Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Sandacze – kolory przynęt

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
180 odpowiedzi w tym temacie

#21 OFFLINE   Tomasz K

Tomasz K

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 846 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 18:00

Podaję obowiązującą kolejność, wedle znaczenia dla wędkarzy, a i ryb zarazem:

1. Obecność sandaczy w wodzie
2. Miejsc�łwka
3. Technika prowadzenia przynęty
4. Rodzaj, wielkość przynęty
5. Kolor przynęty
6. Cena zestawu kt�łrym łowimy :D

Mogą wystąpić odstępstwa i wyjątki, kt�łre ową regułę raczej potwierdzają, ni�ź jej przeczą.

• AMIDOS i eRKa lubią to

#22 OFFLINE   miras1983

miras1983

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1193 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 18:06

i jeszcze musimy być we właściwym miejscu o właściwej porze, je�źeli te wszystkie punkty sie będą zgadzać złowimy sandacza :lol:

#23 OFFLINE   slawek_2348

slawek_2348

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1726 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Sławomir

Napisano 02 kwiecień 2012 - 18:48

Poniewa�ź sądzę �źe zało�źyciel wątku chce skuteczniej dobrac się szwedzkim sandaczom do d**y, to zacznę od małego OT - w Szwecji najwięcej sandaczy złowiłem po zachodzie słońca na płytko schodzące, jasne woblery na płytkich g�łrkach. A teraz w temacie gumek - najwięcej na kolory naturalne (perła+ciemny grzbiet), ale największe na fluo seledyn i motoroil z brokatem (i w PL i w S).

#24 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów
  • LokalizacjaGrzybowo - Kołobrzeg

Napisano 02 kwiecień 2012 - 19:01

W tym miejscu wypada opowiedzieć pewne zdarzenie znad Odry, konkretnie G�łrzyca druga połowa lat 90'. Łowimy w składzie Orfa Słubice, Wędkarski Świat (tu najbardziej chodzi o M.Szymańskiego) i my, czyli Salmo Kołobrzeg. Wspomniany Marek macha du�źym perłowym kopytem, po kilku rzutach wyjmuje z wody wspomniane kopyto, ogląda je i coś tam mruczy pod nosem. Następnie wyjmuje z kieszeni jakieś markery i rysuje na tym kopycie kolorowe esy floresy. Stoję obok, więc pytam, co ty k...a robisz, odpowiada, �źe chyba sandałki mu pukają to podrasuje kopyto. Ja mam na końcu zestawu oczywiście wahadło T-3 biały mat, m�łwię do Marka, dawaj tego niebieskiego flamastra, poka�źę Ci jak to się robi. Daje, więc biorę i m�łwię, zobacz napiszemy, kr�łtką wiadomość do ryby; i piszę na tym białym macie niebieskim flamastrem; TY K...O (tak, tak caps lockiem). Następnie zaczynamy rzucać, Marek pierwszy, kilka rzut�łw i nic, ja w drugim rzucie, sandał tak na oko 70+, jeszcze trzy rzuty i następny jeszcze większy. Co m�łwił Szymański to ju�ź przemilczę. :lol: A jaki z tego wniosek; najlepszy kolor na sandacze, w owym momencie to niebieski na białym matowym tle, no i treść te�ź chyba była wa�źna. ;) :lol: :lol:
  • Negra, S.O.D. i eRKa lubią to

#25 OFFLINE   Tomasz K

Tomasz K

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 846 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 19:18

Dobry przykład Janusz, mogę przytoczyć kilkanaście podobnych z moim
udziałem...
Do listy - celem uzupełnienia, jestem w niemocy.., proszę:

- pora dnia, nocy
- aktywność �źerowa

Dziękuję za uzupełnienie i proszę o umieszczenie we własnym zakresie, wedle uznania i doświadczeń. :D
Tyle czasu jeszcze grypa mnie nie trzymała, chyba się starzeję.

#26 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 19:21

a nie przyszlo wam do glowy, ze wahadlo i kopyto roznia sie nie tylko materialem, z ktorego je wykonano? ewtl. masz ladny charakter pisma

#27 OFFLINE   TERMOS

TERMOS

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1900 postów
  • LokalizacjaDyslektyk ze Sztokcholmu.
  • Imię:Rafal
  • Nazwisko:K.L

Napisano 02 kwiecień 2012 - 19:52

Z pewnoscia kolor ma wielki wplyw na brania .A bo to woda z metna a to zeruje np. na stynce itp itd.
Przeoralem ostatnio internet w poszukiwaniu koloru sandalowego do podlodowek.
Finski ,Dunskie ,Norweski ze nie wspomne Szwedzkie fora oraz strony z kolorem primo .Glowa mnie lekko rozbolala po 3 miesiacach poszukiwan .Zanim jednak dotre do tego najlowniejszego i koloru - be-BEST chcialbym pokrotce wspomniec slowa mojego kamrata po kiju .Jakies 30 lat temu kiedy to wypady zimowe na 3 samochody w gropie okolo 12-13 osobowej bykly norma .Ladowali owi panowie gdzies na gorce kolo Sztokcholmu .Raz po razie wircac dziry w poszukiwaniu metno-okiego .Ryby wtedy bylo zlituj sie panie wiec rybki podlodowe wykonywane byly z lyze -widelcow .Wyciete ,oszlifowane lekko wyprofilowane bez zadnych finezji .Nie byl za bardzo w czym przebierac wiec kolor a jaki mozna by bylo miec .Zloto,miedz i stebro na koncu kawalek wloczki na pojedynczym haku albo mala czerwona wzglednie zilona guma .Technika bardzo prosta do dolu -gora -pok-pok o dno -branie i do gory .Po godzinie bagatela kazdy mial po wiadze sandala .Wszyscy lowili na rozne kolory .Ryby byly i gryzly .
Dzis po latach tez jeszcze mozna sie wylowic do bolu ale trzeba wiedziec gdzie i takie miejsce ma kolega abbore -
okon- pozwol ze wstawie -(nazwy obok wykrtesow nie odpowiadaja kolorom)
http://www.fiskesnack.com/forum/showthread.php/72360-B%C3%A4 sta-f%C3%A4rgen-f%C3%B6r-g%C3%B6s
nr1-zolty
nr2-zielony
nr.3 -bilao-czerwony

Abbore apropos ja sie musze wybrac w koncu tam do Ciebie na testy polowe .Dozo dobrego slyszalem o twojej wodzie a i sam pewnie lowisz troche tych rybek .Trza sie kiedys zebrac i moze polowic wspolnie .
pozdr ..

#28 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 19:57

a nie przyszlo wam do glowy, ze wahadlo i kopyto roznia sie nie tylko materialem, z ktorego je wykonano? ewtl. masz ladny charakter pisma

Pitt, oczywiście, �źe przyszło. Ale co mam napisać, �źe wiem jak łowić wahadłem a Szymańskie nie wie jak łowić gumą. Zresztą to byłaby herezja, szczeg�łlnie jeśli chodzi o drugi człon poprzedniego zdania. Prawda jest raczej taka, �źe w danym momencie to wahadło było bardziej skuteczne bo;
1. jego praca jest bardziej odczuwalna przez zmysły ryby
2. mo�źna je poprowadzić zdecydowanie wolniej ni�ź wspomniane kopyto
3. umiejętnie je prowadząc mo�źna zastosować; pukanie o dno, poderwanie z przyspieszeniem w nieregularnym tempie i opad
4. kolor nie ma �źadnego znaczenia w tym przypadku, był tam d�łł ok 5-6m więc g�łwno było widać tym bardziej, �źe woda niosła trochę śmieci. B)

#29 OFFLINE   pitt

pitt

Jadę na ryby ... na zawsze

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9353 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 19:59

a ja typowalem na charkter pisma :lol:
  • eRKa lubi to

#30 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 20:11

a ja typowalem na charkter pisma :lol:

Niech Ci będzie, nie będę spierał. W podstaw�łwce miałem 5 z kaligrafii (tak były kiedyś takie przedmioty) więc mo�źe coś w tym jest. ;) :lol: :lol:

#31 OFFLINE   Tomasz K

Tomasz K

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 846 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 20:43

Jest jeszcze teza z bran�źy: - trzeba mieć wszystkie kolory, bo nie wiadomo na jakie będą danego dnia brać.
A ludziska z plecakami jak wielbłądy, lub w łodziach transportowcach...

#32 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 20:47

Jest jeszcze teza z bran�źy: - trzeba mieć wszystkie kolory, bo nie wiadomo na jakie będą danego dnia brać.
A ludziska z plecakami jak wielbłądy, lub w łodziach transportowcach...

A �źebyś wiedział, kiedyś te�ź dawałem się na to nabierać. Teraz chodzę sobie z małym chlebaczkiem i wszystko w nim mam. :lol:

#33 OFFLINE   Tomasz K

Tomasz K

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 846 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 21:02

Ortodoksyjni wyznawcy tezy, przy obecnym asortymencie; mają teraz mały dyskomfort.

• eRKa lubi to

#34 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 21:20

Ortodoksyjni wyznawcy tezy, przy obecnym asortymencie; mają teraz mały dyskomfort.

I dobrze im tak. Mnie to w og�łle zastanawia fakt, �źe tak nie wielu młodych wędkarzy docenia wahadło. W sumie aby opanować prowadzenie wahadła wystarczy kilka chwil na płytkiej przejrzystej wodzie i będzie wiadomo co i jak z tym wahadłem. Resztę przemilczę. :lol:

#35 OFFLINE   Tomasz K

Tomasz K

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 846 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 21:38

Racja, polecać np. przy połowie sandaczy chyba nie ma potrzeby, a mo�źe właśnie trzeba...

#36 OFFLINE   Janusz Wałaszewski

Janusz Wałaszewski

Zaawansowany

• Zbanowani
  • PipPipPip
  • 4473 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 22:13

Racja, polecać np. przy połowie sandaczy chyba nie ma potrzeby, a mo�źe właśnie trzeba...

Czy ja wiem, no w zasadzie warto byłoby polecać, ale jak większość uwa�źa, �źe lepsze są koguty (w wielu przypadkach są, nie tyle lepsze co łatwiejsze) oraz gumy. To niech sobie tak myślą, mnie nic do tego. B)

#37 OFFLINE   Pittr

Pittr

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 72 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 02 kwiecień 2012 - 22:18

Zacytuję co znalazłem tu:http://forum.przyrod...ryby-vt7355.htm

tak, oczywiście, ze widzą kolory

Najlepiej o tym świadczy r�łzna reakcja ryb na kolorowe przynęty, czy bajecznie ubarwienie ryb raf koralowych - gdyby nie widzały ich wsp�łltowarzyszki to nie miałoby tosensu. Podobnie ryby potrafiące zmieniać swoje zabarwienie w zale�źności od otoczenia upodabniając się do tła.

Natomiast nale�źy zauwa�źyć, �źe im mniej światła w wodzie tym mniej kolorow jest rozpoznawalnych (tak�źe dla ludzkiego oka). Ostatni rozr�ł�źniany kolor na granicy mroku to chyba �ź�łłty

Czyli - im bardziej przezroczysta woda, tym na większej głębokości jest więcej zauwa�źalnych kolor�łw.

Dlatego prym wśrod kolorowych ryb wiodą ryby bardzo czystych w�łd Te �źyjące w mulistych, wodach zwykle sa szaro-czarno-brązowe

Pozwoliłem sobie wyboldować to co wg mnie najistotniejsze.

#38 OFFLINE   Tomasz K

Tomasz K

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 846 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 22:32

Wy z Warszawy zawsze chcecie być mądrzejsi. Wszystko z Januszem i Pittem ju�ź wyjaśniliśmy; proszę o nie zaśmiecanie wątku, a najlepiej o jego zamknięcie przez moderatora, jeśli nie śpi jeszcze.

#39 OFFLINE   Marcel

Marcel

pasjonaci

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1391 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:Leloch

Napisano 02 kwiecień 2012 - 22:38

Własnie...
Dlatego naszykowałem trzy markery i mam w głowie cztery zestawy ,, soczystej wiąchy ,, :unsure:

#40 OFFLINE   Tomasz K

Tomasz K

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 846 postów

Napisano 02 kwiecień 2012 - 22:46

Marcelu, nie bądź taki zasadniczy, gratuluję ładnego pstrąga.
  • Elwojtas lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych