Może i scyzoryk lanskym naostrzysz w miare ale co z nożami +18cm?
Stop. A na trianglu od Spyderco tez dobrze naostrzysz taki nóż? Czym będzie łatwiej i szybciej naostrzyć? Sorki za odpowiedz pytaniem.
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 14 maj 2014 - 21:40
Może i scyzoryk lanskym naostrzysz w miare ale co z nożami +18cm?
Napisano 14 maj 2014 - 21:43
Napisano 14 maj 2014 - 21:49
Użytkownik grzegorz88 edytował ten post 14 maj 2014 - 21:51
Napisano 14 maj 2014 - 21:54
Użytkownik count_martin3z edytował ten post 14 maj 2014 - 22:00
Napisano 14 maj 2014 - 22:23
@Panek
Używam tylko noży w kuchni do przygotowania posiłków.
W tym miejscu ostry nóż to podstawa, myślałem raczej o tych dopieszczanych do granic możliwości scyzorykach
Napisano 14 maj 2014 - 22:45
Napisano 15 maj 2014 - 05:21
Napisano 15 maj 2014 - 07:40
Użytkownik grzegorz88 edytował ten post 15 maj 2014 - 09:49
Napisano 15 maj 2014 - 09:39
Na co dzień do noży EDC używam systemu lansky lub ostrzałki typu V z pretami diamentowymi do honowania cylindrów o różnej gradacji -prety kupiłem kiedyś na allegro podstawke zrobił mi kolega z forum knives , na ostrzałkach typu V trzeba sie nauczyć ostrzyć bo inaczej wyjda "fale dunaju" czyli różne kąty
do ostrzenia kuchenniaków zakupiłem takie cóś u chinoli http://www.aliexpres.../605648501.html + diamenty z lidla bo te kamienie z zestawu sa do dupy ,na alliexpres tez sa za grosze te lidlowe
http://www.aliexpres...1687304374.html
Dla wprawionych polecam kamienie Arkansas
Użytkownik seiken edytował ten post 15 maj 2014 - 09:49
Napisano 15 maj 2014 - 10:44
a mogę zapytać do czego używacie tych ostrych niczym laserowy miecz Lorda Vadera noży?
*gdyby w razie okazało się że tylko do wyjęcia z gabloty i zademonstrowania znajomym jakie są ostre to wolę nie znać prawdy
pytam nie ze złośliwości a z czystej ciekawości
Poruszyłeś ważki problem . Jako prawnik mam kłopot z wykorzystaniem, mojej niewielkiej, ale jednakowoż kolekcji i wymaga to wręcz wysiłku intelektualnego, zwłaszcza, iż większość moich potrzeb ogarnia jakikolwiek Vicek . Na ten przykład, jadąc do Francji oprócz Vicka biorę Opinelka, musząc tłumaczyć sobie, iż francuskim "patriotycznym" serom i saucissons, byłoby przykro, gdyby kroić je nie francuskim nożem. Myszką - znaczy takim małym folderkiem tnę w pracy kartki, po co je tnę ? Aby mieć usprawiedliwienie dla posiadania owej myszki. Na ryby chodzę z Vickiem Foresterem (takim co to od aktualnego Soldiera różni się korkociągiem w miejscu philipsa) albowiem wyjście na ryby to takie outdoorowe klimaty do których nazwa Forester pasuje jak ulał. Zdarza się, nierzadko, iż specjalnie w markecie, nie nabywam całej zgrzewki określonych napojów, np. Coli, tylko jedną butelkę (wszak Cola jest niezdrowa), co pozwala mi na wyjęcie Militarki, czy jakiegokolwiek innego ostrza, które jest w kieszeni i rozcięcie tejże zgrzewki celem wysupłania upragnionej pojedynczej butli. W przyszłym roku, jak pojadę do Szwecji, wreszcie wykorzystam skandynawa zrobionego przez jednego z kolegów z forum knives.pl , bo tam ów skandynaw będzie właściwym nożem na właściwym miejscu. Od dwóch tygodni jestem naprawdę szczęśliwy, gdyż w domu mam remont, co daje nieograniczone pole do cięcia różnego rodzaju kartonów . Mam ponadto wrażenie, że wielu z nas ma podobnie z wędkami i młynkami, które nabywa dla zabezpieczenia wszelkich ewentualno - teoretycznych potrzeb . Ja od dzieciństwa miałem skłonności kolekcjonerskie i tak mi pozostało. Jeszcze kilka lat temu miałem 3 rowery, szosę, trekking i górala,czasochłonnym koszmarem było rozważanie, przed wyjściem na rower, jaką koncepcję wycieczki dziś przyjmuję i jaka stylizacja w zakresie ochędóstwa byłaby najbardziej do owej koncepcji odpowiednia . Reasumując cieszę się, że nie jestem zbyt zamożny, bo wtedy dopiero mógłbym się szeeeeroooko i gruuubo rozwinąć, a to byłoby bardzo męczące . Pozdrawiam.
Użytkownik Urko edytował ten post 15 maj 2014 - 10:46
Napisano 15 maj 2014 - 10:44
Edit.
Masz rację, że przy notch'u czy choil'u kat będzie inny jak przy czubku. Tu nie ma wątpliwości. Ale to nie jest najważniejsze! Chodzi przy ostrzeniu o to żeby ostrzyc zawsze z tym samym kątem. :-) źle zinterpretowałem Twój wpis.
Oczywiście, że tak. Niemniej nawet w takim systemie jak Lansky do jednakowego kąta zbliżasz się na odcinkach prostych, a oddalasz się tym bardziej im większe zakrzywinie. Dlatego ten stały kąt jest w jakimś stopniu zbliżony, a jednocześnie posiada wkład ostrzenia z ręki. Oparcie, czy posuw takiej płaszczyzny ostrzącej musiałby być bardzo precyzyjnie regulowany i blokowany, aby można było mówić o zachowaniu naprawdę takiego samego kąta.
Napisano 15 maj 2014 - 11:13
Oczywiście, ale ja nie o tym mówię. Mówię, że pomimo tego, że kąt na całej płaszczyźnie KT będzie różny, to ma powtarzalność pomimo niedoskonałości systemu i kilku czynników na to wpływających. Ostrząc na V nie ma siły aby nawet się zbliżyć do tego poziomu, zresztą bardzo prosto można to sprawdzić organoleptycznie. Sprawdzić jak wygląda KT po V i systemie
Napisano 15 maj 2014 - 13:38
Dzięki @Urko, pozbawiłeś mnie wszelkich złudzeń ale ma to swoje uzasadnienie
parę tygodni temu moja dziewczyna wracając z uczelni prześwietliła mnie w szerz i wzdłuż pytając o moje zainteresowanie w zakresie kolekcjonowania i zbierania ,,niezbędnego" sprzętu, odetchnęła z ulgą ale stwierdziła że będzie miała rękę na pulsie bo jestem w grupie podwyższonego ryzyka - okazało się że na statystyce przerabiali zakupoholizm a wędkarze byli na drugim miejscu ...
Napisano 15 maj 2014 - 14:02
Dzięki @Urko, pozbawiłeś mnie wszelkich złudzeń ale ma to swoje uzasadnienie
parę tygodni temu moja dziewczyna wracając z uczelni prześwietliła mnie w szerz i wzdłuż pytając o moje zainteresowanie w zakresie kolekcjonowania i zbierania ,,niezbędnego" sprzętu, odetchnęła z ulgą ale stwierdziła że będzie miała rękę na pulsie bo jestem w grupie podwyższonego ryzyka - okazało się że na statystyce przerabiali zakupoholizm a wędkarze byli na drugim miejscu ...
Kto nas wyprzedził?
Napisano 15 maj 2014 - 18:17
Kto nas wyprzedził?
Powiedziałbym wręcz: kto śmiał nas wyprzedzić ?
Napisano 15 maj 2014 - 21:14
Niestety, kojarzę tylko tyle że w ścisłej czołówce byli też pstrykacze zdjęć,
mej lubej z wiadomych względów wolę tematu nie przypominać,
jeszcze będę chciał zakupić jakiś NIEZBĘDNY kołowrotek tudzież wędkę i mi się ta wiedza czkawką odbije
Napisano 16 maj 2014 - 12:18
Ja ostrych noży używam do wszystkiego, po prostu innych nie mam Czyli jak już muszę użyć noża, to będzie to ten z ostrością brzytwy
Ostrzę najczęściej na Trianglu, a przerabiam krawędzie na Apexie, @Apexie i Tormeku. Raz przerobiona krawędź w moim EDC Mini Ritterze, styka mi na pół roku+, a podostrzam prawie że codziennie, tylko że na UF i dojeżdżam na skórze.
Tak samo mam z nożami mojej młodej... 25cm głownie, to nie problem dla Triangla, na Apexie też sobie radzę, a na Tormeku to prawie max co ostrzę, no, kilka razy musiałem bawić się z 12calowym ostrzem i miałem lekki problem ze zrobieniem KT na raz.
Napisano 23 maj 2014 - 12:59
Witam, niebawem odbędzie się w Gliwicach II międzynarodowa wystawa noży - sobota 31.05.2014 Gliwice ul. Pszczyńska 85, klub MROWISKO
Napisano 23 maj 2014 - 14:06
http://knifeshowpl.blogspot.ie/
https://www.facebook.com/knifeshowpl
Ja niestety nie będę miał szansy tam być
Ale za to będę na jesiennym zlocie grupy Knives.pl w przedostatni weekend października w Warszawie!
Napisano 31 maj 2014 - 18:39
Taka ciekawostka :
7 użytkowników, 5 gości, 2 anonimowych