Przyczepa do łodzi
#361 OFFLINE
Napisano 15 czerwiec 2017 - 17:40
- Piotrek Milupa i Gobio Gobio lubią to
#362 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2017 - 19:29
Z via tool nie ma problemu przy lekkiej przyczepce, schody zaczynają się przy holowaniu campingu.Jak to jest z przyczepką vs via tool ? Trzeba płacić ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
- gammbler lubi to
#363 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2017 - 19:43
Z via tool nie ma problemu przy lekkiej przyczepce, schody zaczynają się przy holowaniu campingu.
Nie masz racji .
Są też przyczepy campingowe o DMC 750KG. Nie ma różnicy jak to jest przyczepa , laweta. campingowa czy inna .DMC zestawu jest brana pod uwagę -patrz post #361
Nawet jak masz przyczepę lekką a masa zestawu przekracza 3.5 T to musisz posiadać viatoll .
#364 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2017 - 19:51
Z via tool nie ma problemu przy lekkiej przyczepce, schody zaczynają się przy holowaniu campingu.
Chyba nie ma znaczenia co ciągniesz, aby łączne DMC zestawu nie przekraczało 3,5t a maksymalna masa całkowita ciągniętego pojazdu nie może przekraczać dopuszczalnej wartości z dowodu rejestracyjnego samochodu.
#365 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2017 - 19:56
#366 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:07
Możesz ciągnąć czym chcesz aby suma DMC nie przekroczyła 3,5t, to viatol, a podczas kontroli np policyjnej, tak jak wyżej napisałem: maksymalna masa całkowita ciągniętego pojazdu nie może przekraczać dopuszczalnej wartości z dowodu rejestracyjnego samochodu pozycja O1 w dowodzie. Chyba jak O1 plus DMC przyczepy przekroczy 3,5t wtedy potrzebne jest prawo jazdy na ciężarowe pojazdy.
Użytkownik niko333 edytował ten post 25 czerwiec 2017 - 20:11
#367 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:16
Zależy jakim samochodem co holujemy
No jasne, że tak. Jeżeli samochód ma DMC 3,5 tony, to bez opłat już nic nie podepniemy.
Znaczenie ma tylko i wyłącznie masa całkowita zestawu. Czyli samochód + przyczepa. A jaki to samochód i jaką przyczepę mamy podpiętą, to nie ma znaczenia. Pod warunkiem, że nasz zestaw nie przekroczy tych 3,5 tony.
#368 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:19
Możesz ciągnąć czym chcesz aby suma DMC nie przekroczyła 3,5t, to viatol, a podczas kontroli np policyjnej, tak jak wyżej napisałem: maksymalna masa całkowita ciągniętego pojazdu nie może przekraczać dopuszczalnej wartości z dowodu rejestracyjnego samochodu pozycja O1 w dowodzie. Chyba jak O1 plus DMC przyczepy przekroczy 3,5t wtedy potrzebne jest prawo jazdy na ciężarowe pojazdy.
Samochód 3,5 tony + przyczepa lekka 0,75 tony = 4,25 tony. Prawko kat.B + niestety viatol.
Z prawkiem B możesz prowadzić samochód do 3,5 tony + przyczepka lekka. Jak będzie to przekraczać te 4,25 tony, ale samochód ma DMC nie przekraczającą tych 3,5t, to trzeba mieć prawko B+E, lub C+E, ale wtedy można już pomykać nawet wielkim Tirem.
Użytkownik Janusszr edytował ten post 25 czerwiec 2017 - 20:30
#369 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:28
Jako ciekawostkę można śmiało napisać ,że czasami kilka kilogramów przekraczamy naszym zestawem i już z automatu mamy viatool.
Dlatego przed zakupem przyczepy warto sprawdzić wpisy w DR pojazdu jakie mamy wartości. A przyczepę lekką dopasować do danego pojazdu.
Do przewozu łódki nie musimy mieć DMC 750 kg bo w większości wypadków wystarczy powiedzmy DMC 500 kg lub nawet mniej. I o takich wartościach prosimy sprzedawcę aby w homologacji przyczepy było DMC 500 kg, jest to bezpłatne .Po czym udajemy się do WK i i na pełnym legalu rejestrujemy przyczepę.
- Gobio Gobio lubi to
#370 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:35
Samochód 3,5 tony + przyczepa lekka 0,75 tony = 4,25 tony. Prawko kat.B + niestety viatol.
Z prawkiem B możesz prowadzić samochód do 3,5 tony + przyczepka lekka. Jak będzie to przekraczać te 4,25 tony, ale samochód ma DMC nie przekraczającą tych 3,5t, to trzeba mieć prawko B+E, lub C+E, ale wtedy można już pomykać nawet wielkim Tirem.
Dzięki za info. Trochę "żyłem" w błędzie z własnego lenistwa bo nie chciało mi się tego sprawdzić w kategorii B o zwiększonej dopuszczalnej masie zestawu dla pojazdu ciągnącego lekką przyczepkę.
#371 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:36
To ja jaką ciekawostkę dodam, że możemy przeładować zestaw powyżej tego co mamy w dowodach rejestracyjnych, np. samochód 3,5 tony + przyczepa 0,75 tony, a waga rzeczywista będzie nie 4,25, a np. 5 ton, to nie płacimy viatolu, tylko mandat jak nas na tym przyłapią.
#372 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:46
To ja jaką ciekawostkę dodam, że możemy przeładować zestaw powyżej tego co mamy w dowodach rejestracyjnych, np. samochód 3,5 tony + przyczepa 0,75 tony, a waga rzeczywista będzie nie 4,25, a np. 5 ton, to nie płacimy viatolu, tylko mandat jak nas na tym przyłapią.e tu masz
Janusz ,coś pokręciłeś 3,5+750 =4,250 a to już się łapie na viatoll
Chyba miałeś na mysli takie coś np. auto DMC 2750 + przyczepa 750 dmc = 3500 dmc a waga rzeczywista 3800 ew. 4250
Użytkownik M a r a s edytował ten post 25 czerwiec 2017 - 20:47
#373 OFFLINE
Napisano 25 czerwiec 2017 - 21:01
Janusz ,coś pokręciłeś 3,5+750 =4,250 a to już się łapie na viatoll
Chyba miałeś na mysli takie coś np. auto DMC 2750 + przyczepa 750 dmc = 3500 dmc a waga rzeczywista 3800 ew. 4250
Tak masz rację. Chodziło mi, że jak przekroczysz te dopuszczalne 3,5 tony które masz w dowodach rejestracyjnych, bo przeładujesz zestaw, to nie płacisz viatolu, tylko mandat.
#374 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2017 - 12:34
Cześć. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć, gdzie na Śląsku można wypożyczyć przyczepę podłodziową? Potrzebuję przyczepkę do transportu łódki 440cm x 170cm, ważącej ok 270kg na spory dystans- ok. 1100km. Przyczepę chciałbym wypożyczyć na jakieś trzy, może cztery doby. Jednocześnie proszę o podpowiedź, czy taki sprzęt powinien charakteryzować się czymś specjalnym żeby wygodnie i bezpiecznie przewieźć łódkę na długim dystansie? Czy są jakieś wymagania prawne w Polsce lub Niemczech?- za jakiekolwiek informacje będę bardzo wdzięczny.
PS A może ktoś ze Śląska lub okolic chciałby się dogadać w sprawie pożyczenia na parę dni swojej przyczepy?
#375 ONLINE
Napisano 23 lipiec 2017 - 14:15
Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka
#376 OFFLINE
Napisano 23 lipiec 2017 - 15:04
Dzięki Paweł, rozważałem taki sposób ale ma dla mnie wady- potrzebuję żeby łódka była mobilna (na lądzie ) tu, w NL przez jakiś dzień lub dwa- trzeba podjechać do serwisu zamontować silnik, wymienić olej, domontować parę rzeczy a potem zwodować. Obcego gościa z lawetą nie mógłbym tu przetrzymać dwa dni a "mojego" kierowcę (ojciec) z przyczepą- spokojnie.
Jeśli ktoś ma propozycję to śmiało, nie będę się mocno targował.
#377 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2017 - 13:10
Panowie,
pomocy! Chciałbym wymienić łożyska piast bo słyszę czasami dziwne chrobotanie ale nie wiem z czego to jest zrobione.
Od jakiegoś czasu posiadam przyczepke SAM z łódeczką zakupioną jako komplet. Poprzedni właściciel nie robił w przyczepce za wiele, a że nie był jej pierwszym właścicielem także nie ma pojęcia skąd pochodzi oś przyczepy.
Czy po tych fotach jest w stanie mi ktoś pomóc i stwierdzić skąd to pochodzi? Dzięki z góry za pomoc!
Załączone pliki
#378 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2017 - 13:33
#379 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2017 - 19:24
To są specjalne lożyska szczelnie zamykane drogie jak ch. Inne padna raz dwa.
#380 OFFLINE
Napisano 06 wrzesień 2017 - 09:31
To są specjalne lożyska szczelnie zamykane drogie jak ch. Inne padna raz dwa.
Masz na myśli te łożyska z mojej przyczepki, że są drogie? Po czym jesteś w stanie to stwierdzić?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 7
0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych