
Noże
#1361
OFFLINE
Napisano 25 marzec 2025 - 12:14
- guciolucky, Koincydencja i chlodnica lubią to
#1362
OFFLINE
Napisano 25 marzec 2025 - 14:59
Elastomery są super ale mają jedną wadę, nie można na nich kroić tego co wyciągamy z piekarnika czy zdejmujemy z patelni. Ja używam olejowanych desek bukowych, których wadą jest wysoka waga.
IMG_20250325_144529.jpg 70,72 KB
18 Ilość pobrań
- Lepton, Rheinangler i sslonio lubią to
#1363
OFFLINE
Napisano 26 marzec 2025 - 14:00
guciolucky, on 25 Mar 2025 - 13:59, said:
Elastomery są super ale mają jedną wadę, nie można na nich kroić tego co wyciągamy z piekarnika czy zdejmujemy z patelni. Ja używam olejowanych desek bukowych, których wadą jest wysoka waga.
Jak znasz kogoś w fabrykach mebli.... Na nockach powstają super dechy
Użytkownik Andru77 edytował ten post 26 marzec 2025 - 14:11
- guciolucky i chlodnica lubią to
#1364
OFFLINE
Napisano 27 marzec 2025 - 07:38
Ja mam dębową, też ciężka:
20250327_073034.jpg 92,93 KB
6 Ilość pobrań
20250327_073045.jpg 72,08 KB
6 Ilość pobrań
- guciolucky, Pluszszcz, Rheinangler i 1 inna osoba lubią to
#1365
OFFLINE
Napisano 27 marzec 2025 - 14:01
Aż się prosi o olej ta deska albo jakieś inne smarowidło chyba mocno już przesuszona
- korol lubi to
#1366
ONLINE
Napisano 27 marzec 2025 - 20:52
A mnie się marzy jakaś większa z orzecha włoskiego. Materiał już mam wysuszony, tylko się zaparłem zrobić z klocków pionowych a to już trochę roboty wiec schnie dalej.
Mniejsze juz nawet zrobiłem. Zaolejowałem, piękne były. Przyszła synowa i … ojej jakie piękne, ja to bym sery na tym układała … No i nie dasz???
Hikorową chyba mam, ciężka bo gruba fest, i się przekonałem do rowka wokół.
Kurna … właśnie sie jorgnąłem, ze półki dziś wycinałem do szafy, mogłem sobie orzechową małą strugnąć. A już wszystko pochowałem … szlag.
- kostom63 lubi to
#1367
OFFLINE
Napisano 28 marzec 2025 - 07:03
Do krojenia wszystkiego co puszcza soki idealna sprawa.
Sporadycznie żeby przez rowek się przelało i dzięki temu blat lub stół są czyste.
Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka
- korol lubi to
#1368
OFFLINE
Napisano 28 marzec 2025 - 07:42
guciolucky, on 25 Mar 2025 - 06:10, said:
Mnie się spodobały i sprawdzają się w kuchni, ja gotuję więc używam noży bardzo często. Ostatnio jem głównie mięso więc noże muszą być cały czas ostre i te tanie samury świetnie sobie radzą.
Kuba, jak ostrzysz Ruixinem, to nie zmienia Ci się krawędź tnąca przy czubku noża?
#1369
OFFLINE
Napisano wczoraj, 08:17
Nie zmienia, w mojej opinii, super ostrzałka w swojej cenie.
- Koincydencja lubi to
#1370
OFFLINE
Napisano wczoraj, 15:02
I ja kupiłem tą samure- losie tak ostrego noża kuchennego nigdy nie miałem... polecam naprawdę super
#1371
ONLINE
Napisano wczoraj, 16:00
Ale tę aus8 czy VG 10?
Moja długo kroiła poziomo stojącego pomidora. Ale jak każdy nóż sie stępiła a ostrzenie to już drobne wyzwanie. Aus8 powinna być dużo łatwiejsza w obsłudze ale będzie sie tez szybciej tępić.
Ogolnie te Japonce czy tez chińczyki jakieś takie bardziej do ręki niż europejczyki. Choć mam jeden kuty niemiecki jakiś i go lubiłem to teraz jakoś mi nie leży juz. Ciężki taki toporny jakiś. Ostrość trzyma i fajnie dźwięczy ale już nie to.
A z nowinek petryfied fish’a ukruszylem czubek lekko, nie zniósł podważania jakiegoś metalu w szynie, ale sie nie wygiął. Czyli k110 krucha dość. Ale doostrzę i i tak pozostaje mój ulubiony.
Użytkownik Qh_ edytował ten post wczoraj, 16:01
#1372
OFFLINE
Napisano wczoraj, 16:52
Ja zakupiłem aus8, nawet w ręku przyjemnie ten nożyk leży..
#1373
OFFLINE
Napisano wczoraj, 17:46
Załączone pliki
Użytkownik Grzegorz B. edytował ten post wczoraj, 17:51
#1374
OFFLINE
Napisano wczoraj, 17:48

- Koincydencja lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych