Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Jerkbait czyta...?

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
207 odpowiedzi w tym temacie

#201 OFFLINE   mav3rick

mav3rick

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaPrzewóz
  • Imię:Emil

Napisano 25 grudzień 2024 - 18:19

Jako że ostatnio trafiłem do szpitala, to miałem troszkę czasu i nie całe dwa dni wciągnąłem Zbrodnie na lodowcu. Bardzo fajna i jak dla mnie wciągająca lektura.

b2e786855e39b809c6ccd29b83cf0a92.jpg

#202 OFFLINE   tombrajder

tombrajder

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 177 postów
  • LokalizacjaBielsko-Biała
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:B.

Napisano 25 grudzień 2024 - 20:08

Też pozwolę sobie podsumować swój rok, w sumie udało się pochłonąć ponad 30 pozycji.

Wyróżnione:

- polski autor: Andrzej Stasiuk "Przewóz" i "Rzeka dzieciństwa", uwielbiam gościa i jego styl

- fantastyka: trylogia Cixin Liu "Problem trzech ciał" plus dalszy ciąg wg Bao Shu - choć nie da się tego porównać to dla mnie Tolkien fantastyki

- historia: C. Clark "Lunatycy. Jak Europa poszła na wojnę w roku 1914" - kawał dobrej historyczno-analitycznej roboty

- muzyka: Piotr Jagiełło "Grunge. Bękarty z Seattle"; nie tylko dla fanów gatunku

- powieść: Barbara Kingsolver "Demon Copperhead"- zasłużony Pulitzer 2023

- non-fiction: Ilona Wiśniewska "Hen" - o Finnmarku, miejscu do którego chciałbym kiedyś dotrzeć z wędką

- poza kategorią: Krzysztof Karoń "Historia antykultury"

• RokiFishBoa, Tom_S i Pietruk lubią to

#203 OFFLINE   tombrajder

tombrajder

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 177 postów
  • LokalizacjaBielsko-Biała
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:B.

Napisano 25 grudzień 2024 - 20:14

A zapomniałem o jeszcze jednej kategorii, a w sumie chyba najważniejszej, czyli książki czytane dzieciom. Ex aequo: Adam Bahdaj "Wakacje z duchami" i Mark Twain "Przygody Tomka Sawyera" :) To typy moich synów ;) Jeśli ja miałbym ogłaszać zwycięzcę to zdecydowanie "Pies Baskerville'ów" Conana Doyla :)

Użytkownik tombrajder edytował ten post 25 grudzień 2024 - 20:18

• doktorek i Tom_S lubią to

#204 OFFLINE   Tom_S

Tom_S

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów

Napisano 26 grudzień 2024 - 21:24

Właśnie dostałem reedycję bez cenzury. Mój pierwszy raz. Ach co to jest za książka!!
Książka o mnie o nas wędkarzach , ale także o życiu i świecie który bezpowrotnie odszedł do historii...

Jak Ci zazdroszczę, że nie czytałeś "Śmierci pięknych saren". Tyle super wrażeń przed Tobą...ja już niektóre kawałki cytuję z głowy ;) :D

Jeśli chodzi o "Śmierć (...)" to polecam ciekawą biografię Oty Pavla pt. "Ota Pavel. Pod powierzchnią" autorstwa A. Kaczorowskiego... Tragiczna postać....

• BOB lubi to

#205 OFFLINE   grzesiekp.

grzesiekp.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 417 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Grzesiek
  • Nazwisko:P.

Napisano 09 styczeń 2025 - 20:47

Ferdynand Antoni Ossendowski
Ludzie,Zwierzęta,Bogowie.

#206 OFFLINE   Pansy

Pansy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 164 postów

Napisano 09 styczeń 2025 - 21:29

Koledzy z trochę innej beczki, moze ktoś polecić jakieś ciekawe pozycje z gatunku reportaż wędkarski? Może być fabularyzowany, coś ala "Ni szagu nazad, czyli sztuka łowienia wspomnień", lub też książek o Mongolii B.Uryna?

Użytkownik Pansy edytował ten post 09 styczeń 2025 - 21:31

• Mysha lubi to

#207 OFFLINE   Mysha

Mysha

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1061 postów
  • LokalizacjaOstrołęka

Napisano 09 styczeń 2025 - 22:52

Duży plus za "Ni szagu nazad". To książka mojego przyjaciela Grześka Pula. Wyszedł teraz jego "Blask". Polecam, choć to nieco inne klimaty.

Jeśli chodzi o kategorię, o której piszesz, to polecana tu kiedyś:"Księga morza" Mortena A. Strøksnesa.

#208 OFFLINE   Z.Milewski

Z.Milewski

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 644 postów
  • Lokalizacjalubuskie

Napisano 10 styczeń 2025 - 19:28

Kiedy Wy czytacie te książki  ?? nie raz zaczynałem coś przeczytać to usypiałem po dwóch stronach  :D  

Rano 6.30 pobudka - obowiązki - robota - treningi - ryby i wracam taki wyje... że ciężko mi z auta wysiąść w garażu  :D

Dużo "czyta się" po drodze :D.  Od lat nie słucham w aucie praktycznie niczego innego, niż e-booków. Na długich trasach jeszcze lepiej, wątek trwa. W domu rzeczywiście mniej czasu i w klasycznym wydaniu, wciągnąłem może z 3/4 książki przez cały rok. Najlepszy był chyba "Statek" Łysiaka.

A z książek do auta, ostatnio podobały mi się;

-"Wyspa niebieskich lisów" Stephena R. Bowna. O wyprawie Beringa

-"Król" Sz. Twardocha O człowieku z przestępczego światka W-wy w przededniu II WW

-"Chołod" też Twardocha. Początek niemrawy, kiepski. Ale później, gdy dotrze się do głównej części w formie dziennika, całkiem przyjemna książka.

Obecnie słucham "Prochy Świętych" R. Sikorskiego. Może nie jest to co powyżej, gdy cieszyłem się na podróż z możliwości kontynuowania słuchania, to ta pozycja jest do przyjęcia.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych