Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Noże

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1299 odpowiedzi w tym temacie

#621 OFFLINE   rybak109

rybak109

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 558 postów
  • LokalizacjaAllenstein
  • Imię:Szymon
  • Nazwisko:Tomaniuk

Napisano 30 marzec 2015 - 08:51

Jak tani to kup diamentową ostrzałkę z lidla i już :)

• Tb01 lubi to

#622 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire
  • Imię:Grześ

Napisano 30 marzec 2015 - 21:52

Seiken, jeden na Knives był o takim nicku, noże ładne robił ;)

IMG_3203.jpg

#623 OFFLINE   pampi

pampi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 548 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 kwiecień 2015 - 05:56

Tani do 100zł ;)

#624 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 03 kwiecień 2015 - 06:45

Mówisz o kamieniu czy diamencie? Jeden kamień to za mało, chyba że masz w nosie jaką chcesz mieć piłkę na KT. Dwa już szybciej, ale dobrych do 100 zł nie kupisz.

Użytkownik count_martin3z edytował ten post 03 kwiecień 2015 - 06:45

#625 OFFLINE   pampi

pampi

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 548 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 03 kwiecień 2015 - 16:28

A jakie byś polecił w stosunku jakości do ceny ?

#626 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 03 kwiecień 2015 - 16:33

Te lidlowskie nie są złe i są w miarę tanie. Mi nie przypasowały, bo się z nich sypało. Są jeszcze Diasam. Ja używam DMT Whetstone i są najlepsze jakie używałem, ale drogie.

#627 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 03 kwiecień 2015 - 18:04

Diamenty z lidla nie sa zle, wazne zeby znac podstawy uzywania oselek z nasypem diamentowym!!! NIE DOCISKAC!!! Cisnac noz mocniej do oselki, nie zwiekszy to szybkosci ostrzenia, a jedynie szybciej zuzyje oselke.
  • Night_Walker lubi to

#628 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 03 kwiecień 2015 - 18:09

+1 ino sypie się z tych lidlowych. Wkurzało mnie to fest...

#629 OFFLINE   Pele76

Pele76

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 523 postów
  • LokalizacjaEire

Napisano 03 kwiecień 2015 - 18:40

Lepiej żeby się początkującemu sypało z lidlaków, niż miałby spartolić na wejściu DMT ;)

#630 OFFLINE   Gofer2005

Gofer2005

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 961 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Łukasz

Napisano 12 lipiec 2015 - 11:12

Załączony plik  FB_IMG_1436695873548.jpg   69,97 KB   16 Ilość pobrań

Da radę dokupić pałeczkę?

#631 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 12 lipiec 2015 - 11:52

Jeśli to Lansky to pewnie.

#632 OFFLINE   adriano

adriano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 595 postów
  • LokalizacjaŚwiebodzin
  • Imię:Adrian

Napisano 20 lipiec 2015 - 16:53

Panowie co będzie lepszym wyborem do codziennego użytku Benchmade Griptilian czy Spyderco Para-Military 2 ? A może polecicie jakiś fajny nóż podobnej klasy i rozmarow do wyżej wymienionych.
Pzdr.

#633 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2039 postów
  • Lokalizacjamałopolskie\łódzkie

Napisano 20 lipiec 2015 - 17:05

Miałem dwa gripki - jeden starszy jeszcze z owalną dziurką i szlifem płaskim, drugi 550hg ze szlifem wklęsłym. Bardziej przypadł mi do gustu ten pierwszy. Szlif wklęsły w HG to fajna żyleta ale nożyk jednak sprawiał wrażenie zbyt delikatnego. Kupiłem oba ze względu na axis lock - świetna blokada. Wszystko skończyło się tak, że po jakimś czasie kupiłem sobie Spyderco Manix 2 XL i jeden Banchamade poszedł do kuzyna a drugi sprzedałem :) Jakość wykonania zdecydowanie po stronie Spyderco, gripki wydają się plastikowe. Paramilitary to świetny nożyk ale osobiście nie lubię blokad typu liner lock i wszelkich pochodnych tego typu. Nie to żebym miał im coś do zarzucenia - po prostu nie leżą mi te blokady. Od jakiegoś czasu nie siedzę już w temacie noży ale jeśli miałbym wybierać spośród wymienionych przez Ciebie brałbym Benchmade ze szlfem płaskim (jeśli jest taki teraz w sprzedaży). Cena chyba jest ze 2 razy mniejsza od paramili?

#634 OFFLINE   Riqelme

Riqelme

Forumowicz

• Zbanowani
  • PipPip
  • 338 postów
  • LokalizacjaTarnobrzeg

Napisano 20 lipiec 2015 - 21:23

Coma ale szczerze pająk lepiej kroi jak motyl? Jak porównasz stal? Ciekawe to co piszesz. Olać blokady stal hart sie liczy. Odpisz proszę. Bo te Benchmady trochę potraktowałeś jak szczura... naprawds lrzy pająku aż tak słabo?

#635 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2039 postów

Napisano 20 lipiec 2015 - 22:03

Coma ale szczerze pająk lepiej kroi jak motyl? Jak porównasz stal? Ciekawe to co piszesz. Olać blokady stal hart sie liczy. Odpisz proszę. Bo te Benchmady trochę potraktowałeś jak szczura... naprawds lrzy pająku aż tak słabo?

Najlepiej kroił HG ze względu na szlif wklęsły. Złe wrażenie odniosłeś Riqelme - gripki to na prawdę fajne nożyki EDC a to, że są trochę "plastikowe" to się może jednym podobać innym nie. Nawet napisałem, że sam wybrałbym Benchmade z tego grona więc nie wiem skąd Twoje wnioski (moim niespełnionym marzeniem pozostaje Rukus)... Mając je wszystkie w ręku zostawiłem sobie Manixa bo najbardziej mi się podobał, był największy, szlif pełny płaski jak lubię, blokada wzorowana na axis locku i stal S30V. W cenie gripków na prawdę trudno o jakąś konkurencję (oba wymienione wcześniej spyderco są droższe). Sam zacząłem od gripków bo będąc jeszcze studentem nie mogłem sobie pozwolić na nic droższego. I byłem z nich zadowolony dopóki nie kupiłem noża, który jeszcze bardziej mi przypasował.

Jeśli chodzi o stal:

- stary gripek (dokładnie taki: http://www.armslist....5--black-serr-)był ze stali 154CM dość miękkiej i łatwej do ostrzenia. Czubek miał gruby ze względu na płaski szlif. Pewnie gdyby nie czarna powłoka ostrza i to, że było z piłką (serrated) został by ze mną.

- nowy grip HG także stal 154CM - łatwa w ostrzeniu (jednak automatycznie trzymająca ostrość trochę słabiej niż twardsze). U mnie przekreślił go zbyt delikatny czubek i krawędź tnąca.

- spyderco Manix 2XL (tu szczerze przyznam, że brzydzi mnie większość noży spyderco - nie pasuje mi ich design - manix z pełnym płaskim to jeden z niewielu wyjątków) - stal S30V - twardsza od 154CM ale jednocześnie dało się ją bez problemu ostrzyć na tri-anglu (rata7 z D2 już nie mogłem podostrzyć tak jak chciałem bez diamentów). Do tego okładziny z G10 w porównaniu do norylu (w gripach) w mojej ocenie dużo fajniejsze, nie dają wrażenia plastiku.

Tak wracając do meritum - dobrze kroić to i wieczko puszki może jak się je porządnie zaostrzy ;) No i trzeba wziąć też pod uwagę, że foldery wymienione przez adriano są z troche innych przedziałów cenowych (paramili i grip). Powtórzę więc - jeśli miałbym wybierać między paramili a gripem - wybrałbym gripa z pełnym płaskim (cena, blokada). Jeśli miałbym wybierać jeszcze raz między gripem a manixem 2XL to brałbym jeszcze raz mańka (dałem za niego 400 zł za używkę w idealnym stanie z papierami i pudełkiem na forum knives.pl więc da się ;) ).

Użytkownik coma edytował ten post 20 lipiec 2015 - 22:03

#636 OFFLINE   adriano

adriano

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 595 postów
  • LokalizacjaŚwiebodzin
  • Imię:Adrian

Napisano 20 lipiec 2015 - 22:43

Musze trochę poczytać bo nie wiem po jakiemu wy piszecie  :D  A  już pomijając te blokady i cenę to który będzie miał lepsze właściwości tnące,lepszą stal,mniej się tępił przy normalnym użytkowaniu Benchmade Griptilian czy Spyderco Para-Military 2. Kształtem głowni również się różnią,który  będzie poręczniejszy w  struganiu wykałaczek  ;)  

#637 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2039 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 09:09

Musze trochę poczytać bo nie wiem po jakiemu wy piszecie  :D  A  już pomijając te blokady i cenę to który będzie miał lepsze właściwości tnące,lepszą stal,mniej się tępił przy normalnym użytkowaniu Benchmade Griptilian czy Spyderco Para-Military 2. Kształtem głowni również się różnią,który  będzie poręczniejszy w  struganiu wykałaczek  ;)  

Masz rację, musisz pocztać ;) Nikt za Ciebie nie wybierze - ideałem byłoby gdybyś miał możliwość pomacania gdzieś obu nożyków. Jeśli chodzi o samą stal to S30V jest według mnie lepsza - dłużej trzyma ostrość i jednocześnie nie jest trudna do ostrzenia. Nie sprecyzowałeś też, który dokładnie model gripa Cię interesuje a jest ich wiele...

Tutaj kilka artykułów:

- ParaMili2 - http://forum.knives....?topic=150604.0

- Gripy:

- http://forum.knives....ic,61259.0.html

- http://forum.knives....0.html#msg24972

i wiele wiele innych - polecam to forum, znajdziesz na nim wszystkie potrzebne informacje.

Miłego czytania i udanych wyborów ;)

#638 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 10:26

... Olać blokady stal hart sie liczy...

Blokada to coś z czego korzystasz najczęściej. Działa przy rozkładaniu noża i jego składaniu. To ona powinna Ci sprawiać najmniej problemów i być wygodna... 

Widzisz, osobiście uważam, że najlepszą, najszybszą, najmniej awaryjną, trwała jest blokada Axis Lock... niestety to patent Benchmade i znajdziesz ją tylko w ich nożach. Pochodne Axisa stosują inne firmy, ale ich produkty są do pupy. 

Najwięcej noży robi się na Liner Locku jak Frame Locku, które są tak do bani, bo się wycierają, nie są tak ergonomiczne i dla mnie po prostu niewygodne.  

A co do stali w folderze używanym na co dzień, czy będzie ze 154CM, czy S35VN różnicy wielkiej nie zauważysz... Kolejne super proszki, które oferują producenci to marketing i wmawianie światu, że jedną zabijesz zombie, a drugą nie, bo ma za mało HRC ;) 

#639 OFFLINE   coma

coma

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2039 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 10:50

Widzisz, osobiście uważam, że najlepszą, najszybszą, najmniej awaryjną, trwała jest blokada Axis Lock... niestety to patent Benchmade i znajdziesz ją tylko w ich nożach. Pochodne Axisa stosują inne firmy, ale ich produkty są do pupy. 

Spyderco obszedł patent Benchmade stosując w blokadzie zamiast kołka stalową kulkę. Nie zauważyłem by Ball Bearing Lock działał gorzej od Axisa. Pewnie przy granicznych obciążeniach Axis wytrzymałby więcej bo jest większa powierzchnia styku na częściach blokady (w przypadku kulki to mały punkcik) ale zapewne nikt z nas nie przekona się ile te blokady mogą znieść i jaka jest to różnica na korzyść Benchmade ;)

http://forum.knives....?topic=141989.0

Użytkownik coma edytował ten post 21 lipiec 2015 - 10:54

#640 OFFLINE   count_martin3z

count_martin3z

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1166 postów

Napisano 21 lipiec 2015 - 10:58

Miałem jeden nóż Spyderco i więcej ich nie kupię. Nie powiem więcej nic o Ball Bearing Lock

Użytkownik count_martin3z edytował ten post 21 lipiec 2015 - 10:59

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych