Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1292 odpowiedzi w tym temacie

#381 OFFLINE   samwieszkto

samwieszkto

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1078 postów
  • LokalizacjaBytom
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Wichrowski

Napisano 03 luty 2014 - 00:50

Już nie mogłem was spokojnie czytać , więc poszedłem do sklepu i zrobiłem sobie dzień dziecka ( dużego dziecka ).
Spyderco Peristance - co prawda Chińczyk ale z klasą ( nie jakiś byrd ).
Długość 173 , głownia 70 , waga 102 g. W ręce leży idealnie , w kieszeni też . Otwiera się " na dotyk " , blokada trzyma pewnie i łatwo się zwalnia. Głownia nie ma żadnych luzów góra dół , luz boczny - jakieś 2-3mm.
Zapłaciłem jedyne 219zł.

Teraz zbieram na Cold Steel: Recon albo Code.
A potem sprzedam wędki i zacznę zbierać Fixedy

Załączone pliki

• Załączony plik  image.jpg   42,16 KB   5 Ilość pobrań

Użytkownik samwieszkto edytował ten post 03 luty 2014 - 01:26

#382 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • Imię:Grześ

Napisano 03 luty 2014 - 09:20

Heheee no to witamy w swiecie nozykow ;)
Gratki fajnego malucha!

#383 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • Imię:Robert

Napisano 03 luty 2014 - 13:23

Ja także gratuluję zakupu.

#384 OFFLINE   samwieszkto

samwieszkto

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1078 postów
  • LokalizacjaBytom
  • Imię:Jacek
  • Nazwisko:Wichrowski

Napisano 03 luty 2014 - 15:55

Muszę wam powiedzieć że te 17cm to nie jest wcale taki maluch. Po prawdzie zasadzałem się na ten o rozmiar większy ale jak je porównałem to stwierdziłem że ten będzie lepszy.

#385 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 03 luty 2014 - 17:07

Ja troszkę pobawiłem się Tenaciousem i powiem że fajna maszynka.

3.JPG

#386 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 853 postów

Napisano 03 luty 2014 - 19:06

http://beta.bron.pl/...steel-finn-bear

Gdzieś czytałem, że równie niezły, jak Mora

Mam i używam "mniejszego brata" Finn Wolfa.

NIe mogę złego słowa powiedzieć o nim. Na moje potrzeby wystarczający.

#387 OFFLINE   Panek

Panek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów
  • Imię:Karol

Napisano 03 luty 2014 - 20:20

Szukam kanału tego pana:

testował chyba wszystkie interesujące noże
niestety zdaje się przepadł bez wieści ... ?
Wie ktoś może czy gdzieś w czeluściach internetu nie ostał się materiał z jego twórczości?

#388 OFFLINE   Marcys1973

Marcys1973

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaJozefow nad Swidrem

Napisano 03 luty 2014 - 20:21

......
A potem sprzedam wędki i zacznę zbierać Fixedy

:D  :D  :D  :D  :D  :D  Jak już złapiesz bakcyla i będziesz po zakupie pierwszej Mory (bardzo dobry nóż na poczatek i nie tylko) i będziesz chciał kupować dwie kolejne :lol:  :lol:  :lol: to wtedy sugeruje kupno dobrego convexa (najmocniejszy typ ostrza, a przy okazji potrafi byc piekielnie ostry).

Mozesz kupic albo dobra weglowke np Bark River Gunny (mniejszy brat slynnego Bravo1, na poczatek lepiej w A2 niz 3V) albo np. Falka F1 (nierdzewka). Obydwa noze sa rewelacyjne. Weglowka bedzie lepsza na poczatek do nauki ostrzenia, F1 (nierdzewka) - mimo wszystko bardziej praktyczna dla wędkarza. Chociaż ja zdecydowanie wole węglowki w nożach o stałej głowni (ale trzeba pamietac o dbaniu o stal, zeby nie zardzewiała)

Najlepiej oczywsicie kupowac w Stanach przy okazji jakis zakupow wedkarskich (Falk F1 kosztuje jakies 120 USD, Gunny jest troche drozszy)

Nie wiem jak w Polsce w tej chwili, czy sa jacys knifemakerzy, ktorzy robia convexy (dosyc trudny typ ostrza do zrobienia) -jezeli sa ( @Pele76 - znasz jakis?) to moze taniej mozna kupic niz w Stanach. Ja jakis czas temu szukalem (ale nie bardzo intensywnie) to nie znalazlem. Jedyny, ktory robil na ten czas to byl Giedymin, ale Giedymin robi duuuuze noze (notabene swietne noze- w zalaczeniu Renfri, na zdjeciu z najmniejszym z rodziny Bravo 1 (Pocket Bravo)- moj najwiekszy i najmniejszy convex. Renfri sie pieknie sprawdza przy karczowaniu drogi na ryby  :D  :D  :D

Posiadanie convexa zmienia zupelnie filozofie ostrzenia. Ostrzy sie z reguly na papierze sciernym o roznej gradacji i skorze (najtanszy sposob ostrzenia, troche rekompensuje poczatkowy koszt zakupu noza). Ale jak juz sie ktos nauczy to zacznie wszystkie inne tak ostrzyc. Ja teraz praktycznie wszystkie noze (oprocz kuchennych) tak ostrze (kwestia miekkosci podloza na ktorym lezy papier scierny i sily docisku), kazdy noz tak naostrzony spokojnie goli. W necie mozna duzo znalezc na temat ostrzenia convexow, jakby ktos by szukal wiecej informacji

PS Widac, ze jest zima bo watek z nozami zostal zdominowany przez "folderki", przyjdzie wiosna to pewnie bedzie wiecej o nozach ze stala glownia (zdecydowanie bardziej praktyczne w trakcie wypadow wedkarskich)

Załączone pliki

• Pele76 lubi to

#389 OFFLINE   Zwierzu

Zwierzu

Nie wiem, nie znam się zarobiony jestem !

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 03 luty 2014 - 20:54

No dobra

fajnie sobie tu "nożujemy" ale tak właściwie to jaki nóż spełni wszystkie wymagania wędkarza ?

Który mógłby zasługiwać na miano uniwersału ?

1. na łodzi - przycinanie żyłek, plecionek etc.

2. nocne biwaki - obróbka drewienka, przygotowanie żarełka itp.

3. niektórzy przedzierają się przez chaszczowiska aby dobrnąć do miejscówek - maczeta czy coś innego ?

Innych pkt. nie będzie bo przypomnę że jesteśmy na forum propagującym C&R.

Użytkownik Zwierzu edytował ten post 03 luty 2014 - 20:56

#390 OFFLINE   Marcys1973

Marcys1973

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaJozefow nad Swidrem

Napisano 03 luty 2014 - 22:18

Pewnie wszystko zależy od indywidualnych preferencji....

Dla mnie nóż uniwersalny to nóż, ktory ma mniej wiecej ostrze o dlugosci 10 cm i grubosc ostrza jakies 4-4,5 mm. Takim nozem pokroisz pomidora (jak pokroisz pomidora to tym bardziej utniesz plecionkę :) ) i pobatonujesz.

Do takich nozy nalezy miedzy innym Fallkniven F1 i Bark River Gunny (to sa te dwa noże w środku). Typ ostrza tez jest ważny. Dla mnie najbardziej uniwersalny jest własnie convex.

Wiele osob na poczatek kupuje zbyt duze noze, chociazby takie jak Bravo 1 - to ten pierwszy na lewo na zdjeciu. Jezeli duzo sie chodzi na rybach to taki noz jest zbyt ciezki. Natomiast jezeli jedziesz na nocna posiadowke, gdzie glownie batonujesz, robisz prace biwakowe to ten noz bedzie super. Ten nóż pokroi tez pomidora, ale juz nie tak latwo jak gunny czy F1, ze wzgledu na grubosc ostrza.

Natomiast jak jade na ryby tylko łowic, bez biwakowania, rozpalania wielkiego ogniska to biore ze soba glownie ten noz co jest pierwszy po prawo - wisi z reguły w kydexie na mojej szyji (jest bardzo lekki, ma cieńszą stal)

Oczywsicie zaden z powyzszych nozy nie nadaje sie do karczowania. Do tego maczeta jest najlepsza. 

Reasumujac, jezeli mialbym wybrac tylko jeden noz to bylby to convex o dlugosci 10cm glowni.

Natomiast jezeli mialbym ze soba mozliwosc wziecia jeszcze jednej rzeczy to najprawdopodobniej oprocz noza wybralbym mala skladana piłę (wybierajac pomiedzy maczeta, siekierka i piłą). Taką piłę można spokojnie wsadzić do pochewki przyczepionej do paska (poza tym jest lekka), a zrobi wiekszosc rzeczy, których nie zrobi nóz 10 cm.

Załączone pliki

• Pele76 lubi to

#391 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9604 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 03 luty 2014 - 22:35

Swego czasu sądziłem, że zaginął. Myliłem się. Mój uniwersał to Gerlach  

Załączony plik  075.JPG   16,56 KB   6 Ilość pobrań

I nie dlatego, że ma fantastyczną stal, czy inne takie tam otwieranie jednym palcem i super blokady.

Po prostu trwa i to z pożytkiem przez blisko ... 18? 20 lat?  

Wierny na wyjazdach rodzinnych gdy żona przygotowuje posiłki i na wypadach do lasu, czy na ryby lub grilla.

Jest ze mną wszędzie i ... do znudzenia. Coś jak kołowrotek "na lata" :lol:

Nie polecam, no bo mimo wszystko sprzęt z minionej epoki ale.... Jeśli ktoś się zdecyduje zapewne nie będzie żałował zakupu ;)

Użytkownik popper edytował ten post 04 luty 2014 - 20:21

• Pele76 lubi to

#392 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 04 luty 2014 - 02:38

Marcys, co do naszych makerów robiących convexy... Kubek kiedyś napisał "knifemaker to dziwka, zrobi za co mu zapłacą" :D

Nie wiem czy wielu by sobie poradziło, ale kilku pewnie by się znalazło ;)

U mnie z convexem jest tylko Fallkniven A1 i kiedyś był Nexus od Moletty (pełny płaski i KT na convex) ale przerobiłem na zwykłą, wysoką na 30 stopni krawędź.

Zwierzu, co do uniwersalnego noża, kurcze, no nie wiem dlaczego ale Mora spasi we wszystkich tych punktach, a jak ktoś z kaska lepiej stoi, to można juz walić w jakieś poważniejsze noże.

Tak jak widzieliście, troszkę noży już pokazałem, a na ryby i tak noszę pikutka ;)

Jak już bawię się w poważniejsze zasiadywanie z biwakiem gdzieś w dziczy, to zazwyczaj siedzi na pasku mój Belt Axe od Papsa.

IMG_0660.jpg

IMG_0883.jpg

IMG_0648.jpg

Nie dość że fajna i wygodna, według moich wytycznych, to jeszcze super fotogeniczna jest :D

A nóż? Kurcze, zabieram wtedy w zależności od humoru...

Ale standardowo na rybach jest ze mną pikutek i jakiś tool.

• Zwierzu i Marcys1973 lubią to

#393 OFFLINE   wsw1515

wsw1515

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 262 postów
  • LokalizacjaZielona Góra
  • Imię:Kuba

Napisano 04 luty 2014 - 12:24

Fajnie wygląda ten toporek. Aż strach zapytać ile kosztuje? ;)

Użytkownik wsw1515 edytował ten post 04 luty 2014 - 12:27

#394 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • Imię:Robert

Napisano 04 luty 2014 - 12:38

Taki topór przy sobie to klasa sama w sobie.

#395 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 04 luty 2014 - 16:38

Do topora to troszkę brakuje ;)
To maluch dość jest.

Ile kosztuje?

http://forum.knives....oard,313.0.html

https://www.facebook...?ref=ts&fref=ts

Pooglądajcie dzieła Pawła, a później możecie spytać o ceny ;) Fakt, są troszkę droższe niż siekierki z marketów, ale to hand made cuda są, więc...

Ja tam zabaweczki od Papsa lubię, mam ich 6 siekierek/hawków, ten "double bit" hawk, to nie mój ale rzucałem nim, ostrzyłem, naprawiałem wykończenie satyną. Do tego mam jeszcze 3 nożyki do Pawła.

IMG_0602.jpg

Cena siekierki jest zależna jak i z czego one jest robiona. Jeśli to będzie zwykle hartowana stal i do tego kawałek hikorowego drewna, to będzie to podstawowa cena, ale jeśli wybierzemy sobie kartowanie selektywne + klon pasiasty na przykład (piękne drewienko, to prążkowane na fotce) to cena z pewnością wzrośnie.

Paweł zazwyczaj robi siekierki bez pochewek, jeśli już taką dorabia, to robi to we współpracy z Kubą z Koi Fish Leather

https://www.facebook...Leather?fref=ts

Kuba robi cuda w skórze, w tym w jakichś egzotycznych... portfele, paski do zegarków itp.

• Zwierzu lubi to

#396 OFFLINE   POLONIAb

POLONIAb

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 376 postów
  • Lokalizacjabyd
  • Imię:A
  • Nazwisko:S

Napisano 04 luty 2014 - 17:21

No to szaleństwo jakieś... i czuję, że powoli się mu poddaje. Niektóre sprzęty to wyglądają wręcz genialnie, arcydziełka.
Aktualnie po rodzinie i znajomych sprawdzam, kto jakie nożyki posiada. Bo wśród nich i wędkarze i myśliwy (w tym ostatnim przypadku to C&R raczej odpada). U mnie tylko J.Marttiini... aktualnie :-)

#397 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 04 luty 2014 - 17:40

Super te siekierki. Pamiętam jak jeszcze pod koniec lat 80tych, chodziłem z tatą do kowala żeby wykuł parę siekier. Pracował ręcznie w starej kuźni. Nie wyglądały tak efektownie jak te, służą za to rąbania drzewa po dziś dzień :) . Potem zmarł i jakoś inni prawdziwi kowale też poznikali. Dobrze, że są jeszcze ludzie którzy robią takie cacka. 

#398 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Łukasz

Napisano 04 luty 2014 - 18:18

Dzisiejszy wypad z moim szczurkiem :D

yxmn.JPG

l6you.jpg

5d2a.JPG

e9tj.jpg

Użytkownik Gofer2005 edytował ten post 04 luty 2014 - 19:49

#399 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 04 luty 2014 - 18:19

U nas się to dopiero odradza.

Jest pewnie w kraju cała masa ludzi dalej robiących siekierki itp. ale często i gęsto są to ludzie siedzący w małych kuźniach i ciężko się coś o nich dowiedzieć... gdzieś lokalsi wiedzą o nich, reszta świata nie bardzo.

A do siekierki, Paweł robi też ładniejsze ale i brzydsze na zamówienie się zdarzają.

Jedni lubią brut de forge czyli ślady po kuciu, inni znów lubią pozostałości po hartowaniu... No różne są gusta ludzi.

Gofer, fotki fajne (jak na początek) ale kurrrr weź człowieku zmniejszaj rozmiar zdjęć :P Takie wpakowane prosto z aparatu to masakra jest... jak ktoś z telefonu będzie chciał przeglądac forum, to zeżre mu transfer danych w kilka wejść w Twoje fotki.

Zmniejszaj zdjęcia do 800x600 to standard przyjęty na forach.

Co do samych kadrów, jedynka najlepsza.

Użytkownik Pele76 edytował ten post 04 luty 2014 - 18:25

#400 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Łukasz

Napisano 04 luty 2014 - 19:45

Tej no popatrz nie pomniejszył mi imageszit.us  :(