Chłopie żart. Ktoś chce wydać 13 koła wolno mu.
Co do braku osiowości, nie żart. Przyjrzyj się dokładnie zdjęciu. Zdjęcie jest zrobione pod kątem, żeby wyglądało ok. Ale widać że ostrze jest nieosiowo co już w sprzęcie za taką kasę jest ….
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 09 marzec 2025 - 08:03
Chłopie żart. Ktoś chce wydać 13 koła wolno mu.
Co do braku osiowości, nie żart. Przyjrzyj się dokładnie zdjęciu. Zdjęcie jest zrobione pod kątem, żeby wyglądało ok. Ale widać że ostrze jest nieosiowo co już w sprzęcie za taką kasę jest ….
Napisano 09 marzec 2025 - 08:16
Qh_, on 09 Mar 2025 - 07:03, said:
Chłopie żart. Ktoś chce wydać 13 koła wolno mu.
Co do braku osiowości, nie żart. Przyjrzyj się dokładnie zdjęciu. Zdjęcie jest zrobione pod kątem, żeby wyglądało ok. Ale widać że ostrze jest nieosiowo co już w sprzęcie za taką kasę jest ….
Chłopie to jak piszesz w formie żartu to dodajesz-hehe,ikonke ..a tak na proste rozumowanie,w tej klasie materiałow,wykonczenia,za ta kasę,ty myslisz ze zrobili by taki błąd,
który jest najbardziej wychwytywany i zauwazalny czyli zwalone BP (osiowość)??? no prosze cię.
Napisano 09 marzec 2025 - 08:17
Tutaj w tym wiejskim uśmiercaczu obuchowo siecznym też chyba brak osiowości.
Napisano 09 marzec 2025 - 08:27
Napisałem chyba , ale to musi określić snafca.
Napisano 09 marzec 2025 - 08:29
Napisano 09 marzec 2025 - 10:15
Napisano 09 marzec 2025 - 10:32
Nie mam drogich noży na ryby i pewnie nie będę miał. Czasami wystarczy małe potknięcie podczas brodzenia i noż w wodzie ... I o ile w takiej do kolan czy nawet połowy ud z małym uciągiem szanse na odnalezienie są to to w takiej od pasa w górę już raczej nie. Alle jak to już zostało wielokrotnie napisane każdemu według potrzeb ...
Napisano 16 marzec 2025 - 06:53
Napisano 16 marzec 2025 - 07:25
Napisano 18 marzec 2025 - 20:06
Żeby łatwo i skutecznie naostrzyć nóż warto zainwestować w Ruixin pro RX - 009
Kupiłem z ciekawości, najtańszy kuchenny nóż z japońskiej stali AUS-8. Przyznam, że to najlepiej wydane 86 złotych w tym roku.
IMG_20250318_195044.jpg 48,26 KB
10 Ilość pobrań
Napisano 19 marzec 2025 - 11:52
Wygląda fajnie. Warto jednak zauważyć, że jak to często bywa w tego typu dalekowschodnich nożach, profil ostrza jest lekko zaokrąglony, co powoduje, że najefektowniej tnie się ruchem lekko kołyszącym. Jak ktoś korzystał wcześniej z typowych u nas prostych noży, to niekoniecznie będzie mu to pasować. Ja potrzebowałem trochę czasu aby się przyzwyczaić.
Napisano 19 marzec 2025 - 20:56
Z samury polecam ten:
https://ostry-sklep....zef-kuchni-vg10
po przeniesieniu produkcji do Chin cena do wytrzymania. Tylko trzeba dbac żeby nie stępić bo naostrzyć to juz sie trzeba troche napocić. Fajna stal w damaście, cienkie ostrze europejski czyli symetryczny szlif. Spoko trzyma ostrość a ostry kroi jak głupi.
Napisano 20 marzec 2025 - 08:38
Ja jestem jednak trosze sceptycznie nastawiony do tej drugiej Samury. A to dlatego, że na aliexpress jest zatrzęsienie podobnych kuchenniaków (VG10, okładziny z "dmastu") z reguły za około połowę ceny Samury. Miałem kilka takich noży, kupowałem dla siebie jak i na prezenty. Jeśli miałbym kupować chińskiego kuchenniaka za >300 zł, to szukałbym czegoś z ich stali proszkowej 14Cr14MoVNb, różnica na jej korzyść podobno jest bardzo znacząca.
Napisano 20 marzec 2025 - 21:11
Podobno. Ja tę samurę mam i używam. Nie kupowałem na aliexpresie tylko w jakimś nożowym sklepie. Parę lat temu.
Stal ok, damast piękny i prawdziwy 300pln to już niedużo jak na taką stal i wykonanie.
Samura B. Podobna jest tez w aus 8 czyli odpowiedniku pomiędzy 440b i 440c i w wersji z aus 10 czyli tak troche lepiej niz 440c.
Ja polecam VG 10 bo tę mam i używam.
Mam w kuchni Parę noży. I polskie przyzwoite i fiskarsa i z aus 8 i niemiecki kuty i … ta samura wyróżnia się wyraźnie. A 300pln za taki kawał stali VG 10 w damaście to mało. Też nie wiadomo czego nie ma sie co spodziewać bo japoński nóż, z naprawdę dobrej stali i w Japonii wykonany to wydatek ponad 2 koła. Ale ja nie jestem kucharzem. Ten mi wystarcza.
Użytkownik Qh_ edytował ten post 20 marzec 2025 - 21:12
Napisano wczoraj, 07:10
Mnie się spodobały i sprawdzają się w kuchni, ja gotuję więc używam noży bardzo często. Ostatnio jem głównie mięso więc noże muszą być cały czas ostre i te tanie samury świetnie sobie radzą.
IMG_20250325_070919.jpg 44,42 KB
6 Ilość pobrań
IMG_20250324_144739.jpg 59,6 KB
6 Ilość pobrań
Napisano wczoraj, 08:59
Elegancko. Do mnie idzie ta Samurka 15 cm, niby dla małżonki ale faktycznie bardziej chodzi z zaspokojenie mojej ciekawości
Też korzystam z listwy magnetycznej na noże w kuchni, super sprawa, a i ostrzałkę mam taką samą.
Napisano wczoraj, 10:56
Koło starego Gerlacha bym tych wydumek nie położył. Od 79' wiecznie ostre.. ale mniej trendy Pogadamy za pół wieku
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych