Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przyczepa do łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2605 odpowiedzi w tym temacie

#601 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 29 kwiecień 2018 - 07:37

Lampy spoko rozwiązanie też bym zrobił coś takiego u siebie...

#602 OFFLINE   Pawel_MORD_Jezewski

Pawel_MORD_Jezewski

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 17 postów
  • LokalizacjaCzłuchów
  • Imię:Paweł

Napisano 29 kwiecień 2018 - 19:26

Dołączam się do pytania Kolegi Hermano. Jeśliby można było prosił bym na PW zdjęcia zawiasu/przegubu /miejsca połączenia lamp z rama . 

#603 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1177 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 29 kwiecień 2018 - 20:07

Takie odchylane lampy na boki ma w bardzo prosty sposób laweta marki STEMA 

Ceownik jest przykręcony do najazdów zwykłą śrubą + nakrętka samokontrująca  od spodu. Do tego ceownika jest przykręcona lampa . Ceownik jest blokowany zapięciem do burt .

Tak to wygląda

1927_Laweta%20Stema%20FHAK%2027-40-212B%

0000-00::2014-12-kampery-1418799793-zb-0

1926_Laweta%20Stema%20FHAK%2027-40-212B%

Użytkownik M a r a s edytował ten post 29 kwiecień 2018 - 20:09

#604 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 29 kwiecień 2018 - 20:50

Raczej chodzi o podnoszone lampy w góre żeby przy wodowaniu nie dostawaly wody.
Rozwiązanie z filmu bardzo mi się podoba

Użytkownik womaly23 edytował ten post 29 kwiecień 2018 - 20:50

#605 OFFLINE   pio76

pio76

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 373 postów
  • LokalizacjaChełm
  • Imię:Piotr

Napisano 01 maj 2018 - 21:04

To jest ten producent chwalonych przyczep "suski" bo w Radomiu jest chyba dwóch o tym nazwisku:

http://www.suskiprzyczepy.pl/index.php

Może ktoś się orientuje ile teraz kosztuje u niego przyczepa pod łódkę 3,60m na resorach i amortyzatorach, z trapem po całości i płozami (no i jeżeli robi z uchylnymi światłami na boki)?

Dzięki

#606 OFFLINE   Sławek77

Sławek77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1376 postów
  • LokalizacjaWielkopolska

Napisano 01 maj 2018 - 21:13

To jest ten producent chwalonych przyczep "suski" bo w Radomiu jest chyba dwóch o tym nazwisku:

http://www.suskiprzyczepy.pl/index.php

Może ktoś się orientuje ile teraz kosztuje u niego przyczepa pod łódkę 3,60m na resorach i amortyzatorach, z trapem po całości i płozami (no i jeżeli robi z uchylnymi światłami na boki)?

Dzięki

Ok.3500 Ci wyjdzie.Uchylnych świateł nie robią tylko ledy wodoszczelne.Trap suski robi kiepski,lepiej zrób sam.

#607 OFFLINE   womaly23

womaly23

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów

Napisano 01 maj 2018 - 21:17

Trap Suski mam 3 rok i sprawuje się nie kiepsko, i nic się z nim kiepskiego nie dzieje, spełnia swoją rolę w 100%

Użytkownik womaly23 edytował ten post 01 maj 2018 - 21:17

#608 OFFLINE   sypki

sypki

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • Lokalizacjapomorskie

Napisano 02 maj 2018 - 05:21

Witam wszystkich użytkowników.

Czy jest w stanie mi ktokolwiek doradzić, czy montaż tzw super rolki, czy podwójnej rolki rufowej na przyczepce poprawi jakość  wodowania łodzi. Chodzi mi oto czy łódka po opuszczeniu ostaniej rolki będzie wchodziła do wody do mniejszym kątem, niż  na klasycznej rolce rufowej. Z  góry dzięki

• Boczek322 lubi to

#609 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 03 maj 2018 - 08:50

Myślę że rodzaj super rolki nie ma wpływu na kąt  wchodzenia łódki na przyczepkę to dodatkowa kasa dla producentów . Najważniejsze przy wodowaniu łódki jest miejsce wodowania na dobrym łagodnym slipie łódka sama napłynie na przyczepkę . Nie docenianym elementem przyczepki jest wyciągarka   i jej umiejscowienie na przyczepce . Pomocny przy wodowaniu jest łamany dyszel przyczepki ale obecne prawo wodne zabrania na dziko wodować łódki tak więc ten gadżet odpada  . 

Wracając do rolek tak zachwalane rolki nie brudzące to szajs niszczący nasze łódki . Moja ładna niebieska plastikowa dziobnica zniszczyła mi lakier i musiałem ją okleić filcem .

W czasie jazdy z łódką  rolki gumowe amortyzują każdą nierówność na drodze . Tylko guma lub kółka małe pompowane . 

Nie ma co przesadzać  z wysokością  umiejscowienia łódki na przyczepce . Trzeba zwrócić uwagę na prześwit samochodu i przyczepki  powinien być podobny a tu wszyscy ze względu na wodowanie obniżają prześwit przyczepek jedna karpa na nieutwardzonej  drodze do wody i koniec jazdy .

#610 OFFLINE   sypki

sypki

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • Lokalizacjapomorskie

Napisano 03 maj 2018 - 09:57

Dzięki za info, widziałem że niektórzy wędkarze mają je na swoich przyczepkach i liczyłem że będą je zachwalać.

Pozdrawiam

#611 OFFLINE   -Power-

-Power-

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów

Napisano 03 maj 2018 - 18:34

Wachliwa rolka to podstawa na kiepskim slipie. Pod łodzią jest poziomo, ale gdy wyciągamy łódź to pierwsza rolka od końca przyczepy opada jest niżej ok 20-30cm od pozostałych. Ważne aby ten wahacz z rolkami był odpowiednio podparty. Czyli gdy nie mam możliwości wjechać po rolki do wody, to pierwsza z rolek już nam podbiera dziób łodzi do góry. Tyle że tu na forum jest mania listew bocznych zamiast rolek na przyczepie. Bo gdy dno łodzi to dwa pergaminy laminatowe wypełnione pianka to potem trzeba chuchać i dmuchać, bo pajączki. Mam łódź wążąca brutto ok 600 kg a jestem w stanie ją wciągnąć z trawy na podworku, dodam że przyczepa podpieta do auta. Zaś samą łódź, po zluzowaniu wyciągarki, ruchem ręki przesuwać po rolkach, ważne żeby wszystkie rolki były nasmarowane.
  • Paweł J i ManieQ lubią to

#612 ONLINE   Hermano

Hermano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 298 postów
  • Lokalizacjadolnośląskie/opolskie

Napisano 03 maj 2018 - 21:41

Również potwierdzę ze wodowanie poprawiło mi sie znacznie odkąd mam zamontowana super rolke. Nie trzeba tak głęboko wpływać przyczepą do wody. Łódź pięknie po kilu wjeżdża na rolki. Polecam w 100%.

#613 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 03 maj 2018 - 22:27

Nie ma co przesadzać z wysokością umiejscowienia łódki na przyczepce . Trzeba zwrócić uwagę na prześwit samochodu i przyczepki powinien być podobny a tu wszyscy ze względu na wodowanie obniżają prześwit przyczepek jedna karpa na nieutwardzonej drodze do wody i koniec jazdy .

Możesz naświetlić nieco temat? Co wysokość montażu łodzi ma do prześwitu przyczepy? Że silnik? Na silniki są patenty. Chyba że mówisz o montażu kółek od betoniarki zamiast kół.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

#614 OFFLINE   Tabor

Tabor

OO7

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 936 postów
  • LokalizacjaInnemiejsce
  • Imię:Tetryk
  • Nazwisko:Tetryk

Napisano 04 maj 2018 - 04:28

Od betoniarki koła są super .

• thug lubi to

#615 OFFLINE   sypki

sypki

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 12 postów
  • Lokalizacjapomorskie

Napisano 04 maj 2018 - 20:00

Oprócz standardowych/kupnych - ruchomych rolek rufowych, która są symetryczne widziałem takie tzw przedłużane. Róźnica polega na tym, że składają się np. z 3 rolek , z czego dwie są w tej części wydłużonej schodzącej w dół podczas wodowania łodzi.

Jak myślicie czy ten patent poprawi jakośc wodowania łajby?

#616 OFFLINE   -Power-

-Power-

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 102 postów

Napisano 04 maj 2018 - 23:09

Poprawi, ważne by nie opadały niżej jak około 45 stopni względem poziomu. Mało tego taki zestaw rolek wachliwych rozstawionych ok 80-90 cm tworzy mniejszy nacisk na kil w krytycznym momencie wyciągania, niż jedna rolka. Dobrze jest gdy belka na której są rolki kilowe jest cofnieta w stronę osi przyczepy. Wtedy troszkę da się tak jakby wpłynąć łodzią w przyczepę. Na obu końcach ramy mocuje się podobne rolki wachliwe tyle że podpierajace dno łodzi po bokach, po samym połączeniu z burtą. Generalnie jest to sprawa ustawienia do danego typu dna łodzi. Dobrze jest gdy doplyniemy dziobem do kilowych, a po wciagnieciu ok 1m wciągarka i łódź zaczyna dotykać bocznych rolek. Wtedy łódź sama się ustawia w kierunku wyciągania, działają takie siły że wiatr, nurt nie skręcaja rufa łodzi.

Użytkownik -Power- edytował ten post 04 maj 2018 - 23:10

• Tabor lubi to

#617 OFFLINE   SkiDivPL

SkiDivPL

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 696 postów
  • LokalizacjaWa-wa
  • Imię:Tom

Napisano 15 czerwiec 2018 - 09:32

Czy ktoś ma pomysł jak można dopasować piastę z łożyskami do amerykańskiej przyczepy?

Dostałem ofertę z USA ale chciałbym załatwić to szybciej.

Chodzi mi o tą piastę: 213-00007-NA-A  

I łożyska: http://www.karavantr...ogue.php?cid=63

Łożyska zlokalizowałem w PL ale nie wiem jak wygląda sprawa z uszczelniaczem i piastą.

Wolałbym kupić wszystko w komplecie.

#618 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4926 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 15 czerwiec 2018 - 16:41

Zadzwoń do sklepu z łożyskami, pewnie ci coś dobiorą. Ja z tego powodu sprzedałem amerykankę i zostawiłem sobie przyczepę na osi Knott'a.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
  • SkiDivPL lubi to

#619 OFFLINE   SkiDivPL

SkiDivPL

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 696 postów
  • LokalizacjaWa-wa

Napisano 15 czerwiec 2018 - 17:37

Zawsze można wymienić czop tak żeby pasowała piasta Knotta lub Al-ko.

Jeśli nie będzie innego wyjścia to tak zrobię, ewentualnie zamówię części z US. Jeśli nie doliczą opłat to cena jest przyzwoita.

Paweł jak wiesz "amerykankę" się bardzo fajnie prowadzi i jest wygodna w użytkowaniu.

#620 OFFLINE   SkiDivPL

SkiDivPL

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 696 postów
  • LokalizacjaWa-wa

Napisano 15 czerwiec 2018 - 21:37

Taka ciekawostka:

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych