Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

ZEGRZE

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
5927 odpowiedzi w tym temacie

#821 OFFLINE   HUNTER

HUNTER

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 maj 2009 - 07:31

sobota - załoga HUNTERA
2 okonie
i 1 rapa - póki była w wodzie i dzielnie walczyła wydawała się być większa, po podebraniu czar prysł...
ogólnie tylko 4 godziny na wodzie - nastawienie laitowe...
szykuje się na Szwecję.
wyjazd w piątek :mellow: :mellow: :mellow: :mellow: :mellow:

#822 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów
  • Imię:Krzysztof

Napisano 05 maj 2009 - 07:43

Piotrek,
A gdzie szczupaki? Znowu łowisz bolenie... Czyżby to był efekt pływania ekspresowego? :mellow:

#823 OFFLINE   HUNTER

HUNTER

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 maj 2009 - 07:55

pływam ju najwolniej jak mogę tak na 1000 obr/min prędkość ok 4-4,2
sam nie wiem może to za szybko, ale ja go zupełnie dławie włącza mi się jakiś alarm, a silnik pracuje poniżej minimalnych i gaśnie
u mnie minimum na zasprzęglonym to 1000
ale może i masz racje
przyjrzę się temu
może to kwestia prędkości, ale wobki pracują prawidłowo...

#824 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 05 maj 2009 - 08:37

Prawidłowość tak wyraźna, że wniosek nasuwa się sam. Ja łapię na ZZ max. 1 - 2 bolenie rocznie. Moim zdaniem prędkość ciut za duża, może się sprawdzać w ciepłych miesiącach (np. w sierpniu miewałem brania szczupaków w środku dnia, w pół wody, na smukłe wobki, prowadzone boleniowym tempem) ale na początku i pod koniec sezonu może to być duży problem. Pogadaj z Mario, on ma przesprytny patent na zbyt wysoką minimalną prędkość obrotową. Chyba, że już widziałeś. Warto skopiować. B)

#825 OFFLINE   HUNTER

HUNTER

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 maj 2009 - 08:42

nie widziałem
ale zastanawia mnie fakt że wobki pracują normalnie
a co do bolków zawsze były przyłowem nawet jak miałem 2,5 km motorek.
wpadanie boleni to może być też kwestia miejsc,
ale podpytam maria o ten patent

#826 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 05 maj 2009 - 09:04

Mój patent nazywa się happy troller :lol: :lol:
http://www.basspro.com/webapp/wcs/stores/servlet/Product_101 51_-1_10001_16089____SearchResults

To popularne za wielką wodą, kilka różnych firm proponuje podobne rozwiązania.

Jest taki do kupienia na allegro - jest zamieszczonych kikla zdjęć dokładnie to prezentujących. Piotrek już wie B)

#827 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 05 maj 2009 - 09:08

Jakby nie patrzeć, brania boleni to wypadkowa miejsc, przynęt i sposobu prowadzenia, pogody etc. Ale jak procentowo stanowią istotny udział i to przy łowieniu szczupaków - to już może coś znaczyć.

Witaj Mario,
Jak zwykle czujny :D Jak tam wejście w sezon? W sobotę będę na wodzie, chyba że pogoda nie dopisze...

#828 OFFLINE   HUNTER

HUNTER

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 256 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 maj 2009 - 09:25

To popularne za wielką wodą, kilka różnych firm proponuje podobne rozwiązania.

Jest taki do kupienia na allegro - jest zamieszczonych kikla zdjęć dokładnie to prezentujących. Piotrek już wie B)

no ale ten na allegro to cena chyba za dwa, ktoś z lekka przesadził :angry: :angry: :angry: :angry:

#829 OFFLINE   szwagier

szwagier

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 97 postów
  • Lokalizacjapruszków

Napisano 05 maj 2009 - 10:57

ja tam rozpoczełem sezon w niedziele , pięknym , slicznie ubarwionym i walecznym szczupakiem, nieco krutki był, nie wiecej niż 40cm... ale na poczatek sezonu to i to niezłe, bo w porcie mówili że nikt szczupaka jeszcze w tym roku nie widział...trafiłem tez okonia takiego ze 25cm na paprocha i całkiem ładnie odprowadziły mi go do łódki
łapałem w dziwnym miejscu jak dla mnie , na głównym zbiorniku na wejsciu do kanału tego co na żerań prowadzi...
tak sobie tamtędy przepływałem i na moje oko kreci się tam sporo okonia , tak mi wygladało z zapisu że to okonie i jak stanełem i sprawdziłem to faktycznie tam były
łódka po remoncie sprawuje sie zarabiście, ale spotkałem na narwi znjomka co sprzedaję fajną łódke i chyba ją wezmę od niego.. w zwiazku z tym sprzedaję moją honde 30konna, jak komus potrzebna za zapraszam na priw, silnik nowy zeszłoroczny z salonu

#830 OFFLINE   mario

mario

Zaawansowany

• Moderatorzy
  • 3640 postów
  • LokalizacjaP L

Napisano 05 maj 2009 - 11:20

Witaj Mario,
Jak zwykle czujny :D Jak tam wejście w sezon? W sobotę będę na wodzie, chyba że pogoda nie dopisze...

Witaj,

Czujny, bo Piotrek do mnie dzwonił :lol:
U mnie cienko - w sobotę szczupaczyna 50+ oraz chyba podobny, który targnął 2 razy łbem spadł. Z ręki - okolice Dzierżenina.

Odpuszczam tamte rejony, szczególnie że za Kluskiem nie wolno pływać na silniku poza torem wodnym, co definitywnie, dodając bezrybność, eliminuje wędkarsko tamte miejsca...

#831 OFFLINE   szwagier

szwagier

Forumowicz

• Forumowicze
  • PipPip
  • 97 postów
  • Lokalizacjapruszków

Napisano 05 maj 2009 - 11:55

kolego , a gdzie to jest ten klusek? żebym sie nie nacioł ? i gdzie dokładnie nie mozna pływac na silniku?

#832 OFFLINE   adasio

adasio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 575 postów
  • LokalizacjaWarszawa Jelonki
  • Imię:Adam

Napisano 07 maj 2009 - 11:39

Pytanie nie do mnie ale odpowiem, klusek masz gdzieś w połowie drogi pomiędzy mostem w Wierzbicy a Dzierżeninem, wypływa tam malutki strumyk i jest stara stanica wędkarska zakładów PZL Wola, na drugim brzegu masz Ośrodek Dipservice, w pobliżu jest też wyspa rezerwat przyrody ptaków, czy jakoś tak i charakterystyczny zakręt głównego nurtu rzeki za którym zawsze stoi stado grunciarzy.

A jeśli chodzi o ryby to u mnie cienizna, albo szczupaki się stamtąd wyniosły albo nie potrafię ich już łowić dwa dni pływania i wynik ZERO :(

#833 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 11 maj 2009 - 06:26

W sobotę kilka wymiarowych okoni, w tym dwa całkiem ładne, sandacz 50+ i spory leszcz za kapotę. Zero szczupaków...

#834 OFFLINE   adasio

adasio

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 575 postów
  • LokalizacjaWarszawa Jelonki
  • Imię:Adam

Napisano 11 maj 2009 - 14:01

Miejscowy mówił mi że przed majówką, na odcinku od mostu w Wierzbicy do Kluska rybacy odłowili siatką ponad 3 tony białej ryby, ale sądząc po wynikach łowców drapieżników to nie była tylko biała ryba.

#835 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 11 maj 2009 - 14:47

Zaczyna mnie to martwić. 20 godzin na wodzie i ani jednego zębatego. Biorą nawet sumy i sandacze, więc chyba nie oduczyłem się łowić?

#836 OFFLINE   xenon

xenon

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 112 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 11 maj 2009 - 16:27

Ja też pływałem w sobotę.ZERO brań zero ryb.Jak dla mnie Zegrze już umiera.Wszytko było grane-guma,błystka,wobler.Baaaa nawet trol około 3km i Nic.Szczupaków jak nima tak nima :[ u napotkanych wędkarzy to samo :(

#837 OFFLINE   krzysiek

krzysiek

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 6198 postów

Napisano 13 maj 2009 - 08:26

Nie dramatyzuj :D , początek sezonu często jest nieciekawy. Jak do października albo do listopada będzie tak samo, to wtedy stwierdzę, że jest źle. Kilka osób na Forum położyło już na ZZ krzyżyk, a jakoś ciągle trafiają się szczupaki w przedziale 80-100 i większe, i sumy pow. 170cm – są tacy, co łowią je regularnie. Może nie jest to eldorado, ale jak ktoś zna wodę, to może z niej co nieco wycisnąć.

A 3km trola to tylko, co nic. Szczególnie jak nie można zlokalizować ryb. A jak w ogóle nie biorą, to ciężko stwierdzić, gdzie właściwie trzeba pływać. Za to całkiem fajnie biorą okonie – z trola i z ręki. Nie ma sensu walić głową w mur, tylko łowić to, co bierze.

#838 OFFLINE   xein

xein

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 101 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 maj 2009 - 23:34

w środę znowu bylem od 10.00 do 16.00. Efekt kilka okoni na paprocha. Ale brały strasznie niemrawo, nie było czuć momentu ataku, ale połykały bardzo głęboko. szczupaka jak nie było tak nie ma za to jętki zatrzęsienie. :unsure: :unsure: :unsure:

#839 OFFLINE   _ronin

_ronin

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 614 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Jacek

Napisano 01 czerwiec 2009 - 19:02

Od 14 maja żadnego wpisu, Panowie co się dzieje? czyżby na Zegrzu kompletnie nic nie było :huh: ?

#840 OFFLINE   mario11

mario11

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 29 postów

Napisano 01 czerwiec 2009 - 20:42

Witam Wszystkich,
jestem nowy na tym forum
zainteresował mnie głównie ten wątek ze względu na to, że od tego roku postanowiłem rozpocząć wędkowanie na ZZ.
Po przeczytaniu całego tematu z dużymi nadziejami wyruszyłem z bratem w drugi weekend maja na wedkowanie. Wypozyczalismy lodke w 13 i za kazdym razem kierowaliśmy się w kierunku zapory (ze wzgledu na brak silnika nie byly to moze duze odleglosci ale troche popływaliśmy z jednej i z drugiej strony)
Po trzech takich wyprawach muszę powiedzieć, że jestem jak na razie mocno rozczarowany. wyniki do tej pory to kilkanascie okonków i sandacz (pierwszy na spining ok 2kg - wszystko wracało do wody).
Mam nadzieję, że będzie lepiej bo nie zamierzamy tak szybko odpuścić, ale niepokojący jest fakt że nie tylko my nie łowiliśmy, co można by wytłumaczyć nieznajomością wody, ale wszyscy inni będący na wodzie w tym samym czasie.
Oby sprawdziły się słowa gościa ze stanicy, który powiedział, że od czerwca się ruszy :D
pzdr

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych