Jerkbait czyta...?
#201 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2024 - 18:19
#202 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2024 - 20:08
Też pozwolę sobie podsumować swój rok, w sumie udało się pochłonąć ponad 30 pozycji.
Wyróżnione:
- polski autor: Andrzej Stasiuk "Przewóz" i "Rzeka dzieciństwa", uwielbiam gościa i jego styl
- fantastyka: trylogia Cixin Liu "Problem trzech ciał" plus dalszy ciąg wg Bao Shu - choć nie da się tego porównać to dla mnie Tolkien fantastyki
- historia: C. Clark "Lunatycy. Jak Europa poszła na wojnę w roku 1914" - kawał dobrej historyczno-analitycznej roboty
- muzyka: Piotr Jagiełło "Grunge. Bękarty z Seattle"; nie tylko dla fanów gatunku
- powieść: Barbara Kingsolver "Demon Copperhead"- zasłużony Pulitzer 2023
- non-fiction: Ilona Wiśniewska "Hen" - o Finnmarku, miejscu do którego chciałbym kiedyś dotrzeć z wędką
- poza kategorią: Krzysztof Karoń "Historia antykultury"
- RokiFishBoa, Tom_S i Pietruk lubią to
#203 OFFLINE
Napisano 25 grudzień 2024 - 20:14
A zapomniałem o jeszcze jednej kategorii, a w sumie chyba najważniejszej, czyli książki czytane dzieciom. Ex aequo: Adam Bahdaj "Wakacje z duchami" i Mark Twain "Przygody Tomka Sawyera" To typy moich synów Jeśli ja miałbym ogłaszać zwycięzcę to zdecydowanie "Pies Baskerville'ów" Conana Doyla
Użytkownik tombrajder edytował ten post 25 grudzień 2024 - 20:18
- doktorek i Tom_S lubią to
#204 OFFLINE
Napisano 26 grudzień 2024 - 21:24
Właśnie dostałem reedycję bez cenzury. Mój pierwszy raz. Ach co to jest za książka!!
Książka o mnie o nas wędkarzach , ale także o życiu i świecie który bezpowrotnie odszedł do historii...
Jak Ci zazdroszczę, że nie czytałeś "Śmierci pięknych saren". Tyle super wrażeń przed Tobą...ja już niektóre kawałki cytuję z głowy
Jeśli chodzi o "Śmierć (...)" to polecam ciekawą biografię Oty Pavla pt. "Ota Pavel. Pod powierzchnią" autorstwa A. Kaczorowskiego... Tragiczna postać....
- BOB lubi to
#205 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2025 - 20:47
Ludzie,Zwierzęta,Bogowie.
#206 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2025 - 21:29
Użytkownik Pansy edytował ten post 09 styczeń 2025 - 21:31
- Mysha lubi to
#207 OFFLINE
Napisano 09 styczeń 2025 - 22:52
Jeśli chodzi o kategorię, o której piszesz, to polecana tu kiedyś:"Księga morza" Mortena A. Strøksnesa.
#208 OFFLINE
Napisano 10 styczeń 2025 - 19:28
Kiedy Wy czytacie te książki ?? nie raz zaczynałem coś przeczytać to usypiałem po dwóch stronach
Rano 6.30 pobudka - obowiązki - robota - treningi - ryby i wracam taki wyje... że ciężko mi z auta wysiąść w garażu
Dużo "czyta się" po drodze . Od lat nie słucham w aucie praktycznie niczego innego, niż e-booków. Na długich trasach jeszcze lepiej, wątek trwa. W domu rzeczywiście mniej czasu i w klasycznym wydaniu, wciągnąłem może z 3/4 książki przez cały rok. Najlepszy był chyba "Statek" Łysiaka.
A z książek do auta, ostatnio podobały mi się;
-"Wyspa niebieskich lisów" Stephena R. Bowna. O wyprawie Beringa
-"Król" Sz. Twardocha O człowieku z przestępczego światka W-wy w przededniu II WW
-"Chołod" też Twardocha. Początek niemrawy, kiepski. Ale później, gdy dotrze się do głównej części w formie dziennika, całkiem przyjemna książka.
Obecnie słucham "Prochy Świętych" R. Sikorskiego. Może nie jest to co powyżej, gdy cieszyłem się na podróż z możliwości kontynuowania słuchania, to ta pozycja jest do przyjęcia.
Użytkownicy przeglądający ten temat: 2
0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych