Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1299 odpowiedzi w tym temacie

#501 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 14 maj 2014 - 21:40

Może i scyzoryk lanskym naostrzysz w miare ale co z nożami +18cm?

Stop. A na trianglu od Spyderco tez dobrze naostrzysz taki nóż? Czym będzie łatwiej i szybciej naostrzyć? Sorki za odpowiedz pytaniem.

#502 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 14 maj 2014 - 21:43

Zresztą Panowie... ostrzcie sobie czym chcecie :-D Ja Wam tylko pokazałem, że są inne ostrzałki jak typu V. Ja od nich odszedłem, ale mają pewnie więcej zwolenników jak przeciwników. Każdy ma swoje i tego się trzymajmy... ;-)

#503 OFFLINE   grzegorz88

grzegorz88

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów

Napisano 14 maj 2014 - 21:49

Dla mnie trianglem jest łatwiej szybciej i ostrzej. Nie wyobrażam sobie codziennie rozstawać imadelko żeby podostrzyć nóż. Zbyt upierdliwe, nie mówiąc o grzebaniu się olejem. Dla mnie Lansky tylko do wyprowadzenia kt. Używam obu ale do innych celów.

Użytkownik grzegorz88 edytował ten post 14 maj 2014 - 21:51

#504 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 14 maj 2014 - 21:54

To przepraszam, ale ja wszystkie swoje noże ostrze raz na jakiś czas. Trianglem podostrzysz, a naostrzysz systemem- wg mnie. Poza tym z lansky'iego mam tylko imadełko, diamenty używam od DMT. Dodatkowo zmontowanie triangla zajmuje tyle co systemu...

Edit:
a jeśli tak zależy Ci na czasie to ciekawe ile uwagi musisz poświęcić na to aby na V nie zrobić jaja na czubku. Na systemie nie ma tego problemu.

Użytkownik count_martin3z edytował ten post 14 maj 2014 - 22:00

#505 OFFLINE   Panek

Panek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów
  • Imię:Karol

Napisano 14 maj 2014 - 22:23

@Panek
Używam tylko noży w kuchni do przygotowania posiłków.

W tym miejscu ostry nóż to podstawa, myślałem raczej o tych dopieszczanych do granic możliwości scyzorykach

#506 OFFLINE   grzegorz88

grzegorz88

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów

Napisano 14 maj 2014 - 22:45

Nie poświęcam uwagi na to i nie mam z tym problemu. Chyba bardziej jest to problematyczne w przypadku okrągłych prętów.

A jak sobie radzisz z luźnym otworem na prowadnice bo drucik lata w nim jak żyd po pustym sklepie, co za tym idzie kąt się zmienią.
Oprócz złapania w tym samym miejscu, trzeba też skręcić srubami tak samo, bo jeśli jedna będzie wkręcona płyciej to kąt też inny.. Za dużo cyrku, chyba że noże leżą nie używane.

#507 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 15 maj 2014 - 05:21

Tak? Masz tak idealną rękę, ze nigdy ci czubek nie spada z pręta podczas ciegniecia? Zazdroszczę, jak boga kocham, ja miedzy innymi dlatego z nich zrezygnowałem. Drucik sobie owinąłem taśma i nie lata. Naostrzenie, a nie podostrzenee każdego z noża do granic niepotrzebnej ultra ostrości zajmuje mi do 2min w zależności od stanu KT. Poza tym po co używasz systemu jak potem jego prace niszczysz trianglem?
Bez sensowna ta rozmowa się zrobiła, poza tym jeśli uważasz, ze lepsza KT robisz na pajaku jak systemie, to rob dalej. Ja pasuje...

#508 OFFLINE   grzegorz88

grzegorz88

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 239 postów

Napisano 15 maj 2014 - 07:40

Może dużo kroje i nie mam problemu z operowaniem nożem.
Lansjy używam do noży które trzeba wyprowadzić od zera. Lanskym szybciej. Akurat kąty dobrze sie zgrywają z trianglem. Noże kuchenne za grosze golą i tną kartki.
Zakupiłem najpierw Lansky i nie byłem zadowolony. Poszperałem w necie i raczej nie jest to najczęściej polecana ostrzałka...
A do noży +kilkanaście cm się nie nadaje. Po ostrzeniu "na dwa razy" na środku jest iny kąt i nożem nie kroi się płynnie.

Użytkownik grzegorz88 edytował ten post 15 maj 2014 - 09:49

#509 OFFLINE   seiken

seiken

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 15 maj 2014 - 09:39

Na co dzień do noży EDC używam systemu lansky lub ostrzałki typu V z pretami diamentowymi do honowania cylindrów o różnej gradacji -prety kupiłem kiedyś na allegro podstawke zrobił mi kolega z forum knives , na ostrzałkach typu V trzeba sie nauczyć ostrzyć bo inaczej wyjda "fale dunaju"  :) czyli różne kąty 

do ostrzenia kuchenniaków zakupiłem takie cóś u chinoli http://www.aliexpres.../605648501.html + diamenty z lidla  bo te kamienie z zestawu sa do dupy ,na alliexpres tez sa za grosze te lidlowe 

http://www.aliexpres...1687304374.html

Dla wprawionych polecam kamienie Arkansas

Użytkownik seiken edytował ten post 15 maj 2014 - 09:49

#510 OFFLINE   Urko

Urko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 51 postów
  • LokalizacjaKPN
  • Imię:Marek

Napisano 15 maj 2014 - 10:44

a mogę zapytać do czego używacie tych ostrych niczym laserowy miecz Lorda Vadera noży?

*gdyby w razie okazało się że tylko do wyjęcia z gabloty i zademonstrowania znajomym jakie są ostre to wolę nie znać prawdy

pytam nie ze złośliwości a z czystej ciekawości :)

Poruszyłeś ważki problem  :). Jako prawnik mam kłopot z wykorzystaniem, mojej niewielkiej, ale jednakowoż kolekcji i wymaga to wręcz wysiłku intelektualnego, zwłaszcza, iż większość moich potrzeb ogarnia jakikolwiek Vicek  :(. Na ten przykład, jadąc do Francji oprócz Vicka biorę Opinelka, musząc tłumaczyć sobie, iż francuskim "patriotycznym" serom i saucissons, byłoby przykro, gdyby kroić je nie francuskim nożem. Myszką - znaczy takim małym folderkiem ;) tnę w pracy kartki, po co je tnę ? Aby mieć usprawiedliwienie dla posiadania owej myszki. Na ryby chodzę z Vickiem Foresterem (takim co to od aktualnego Soldiera różni się korkociągiem w miejscu philipsa) albowiem wyjście na ryby to takie outdoorowe klimaty  ;) do których nazwa Forester pasuje jak ulał. Zdarza się, nierzadko, iż specjalnie w markecie, nie nabywam całej zgrzewki określonych napojów, np. Coli, tylko jedną butelkę (wszak Cola jest niezdrowa), co pozwala mi na wyjęcie Militarki, czy jakiegokolwiek innego ostrza, które jest w kieszeni i rozcięcie tejże zgrzewki celem wysupłania upragnionej pojedynczej butli. W przyszłym roku, jak pojadę do Szwecji, wreszcie wykorzystam skandynawa zrobionego przez jednego z kolegów z forum knives.pl :), bo tam ów skandynaw będzie właściwym nożem na właściwym miejscu. Od dwóch tygodni jestem naprawdę szczęśliwy, gdyż w domu mam remont, co daje nieograniczone pole do cięcia różnego rodzaju kartonów  :D. Mam ponadto wrażenie, że wielu z nas ma podobnie z wędkami i młynkami, które nabywa dla zabezpieczenia  :excl: wszelkich ewentualno - teoretycznych potrzeb  :) . Ja od dzieciństwa miałem skłonności kolekcjonerskie i tak mi pozostało. Jeszcze kilka lat temu miałem 3 rowery, szosę, trekking i górala,czasochłonnym koszmarem było rozważanie, przed wyjściem na rower, jaką koncepcję wycieczki dziś przyjmuję i jaka stylizacja w zakresie ochędóstwa byłaby najbardziej do owej koncepcji odpowiednia  ;). Reasumując cieszę się, że nie jestem zbyt zamożny, bo wtedy dopiero mógłbym się szeeeeroooko i gruuubo rozwinąć, a to byłoby bardzo męczące :). Pozdrawiam.

Użytkownik Urko edytował ten post 15 maj 2014 - 10:46

• doktorek, Marcelino i pepso lubią to

#511 OFFLINE   Krzysiek_W

Krzysiek_W

-

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3558 postów

Napisano 15 maj 2014 - 10:44

Edit.
Masz rację, że przy notch'u czy choil'u kat będzie inny jak przy czubku. Tu nie ma wątpliwości. Ale to nie jest najważniejsze! Chodzi przy ostrzeniu o to żeby ostrzyc zawsze z tym samym kątem. :-) źle zinterpretowałem Twój wpis.

Oczywiście, że tak. Niemniej nawet w takim systemie jak Lansky do jednakowego kąta zbliżasz się na odcinkach prostych, a oddalasz się tym bardziej im większe zakrzywinie. Dlatego ten stały kąt jest w jakimś stopniu zbliżony, a jednocześnie posiada wkład ostrzenia z ręki. Oparcie, czy posuw takiej płaszczyzny ostrzącej musiałby być bardzo precyzyjnie regulowany i blokowany, aby można było mówić o zachowaniu naprawdę takiego samego kąta.  

#512 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 15 maj 2014 - 11:13

Oczywiście, ale ja nie o tym mówię. Mówię, że pomimo tego, że kąt na całej płaszczyźnie KT będzie różny, to ma powtarzalność pomimo niedoskonałości systemu i kilku czynników na to wpływających. Ostrząc na V nie ma siły aby nawet się zbliżyć do tego poziomu, zresztą bardzo prosto można to sprawdzić organoleptycznie. Sprawdzić jak wygląda KT po V i systemie :)

#513 OFFLINE   Panek

Panek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów

Napisano 15 maj 2014 - 13:38

Dzięki @Urko, pozbawiłeś mnie wszelkich złudzeń :D ale ma to swoje uzasadnienie
parę tygodni temu moja dziewczyna wracając z uczelni prześwietliła mnie w szerz i wzdłuż pytając o moje zainteresowanie w zakresie kolekcjonowania i zbierania ,,niezbędnego" sprzętu, odetchnęła z ulgą ale stwierdziła że będzie miała rękę na pulsie bo jestem w grupie podwyższonego ryzyka - okazało się że na statystyce przerabiali zakupoholizm a wędkarze byli na drugim miejscu ...

#514 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1813 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 15 maj 2014 - 14:02

Dzięki @Urko, pozbawiłeś mnie wszelkich złudzeń :D ale ma to swoje uzasadnienie
parę tygodni temu moja dziewczyna wracając z uczelni prześwietliła mnie w szerz i wzdłuż pytając o moje zainteresowanie w zakresie kolekcjonowania i zbierania ,,niezbędnego" sprzętu, odetchnęła z ulgą ale stwierdziła że będzie miała rękę na pulsie bo jestem w grupie podwyższonego ryzyka - okazało się że na statystyce przerabiali zakupoholizm a wędkarze byli na drugim miejscu ...

Kto nas wyprzedził?

#515 OFFLINE   Urko

Urko

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 51 postów
  • LokalizacjaKPN
  • Imię:Marek

Napisano 15 maj 2014 - 18:17

Kto nas wyprzedził?

Powiedziałbym wręcz: kto śmiał nas wyprzedzić ?

• RokiFishBoa lubi to

#516 OFFLINE   Panek

Panek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2387 postów

Napisano 15 maj 2014 - 21:14

Niestety, kojarzę tylko tyle że w ścisłej czołówce byli też pstrykacze zdjęć,
mej lubej z wiadomych względów wolę tematu nie przypominać,
jeszcze będę chciał zakupić jakiś NIEZBĘDNY kołowrotek tudzież wędkę i mi się ta wiedza czkawką odbije :D

#517 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • Imię:Grześ

Napisano 16 maj 2014 - 12:18

Ja ostrych noży używam do wszystkiego, po prostu innych nie mam :P Czyli jak już muszę użyć noża, to będzie to ten z ostrością brzytwy :P

Ostrzę najczęściej na Trianglu, a przerabiam krawędzie na Apexie, @Apexie i Tormeku. Raz przerobiona krawędź w moim EDC Mini Ritterze, styka mi na pół roku+, a podostrzam prawie że codziennie, tylko że na UF i dojeżdżam na skórze.

Tak samo mam z nożami mojej młodej... 25cm głownie, to nie problem dla Triangla, na Apexie też sobie radzę, a na Tormeku to prawie max co ostrzę, no, kilka razy musiałem bawić się z 12calowym ostrzem i miałem lekki problem ze zrobieniem KT na raz.

#518 OFFLINE   pepso

pepso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 883 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 23 maj 2014 - 12:59

Witam, niebawem odbędzie się w Gliwicach II międzynarodowa wystawa noży - sobota 31.05.2014 Gliwice ul. Pszczyńska 85, klub MROWISKO

#519 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • Imię:Grześ

Napisano 23 maj 2014 - 14:06

http://knifeshowpl.blogspot.ie/

https://www.facebook.com/knifeshowpl

Ja niestety nie będę miał szansy tam być :(

Ale za to będę na jesiennym zlocie grupy Knives.pl w przedostatni weekend października w Warszawie!

#520 OFFLINE   pepso

pepso

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 883 postów
  • LokalizacjaŚląsk

Napisano 31 maj 2014 - 18:39

Taka ciekawostka :

• popper i mdziam_78 lubią to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 5

1 użytkowników, 4 gości, 0 anonimowych