi ma nicienie.... jak ktoś zainteresowany to mogę wstawić zdjęcia jak wygląda taki nicień....

nie ma co marudzić że ryby nie ma bo rybacy biorą wszystko.....oczywiście jestem za likwidacją odłowów na zegrzu ale wędkarze dokładają do tego niebagatelną rolę

kiedy mówię ludziom zagłosujmy...zróbmy ankietę za likwidacją odłowów i wprowadzenia całkowitego zabierania ryb (dowolnego gatunku) z zegrza przez 3 lata to spotykam się z uśmiechem na ustach rozmówcy...

#3227 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 czerwiec 2015 - 18:38

Miałem jeden dzień kiedy trafiłem wielkie żarcie. Złowiłem jednego dnia ok 40 sandaczy z czego 2 ok 60cm.
Czyli jednak czasami coś się trafi ale to był jeden taki dzień od kąd pływam po Zegrzu.

Możliwe że trafiłeś na te dopiero wpuszczone. Ale wynik i tak niesamowity jak na ZZ.

Mam w domu taki odcinek "Wędkarstwo moje hobby" gdzie dwóch facetów wymuje okonki z ZZ po 15- 20 cm Mają sprzęt (razem z łodzią) za 40-50 tyś w tym echosondę. Na koniec popłyneli do mostu w Wierzbicy i wyjeli szczupaka i sandacza na boczny trok - bo o tym był odcinek.

Trudne to do przełknięcia. Nie, nie to że mają sprzęt za 50 tyś ;)

Ja na Mazurach mając 6 lat większe okonki łapałem na wędkę z patyka, kawałek żyłki spławik i jakiś haczyk zasadniczo dowolnej wielkości. Pfzynętą była glizda :)

Użytkownik Jan76 edytował ten post 17 czerwiec 2015 - 18:43

#3228 OFFLINE   Rebel64

Rebel64

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1400 postów
  • LokalizacjaStolica
  • Imię:Dariusz
  • Nazwisko:Nicki

Napisano 17 czerwiec 2015 - 19:27

Z tego roku :)

Rewelacji nie ma, ale gdzieś trzeba łowić. 

Są lepsze i gorsze dni. Czasem można się miło zaskoczyć.

Zgadzam sie gdzies trzeba lowic nie moge wytrzymac od wyjazdu do wyjazdu do Szwecji musze byc nad woda min.raz na 2-tyg

• kapi81 lubi to

#3229 OFFLINE   Rotmistrz

Rotmistrz

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 20 czerwiec 2015 - 16:00

15-19.06, pięc dni ostrego orania wody na ZZ. Na Bugu bezrybie, tylko jedno przypadkowe branie - szczupak 65 cm. Na Narwi, wszystkie brania w mojej ukochanej zatoce, trzy szczupaki - 50, 52, 55 i 12 możliwych okoni. Mnóstwo małego okonia, dosłownie ciut większe od woblera, który ma 4-5 cm. Próbowałem w miejscach, na których trolling był zabroniony od lat - nic tam nie ma, martwa woda. W założeniu, miała to być wyprawa na sandacza... Normalnie pusty śmiech. Trudno już jest złowic wymiarowego szczupaka. Jednak wieczorem, po łowieniu, siedząc sobie wysoko na tarasie, słuchając ptaków, i mając widok na dolinę Narwi, człowiek (wędkarz) uspokaja się i cieszy się życiem...

• Martin77 lubi to

#3230 OFFLINE   Mejdżor

Mejdżor

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów
  • LokalizacjaWWA

Napisano 21 czerwiec 2015 - 16:02

Jak efekty w weekend? ja dziś byłem na 4 h i złapałem trochę świeżego powietrza...

• pawas2 lubi to

#3231 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów
  • LokalizacjaSyreni Gród/ Jadwisin
  • Imię:Radosław

Napisano 21 czerwiec 2015 - 17:05

Wczoraj od 7 do 12 na wodzie. Od dwucalowej gumy na 3 gr po 160 gr jerki. I nic. Nawet brania nie.

#3232 OFFLINE   Przemsol

Przemsol

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1277 postów

Napisano 21 czerwiec 2015 - 19:43

sobota upłynęła mi na testowaniu wędeczki UL pod casta ukręconej/przerobionej własnoręcznie więc głównie okoń...największy 36 cm.... więcej pływania i rzucania niż  faktycznego łowienia. niedziela 5 krótki zanderków i lechorek tak ok 3 kg...zapięty pod brodę...musi się interesował miękkim silikonem ;) ogólnie jak patrzyłem po łódkach i znajomych to tragedii nie było....

#3233 OFFLINE   Dienekes

Dienekes

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2272 postów
  • LokalizacjaSyreni Gród/ Jadwisin
  • Imię:Radosław

Napisano 22 czerwiec 2015 - 07:03

To faktycznie Eldorado mamy.
  • Bandit lubi to

#3234 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo
  • Imię:Marcin

Napisano 22 czerwiec 2015 - 08:55

A u mnie wczoraj sie zameldował zamiast sandałków, wąsaty kolega. Gdyby nie okres ochronny bylaby życiowka :(

#3235 OFFLINE   Jan76

Jan76

Forumowicz

• Oczekujący na akcept
  • PipPip
  • 434 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 czerwiec 2015 - 10:18

"Okazy" z zarybień plus pojedyńcze sztuki które pewnie spływają z górnych odcinków rzek. 

Prawie nie ma tych z naturalnego tarła bo nie mają szans.

#3236 OFFLINE   Martin77

Martin77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 551 postów
  • LokalizacjaWarszawa/Legionowo

Napisano 22 czerwiec 2015 - 10:21

To gratki mimo wszystko! ;) Adrenalina na pewno podskoczyła...

#3237 OFFLINE   Rotmistrz

Rotmistrz

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 45 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 25 czerwiec 2015 - 14:39

"Okazy" z zarybień plus pojedyńcze sztuki które pewnie spływają z górnych odcinków rzek. 

Prawie nie ma tych z naturalnego tarła bo nie mają szans.

Dziwna sprawa... Chyba mamy tak samo... Ktoś zawsze coś złowi, ryb nie da się "wybić" do końca. pozdr./Rotmistrz

#3238 OFFLINE   grzegorzyk

grzegorzyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Grzegorz

Napisano 27 czerwiec 2015 - 19:52

Wpadam na ZZ od ok. 12 lat i wierzyć się nie chce że staje się ona z roku na rok takim bezrybiem.

#3239 OFFLINE   Bandit

Bandit

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 360 postów
  • LokalizacjaLegionowo
  • Imię:Marcin

Napisano 27 czerwiec 2015 - 23:00

Wyniki dzisiejszych mistrzostw OM mówią same za siebie. Ciekawe jak bedzie jutro.

#3240 OFFLINE   grzegorzyk

grzegorzyk

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • LokalizacjaMazowsze
  • Imię:Grzegorz

Napisano 28 czerwiec 2015 - 13:06

Wyniki dzisiejszych mistrzostw OM mówią same za siebie. Ciekawe jak bedzie jutro.

Możesz coś więcej powiedzieć o wynikach,niezły czas posta miałeś. :)

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych