Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Przyczepa do łodzi

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
2605 odpowiedzi w tym temacie

#361 OFFLINE   nurek28

nurek28

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1584 postów
  • LokalizacjaMazury

Napisano 15 czerwiec 2017 - 17:40

Jak masa zestawu nie przekracza 3.5 tony to nie trzeba płacić.
  • Piotrek Milupa i Gobio Gobio lubią to

#362 OFFLINE   tom3

tom3

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 311 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Tomek

Napisano 25 czerwiec 2017 - 19:29

Jak to jest z przyczepką vs via tool ? Trzeba płacić ?
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Z via tool nie ma problemu przy lekkiej przyczepce, schody zaczynają się przy holowaniu campingu.
  • gammbler lubi to

#363 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS
  • Imię:Marek

Napisano 25 czerwiec 2017 - 19:43

Z via tool nie ma problemu przy lekkiej przyczepce, schody zaczynają się przy holowaniu campingu.

Nie masz racji .

Są też przyczepy campingowe o DMC 750KG. Nie ma różnicy jak to jest przyczepa , laweta. campingowa czy inna .DMC zestawu jest brana pod uwagę -patrz post #361

Nawet jak masz przyczepę lekką a masa zestawu przekracza 3.5 T to musisz posiadać viatoll .  

#364 OFFLINE   niko333

niko333

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaMarki
  • Imię:Andrzej

Napisano 25 czerwiec 2017 - 19:51

Chyba nie ma znaczenia co ciągniesz, aby łączne  DMC zestawu nie przekraczało 3,5t a maksymalna masa całkowita ciągniętego pojazdu nie może przekraczać dopuszczalnej wartości z dowodu rejestracyjnego samochodu.

#365 OFFLINE   tom3

tom3

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 311 postów
  • LokalizacjaLubuskie
  • Imię:Tomek

Napisano 25 czerwiec 2017 - 19:56

Zależy jakim samochodem co holujemy

#366 OFFLINE   niko333

niko333

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaMarki

Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:07

Możesz ciągnąć czym chcesz aby suma DMC nie przekroczyła 3,5t, to viatol, a podczas kontroli np policyjnej, tak jak wyżej napisałem: maksymalna masa całkowita ciągniętego pojazdu nie może przekraczać dopuszczalnej wartości z dowodu rejestracyjnego samochodu pozycja O1 w dowodzie. Chyba jak O1 plus DMC przyczepy przekroczy 3,5t wtedy potrzebne jest prawo jazdy na ciężarowe pojazdy.

Użytkownik niko333 edytował ten post 25 czerwiec 2017 - 20:11

#367 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki
  • Imię:Janusz
  • Nazwisko:Ja_to_ja

Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:16

Zależy jakim samochodem co holujemy

No jasne, że tak. Jeżeli samochód ma DMC 3,5 tony, to bez opłat już nic nie podepniemy.

Znaczenie ma tylko i wyłącznie masa całkowita zestawu. Czyli samochód + przyczepa. A jaki to samochód i jaką przyczepę mamy podpiętą, to nie ma znaczenia. Pod warunkiem, że nasz zestaw nie przekroczy tych 3,5 tony.

#368 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:19

Możesz ciągnąć czym chcesz aby suma DMC nie przekroczyła 3,5t, to viatol, a podczas kontroli np policyjnej, tak jak wyżej napisałem: maksymalna masa całkowita ciągniętego pojazdu nie może przekraczać dopuszczalnej wartości z dowodu rejestracyjnego samochodu pozycja O1 w dowodzie. Chyba jak O1 plus DMC przyczepy przekroczy 3,5t wtedy potrzebne jest prawo jazdy na ciężarowe pojazdy.

Samochód 3,5 tony + przyczepa lekka 0,75 tony =  4,25 tony. Prawko kat.B + niestety viatol.

Z prawkiem B możesz prowadzić samochód do 3,5 tony + przyczepka lekka. Jak będzie to przekraczać te 4,25 tony, ale samochód ma DMC nie przekraczającą tych 3,5t, to trzeba mieć prawko B+E, lub C+E, ale wtedy można już pomykać nawet wielkim Tirem.

Użytkownik Janusszr edytował ten post 25 czerwiec 2017 - 20:30

#369 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS

Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:28

Jako ciekawostkę można śmiało napisać ,że czasami kilka kilogramów przekraczamy naszym zestawem i już z automatu mamy viatool.

Dlatego przed zakupem przyczepy warto sprawdzić wpisy w DR pojazdu jakie mamy wartości. A przyczepę lekką dopasować do danego pojazdu. 

Do przewozu łódki nie musimy mieć DMC 750 kg bo w większości wypadków wystarczy powiedzmy DMC 500 kg lub nawet mniej. I o takich wartościach prosimy sprzedawcę aby w homologacji przyczepy  było DMC 500 kg, jest to bezpłatne .Po czym udajemy się do WK i i na pełnym legalu rejestrujemy przyczepę.

• Gobio Gobio lubi to

#370 OFFLINE   niko333

niko333

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 241 postów
  • LokalizacjaMarki

Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:35

Samochód 3,5 tony + przyczepa lekka 0,75 tony =  4,25 tony. Prawko kat.B + niestety viatol.

Z prawkiem B możesz prowadzić samochód do 3,5 tony + przyczepka lekka. Jak będzie to przekraczać te 4,25 tony, ale samochód ma DMC nie przekraczającą tych 3,5t, to trzeba mieć prawko B+E, lub C+E, ale wtedy można już pomykać nawet wielkim Tirem.

Dzięki za info. Trochę "żyłem" w błędzie z własnego lenistwa bo nie chciało mi się tego sprawdzić w kategorii B o zwiększonej dopuszczalnej masie zestawu dla pojazdu ciągnącego lekką przyczepkę. 

#371 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:36

To ja jaką ciekawostkę dodam, że możemy przeładować zestaw powyżej tego co mamy w dowodach rejestracyjnych, np. samochód 3,5 tony + przyczepa 0,75 tony, a waga rzeczywista będzie nie 4,25, a np. 5 ton, to nie płacimy viatolu, tylko mandat jak nas na tym przyłapią.

#372 OFFLINE   M a r a s

M a r a s

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1176 postów
  • LokalizacjaZS

Napisano 25 czerwiec 2017 - 20:46

To ja jaką ciekawostkę dodam, że możemy przeładować zestaw powyżej tego co mamy w dowodach rejestracyjnych, np. samochód 3,5 tony + przyczepa 0,75 tony, a waga rzeczywista będzie nie 4,25, a np. 5 ton, to nie płacimy viatolu, tylko mandat jak nas na tym przyłapią.e tu masz 

Janusz ,coś pokręciłeś 3,5+750 =4,250  a to już się łapie na viatoll

Chyba miałeś na mysli takie coś np.  auto DMC 2750 + przyczepa 750 dmc = 3500 dmc  a waga rzeczywista  3800 ew. 4250

Użytkownik M a r a s edytował ten post 25 czerwiec 2017 - 20:47

#373 OFFLINE   Janusszr

Janusszr

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1367 postów
  • LokalizacjaSuwałki

Napisano 25 czerwiec 2017 - 21:01

Janusz ,coś pokręciłeś 3,5+750 =4,250  a to już się łapie na viatoll

Chyba miałeś na mysli takie coś np.  auto DMC 2750 + przyczepa 750 dmc = 3500 dmc  a waga rzeczywista  3800 ew. 4250

Tak masz rację. Chodziło mi, że jak przekroczysz te dopuszczalne 3,5 tony które masz w dowodach rejestracyjnych, bo przeładujesz zestaw, to nie płacisz viatolu, tylko mandat.

#374 OFFLINE   kubazmech

kubazmech

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • Imię:Kuba

Napisano 23 lipiec 2017 - 12:34

Cześć. Czy ktoś jest w stanie podpowiedzieć, gdzie na Śląsku można wypożyczyć przyczepę podłodziową? Potrzebuję przyczepkę do transportu łódki 440cm x 170cm, ważącej ok 270kg na spory dystans- ok. 1100km. Przyczepę chciałbym wypożyczyć na jakieś trzy, może cztery doby. Jednocześnie proszę o podpowiedź, czy taki sprzęt powinien charakteryzować się czymś specjalnym żeby wygodnie i bezpiecznie przewieźć łódkę na długim dystansie? Czy są jakieś wymagania prawne w Polsce lub Niemczech?- za jakiekolwiek informacje będę bardzo wdzięczny.

PS A może ktoś ze Śląska lub okolic chciałby się dogadać w sprawie pożyczenia na parę dni swojej przyczepy?

#375 ONLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4924 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 23 lipiec 2017 - 14:15

Kuba, pogadaj z ludźmi wożącymi samochody z NL. Nie powinni wziąć dużo za taki kurs, bo do NL i tak jeżdżą na pusto.

Wysłane z mojego ONE A2003 przy użyciu Tapatalka

#376 OFFLINE   kubazmech

kubazmech

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 297 postów
  • Imię:Kuba

Napisano 23 lipiec 2017 - 15:04

Dzięki Paweł, rozważałem taki sposób ale ma dla mnie wady- potrzebuję żeby łódka była mobilna (na lądzie  :) ) tu, w NL przez jakiś dzień lub dwa- trzeba podjechać do serwisu zamontować silnik, wymienić olej, domontować parę rzeczy a potem zwodować. Obcego gościa z lawetą nie mógłbym tu przetrzymać dwa dni a "mojego" kierowcę (ojciec) z przyczepą- spokojnie.

Jeśli ktoś ma propozycję to śmiało, nie będę się mocno targował.

#377 OFFLINE   fefko

fefko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 194 postów
  • LokalizacjaZgorzelec
  • Imię:Bartlomiej

Napisano 05 wrzesień 2017 - 13:10

Panowie,

pomocy! :) Chciałbym wymienić łożyska piast bo słyszę czasami dziwne chrobotanie ale nie wiem z czego to jest zrobione.

Od jakiegoś czasu posiadam przyczepke SAM z łódeczką zakupioną jako komplet. Poprzedni właściciel nie robił w przyczepce za wiele, a że nie był jej pierwszym właścicielem także nie ma pojęcia skąd pochodzi oś przyczepy.

Czy po tych fotach jest w stanie mi ktoś pomóc i stwierdzić skąd to pochodzi? Dzięki z góry za pomoc!

Załączone pliki

#378 OFFLINE   adamo_t

adamo_t

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 220 postów
  • LokalizacjaPomorskie
  • Imię:Adam

Napisano 05 wrzesień 2017 - 13:33

Trzeba lozysko wyciagnac i po numerach dojda jak numerow nie bedzie to wyciagasz lozysko lub lozyska i miseczki jedziesz do sklepu gdzie specjalizuja sie lozyskami oni mierza patrza w katalog i zamawiaja.

#379 OFFLINE   szczupak1

szczupak1

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 832 postów
  • LokalizacjaDaleko od domu.

Napisano 05 wrzesień 2017 - 19:24

To są specjalne lożyska szczelnie zamykane drogie jak ch. Inne padna raz dwa.

#380 OFFLINE   fefko

fefko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 194 postów
  • LokalizacjaZgorzelec
  • Imię:Bartlomiej

Napisano 06 wrzesień 2017 - 09:31

To są specjalne lożyska szczelnie zamykane drogie jak ch. Inne padna raz dwa.

Masz na myśli te łożyska z mojej przyczepki, że są drogie? Po czym jesteś w stanie to stwierdzić?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych