Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

"Kasowanie" / usuwanie luz贸w w ko艂owrotkach

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
220 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   fedx

fedx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 348 post贸w
  • Lokalizacjawwa

Napisano 20 marzec 2012 - 20:28

Witam,

do艣膰 cz臋sto czytam na forum o tzw. usuwaniu luz贸w w ko艂owrotku, sam nigdy tego nie robi艂em i temat jest dla mnie do艣膰 mglisty. Z tego co zrozumia艂em czytaj膮c inne posty mo偶na to zrobi膰 za pomoc膮 do艂o偶enia odpowiednio dobranych dodatkowych podk艂adek. Czy kto艣 m贸g艂by nieco rozja艣ni膰 temat - w kt贸rych elementach ko艂owrotka takie luzy mo偶na zlikwidowa膰, jak to zrobi膰 i jakie potencjalnie korzy艣ci mo偶e to da膰 ? Gdyby kto艣 pokusi艂 si臋 o jakie艣 foto instrukta偶owe to ju偶 by艂by ca艂kowity wypas :D

#2 OFFLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3560 post贸w
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 20 marzec 2012 - 21:19

luzy wsz臋dzie mo偶na wykasowa膰,na kole na pinionie , na rolce,na shafcie.i tyle.nie mo偶na przesadzi膰 bo kr臋ciek b臋dzie ci臋偶ko chodzi艂,cz臋sto to docieranie i dziesi膮tki pr贸b zanim mechanizm osi膮gnie po偶膮dany smooth :D

#3 OFFLINE   fedx

fedx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 348 post贸w
  • Lokalizacjawwa

Napisano 21 marzec 2012 - 11:55

ok a co艣 wi臋cej w temacie ? mam np luzy w ko艂owrotku na korbce - rozumiem ze to wynika z luzu na przekladni, jak mo偶na to zniwelowa膰 ?

#4 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 post贸w
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imi臋:J贸zek

Napisano 21 marzec 2012 - 13:32

Mo偶esz mie膰 luzy na trzpieniu, na sk艂adanej korbce, w obudowie 艂o偶yska to na szybko co mi przychodzi do g艂owy :mellow: .

#5 OFFLINE   fedx

fedx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 348 post贸w
  • Lokalizacjawwa

Napisano 21 marzec 2012 - 16:26

kr臋cio艂 to stradic 4000 FB

#6 OFFLINE   domin

domin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 post贸w
  • LokalizacjaPruszk贸w
  • Imi臋:Dominik

Napisano 29 marzec 2012 - 23:23

Przeci膮gn臋 temat dalej i zapytam si臋 z jakiego materia艂u najlepsze b臋d膮 takie podk艂adki i gdzie mo偶na takowe naby膰? Druga sprawa to dopasowanie 艣rednicy wewn臋trznej i zewn臋trznej i logicznie rzecz ujmuj膮c musz膮 by膰 megacienkie aby nie przesadzi膰 z tym kasowaniem luz贸w ... !?

#7 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 post贸w
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 30 marzec 2012 - 05:52

Najlepsze mosi臋偶ne, ci臋偶ko je naby膰-najlepiej ze starych ko艂owrotk贸w a tak na szybko to u Mefiego tylko 偶e te nie s膮 mosi臋偶ne ;) .
http://www.mefistofishing.pl/daiwa-podkladki-regulacyjne-pod -przekladnie-p-708.html

#8 OFFLINE   domin

domin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 post贸w
  • LokalizacjaPruszk贸w

Napisano 30 marzec 2012 - 08:03

Albo wycina膰 samemu pod wymiar ale to potrzebne narz臋dzia :mellow:

W ka偶dym b膮d藕 razie dzi臋ki Jozi za nakierowanie :D

#9 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 post贸w
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 30 marzec 2012 - 12:04

Ju偶 mi chodzi po g艂owie wytworzenie wycinarki np. ze starych zawor贸w przez jakiego艣 tokarza ;).
P贸ki co mam inny nawa艂 pracy i nie my艣l臋 o tym.Cienk膮 blaszk臋 mosi臋偶n膮 ju偶 mam wi臋c pewnie dopiero por膮 jesienno-zimow膮 co艣 zakombinuj臋 B).

#10 OFFLINE   domin

domin

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 109 post贸w
  • LokalizacjaPruszk贸w

Napisano 30 marzec 2012 - 14:48

Haha, czyli my艣limy podobnie :D
S膮 chyba takie zestawy do wycinania podkladek, uszczelek o r贸偶nej 艣rednicy ale to potrzebny by by艂 o ma艂ych 艣rednicach. Chyba nawet co艣 takiego mam ale wi臋kszych rozmiar贸w i taki ma艂o precyzyjny.

#11 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 post贸w
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 30 marzec 2012 - 15:30

No powinien by膰 precyzyjny :D.Ja my艣l臋 aby jaki艣 tokarz na tokarce zrobi艂 co艣 na wz贸r wykrojnika :D.
I na deseczcze m艂oteczkiem stuka膰 jak cisto na pierogi-wi臋ksza 艣rednica a nast臋pnie mniejsza B).

#12 OFFLINE   Cezary.艁oskot

Cezary.艁oskot

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 136 post贸w
  • LokalizacjaMaciejowice

Napisano 30 marzec 2012 - 16:24

Ja podk艂adki zam贸wi艂em u Mefisto, teraz czekam na dostaw臋. Dzisiaj porozbiera艂em kilkana艣cie bazarowych ko艂owrotk贸w, kt贸re zako艅czy艂y sw贸j 偶ywot w r臋kach 85 letniego wuja. Pozyska艂em kilka podk艂adek plus kilkana艣cie 艂o偶ysk. Teraz pozostaje por贸wnanie tych od Mefiego - jak b臋d膮 mia艂y identyczn膮 艣rednic臋 to nie widz臋 przeciwwskaza艅 do u偶ycia. Chyba ko艂owrotki si臋 nie obra偶膮, 偶e pakuj臋 chi艅szczyzn臋 :lol:
  • lew27 lubi to

#13 OFFLINE   fedx

fedx

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 348 post贸w
  • Lokalizacjawwa

Napisano 30 marzec 2012 - 18:51

ok panowie tylko gdzie te podk艂adki montujecie ? Pod 艂o偶ysko na przek艂adni od strony korby czy mo偶e od drugiej strony ?
Czy pod pinion gear te偶 si臋 co艣 podk艂ada ?

#14 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15682 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 30 marzec 2012 - 20:41

Mi臋dzy 艂o偶ysko a ko艂o nap臋dowe. Je艣li rotor ma wzd艂uzne luzy to mi臋dzy rotor a piniona. Oczywi艣cie w pierwszym przypadku powinien pozosta膰 minimalny luz, w drugim mo偶e go nie by膰. U Mefista mo偶na kupi膰 zestaw kilku podk艂adek o r贸偶nej grubo艣ci w jednej torebce. Cena co艣 oko艂o 10 z艂. Pasuj膮 do wi臋kszo艣ci m艂ynk贸w Shimano od wielko艣ci 1000 do 4000 a mo偶e i do wi臋kszych.

#15 OFFLINE   asafa

asafa

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 394 post贸w
  • LokalizacjaTarn贸w
  • Imi臋:Tomek

Napisano 01 kwiecie艅 2012 - 15:54

Swego czasu szuka艂em podk艂adek do shimaniak贸w o 艣rednicy wew. 7mm, zew. 10mm i grubo艣ci 0,1mm, niestety bezskutecznie. W kilkunastu sklepach z podk艂adkami dystansowymi by艂y o 艣rednicach wew. 6mm, 8mm, 9mm... ale pech chcia艂, 偶e akurat 7mm nie mieli. Szkoda, 偶e tak ci臋偶ko dosta膰 wydawa艂oby si臋 - tak膮 pierd贸艂k臋

#16 OFFLINE   krokop

krokop

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 558 post贸w
  • LokalizacjaHannover
  • Imi臋:Zbigniew

Napisano 30 pa藕dziernik 2013 - 23:56

Witam serdecznie specjalistow od tuningu . Panowie jak myslicie ? Jak uwazacie ? Jaki odstep pomiedzy zebami trybow powinien byc ?! Aby uzyskac efek perfekcyjnej pracy i najdluzsza trwalosc podzespolow naszych zabawek?? Najbardziej ciekawi mnie odstep
Powiedzy pinionem a kolem glownym . Poniewaz mozna to idelanie zmierzyc . Prosze o opinie . Zapraszam chetnie do podzielenia sie doswiadczeniami . Pozdrawiam Zbigniew

#17 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15682 post贸w
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 31 pa藕dziernik 2013 - 00:06

0,1. Nie 0,0. Zbyszek. Walczysz z wiatrakami. Luzik powinien by膰 jak najbardziej minimalny.

0,2 za du偶o. Jak to mierzysz?

A poza tym sam jestes specem to nie pytaj.....

Lepsi od nas to tylko J贸zek Le艣niak.... .  I niewielu ponadto.

U偶ytkownik godski edytowa艂 ten post 31 pa藕dziernik 2013 - 00:09

#18 OFFLINE   Guzu

Guzu

(G)uzurpator

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 14850 post贸w
  • LokalizacjaOwczarnia, PL
  • Imi臋:Daniel

Napisano 31 pa藕dziernik 2013 - 00:15

Zale偶y jakimi podkladkami dysponujesz.

#19 OFFLINE   krokop

krokop

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 558 post贸w
  • LokalizacjaHannover

Napisano 31 pa藕dziernik 2013 - 00:21

Hej , zauwazylem luz na korbie . Odkrecam dekielek przy korbie z przeciwnej strony . Na kant przystawiam suwmiarke . Dociskam przekladnie i mam pierwszy wymiar . Potem w przecina strone . Wyniki odejmuje i gotowe . Oczywiscie ten pomiar mozna zaakceptowac ale ja ide dalej . Na przekladni dodaje tylko z prawej strony (z lewej strony ujmuje wszystkie ) podkaldki Aby zeby piniona i kola iidelanie dotykaly sie . Nastepnie stosuje idee z suwmiarka . Czynnosci te wykonujemy po wyczyszczeniu kolowrotka . Bez smaru !! Pozdrawiam

#20 OFFLINE   krokop

krokop

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 558 post贸w
  • LokalizacjaHannover

Napisano 31 pa藕dziernik 2013 - 00:26

Na rynku mozna kupic blaszki miedziane od 0,1 mm do 1mm . Specem to nie jestem . Po prostu udalo mi sie kilkanascie kolwrotkow poprawic . Tak na oko tuningowalem. Uzytkownicy nie narzekaja . Pozdrawiam

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 0

0 u偶ytkownik贸w, 0 go艣ci, 0 anonimowych