Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przyczepa do łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2605 odpowiedzi w tym temacie

#1861 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 04 maj 2022 - 06:41

Nie wiem jak to jest w polsce rozwiazane ale u mnie jest sruba w zaczepie do regulacji u mnie sie nigdy nie zdazylo ale ciagnolem kiedys znajomego lodz sam zapiol i stalo sie dokladnie to samo co u ciebie problem tkwil w wyregulowaniu zamka a lodka byla nowka sztuka i niestety nie bylo dobrze ustawione tzn ma byc tak dokrecone ze jak bys przekrecil choc 1/8 obrotu juz sie nie zapnie

Tam u Ciebie są inne rozwiązania .W starych Niewiadówkach był swego czasu też taki zaczep ,który mogłeś regulować . 

Teraz  takiego zaczepu nie kupisz. Najszybciej wyciera się głowica dociskowa i czas na wymianę na nowy zaczep.

#1862 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 04 maj 2022 - 10:48

Maras tzn ze stare sa lepsze? Ja mam jeszcze starsze rozwiazanie ktore nie ma opcji wypiecia i nie zamienil bym na nowe

#1863 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS

Napisano 04 maj 2022 - 14:29

Maras tzn ze stare sa lepsze? Ja mam jeszcze starsze rozwiazanie ktore nie ma opcji wypiecia i nie zamienil bym na nowe

Czy lepsze ?

wiele urządzeń pracuje do dziś i wiele a nawet w większości przypadków były do naprawienia. Mogłeś kupić zestawy dedykowane do naprawy itd. Teraz wielu rzeczy nie naprawisz raz ,że nie ma części a jak już coś jest to cena jest zaporowa inaczej mówiąc nie adekwatna do ceny nowego urządzenia. A jak już masz tą naprawę komuś zlecić to jest to nieopłacalne .

Ot taka ekologia ... produkujemy gówno później jest tzw. recykling o ile jest .Firmy mają zbyt  i tak w kółko a śmieci przybywa.

Kilka dni temu przyszedł do mnie sąsiad i zapytał  jaką nową kosiarkę kupić bo stara się zepsuła. Był w "serwisie" i usłyszał ,że tego się nie naprawia ,że nie opłacalne i trzeba kupić już nową. . Padła regulacja wysokości koszenia a dokładnie sprężyna przedniej ośki. Przynieś to zobaczymy , poszedł i przywlókł kosiarkę .Zerknąłem i powiedziałem zrób dwie kawy - mam w garażu expres-  wypiliśmy kawusię, zeszło nam 20 minut i kosiarka działa.

#1864 ONLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5558 postów
  • Imię:adam

Napisano 04 maj 2022 - 14:37

@Maras masz rację, tylko serwisy bazują na częściach dostępnych, na co udzielają gwarancji. Jeśli takowych części niema , to co maja powiedzieć? Kolejna rzecz to robocizna, niestety Polski (nie)Ład , inflacja ,ceny Energii są wysokie a to wszytsko jest przenoszone na odbiorcę koncowego... niestety trend jest dziś taki w uslugach, że Za 20zl 99%palcem nie ruszy

#1865 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS

Napisano 04 maj 2022 - 14:47

@Maras masz rację, tylko serwisy bazują na częściach dostępnych, na co udzielają gwarancji. Jeśli takowych części niema , to co maja powiedzieć? Kolejna rzecz to robocizna, niestety Polski (nie)Ład , inflacja ,ceny Energii są wysokie a to wszytsko jest przenoszone na odbiorcę koncowego... niestety trend jest dziś taki w uslugach, że Za 20zl 99%palcem nie ruszy

Tu pełna zgoda .

Zmywarka Siemens ,którą mamy   kilkanaście  lat przestała "gadać" a była naprawiana jakiś czas temu  tel.do serwisu co ją boli i miła Pani stwierdziła ,że mamy jeszcze gwarancję na ostatnią usługę . 

Było wtedy drogo ale teraz było praktycznie free.

Robocizna i inne tzw. koszty a jest tego ,że nie jeden byłby zdziwiony    potrafią zabić bezpowrotnie sprzęt ,który de facto mógłby jeszcze żyć.  Ale wiele osób które posiadają jakieś zdolności manualne potrafią przywrócić sprzęt do życia.   

#1866 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław
  • Imię:Łukasz

Napisano 05 maj 2022 - 20:25

Nie ma możliwości by temat ten nie był poruszany ale nie dokopałem się niestety... czy zabezpieczacie jakoś profil który wystaje po ściągnięciu świateł? Wydaje się, że dość prosto uszkodzić tym łódź... (?)

Załączone pliki

#1867 OFFLINE   Quent

Quent

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 205 postów
  • LokalizacjaGryfino
  • Imię:Marcin

Napisano 07 maj 2022 - 07:11

Nie ma możliwości by temat ten nie był poruszany ale nie dokopałem się niestety... czy zabezpieczacie jakoś profil który wystaje po ściągnięciu świateł? Wydaje się, że dość prosto uszkodzić tym łódź... (?)

Raz już lekko porysowalem tym burtę gdy wodowalem przy mocniejszym wietrze.

Myślałem o tym aby nasadzać tam jakoś piłkę tenisową.
  • amalker lubi to

#1868 OFFLINE   Sadek8

Sadek8

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 91 postów

Napisano 07 maj 2022 - 07:31

U mnie w przyczepie ma jeszcze wystający element w górę na który wklada sie belkę, ale wystarczy wysunąć to jak najdalej i jest na tyle głęboko w wodzie, ze nie ma opcji zarysowania, bo rufa unosi sie już na wodzie zanim dotknie czegoś.
Pozdrawiam

#1869 OFFLINE   CORNEL

CORNEL

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 225 postów

Napisano 07 maj 2022 - 12:25

Nałożyć izolacje do rur, taką rurkę z pianki na czas wodowania.

• amalker lubi to

#1870 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 07 maj 2022 - 17:21

Pierwsza myśl też dotyczyła piłki tenisowej... ;) Może faktycznie pianka wystarczy. Tak naprawdę optymalnie by było gdyby tam nasadzać "rogi" naprowadzające łodź. Pewnie są jakieś patenty z takim rozwiązaniem...

#1871 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS

Napisano 09 maj 2022 - 21:27

Takie coś zrobiłem :)

img_20220510042200_rogi1_zmniejszamy_pl.

img_20220510042539_rogi2_zmniejszamy_pl.

• thug, compi i karkoszek lubią to

#1872 OFFLINE   amalker

amalker

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 522 postów
  • LokalizacjaWrocław

Napisano 12 maj 2022 - 20:59

.

Użytkownik amalker edytował ten post 12 maj 2022 - 21:01

#1873 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 12 maj 2022 - 21:08

Nie znalazłem nic więc zapytam tutaj...
Czy ktoś z kolegów stosuje do przemieszczania i manewrowania przyczepką z łodzią elektryczne koło podporowe ...
Z racji tego że mój zestaw trochę waży a ręka trochę niedomaga myślę o takim rozwiązaniu podczas wyprowadzaniu przyczepki z garażu itp...

#1874 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1152 postów
  • LokalizacjaBug i bużyska

Napisano 12 maj 2022 - 21:27

Zamiast elektrycznego koła podporowego mam elektryczną wyciągarkę montowaną do podłogi pomieszczenia a kołem podporowym lekko koryguję tor jazdy do garażu, cena całości 500 pln łódka sama wjeżdża mimo stromego podjazdu.
  • Karol Krause lubi to

#1875 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 12 maj 2022 - 22:39

Zamiast elektrycznego koła podporowego mam elektryczną wyciągarkę montowaną do podłogi pomieszczenia a kołem podporowym lekko koryguję tor jazdy do garażu, cena całości 500 pln łódka sama wjeżdża mimo stromego podjazdu.

Podesłał byś Radek foto jak masz to ogarnięte... właśnie i u mnie problem dotyczy stromego podjazdu... na ryby sama wyskakuję z garażu 😉🤣🤣🤣

#1876 OFFLINE   kruz

kruz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 740 postów
  • LokalizacjaFMI
  • Imię:Krzysztof

Napisano 13 maj 2022 - 05:28

Kolega używa tego wynalazku i jest bardzo zadowolony. Tyle, że to drogie w ch.. z tego co pamiętam było.

Użytkownik kruz edytował ten post 13 maj 2022 - 05:31

• Karol Krause lubi to

#1877 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 13 maj 2022 - 06:42

Traktorek do trawy jest przynajmniej u mnie na jesien 2-3 razy tanszy i robi taka sama robote plus kosi trawe;-)
  • Radbraw lubi to

#1878 OFFLINE   Radbraw

Radbraw

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1152 postów
  • LokalizacjaBug i bużyska

Napisano 13 maj 2022 - 08:08

Karol nagram film ale to za jakiś czas bo wyjechałem. Generalnie podjeżdżam tyłem do garażu, do przyczepki pod silnikiem mocuję linkę następnie podpinam linę wyciągarki budowlanej i pomału łódka wjeżdża ja lekko koryguję tor jazdy. Mam już kupione koła na metalowych felgach(26pln sztuka) ,planuję zmienić z jednego wąskiego podporowego na dwa pompowane tak jak na filmie https://m.youtube.co...h?v=vsDOqkM-CIU
znacznie lżej będzie manewrować po trawniku, obecne się wżyna a i wjazd do garażu powinien być łatwiejszy łatwiejszy.
  • Karol Krause lubi to

#1879 OFFLINE   na ryby

na ryby

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 125 postów
  • LokalizacjaKaszuby

Napisano 13 maj 2022 - 10:58

Wiem, wiem trochę "wywołam wilka z lasu", ale proszę napiszcie o swoich przeżyciach z ciągania przyczepy na tle kontroli policji lub innych służb do tego uprawnionych. Moje doświadczenie jest średnie bo tylko około 15 lat ciągam łódkę i tylko po naszym pięknym kraju. Chociaż nie, raz jechałem z łódką na Bornholm. Wpadł mi taki pomysł bo piszecie, że trójkąt musi być na światłach, wiadomo oświetlenie tablicy, boczne odblaski itp., itd., a czy jakiś uprawniony kontroler kiedyś to sprawdzał? Mi się jeszcze taka kontrola nie przydarzyła.  A jakie są wasze doświadczenia? Żeby było jasne nikogo nie namawiam do nie przestrzegania przepisów ale tak z ciekawości...

Użytkownik na ryby edytował ten post 13 maj 2022 - 11:02

#1880 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 13 maj 2022 - 12:21

Użytkownik sero1975 edytował ten post 13 maj 2022 - 12:40

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2