Gucio, wątpię, żeby PZW Nowy Sącz zarybiało Rożnów bolkiem. Mogę o to zapytać dyrektora bo się znamy. Od ok. dwóch dekad nie był nimi również zarybiany Żywiec. Piszę o wodach które znam. Nie wypowiadam się na temat Wisły, glinianek, Odry itd. A w Rożnowie, jest to co jest. Pojechał kolega, ryb połowił i potwierdza co było mówione. Ja nie muszę w nic brnąć. Ryby w tym zbiorniku tracą takie ubarwienie powyżej 70. Możesz się ze mną Gucio nie zgodzić, ale uważam, że to jest ubarwienie młodych osobników. Szybko tam rosną, są grube i wyżarte. Szczególnie teraz kiedy jest tam wysyp sieczki uklei, są mega upasione bo jest w opór łatwego do zdobycia pokarmu. Jak się złowi rybę konkretną, to tego ubarwienia nie ma, bądź jest zanikające tym bardziej im ryba większa. W Dunajcu powyżej Rożnowa jest Dokładnie to samo. Ryby 65-70 mają czerwonawe płetwy. Konkretne bolenie tracą takie ubarwienie. Mansik, który tych ryb przerzucił pewnie z ciężarówkę, w tym sporo ze mną z jednej łajby pływając po różnych zaporówkach mógłby się w temacie wypowiedzieć, no ale jest mu to nie na rękę z wiadomych powodów.
Na siłę pewnie wszystko się da. Np złowić klamota nad Rożnowem i przerobić w PSie, tak, żeby wyszło, że nie mam racji.
Użytkownik Krisu23 edytował ten post 06 wrzesień 2019 - 07:11