Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1212 odpowiedzi w tym temacie

#1161 OFFLINE   Kokosz

Kokosz

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 842 postów

Napisano 09 wrzesień 2024 - 09:37

Nóź można naostrzyć tak aby potrafił przeciąć na pół pojedyńczy atom.

W "Kosiarzu" Pratchetta osobnik Śmierć opisał jak ostrzył tak swoją kosę.
;)

I kosić łan zboża źdźbło po źdźble ...

No oczywista oczywistość, trzeba być tylko Mrocznym Kosiarzem ostrzącym narzędzie pracy i jeździć na Pimpusiu.

Nie trzeba ujeżdżać Pimpusia. Nie zapominaj o tym mniejszym Mrocznym Kosiarzu... PIP  :D

P.S.

Szlag, trzeba będzie sobie przypomnieć cały cykl.  :rockon:

Użytkownik Kokosz edytował ten post 09 wrzesień 2024 - 09:38

• morrum lubi to

#1162 OFFLINE   witeg

witeg

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 168 postów
  • Imię:Witek

Napisano 09 wrzesień 2024 - 10:16

Z tego co pamiętam to Śmierć Szczurów używał kosy standardowej ostrości, a ostrzenie do stanu krojenia atomów było opcją niestandardową. ;-P

#1163 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz
  • Imię:Emil

Napisano 11 wrzesień 2024 - 11:29

Wpadł mi w oko Kershaw Huddle, może ktoś posiada go i się wypowie?d7ed845b7e363c97d6ce186e4dd9ec92.png

#1164 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce
  • Imię:Marcin

Napisano 11 wrzesień 2024 - 21:09

Kershawy są fajne. Choć drogie. 
Tego nie miałem, ale bym go nie kupił ze względu na ostrze. Ten kształt przedkłada wytrzymałość nad właściwości tnące i użytkowe. Najlepszy jest pełny szlif albo chociaż taki 80%. Dodatkowo to zbrocze (na krew?) będzie zachodzić brudem i cieżko będzie to przetrzeć.

A tak wyglada fajnie. Taki bardziej bandycki niz użytkowy. Choć pod żebro powinien wchodzić jak w masło. ;)

Oj sprawdziłem to słaba chińska stal. Tzn bez tragedii ale słabsze niz 440c z Ganzo.

A tu masz nóż z wysokim sandvikiem, tańszy i świetnie wykonany z fajnym szlifem. Tylko będzie śliski na mokro:

https://kolba.pl/pl/...gm_action=click

Be porównania i jakość i materiały.

Użytkownik Qh_ edytował ten post 11 wrzesień 2024 - 21:13

• mav3rick lubi to

#1165 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz

Napisano 11 wrzesień 2024 - 22:25

Kershawy są fajne. Choć drogie.
Tego nie miałem, ale bym go nie kupił ze względu na ostrze. Ten kształt przedkłada wytrzymałość nad właściwości tnące i użytkowe. Najlepszy jest pełny szlif albo chociaż taki 80%. Dodatkowo to zbrocze (na krew?) będzie zachodzić brudem i cieżko będzie to przetrzeć.
A tak wyglada fajnie. Taki bardziej bandycki niz użytkowy. Choć pod żebro powinien wchodzić jak w masło. ;)

Oj sprawdziłem to słaba chińska stal. Tzn bez tragedii ale słabsze niz 440c z Ganzo.
A tu masz nóż z wysokim sandvikiem, tańszy i świetnie wykonany z fajnym szlifem. Tylko będzie śliski na mokro:
https://kolba.pl/pl/...gm_action=click

Be porównania i jakość i materiały.

Tego z linku już posiadam, jakieś 2-3 tygodnie temu chyba nawet w temacie chwaliłem się zakupem

No to odpuszczam sobie ten o który pytałem, wizualnie mi się spodobał, a właśnie liczyłem na opinie kogoś kto się zna czy warto zakupić

#1166 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 12 wrzesień 2024 - 06:54

Ten Kershaw taki jakiś bez szału projekt.Jimping do przesady , to zbrocze jakieś dziwne na środku. Kiedyś gdzieś czytałem, że to ma obniżać wagę głowni - co do krwi też mi się obiło o uszy , ale nie wiem czy to nie taka legenda.Co do stali to wcale nie jest najtańsza , Kershaw robi nawet na gorszych.
  • mav3rick lubi to

#1167 OFFLINE   popper

popper

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9559 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 12 wrzesień 2024 - 16:19

Nie wiem. Może ciekawszy https://www.facebook...BAzKv5fF6dadgH/
Nie sprawdzałem.
  • mav3rick lubi to

#1168 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 12 wrzesień 2024 - 20:36

W normalnych pieniądzach ja juz sobie odpuściłem europejskie/amerykańskie znane firmy.

Katuje tego petryfied fish’a. Przyzwyczaiłem sie do lekkości rękojeści. Chyba linersy są tytanowe jak klips. Stad waga. Micarta jest zajebista. Miła, wygodna, a na mokro tak sie klei do łapy, ze zbaraniałem. Stal moim zdaniem nie ma lepszych właściwości niz chińskie D2, ja tego nie czuję. Tępi i ostrzy sie podobnie. Za to łatwo kruszy juz czubek o kamienie wystrzepiłem. Troche sie odbarwia od owoców. Ale jakby to zanika. Czy jest to fajna stal. Tak. Czy warto dopłacić w Chińczyku żeby sie nie nazywała D2 - chyba nie.

Spasowanie brak luzów idealnie. No stal sie to jeden z moich ulubionych noży. Klika super. Flipper chyba najwygodniejszy jaki mam.

PF Warrior super nożyk, ale już nie tani w sumie.

• mav3rick lubi to

#1169 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz

Napisano 12 wrzesień 2024 - 20:47

W normalnych pieniądzach ja juz sobie odpuściłem europejskie/amerykańskie znane firmy.

Katuje tego petryfied fish’a. Przyzwyczaiłem sie do lekkości rękojeści. Chyba linersy są tytanowe jak klips. Stad waga. Micarta jest zajebista. Miła, wygodna, a na mokro tak sie klei do łapy, ze zbaraniałem. Stal moim zdaniem nie ma lepszych właściwości niz chińskie D2, ja tego nie czuję. Tępi i ostrzy sie podobnie. Za to łatwo kruszy juz czubek o kamienie wystrzepiłem. Troche sie odbarwia od owoców. Ale jakby to zanika. Czy jest to fajna stal. Tak. Czy warto dopłacić w Chińczyku żeby sie nie nazywała D2 - chyba nie.

Spasowanie brak luzów idealnie. No stal sie to jeden z moich ulubionych noży. Klika super. Flipper chyba najwygodniejszy jaki mam.

PF Warrior super nożyk, ale już nie tani w sumie.

Właśnie zamówiłem Petrified Field Forward pf-818. Więc kolejny nóż do kolekcji.e5a1854f08065037bb00b8f9b728a80d.jpg

Użytkownik mav3rick edytował ten post 12 wrzesień 2024 - 20:52

• russian80 lubi to

#1170 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 13 wrzesień 2024 - 05:31

O i to jest fajny nożyk. Będziesz pan zadowolony. Wykonanie mega.

Fany szlif nietypowy.

#1171 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz

Napisano 13 wrzesień 2024 - 10:22

Militaria.pl poszaleli z przesyłką do paczkomatu. Wczoraj 21.36 zamówienie i dzisiaj już w doręczeniu na próbę zamówiłem sobie coś takiego do ostrzenia https://allegro.pl/o...ket-15267149689

#1172 OFFLINE   Szymon82

Szymon82

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1610 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Szymon

Napisano 13 wrzesień 2024 - 12:18

Ostatnio ciekawiej tutaj o nożach poczytać niż w innych o sprzęcie :D Dzisiaj - 13 % w Kolbie , jakiś nożyk jednak wskoczy :D

#1173 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15673 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 wrzesień 2024 - 13:47

Ostatnio ciekawiej tutaj o nożach poczytać niż w innych o sprzęcie :D Dzisiaj - 13 % w Kolbie , jakiś nożyk jednak wskoczy :D

Jak ten rabat uzyskać?

Już mam,  PIATEK13

Użytkownik godski edytował ten post 13 wrzesień 2024 - 13:52

• Szymon82 lubi to

#1174 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz

Napisano 13 wrzesień 2024 - 22:38

Dojechał pierwsze wrażenie mega, dla mnie by mógł być ciut cięższy. Klikanie nim to poezja b24244e8c99035d5294ec0bf961fdf17.jpg

#1175 OFFLINE   Qh_

Qh_

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • LokalizacjaKobierzyce

Napisano 14 wrzesień 2024 - 06:15

Piękny. Warrior tez wydawał mi się za lekki (rękojeść), nawet tu pisałem, ze to wada. Ale się przyzwyczaiłem i już mi to kompletnie nie przeszkadza. Za to w kieszeni lekkość jest zaletą.

Inna liga niż tani Kershaw? Nie?

Kurczę normalnie się cieszę że się ludzie przekonują do porządnych firmowych chińczyków zamiast podróbek albo kiepskich starych firmówek (a jak dobrych to nieadekwatnie drogich). Konkurencja to podstawa, tym bardziej że te „firmówki” są klepane tez w Chinach  :D.

Leje u mnie to może raz w końcu wygrzebię wszystkie nożyki i pyknę im fotkę …

Użytkownik Qh_ edytował ten post 14 wrzesień 2024 - 06:17

• chlodnica i mav3rick lubią to

#1176 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz

Napisano 14 wrzesień 2024 - 15:31

Ja póki co zaczynam z nożami. Mam dwa Ruike i RATa 1. Ten najbardziej mi odpowiada.

#1177 OFFLINE   Andru77

Andru77

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1803 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 17 wrzesień 2024 - 11:31

Militaria.pl poszaleli z przesyłką do paczkomatu. Wczoraj 21.36 zamówienie i dzisiaj już w doręczeniu na próbę zamówiłem sobie coś takiego do ostrzenia https://allegro.pl/o...ket-15267149689

W ubiegłym roku około 20 zamówiłem lethermana z grawerem i też na drugi dzień był w domu ale chyba kurier. Co nie zmienia faktu,że faktycznie tutaj szybko i sprawnie działają.

#1178 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3261 postów

Napisano 17 wrzesień 2024 - 19:00

Odebrałem dzisiaj Petrified Fish Patte PF-719, ale jakoś mi nie leży, chyba poleci dalej, a ja będę szukał czegoś innego  :)

4_e2dab2c2-4b92-4b68-bd97-7365df23bc59_1

Użytkownik Pride edytował ten post 17 wrzesień 2024 - 19:01

• popper i russian80 lubią to

#1179 OFFLINE   russian80

russian80

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 933 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 17 wrzesień 2024 - 19:07

Ładny co Ci w nim nie pasuje??
  • popper lubi to

#1180 OFFLINE   Pride

Pride

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3261 postów

Napisano 17 wrzesień 2024 - 19:21

Ładny co Ci w nim nie pasuje??

Wolę inny kształt ostrza, na co dzień używam Sanrenmu 710, chyba po prostu się przyzwyczaiłem :) 

Jeśli chodzi o wygląd i wykonanie to złego słowa powiedzieć nie mogę, nożyk na żywo robi wrażenie. 

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych