Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1212 odpowiedzi w tym temacie

#1101 OFFLINE   Sławek Oppeln Bronikowski

Sławek Oppeln Bronikowski

Zaawansowany

• Bloggerzy
  • PipPipPip
  • 4966 postów
  • LokalizacjaŁódż
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Oppeln Bronikowski

Napisano 28 sierpień 2024 - 21:00

Moglibyście, moi drodzy forumowicze, milionowy chór na głosy śpiewający, założyć. Z jednym jedynym, tandetnym szlagierem - China, china, uber alles   :)

Jednak muszę przyznać, że te dalekowschodnie wydumki oraz imitacje, nad wyraz świetnie pasują do kieszeni ekonomicznych polarów, sneakersów tv i całej reszty  poglądów. Zaraz będziecie kupować jeszcze bardziej zajebistą taniochę od Hindusów.. ale Opinel  - z palcem w nosie - przetrzyma i tą sezonową modę  :)  

• Pisarz.......ewski Piotr lubi to

#1102 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 29 sierpień 2024 - 17:25

Przyszedł Petryfied Fish Warrior. Ale się wbiłem z zakupem ta sama aukcja dziś 100pln drożej.

Pierwsze pozytywne wrażenie przy rozpakowaniu: Szmatka z logo, sznurek smycz?, jakaś przywieszka i śrubki - nie wiem po co ale jak jakąś zgubię będzie czym uzupełnić. Może niektórzy przy regulacjach czy czyszczeniu niszczą śruby bo nie mają narzędzi?

Sam nóż.

Kształt super. Pasuje mi - spodziewałem się właśnie tego. Lekko zakrzywiona rękojeść, spora, super leży w mojej dużej łapie. Ostrze kształt super. Jakość micarty super, w ogóle nie śliska - nie będę przerabiać musiał. Spasowanie, luzy, wykonanie super jak to w chińczyku dzisiejszym. Chodzi super. Flipper idealny - nie ślizga się ale "nie kaleczy" palca.

Jedyny minus na dziś, lekka rączka, chyba cienkie linersy pod spodem bo ciężar mocno odbiega i od Ganzo i Ruike. Nie pasi mi wolę cięższe bo tak wali na pysk. Nóż po otwarciu ręki nie powinien z niej wypadać. Blokada też (nie lubię liner locków) ale to wiedziałem. Jakby był back lock ...

Użytkowo jeszcze nie wiem. Do ręki super spoko. Dziś wędzę to zacznę testować. Okaże się w praniu ale wygląda ok.

Mogę szczerze polecić. Tylko trzeba uważać Warrior jest duży i ok, ale o mało niechcący nie zamówiłęm Warrior X a to mniejszy brat - byłbym wkurzony  :D wolę dorosłe noże.

#1103 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 01 wrzesień 2024 - 20:20

Niektórzy mnie pytają po co ci nóż. W piątek lampa straszna. Parasol w poziomie troche przeszkadzał, ale pochylony, pełny cień i wygoda, tylko się kręcił. No i nóż jako klin załatwił sprawę:

Załączone pliki

#1104 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3019 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 02 wrzesień 2024 - 05:52

Podrzućcie namiary na jakiegoś taniego foldera (max 150 zł) o wymiarach ostrza zbliżonych jak Sanremu Enlan (dł. min. 9 cm, grubość 3 mm) tylko, żeby rękojeść była bardziej ergonomiczna, a nie taka kanciasta.

#1105 OFFLINE   jajakub

jajakub

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1032 postów
  • LokalizacjaLublin

Napisano 02 wrzesień 2024 - 06:45

Niektórzy mnie pytają po co ci nóż. W piątek lampa straszna. Parasol w poziomie troche przeszkadzał, ale pochylony, pełny cień i wygoda, tylko się kręcił. No i nóż jako klin załatwił sprawę:

Niby lepiej by było tym nożem wystrugać klin z gałązki ale można i tak

#1106 OFFLINE   krzychun

krzychun

Giełda rulez

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2196 postów
  • LokalizacjaWieluń
  • Imię:Krzysiek

Napisano 02 wrzesień 2024 - 12:44

Gałązki nie są dla prawdziwych twardzieli ;)

#1107 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 02 wrzesień 2024 - 12:55

Podrzućcie namiary na jakiegoś taniego foldera (max 150 zł) o wymiarach ostrza zbliżonych jak Sanremu Enlan (dł. min. 9 cm, grubość 3 mm) tylko, żeby rękojeść była bardziej ergonomiczna, a nie taka kanciasta.

Jest promocja na Ganzo 7531-BK . Cena 74.90 jest śmieszna jak za taki nóż. Głownia 8,9 / 3.3 mm .Zamówiłem bo mi się podoba krawędź tnąca dostępna do użytku w tym modelu.Może czubek nie jest pancerny , ale puszek otwierał nie będzie. Chyba się sprawdzi jako ogólnoużytkowy do średniej ciężkości prac.

#1108 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 02 wrzesień 2024 - 15:50

A skąd ja Ci wezmę gałązkę na środku Odry ?  ;) Poza tym nóż pasował idealnie i uratował świat przed niekontrolowaną wycinką drzew. Zieloni są ze mnie dumni.

Wejdź sobie na kolba.pl w zakładkę noże i wybierz Ganzo. Celuj w D2 może sie zmieścisz jak nie to Zwyklak. Ten ze zdjęcia z parasolem to właśnie Ganzo z C440 i bardzo go lubię. Często używam. Nie umiem zajechać. Pomijam jak świetnie unieruchamia parasole a i puszki tez otwierał.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 02 wrzesień 2024 - 16:00

#1109 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 02 wrzesień 2024 - 15:55

Na Kolbie mniej teraz promocji po wakacjach . Dobre ceny na D2 z Ganzo są na Broń.pl

#1110 OFFLINE   russian80

russian80

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 02 wrzesień 2024 - 16:26

Może kabar dozier ciekawy nożyk w wersji D2 jest ciut droższy..

#1111 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 02 wrzesień 2024 - 17:23

https://www.facebook...867093621638954

#1112 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 02 wrzesień 2024 - 19:24

Miałem 2 Kabary doziery. B. Fajne nożyki ale delikatne. Małe, fajne do pracy wziąć,paczki otwierać,ale nie do pracy nożem ani w teren. jakbym miał dać te same pieniądze za doziera i wspomniane tu Ganzo - wybIeram Ganzo. Kawał noża. W tych samych pieniądzach można wyrwać flippera na łożyskach. D2. A aus8 z kabara porównywalne z 440C Ganzo (teoretycznie nawet słabsze bo aus8 to odpowiednik raczej 440B tylko czysty). 

Do tego z tego co pamietam dozier jest na nicie wiec nici z regulacji luzów. I do tego ciulowa blokada którą ściskając rękojeść przy pracy … do dziś mam bliznę po cięciu i szwach i dobrze, że ruszam palcem.

Ja sie pozbyłem, albo jest gdzieś lecz nie wiadomo gdzie …

No i jeszcze ostrze nie ma 9cm tylko z tego co pamietam 6,5cm bo przechodził na Węgrzech.

Ja nie polecam.

Hehehe z dozierem nawet byłem a Anglii i łaziłem z klipsem na wierzchu po ulicy a tam za to dwa lata jest …

za to z czystym sumieniem polecam to: https://kolba.pl/pl/...gm_action=click

bedziesz pod wrażeniem jakości tego noża. Tylko śliska rączka raczej praca na sucho. 

Użytkownik Qh_ edytował ten post 02 wrzesień 2024 - 19:47

#1113 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 03 wrzesień 2024 - 06:56

Teraz wszedłem z ciekawości i zarówno Kolba jak i Broń zakończyły promocje zarówno na Ganzo z D2 jak i niektóre modele 440C - jeszcze wczoraj można było sporo urwać.
Za Enlana można spróbować jeszcze Ruike D191.

#1114 OFFLINE   Artech

Artech

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2697 postów
  • LokalizacjaSzczecin
  • Imię:Artur

Napisano 03 wrzesień 2024 - 11:25

Trochę drożej niż 150, ale to naprawdę fajny nóż Sanrenmu 1006
https://a.aliexpress.com/_EGuLYLJ

#1115 OFFLINE   Grzegorz B.

Grzegorz B.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 413 postów
  • LokalizacjaStargard

Napisano 03 wrzesień 2024 - 11:34

[...]Ten ze zdjęcia z parasolem to właśnie Ganzo z C440 i bardzo go lubię. Często używam. Nie umiem zajechać. Pomijam jak świetnie unieruchamia parasole a i puszki tez otwierał.

Jaki to model Ganzo?

A sam se odpowiem - G734, zdaje się, że już niedostępny.

Użytkownik Grzegorz B. edytował ten post 03 wrzesień 2024 - 12:22

#1116 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 03 wrzesień 2024 - 20:14

Może być. Tak czułem ze otwór i klony military długo w sprzedaży nie będą. Dlatego już pare lat temu dokupiłem zapasowy za chyba 79pln w promocji, :D  tylko na szczęście temu jeszcze nie dałem rady …

Bardzo polubiłem PF warriora. Ta lekka rączka chyba ma tytanowe linersy. Na razie ostrość trzyma, daje radę. Wygodny. Tylko ostrze chyba sie przebarwiło od owoców. Może się domyje, poza tym mi to nie przeszkadza. Jeszcze trochę krótko katuję, ale ma potencjał.

#1117 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 03 wrzesień 2024 - 23:44

nie wiem czy jeszcze dostępny - JohnyJamie Speedbal. Genialny fliper z D2 i nie za milion monet.

fotki jutro jeśli ktoś chce....

• Szymon82 lubi to

#1118 OFFLINE   venom_666

venom_666

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1865 postów
  • LokalizacjaRypin
  • Imię:Marian
  • Nazwisko:Stępniewski

Napisano 04 wrzesień 2024 - 08:50

Speedball z D2

9cm ostrego.

Załączony plik  speed.jpg   37,07 KB   16 Ilość pobrań

Załączony plik  speed1.jpg   44,4 KB   16 Ilość pobrań

• Szymon82 i Koincydencja lubią to

#1119 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 04 wrzesień 2024 - 13:52

U mnie wjechał dzisiaj ten Ganzo G753

Bardzo popularny na całym świecie model patrząc po ilości opisujących go filmików w necie . Kawał noża, czuć moc, idealny do wszelakiego chlastania.Wykonanie bez zastrzeżeń, pięknie wyglądająca głownia - takie kosy to ja lubię.Raczej nie jest zbyt dyskretna do miasta i może już budzić zastanowienie wśród "cywilów" :D Przy okazji wolnego czasu zrobiłem mały przegląd swojej kolekcji , którą przynajmniej na ten rok uważam za kompletną. Noże na każdą okazję, pochowane tam gdzie tego potrzebuję.Nie traktuję tego jako chwalenie się bo to ogólnodostępne noże nie kosztujące tysięcy.Wczesniej pozbyłem się typowo survivalowych , które się u mnie nie sprawdziły.

Załączone pliki

• mrowa i Qh_ lubią to

#1120 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz
  • Imię:Emil

Napisano 04 wrzesień 2024 - 16:17

[mention]Szymon82 [/mention] dasz linka gdzie kupowałeś?

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych