Noże
#1121 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2024 - 16:32
- mav3rick lubi to
#1122 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2024 - 17:05
U mnie wjechał dzisiaj ten Ganzo G753
Bardzo popularny na całym świecie model patrząc po ilości opisujących go filmików w necie . Kawał noża, czuć moc, idealny do wszelakiego chlastania.Wykonanie bez zastrzeżeń, pięknie wyglądająca głownia - takie kosy to ja lubię.Raczej nie jest zbyt dyskretna do miasta i może już budzić zastanowienie wśród "cywilów" Przy okazji wolnego czasu zrobiłem mały przegląd swojej kolekcji , którą przynajmniej na ten rok uważam za kompletną. Noże na każdą okazję, pochowane tam gdzie tego potrzebuję.Nie traktuję tego jako chwalenie się bo to ogólnodostępne noże nie kosztujące tysięcy.Wczesniej pozbyłem się typowo survivalowych , które się u mnie nie sprawdziły.
Bardzo fajny nożyk. Z 440C?Bo pojawiły sie Ganzo z tej 13mov czy jakoś tak.
Co do kolekcji to - to tylko 9 nożyków, podstawowy zestaw .
Ja tak ostatnio policzyłem … zbieram, robię, kupuję, dostaję od ponad 40 lat … bywały lata biedne jak ostatni rok, ze wpadał jeden, ale bywały i lepsze to sie nazbierało. Po prostu. Pierwszy scyzoryk Gerlacha kupiłem w pierwszej klasie podstawówki, albo i wcześniej, mam do dziś …
Użytkownik Qh_ edytował ten post 04 wrzesień 2024 - 17:07
#1123 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2024 - 17:34
#1124 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2024 - 19:30
To super. 440C to bardzo fajna stal na noże. Nie rdzewieje, nie trzyma ostrości jak d2 ale za to łatwo się ostrzy. Nie jest bardZo krucha wiec nie pęka. Zależy jak zahartowana. Chińska jest naprawdę dobra.
Najstarsze 440C mam w dużym nożu Nieto - Nóż ma ze 30 lat i służy pięknie pomimo, ze udało mi sie złamać … rękojeść
Aus8 jest niby czystsze ale to coś pomiędzy 440b a 440c ze względu na właśnie czystość. Teoretycznie aus8to 440b a aus10 440c.
To dobrze że 440c bo chińskie 8Cr13MoV jest słabsze a np było stosowane w tańszej linii Spyderco czyli byrd’ach.
Bardzo fajny nóż - będziesz pan zadowolony. No i najlepsza moim zdaniem blokada. Pewna i odporna na brud. Katuję Ganzo z 440c do ciężkich, brudnych prac (czasem wręcz ziemnych - jak wycinanie trawy na obrzeżach albo kopanie ziemi pod nogi fotela na rybach)i jakoś cały czas latami dają radę.
Obrabianie kanałów np
Użytkownik Qh_ edytował ten post 04 wrzesień 2024 - 19:46
- Szymon82 lubi to
#1125 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2024 - 23:05
Koledzy, mam Ontario RAT'a nr 1 (srebrne ostrze z czarnymi okładzinami), oryginał, nieużywany. Chętnie zamieniłbym na identyczny model, ale mniejszy, czyli nr 2 w takiej samej wersji, czyli również oryginał, nieużywany, srebrne ostrze, czarne okładziny.
Reflektowałby Ktoś?
#1126 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2024 - 09:50
Może trochę obok tematu ale mam #2, w D2 chyba ze wspomaganiem otwierania(?).Koledzy, mam Ontario RAT'a nr 1 (srebrne ostrze z czarnymi okładzinami), oryginał, nieużywany. Chętnie zamieniłbym na identyczny model, ale mniejszy, czyli nr 2 w takiej samej wersji, czyli również oryginał, nieużywany, srebrne ostrze, czarne okładziny.
Reflektowałby Ktoś?
Zajebisty klikacz.
Ostrze stosunkowo cienkie, tnie jak wariat.
Nożyk uważam, za godny polecenia
https://photos.app.g...3FdAivmgMPd3h37
Użytkownik popper edytował ten post 05 wrzesień 2024 - 09:54
- Dokuś lubi to
#1127 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2024 - 10:52
Szukam pochewki do Vipera Start. Najchętniej ze skóry. Mówiąc szczerze rozglądam się od dłuższego czasu za odpowiednim wzorem, który pasuje rozmiarem. Być może po prostu nie potrafię szukać. Proszę o wskazówki gdzie szukać. Dzięki.
#1128 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2024 - 12:24
https://www.facebook...yyyF1T8tUc5YcS/
Użytkownik popper edytował ten post 05 wrzesień 2024 - 13:10
#1129 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2024 - 13:31
Panowie, poradźcie w temacie dobrego kuchenniaka, tzw. noża szefa. Jakiej stali szukać?
Umiem naostrzyć nóż na kamieniu, na codzień używam pręta. Zależy mi na nożu, który długo będzie trzymał ostrość, nie będzie rdzewiał, a z drugiej strony nie będzie wymagał całego wieczoru na ostrzenie.
#1130 ONLINE
Napisano 05 wrzesień 2024 - 13:40
#1131 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2024 - 13:42
Nie chcę porady na temat konkretnego producenta i modelu, chodzi mi o rodzaj stali.
Noże szefa mają raczej konkretny kształt, pomijając santoku, także zwany nożem szefa. Wielkość i budżet ogarniam.
Chyba, że jesteś gotów wykuć dla mnie nóż, to pogadamy na priv.
#1132 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2024 - 13:59
Edycja, bo doczytałem, że chodzi Ci o stal.
Użytkownik Grzegorz B. edytował ten post 05 wrzesień 2024 - 14:10
#1133 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2024 - 16:12
Panowie, poradźcie w temacie dobrego kuchenniaka, tzw. noża szefa. Jakiej stali szukać?
Umiem naostrzyć nóż na kamieniu, na codzień używam pręta. Zależy mi na nożu, który długo będzie trzymał ostrość, nie będzie rdzewiał, a z drugiej strony nie będzie wymagał całego wieczoru na ostrzenie.
Z doświadczenia zawodowego własnego, jak i kilku kolegów kucharzy, polecam nóż z japońskiej stali SLD jako najlepiej spełniający powyższe wymagania.
Dziwnym trafem jest to odpowiednik D2, o której było tu sporo.
Inne opcje z kategorii "top" to: SKD (odpowiednik A2, przyjemniej się ostrzy i trzyma szatańsko ostrą krawędź, ale jest nieco bardziej podatna na korozję) i SG2 (stal proszkowa, trzyma ostrość bardzo długo i jako jedyna z tej trójki w 100% nierdzewna, ostrzenie to jednak trochę nużąca zabawa).
Z kronikarskiego obowiązku dodam, że nawet "rdzewna" stal wysokowęglowa Aogami (1,2, a szczególnie Super) przy zachowaniu minimalnej higieny pracy nie rdzewieje wcale tak chętnie, przyobleka za to cieszącą oko patynę.
Użytkownik Marvin edytował ten post 05 wrzesień 2024 - 16:19
- Sławek Oppeln Bronikowski, godski, bartsiedlce i 2 innych osób lubią to
#1134 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2024 - 17:54
Jeszcze tytułem sprostowania (bo nie mogę już edytować): pisząc o SKD miałem na myśli SKD12, występującą też pod nazwą VS1 albo jako gotowy prefabrykat Chromax.
Pisząc o SLD miałem na myśli SKD11, bo ta pierwsza nazwa jest w powszechnym użyciu.
Pisząc o SG2 odnosiłem się także do R2, bo takiego symbolu używa m. in. Takamura, choć podobno jest jakaś różnica w obróbce czy też tylko w dystrybucji.
Z własnej praktyki mogę jeszcze dodać, że w domowej kuchni o prymat walczą Chromax i Aogami 2, jednak do pracy chodzą ze mną SLD i SG2. I że dobra deska jest nie do przecenienia.
Użytkownik Marvin edytował ten post 05 wrzesień 2024 - 17:58
- Sławek Oppeln Bronikowski, bartsiedlce, Grzegorz B. i 1 inna osoba lubią to
#1135 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2024 - 18:32
#1136 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2024 - 19:15
Bambusowa jest ok.
Marvin, bardzo dziękuję.
#1137 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2024 - 19:47
(...)
A czy mógłbyś uszczegółowić jaka deska jest dobra? Temat porzadnej deski chodzi już za mną od pewnego czasu.
Wszelkie plastiki wyklinam, do bambusowych zniechęcam.
Jakakolwiek w miarę gruba i prosta z drewna (nie trawy), choćby i własnej roboty, to minimum przyzwoitości, najlepsze z nich - sztorcowe.
Osobiście jednak używam deski Parker Asahi z kompozytu gumowo-drzewnego; podobnej klasy produkty robi też Hasegawa.
Nie zamierzam nikogo przekonywać, że potrzebuje deski do krojenia za 100 Euro, ale to jest naprawdę game changer, zarówno jeśli chodzi o możliwie długie zachowanie ostrości noża, jakość krojenia jak i - last but not least - higienę.
(...)
Marvin, bardzo dziękuję.
Drobnostka!
Użytkownik Marvin edytował ten post 05 wrzesień 2024 - 19:59
- Sławek Oppeln Bronikowski, witeg i Grzegorz B. lubią to
#1138 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2024 - 20:45
Super noże i stale. Tylko bardziej dla profesjonalisty. I drogie. Pomiędzy tym a zwykłym aus8 do kuchni jest np VG10. Dość krucha wiec lepiej w okładzinie.
Ja np jako amator do krojenia raz na jakiś czas wędlin i sałatek używam właśnie takiej Samury damascus 67 z VG 10. Fajnie wyglada, dobrze kroi i kosztuje ok 300pln bo juz klepią to w Chinach. Dla mnie amatora spoko wystarcza. Dobrze się ostrzy.
W kwestii desek. Nie plastik nie kamień, nie kompozyt. Drewno.
Jak ma nie tępić, deska jest b. ważna. Ale to już pisał Marvin.
Natomiast jesli chodzi o higienę to tu bym nie przesadzał. W karmieniu na zewnątrz muszą być normy. Ale i trzeba uważać z produktami.
W domu wystarczy drewniana (nie plastik i nie kamień) deska, którą należy normalnie myć. Nie wyparzać. Deska jest wtedy zasiedlona przez bakterie które nam nie szkodzą a zwalczają inne groźne bakterie które np chciałyby sie rozwinąć na tejże. A juz taka np wyparzona deska i zaczątek na niej jadu kiełbasianego z mięska a potem inne mięso albo warzywa … i można mieć problem. „Nasze” bakterie na drewnianej do rozwoju nagłego innych nie dopuszczą. Ot taki paradoks „brudne” może być czyste.
#1139 OFFLINE
Napisano 06 wrzesień 2024 - 06:14
Ale w kryteriach ceny nie było. :-)
A co do desek, to bambus zawiera krzemionkę i o ile w przypadku niezbyt wymagających użytkowników jakiejś wielkiej różnicy to nie robi, to jeśli chcemy jak najdłużej zachowywać ostrość noża, jednak lepiej wybrać drewno.
- Sławek Oppeln Bronikowski lubi to
#1140 OFFLINE
Napisano 06 wrzesień 2024 - 08:13
Tak przy okazji pochwalę się "swoimi" nożami, które - kierując się ciekawością i chwilową zachcianką - ostatnio złożyłem kupując dwa ostrza z chińskiego odpowiednika VG10 w wielowarstwowych okładzinach.
n1 (Duże).jpg 127,91 KB 16 Ilość pobrań
n2 (Duże).jpg 32,15 KB 16 Ilość pobrań
https://mega.nz/file...bInA1jVjQiRACs0
Wnioski:
- można niedrogo mieć ładny nóż z przyzwoitej użytkowo stali i w okładzinach "a la damast"
- wolę jednak noże "europejskie" jeśli chodzi o uchwyty
- popper, witeg, Koincydencja i 1 inna osoba lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
1 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych
-
tatar