Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1292 odpowiedzi w tym temacie

#401 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • Imię:Grześ

Napisano 04 luty 2014 - 21:47

Na kompie otwieralem, to pomyslalem ze komp mi sie zwiesil heheee dopiero jak kliknalem na fore, to okazalo sie jaka jest "malutka" ;)

#402 OFFLINE   wsw1515

wsw1515

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 262 postów
  • LokalizacjaZielona Góra
  • Imię:Kuba

Napisano 05 luty 2014 - 15:00

Pele76  a ten pan co robi takie piękne toporki itp.Ma swoją stronę z cennikiem,modelami,jakiś katalog?

#403 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 05 luty 2014 - 16:53

Cennik, nie bardzo, katalog? Tez nie, bo to sprzety custom, kazdy inny. Wrzucilem wczesniej linki na FB i forum, tam mozna sie z nim kontaktowac.
Teraz nie wiem czy bedzie przyjmowal zamowienia, bo szykuje sie ja ktoras z kolejnych wystaw nozowych.

#404 OFFLINE   Trotka

Trotka

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 luty 2014 - 21:04

Włączę się w temat. Oto mój własnie odebrany nowy nabytek - mały neck stworzony przez jednego z knivemakerów. Wybrałem zarówno stal (M2 63HRC, naprawdę trudno o twardszą), kształt, wielkość i nie zapłaciłem majątku. Dostałem dokładnie to co chciałem. Polecam szczerze taką drogę zaspokajania swoich nożowych potrzeb.  Nigdy już nie kupię gotowego noża. 

Załączone pliki

• Zwierzu i Marcys1973 lubią to

#405 OFFLINE   Zwierzu

Zwierzu

Nie wiem, nie znam się zarobiony jestem !

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 postów

Napisano 05 luty 2014 - 21:51

@Pele76, siekierecki pikne :), a w tej z klonem pasiastym zakochałem się :wub: i chce ją mieć (będę ją pieścił, przytulał i karmił dobrym dębowym drewnem, normalnie je t'aime) !
No ale ale, ja się pytam gdzie u Ciebie legenda - Gränsfors Bruks ?
Mi pozostała biwakowa Husqvarna (modelu nie pamiętam - ale bardzo ją lubię), w samochodzie jeździ mało urodziwy Romanik, notabene nie raz się przydał jak nie mogłem wyjechać "znad wody" moim das auto.
A mimo wszystko zamiast siekierek wolę kukri, kiedyś nie byłem przekonany ale ten nepalski wynalazek jest OK - w końcu gurkhowie nie nadaremno je noszą ^_^.

@Gofer2005, teraz tylko ostrzałę do niego i będziesz Pan zadowolony.
U mnie szczur na stałe do kamizelki wędkarskiej przypięty.
Szczur kilka razy przeszedł batonowanie i dalej bez uszczerbku funga :).

• Pele76 lubi to

#406 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 05 luty 2014 - 21:56

Wygląda jak wczesny Wołodia ;) Stal też w jego stylu... Ale wykonanie jakieś nie teraźniejsze.

Zdradź kto zrobił i ile dałeś, o ile nie ustalałeś z makerem że to tajemnica.

Jeśli dobrze zgadłem twórcę, to mogę polecić. Chłopina ma niezły talent, rozwija się dopiero, ale dzięki temu ceny jego nożyków nie zdzierają gaci z dupy.

Zwierzu, nie mam GB, przymierzałem się, ale... jeszcze nie mam :D

Co do Gofra, przecież ma ostrzałkę do niego!

Użytkownik Pele76 edytował ten post 05 luty 2014 - 21:57

#407 OFFLINE   Trotka

Trotka

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 36 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 luty 2014 - 22:02

Wszystko odgadłeś. Nożyk od Wołodii. A wzór też faktycznie zaczerpnięty ze starszych modeli, ale skorygowany pod kątem necka. W sumie 15 cm, płaski szlif i żyletka. 

Za całość 2 stówki i naprawdę warto było. 

• Pele76 lubi to

#408 OFFLINE   Marcys1973

Marcys1973

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 134 postów
  • LokalizacjaJozefow nad Swidrem

Napisano 06 luty 2014 - 16:07

@Pele76 – piękne te siekierki od Papsa (gratki za zdjęcia!!!). Super widać postęp u Pawła. Ja swego czasu od Pawła też nabyłem maluszka (z hickory). Nie tak dawno Siper ją oprawiał http://forum.knives....c,154926.0.html

Postaram się zrobić jakieś zdjecia outdoorowe jak znajdę ładowarkę do aparatu bo te moje zdjęcia z komórki strasznie paskudne są, a te które Paweł (Siper) robił tez nie oddają w pełni klimatu siekierki i pochewki.

@Trotka – welcome to the club  :)  :)  :)

Do mnie wczoraj przyleciał Kershaw Blue Skyline – http://www.bladehq.c...-Skyline--21257 Oczekiwania miałem spore bo to w sumie limited run jednego z bardziej kultowych Kershawow, który zniknął ze sklepów tak szybko jak sie pojawił (był limit zakupów 1 noż na 1 osobę ), ale jak na razie trochę jestem zawiedziony. Scentrowanie ostrza tragiczne no i chodzi strasznie cięzko (mam nadzieje, że w ciągu miesiąca się na tyle wyrobi, że będzie mozna go otwierać z palca…chociaż nigdy w życiu nie miałem tak cięzko chodzącego flipper na początku …zobaczymy). Pozytywy- nóż bardzo dobrze naostrzony jak na produkcyjniaka i bardzo lekki. 

Użytkownik Marcys1973 edytował ten post 06 luty 2014 - 19:56

#409 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Łukasz

Napisano 06 luty 2014 - 16:56

@Gofer2005, teraz tylko ostrzałę do niego i będziesz Pan zadowolony.
U mnie szczur na stałe do kamizelki wędkarskiej przypięty.
Szczur kilka razy przeszedł batonowanie i dalej bez uszczerbku funga :).

Jeszcze nie wiem co to batonowanie, ale fajnie brzmi :) ostrzała od razu była kupiona Taidea

Użytkownik Gofer2005 edytował ten post 06 luty 2014 - 16:57

#410 OFFLINE   MIGOTKA

MIGOTKA

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1219 postów
  • LokalizacjaByła norwegia jest hiszpania
  • Imię:Marek
  • Nazwisko:szymczak

Napisano 06 luty 2014 - 17:12

Wy naprawdę targacie na ryby kilka noży , jakieś maczety czy siekierki na ryby?

Przecież to sie robią kilogramy. to wszystko trzeba nosić, targać po krzaczorach.

Nóż do kiełbasy.

Nóż do gałęzi.

Nożyk by udydać żyłkę.

Siekierka no bo może przyda się ( Yeti zaatakuje :P )

Macie zdrowie jeśli tak.

I rozumiem że wszystkie te akcesoryja ostrością   porażają  jeszcze zanim zostaną użyte?

Jestem pełen podziwu.

• godski, Gofer2005 i Rodu lubią to

#411 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • Imię:Robert

Napisano 06 luty 2014 - 18:27

Do mnie doleciał - Victorinox Solo Red .

A do BM550 robi się pochewka .

#412 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 06 luty 2014 - 19:58

Marcys, ja mam siekierki od Papsa które różnią się o jakieś 1,5 roku, to nie jest postęp, to lata świetlne różnicy. Na ostatnim zlocie macałem kolejne zabawki od Pawła, MA SA KRA!

Co do Kersioła ;) Jak nie będzie to półkownik tylko nóż do użycia, rozbierz i wypoleruj część tanga po którym ślizga się detent ball i miejsce pod podkładkami. Ten nóż z tego co widzę jest trawiony siakimś kwasem, a później wrzucony do tumblera na Stonewash... Nie ma wała żeby te nierówności na drodze kulki i pod podkładkami nie powodowały tego ciężkiego brykania głowni.

Przy flipperze głownia powinna wyskakiwać lepiej niż w automacie.

Gofer w okolicach 9 minuty masz batonowanie... pamiętaj, że trzeba wiedzieć jak uderzać, żeby tang głowni nie uderzał za mocno w czoło linersa blokady.

tutaj masz (troszkę mniej bezpieczny dla rąk, ale bardziej dla noża) inny sposób na batonowanie.

Ogólnie batonowanie, to przecinanie/przerąbywanie nożem drewna, nóż jest używany jako przecinak i jest pobijany drugim kawałkiem drewna.

Migotka, ja na ryby zabieram kilka noży, jak mam w planach sesję zdjęciową, albo zostaję na biwak na kilka dni, fakt, wtedy mam zazwyczaj kilka noży.

Jeśli ide na ryby w woderach i mam kamizelkę ze sobą, to standardowo mam przy sobie Pikutka (nóż kuchenny Victorinoxa, pokazywałem kilka stron wcześniej) i Leatherman Wave. Jeśli idę w spodniach i kamizelce, to do pikitka i toola które są w kamizelce, mam jeszcze jakiś nóż (zazwyczaj Griptilian Ritter w wersji mini albo normalnej) drugiego toola (LM Rebar) i latarkę... czyli idąc w spodniach i kamizelce, mam zdublowany nóż, tool i latarkę :P

Na co dzień, moje spodnie ważą z 3,5-4 kg ;) Tyle szpeju na pasie i kieszeniach :P

Moja w pełni wyposażona kamizelka wędkarska wazy ponad 5kg :P Dodanie kilkuset gram już mi nie sprawia różnicy heheee

Siekierkę też noszę tylko na biwaki albo jak trzeba coś na rybach zbudować ;) Ale mam w planach jakąś małą wędkarską sesję zdjęciową dla Papsa, wtedy zawieszę siekierkę na pas woderów :P

rd1_68 kurcze Solo? to dla mnie zaprzeczenie scyzoryka Victorinoxa ;)

Jaką pochewkę do BMki robisz?

#413 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9604 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 06 luty 2014 - 22:19

Batonowanie, to zwyczajne rozłupywanie? Qźwa. Jak to mądrze brzmi po ichniemu :lol:  :lol:  :lol:

Użytkownik popper edytował ten post 06 luty 2014 - 22:20

#414 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 06 luty 2014 - 22:24

W grudniu zgubiłem poczciwego Leathermana i w sumie myślałem, że już nie potrzebuję. Został mi tylko stary Victorinox. Jednak się nie da, zbyt często jest potrzebny. Wybór miał być oczywisty, ale znalazłem coś takiego:

http://www.sogknives...sist-satin.html

Ma to swoich fanów i zbiera pozytywne opinie. Można to nabyć za ok 240zł. Za tyle samo można kupić Leathermana Wave. Nie wiem, czy się w to pchać. 

#415 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 06 luty 2014 - 22:38

Popper, niby rozłupywanie, ale może też być przerąbywanie... jeśli powiesz do mnie że coś rozłupywałeś lub przerąbywałeś nożem, to mogę to sobie wyobrażać na różne sposoby, ale jak powiesz że batonowałeś, to zakumam od razu ;) wiem że to nowe nazewnictwo dla co poniektórych ale wchodzi w nasz "nożowy" język dość dobrze :D

Krzysiek, dla mnie toole SOGa są fajne jedynie ze względu na ich przekładnie na szczękach. Gdyby ktoś połączył narzędzia z Leathermana lub Victorinoxa, to byłoby cudownie! Mnie w toolach Gerbera i SOGa wkurzają jakies takie skurczone głownie noży, brzeszczoty pił, pilniki...

Gdyby ktoś zrobił takiego Leathermana Rebara z przekładniami z SOGa, to biorę w ciemno ze 3 sztuki :D

Ja nad SOGiem zastanawiałem się jako tool do kamizelki wedkarskiej, bo najczęściej używam toola to cięcia drutów kolczastych gdzieś na pościąganych wodą ogrodzeń farmerskich. Często i gęsto takie rzeczy znajduję w rzekach i szkoda rozpierniczyć sobie wodery :P

#416 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9604 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 06 luty 2014 - 23:22

No i mam, co chciałem :wacko: .  Idę przegryźć batonem  :lol:

Użytkownik popper edytował ten post 06 luty 2014 - 23:25

#417 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 06 luty 2014 - 23:28

;) Bez stresu mister! Tylko pamiętaj, bierz batona.. bez sęków :D

#418 OFFLINE   Rodu

Rodu

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1917 postów
  • Imię:Robert

Napisano 07 luty 2014 - 15:52

Pochewkę do BM robię z kydexu .

A solo dlatego , że to dla mnie jest scyzoryk prawdziwy bez dodatków , taki  z moich młodzieńczych lat.

Chcę kupić jeszcze LM aby mieć czym poratować się w potrzebie.

#419 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 07 luty 2014 - 16:59

U kogo robisz ta pochewke?

#420 OFFLINE   Bury knives

Bury knives

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów
  • Lokalizacjahttps://www.facebook.com/buryknives

Napisano 07 luty 2014 - 19:39

Kup kawałek skóry,nici,polecam Sipera z knives.pl.i uczyń sam pochewkę....ja własnie za jego namową tak zrobiłem....najpierw targowałem z nim,o cene pochwy na NRA a potem sam mówi zebym spróbował,polecam zabawa przednia,a radosc z wykonania,coś jak złowienie dużej ryby na swojego woblera....

Użytkownicy przeglądający ten temat: 6

0 użytkowników, 6 gości, 0 anonimowych