Noże
#1261 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2024 - 22:14
#1262 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2024 - 22:23
To jednak był sporo tańszy egzemplarz.
#1263 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2024 - 22:25
To szybka akcja była, w ogóle nie miałem planu na żaden zakup.Akurat w dobrej promce był, bo sam się na niego przyczailem, ale już był zajęty...
#1264 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2024 - 22:30
#1265 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2024 - 22:45
Mam rozumieć ze w Twoim przypadku blokada byla wadliwa ? hmmm jesli tak to może warto coś innego poszukać
Nie. Nie wadliwa ale to dodatkowe zabezpieczenie jej uznaję za zbędne.
#1266 OFFLINE
Napisano 13 grudzień 2024 - 22:48
#1267 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2024 - 07:23
Obie stale będą raczej "na wyrost". Podobnie jak wszystkie powyżej 440C czy D2 w tego typu nożach.
Natomiast nie wiem, czy typ blokady i metalowe okładziny są optymalnym rozwiązaniem na grzyby, ryby, czyli czasem mokro, ślisko, czasem zimno i zgrabiałe ręce, czasem błoto, czasem piach....
Skłaniałbym się bardziej do okładzin z tworzywa i blokadzie np. axis.
#1268 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2024 - 10:23
- popper lubi to
#1269 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2024 - 17:57
Ciekawe czy to oryginał Beluga Mini. W Polsce ze 150 więcej.
Ja kupiłem na tej grupie
https://www.facebook...e/p/15skJ9CpKB/
Użytkownik popper edytował ten post 14 grudzień 2024 - 17:59
#1270 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2024 - 19:16
Nie lubię składanych,ale skusiłem Sue na ten model...I zabrała mi go córka.
https://a.aliexpress.com/_Euul7UY
i jak oceniasz wykonanie tego foldera ,stal ?
Użytkownik Mundurowy edytował ten post 14 grudzień 2024 - 19:37
#1271 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2024 - 20:26
Dobry , planuje zakup noża , taki w kieszeń i na ryby i na grzyby. Na codzień korzystam z multitoola z ostrzem ze stali 154cm , wszystko ok ale czasami brakuje mi dlugości ostrza, nie znam się kompletnie a szukając znalazłem o taki w dobrej cenie Ruike M126-TZ. Ostrze z multitoola dobrze trzyma ostrość i tak się zastanawiam nad nożem z tego samego materialu. Warto iść w tą marke ?
Nie chce mi sie sprawdzać modelu … ach te numery …
Ale Ruike robi B. Dobre noże. A w tej cenie wręcz świetne. Mam kilka, używam, lubię, katuję.
#1272 OFFLINE
Napisano 14 grudzień 2024 - 21:11
smarujesz , konserwujesz jakos mechanizm zamykania ostrza? Nie moge znależc informacji na temat łozyska , jaki to material i czy nie łapie rdzy przy kontakcie z woda , wilgocia?Nie chce mi sie sprawdzać modelu … ach te numery …
Ale Ruike robi B. Dobre noże. A w tej cenie wręcz świetne. Mam kilka, używam, lubię, katuję.
#1273 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2024 - 09:08
Nie.
Jedynie jak zaleję jakimś sokiem i musze myć pod ciśnieniem to po wytrzepaniu wody uzupełniam oliwką do noży (ze ślizgowym łożyskiem). Nic im się nie dzieje. A naprawdę katuję te swoje nożyki.
Szwagier dał radę łożysku w Ganzo ale zostawił na pare miesięcy w bakiście w słonej wodzie - wiec bym tego nie traktował jako wyznacznik
U mnie jedyne łożysko jakie raz stukało to w Boker Plusie. Ale coś musiało podejść bo po odkręceniu i ustawieniu przestało i na razie jest spokój.
Prędzej ten nóż zgubisz niż mu coś zrobisz
Tylko sobie wybrałeś śliski i strasznie drogi. Podobny w sandviku kupisz ponizej 200pln. W tej cenie co wkleiłeś to masz taki w sandviku i pertified fish’a z K110 do kompletu …
#1274 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2024 - 09:53
Załączone pliki
- russian80, Gadget, Okonhel i 3 innych osób lubią to
#1275 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2024 - 10:31
Tylko sobie wybrałeś śliski i strasznie drogi. Podobny w sandviku kupisz ponizej 200pln. W tej cenie co wkleiłeś to masz taki w sandviku i pertified fish’a z K110 do kompletu …[/quote
Ten akurat mi się spodobal dałem 3 stówki . Fajnie że te łożyska problemów nie sprawiają , bo podoba mi się to otwieranie . Zaopatrze się w jakąs oliwkę tylko , coś godnego polecenia?
#1276 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2024 - 19:30
Załączone pliki
- Pluszszcz, Koincydencja i coma lubią to
#1277 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2024 - 20:07
Nie przesadzajmy, oliwa jakakolwiek. Nie wiem jaką mam. Victorinoxa? I jeszcze jakąś. Jak nie miałem lałem zwykłą oliwę spożywczą. Byle z pierwszego tłoczenia
Ktos tu szukał niedużego na pasek. To ja mam i jest super nożyk Ganzo FH51. Tylko dla mnie mały trochę. Jakby był wiekszy to byłby debeściak. Super kształt ostrza, łożysko, d2 i dobry klips. Tylko do paska musi pasować jak jest bo nie da się klipsa odwrócić.
Hehe to nie oferta. Zostaje u mnie bo jest superancki a czasem mały nie straszy jak duży. Widziałem brązowy za 120plnów.
Użytkownik Qh_ edytował ten post 15 grudzień 2024 - 20:24
- popper lubi to
#1278 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2024 - 08:14
Wbrew pozorom te tanie rafinowane oleje/oliwy będą lepsze bo są trwalsze.
Polecam kupienie w aptece oleju parafinowego, w domowej apteczce się przyda, a jest też stosowany do smarowania maszyn w przemyśle spożywczym, zwykle mocniej obciążonych od kieszonkowego noża. Smaruje, jest trwały, bez smaku, nietoksyczny - można go pić i jedynym skutkiem będzie dobre smarowanie "dwójki", przy przedawkowaniu tłuste plamy na bieliźnie i pościeli.
- popper, coma, Gad1979 i 1 inna osoba lubią to
#1279 OFFLINE
Napisano 16 grudzień 2024 - 19:35
No. I można bez obaw taki nóż oblizywać
Ja kupiłem dedykowane ... ze względu na dozownik. Z butelki zawsze się zalewałem
Użytkownik Qh_ edytował ten post 16 grudzień 2024 - 19:36
#1280 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2024 - 20:15
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych