Chyba wezmę Rat'a ten tanto fajny, ale nie składany i 500zł
Noże
#241 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2014 - 20:41
#242 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2014 - 21:03
#243 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2014 - 21:05
Wiesz, Muela, Mueli nie równa... są noże które są fajne/dobre ale duża część noży z tej firmy jest kupowata i przez tą część, firma jest uważana za niskiej jakości.
Zależy o jakim modelu Mueli mówisz, bo na przykład taki Kodiak na ktorym MISTRZ Antonio Montejano robił dla dzieła sztuki dla niektórych ludzi na nożowym forum...
Patrząc z tej strony na noże firmy Muela, to dobre i ładne noże
Pokaż tą Muelę o której pisałeś, no chyba że pytałeś o całokształt firmy, to ciężko będzie określić... Firma sama w sobie znana, z tradycjami, ładnymi nożami, ale wypuszczająca też dużo tanich serii, a poza tym dość mocno kopiowana przez małe żółte rączki w okolicach wielkiego muru
Będzie coś z tej mojej Mueli ?
#244 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2014 - 22:04
No ale co ma z nią być?
Z 22cm głowni, to na ryby tak ciężko, no chyba że w dżungli do ciepania po krzaczorach na jakieś wielkie góralskie ognisko też się nada.
W Muelach dość ciężko dowiedzieć się co za stal używają w co poniektórych nożach.
Jeśli kupiłeś ten nóż w okolicach 400 to ceny lekko spadły, bo teraz takie chodzą w okolicach 2,5 stówki raczej.
Jeśli pasuje Ci ten... ta maczeta to fajnie, jak nie, to sprzedaj (jak pisałem, tego co wydałeś nie odzyskasz) wymień, przerób...
Jak dla mnie wędkarsko to ten nóż nie bardzo, obozowo-ogniskowy, perfekt!
#245 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2014 - 22:55
Zdecyowanie obozowy,kawał krowy 26 cm ostrza
#246 OFFLINE
Napisano 11 styczeń 2014 - 23:37
Fiu fiu! Jak zombiaki wpadną to masz jeden problem mniej
A, no to jeszcze jakąś fotkę wrzucę
#247 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 00:32
Tą piłkę na ostrzu to też sie normalnie ostrzy takimi powiedzmy pałkami Lanskiego? Pewnie nie.
#248 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 01:12
Ja ostrzę prętami od Spyderco Tri Angle, bo te są bardziej ostre na krawędziach
i łatwiej "wchodzą" w te węższe rowki pomiędzy zębami. Pręty od lanskyego będą za grube.
Takie ostrzenie dość znacznie psuje zęby, spłaszcza karby pomiędzy zębami, zmniejsza łuki krawędzi tnącej pomiędzy nimi i w ogóle wygladaja brzydko po kilkudziesięciu ostrzeniach, no ale dalej tną.
Na całe szczęście zębów nie trzeba ostrzyć tak często, bo nawet podtępione dalej agresywne są.
Prętami z 3A ostrzę też zębate Pikutki i tną jak nowe, gdzie na okrągłych prętach lanskyego czy taidei, można sobie tylko pomarzyć
Mój SOCOM ma dopiero posrane zęby... ten to masakra jest, gorsze widziałem chyba tylko w Kershaw'ach
No weź pan to ku..wa naostrz!!! Każde zęby maja wklęsłe rowki, a te... wypukłe Całe szczęście nie mam żadnego Kershawa, a i żaden z kumpli zębatego nie posiada... nie podjąłbym się ostrzenia, nie ma wała!
Najlepsze zęby do ostrzenia są takie jakie stosuje w swoich nożach Chris Reeve
I Mad Dog
Bo te ostrzy się normalnie jak zwykłą, prostą krawędź tnącą.
Razy tylko miałem okazję pobawić się takim nożem, znaczy się z takimi zębami, ale nie było mi dane jeszcze takich ostrzyć.
#249 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 12:59
Idąc za twoja radą Pele zamówiłem nóż BM 550 hg .Czekam na przesyłkę i dam znać jakie wrażenia.
Jakim aparatem robisz zdjęcia swoich noży.
#250 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 13:00
czy taka ostrzałka jest coś warta?
http://allegro.pl/ce...3846625120.html
kąt 15 i 20 st dobry czy zły? da się do niej kupić jakieś lepsze pręty?
#251 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 13:36
Idąc za twoja radą Pele zamówiłem nóż BM 550 hg .Czekam na przesyłkę i dam znać jakie wrażenia.
Jakim aparatem robisz zdjęcia swoich noży.
HG dobry jest, piękna klinga z wklęsłym szlifem, zajebiaszcze właściwości tnące ale i bardziej delikatna klinga.
stal 154CM to też fajny kawałek metalu, obrobiona przez BM pomiedzy 58-61herca, też fajnie.
Nie uzywaj do wkręcania/wykręcania śrubek, podważania itp. to nóż typowy do cięcia, niczego więcej, jak nie przegniesz pały, to będzie służył wiele, wiele lat!
Gofer, kąt 15 i 20 stopni... tylko że, te kąty są (nie mam, wydaje mi się, z tego co widzę na filmikach i zdjęciach) są opisywane na jedna stronę, czyli wychodzi nam 30 i 40 stopni, tak jak w Spyderco TriAngle.
Fajne pręty, bo długie... czy jest możliwośc dokupienia innych? hmm nie wiem, zawsze można sprawdzić i popytać. Taidea nie ma chyba innych prętów do tego, ale może podpasują pręty z Lansky'ego? Ino że są o wiele krótsze.
Wydaje mi się że taki komplet wystarczy w zupełności.
http://www.youtube.c...OZ1j38gRk#t=224
Tu masz naszego kochanego forumowego Blachę który sapie mocno przy prezentacji, ale pokazuje co i jak z ta ostrzałką.
#252 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 14:48
#253 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 15:26
Sebenza, podobnie jak Stella jest do dupy ... tyle tytułem żartu.
Powyżej widziałem kilka niepochlebnych opinii dotyczących scyzoryków i porównywania ich do harcerskich zabawek. Tak może powiedzieć ktoś kto zatrzymał się na etapie rozwoju nożowego w latach 80'. Z drugiej strony rozumiem to doskonale bo zanim trafiłem na knives.pl myślałem, że hiendowym scyzorykiem jest Gerlach i że nic więcej nie osiągnięto poza stalą chirurgiczną, a noże rtęciowe są tak tajne, że nawet w necie nie można ich łatwo odnaleźć .
WSZYSTKIE scyzoryki, które miałem od czasów dzieciństwa nabywały, albo miały od nowości coś co nazywa się Blade Play - po otwarciu scyzoryka ostrze ruszało się na boki. Obecnie, nawet Sanremu 710 (taka Sebenza do ubogich), które kupiłem żonie jest pozbawione tej wady, nie mówiąc już o nożach z wyższej półki. Musiałem zweryfikować swoje zdanie nt scyzoryków i w ten sposób kilka z nich pojawiło się u mnie i działają zgodnie z przeznaczeniem.
#254 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 16:28
Witam,
a ja mam taki scyzoryk i powiem wam,że jest oki.
Nie jest przesadnie drogi i naprawdę się sprawdza. W kompleciku jest etui.
#255 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 16:29
A kto mi powie o zaletach/wadach nożyków typu RAT1 i EKA SWEDE 10?
Zdaje się, że wziął był i zaginął w akcji mój ulubiony scyzor Gerlacha i staję przed wyborem większego "składaka".
#256 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 16:46
Jack_Daniels, Sebcia jest do dupy ale ja używam do cięcia
Co do Blade Playa, to kurcze, luzy w kołowrotkach mnie ruszają dość mocno, w nożach? Tak mniej troszkę. Gdyby w kręciołku był luz, a nie byłby wyczuwalny ani słyszalny w czasie pracy, też by mi to zwisało. Nie mam tak że nóż muszę skręcić tak że ani dziesiątej mm nie pierdnie w bok... Ja często mam tak skręcone moje Gripy, że jak weźmiesz w łapy i poruszasz głownią, to będzie wyczuwalny nawet dość spory BP ale nie wyczuwam go w czasie pracy i tyle...
Scyzoryki tak samo jak foldery czy fixedy, są dla ludzi... każdy ma tam jakieś swoje zapotrzebowanie na dane narzędzie i na rynku jest tyle sprzętów że jeśli będzie umiał się określić do czego i po co mu nóż, wtedy znajdzie coś w sam raz dla siebie.
No chyba że trafi na Knives.pl, to już dupa blada i zacznie się wieloletnie poszukiwanie Graala
Popper, ciężko tak o zaletach i wadach jeśli nie wiadomo do czego chcesz taki nóż...
Nie mam ani jednego, ani drugiego i ciężko mi wyjaśnić jak ma się sprawa użytkowania/wykonania obu ale wierzę całym dziesiątkom ludzi na Knives, którzy są bardzo zadowoleni z tego noża (RATa) ba! Nawet ostatnio zrobili z niego nóż forumowy 2013 Tylko że forumowym zrobili RAT2, nie RAT1!!!
http://forum.knives....board,81.0.html tu masz w razie jakby co... dział Ontario Knives i tam będzie o RAT1 i 2.
#257 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 16:56
Dzięki ale to zbyt skomplikowane.
Teraz do mnie dotarło: ... jeśli nie wiadomo do czego chcesz taki nóż... Zawsze myślałęm, że do krojenia.
OK. Kupię sobie coś tam. Sam
Użytkownik popper edytował ten post 12 styczeń 2014 - 16:59
- Pisarz.......ewski Piotr lubi to
#258 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 17:09
heheee no co za cyc
Nie no, wiesz... są tacy co to noża bez nożyczek i pilniczka to ni chu chu
inni są tacy że dla nich nóż z klinga poniżej 4,5 cala to tak nie bardzo, a jeszcze inni lubią miec małą głownię + kilka dodatkowych narzędzi.
To tak jak ktoś zapytałby Ciebie o wybór kołowrotka, Ty mu zadajesz pytania do czego, a on "no myślałem że do łowienia"
Jeśli pasował Ci poprzedni nóż, to idź w tamtą stronę... jeśli czegoś w nim brakowało lub czegoś nie używałeś, to znajdź model z tym co byś chciał albo z bez tego czego nie potrzebujesz
No nie wiem jak wytłumaczyć prościej
#259 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 17:12
DSCF1666.JPG 165,49 KB 3 Ilość pobrańWaldek a taki nożyk 'Bieszczadnik" byłby?
DSCF1667.JPG 168,09 KB 3 Ilość pobrańMniej na rybach się boisz .
#260 OFFLINE
Napisano 12 styczeń 2014 - 17:29
Spoko. RAT 1 dojedzie za parę dni. Może jakością zrekompensuje brzydotę
Józek. Chodzi o składany.
Mam dwie Mory i Frostsa do noszenia u pasa. Na razie w zupełności ogarniają moje surrivalowe zapędy
Grześ.
Zapytałem o dwa konkretne modele. W domyśle: wielkość, ilość "nożyczek, pilników" i dodatków wpisana jest w dany model
Użytkownik popper edytował ten post 12 styczeń 2014 - 17:36
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych