Skocz do zawartości

  •      Logowanie »   
  • Rejestracja

Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Noże


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1373 odpowiedzi w tym temacie

#1301 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1934 postów
  • Imię:Hubert
  • Nazwisko:Dybciak

Napisano 21 styczeń 2025 - 07:12

Friko, on 20 Jan 2025 - 17:08, said:

Prawdziwa Mora to z weglowki albo z laminatu. Agresja cięcia nierdzewki jest taka se jak dla mnie troche za bardzo sie ślizga. Ale trudniejsza do uszkodzenia ( złamania, wyszczerbienia) - podobno.

Też tak uważam. Tylko węglówka wymaga więcej uwagi, no i ten zapach stali, który do najprzyjemniejszych nie należy.



#1302 OFFLINE   Andru77

Andru77

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1825 postów
  • LokalizacjaRoztocze

Napisano 21 styczeń 2025 - 13:31

Koincydencja, on 20 Jan 2025 - 15:24, said:

Jako nożowy "nob" potrafiący co nieco naostrzyć nóż "nie na oko" i będący fanem Opineli, proszę o komentarz, czym Was Mory zafascynowały. Bo moje skromne doświadczenia z Sandvikiem 12C27, czterech liter nie urywają. Dla mnie to ot taka stal, trochę za "miętka".

Mówimy o nożu za ok. 50 zł, nie ma prawa dupy urwać, ale też można coś kupić za 50 zł i wyżucić z wielu powodów po dniu użytkowania.


  • WalterW lubi to

#1303 OFFLINE   russian80

russian80

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 948 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 21 styczeń 2025 - 13:41

Andru77, on 21 Jan 2025 - 12:31, said:

Mówimy o nożu za ok. 50 zł, nie ma prawa dupy urwać, ale też można coś kupić za 50 zł i wyżucić z wielu powodów po dniu użytkowania.


Nie wspomnę już o wyRZuceniu...wtedy już nigdy nic nie utnie ;⁠-⁠)

Użytkownik russian80 edytował ten post 21 styczeń 2025 - 13:41

  • doktorek lubi to

#1304 OFFLINE   Pride

Pride

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3317 postów

Napisano 25 styczeń 2025 - 19:47

Towarzysz wszystkich pieszych wędrówek, wreszcie udało się znaleźć czas na małą sesję :D

Załączony plik  IMG_20250125_135417.jpg   62,04 KB   13 Ilość pobrań

Załączony plik  IMG_20250125_130246.jpg   91,35 KB   11 Ilość pobrań

#1305 OFFLINE   russian80

russian80

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 948 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 25 styczeń 2025 - 20:14

Pride, on 25 Jan 2025 - 18:47, said:

Towarzysz wszystkich pieszych wędrówek, wreszcie udało się znaleźć czas na małą sesję :D

attachicon.gif IMG_20250125_135417.jpg

attachicon.gif IMG_20250125_130246.jpg

Ładny- kto wykonał?

#1306 OFFLINE   Pride

Pride

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3317 postów

Napisano 25 styczeń 2025 - 20:28

Autor noża pochodzi z Ukrainy, ma swojego fanpage, link poniżej :)
Stosunek cena/jakość jest top. Gorzej z dostępnością. Jedyną opcją nabycia jest znalezienie kogoś kto nam taki nóż przewiezie przez granicę, a następnie do nas wyśle. Wysyłka z terenu Ukrainy jest nielegalna ze względu na obostrzenia dotyczące broni białej. Przewozić można normalnie.

https://www.facebook...are/19Gxo1Y9Ki/
  • Dokuś lubi to

#1307 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1934 postów
  • Imię:Hubert
  • Nazwisko:Dybciak

Napisano 12 luty 2025 - 18:55

22 cm ostrego, paragony tnie jak wściekły.

Załączony plik  n1.jpg   46,04 KB   14 Ilość pobrań


  • sslonio i coma lubią to

#1308 OFFLINE   kogut1982

kogut1982

    Forumowicz

  • +Forumowicze
  • PipPip
  • 191 postów

Napisano 13 luty 2025 - 16:11

A możecie polecić coś do ostrzenia noży? Zastanawiałem się nad takim zestawem :

https://allegro.pl/o...nie-15959416243



#1309 OFFLINE   Pride

Pride

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3317 postów

Napisano 13 luty 2025 - 19:51

Do noży kuchennych używam poniższego kamienia i jestem bardzo zadowolony.  Jedyne o czym trzeba pamiętać to żeby ostrzyć na mokro. 

 

https://allegro.pl/o...#productReviews



#1310 OFFLINE   russian80

russian80

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 948 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 13 luty 2025 - 20:02

kogut1982, on 13 Feb 2025 - 15:11, said:

A możecie polecić coś do ostrzenia noży? Zastanawiałem się nad takim zestawem :
https://allegro.pl/o...nie-15959416243

Regularnie ostrze nożyki podobnym ustrojstwem,pod nazwą ruxin pro, i do "scyzoryków" i ostrzenia raz w miesiącu jest ok,ale szybko kamienie się ścierają, wręcz w oczach.. dlatego dobrze kupić diamentowe ostrzałki zamiast kamieni..do ostrzenia codziennego noży kuchennych nie polecam ..

#1311 OFFLINE   chlodnica

chlodnica

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 799 postów
  • LokalizacjaPL-Opole/CH-Davos
  • Imię:Darek

Napisano 13 luty 2025 - 20:15

Tematy dotyczący ostrzenia noży...

https://jerkbait.pl/...ży#entry2140768



#1312 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3167 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 14 luty 2025 - 06:01

Też mam Ruixin pro i ostrzę na niej głównie kuchenne, ale raczej raz w miesiącu, aż tak szybko się nie tępią. Bardzo jestem z niej zadowolony


  • Koincydencja lubi to

#1313 OFFLINE   popper

popper

    Ekspert

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9653 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 14 luty 2025 - 09:00

Może i skuteczny ten system (Ruixin) lecz dla mnie zbyt "wypasiony".  Wygląda na to, że warto zbierać większą liczbę ostrzy i wówczas, rozstawiać go i brać się do dzieła.

Zwykle (u mnie) jest tak, że potrzebuję "podciągnąć jedno- dwa ostrza. Tutaj sprawdza się Lanski, z prętami ceramicznymi i diamentowymi. 

Tylko troszkę wprawy.


Użytkownik popper edytował ten post 14 luty 2025 - 09:01


#1314 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3167 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 14 luty 2025 - 09:35

Rozstawienie to tak naprawdę przykręcenie podstawy do blatu i wkręcenie w nią pręta, więc pół minuty roboty, ale w moim przypadku dokładnie tak jest, jak już lecę to kilkanaście noży na raz.


  • Bury knives lubi to

#1315 OFFLINE   Koincydencja

Koincydencja

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1934 postów
  • Imię:Hubert
  • Nazwisko:Dybciak

Napisano 14 luty 2025 - 13:50

Koincydencja, on 12 Feb 2025 - 17:55, said:

22 cm ostrego, paragony tnie jak wściekły.

attachicon.gif n1.jpg

 

 

Mekamil, on 14 Feb 2025 - 05:01, said:

Też mam Ruixin pro i ostrzę na niej głównie kuchenne, ale raczej raz w miesiącu, aż tak szybko się nie tępią. Bardzo jestem z niej zadowolony

Fajna ostrzałka. Można bardzo precyzyjnie ustawić kąt ostrzenia. No właśnie Kamilu ustawiasz, czy nie? Bo to też zajmuje trochę czasu. Osobiście zacząłem ostrzyć ręcznie na ostrzałce diamentowej. Dużo jeszcze muszę ćwiczyć, ale i tak jestem zadowolony.

 


#1316 OFFLINE   czarny1

czarny1

    Zaawansowany

  • +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 997 postów
  • LokalizacjaLanckorona/Przemyśl
  • Imię:Michał

Napisano 14 luty 2025 - 14:00

kogut1982, on 13 Feb 2025 - 15:11, said:

A możecie polecić coś do ostrzenia noży? Zastanawiałem się nad takim zestawem :

https://allegro.pl/o...nie-15959416243

kiepski pomysł - kup takie z imadełkiem przykręcanym do blatu zamiast podstawki, będzie znacznie wygodniejsze... 


  • Trotka lubi to

#1317 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 3167 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 14 luty 2025 - 16:39

Koincydencja, on 14 Feb 2025 - 12:50, said:

 

Fajna ostrzałka. Można bardzo precyzyjnie ustawić kąt ostrzenia. No właśnie Kamilu ustawiasz, czy nie? Bo to też zajmuje trochę czasu. Osobiście zacząłem ostrzyć ręcznie na ostrzałce diamentowej. Dużo jeszcze muszę ćwiczyć, ale i tak jestem zadowolony.

 

 

Tak, zmieniam kąt, na kuchenne mam zrobiony rowek na pręcie, żebym mnie musiał mierzyć tylko od razu wiem, gdzie przykręcić. A foldery i wszystkie inne koziki to różnie


  • Koincydencja lubi to

#1318 OFFLINE   popper

popper

    Ekspert

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9653 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 21 luty 2025 - 14:45

Z cyklu, chwalę się😉 Kolejny nożyk w kolekcji.
Stali nc11lv (d2) 4mm, 59 hrc.
Długość 248mm, ostrego 128mm, wysokość 33mm, szlif pełny,
Na rękojeści orzech amerykański.
Waga 188g
https://photos.app.g...EAaqzCoZ4VhyjC6
  • russian80, Qh_ i Darek_W lubią to

#1319 OFFLINE   russian80

russian80

    Zaawansowany

  • Twórcy
  • PipPipPip
  • 948 postów
  • Lokalizacjadarłowo
  • Imię:Radek

Napisano 21 luty 2025 - 14:47

popper, on 21 Feb 2025 - 13:45, said:

Z cyklu, chwalę się Kolejny nożyk w kolekcji.
Stali nc11lv (d2) 4mm, 59 hrc.
Długość 248mm, ostrego 128mm, wysokość 33mm, szlif pełny,
Na rękojeści orzech amerykański.
Waga 188g
https://photos.app.g...EAaqzCoZ4VhyjC6

Kto jest twórcą tak zacnego Kozika??

#1320 OFFLINE   popper

popper

    Ekspert

  • +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9653 postów
  • LokalizacjaDolny Śląsk
  • Imię:Waldek

Napisano 21 luty 2025 - 15:26

https://www.facebook...are/18gnvisQ5k/

Użytkownik popper edytował ten post 21 luty 2025 - 15:48





Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych