#81 OFFLINE
Napisano 16 maj 2022 - 10:16
#82 OFFLINE
Napisano 16 maj 2022 - 15:00
SG titanium 30cm- 25kg (jednolity drut) do jerków 120g max (cały ubiegły sezon jeden przypon, wymieniony profilaktycznie). Fluorocarbon minimum 1mm ale taki już wiele przynent "gasi". Próbowałem ten najmocniejszy drut tytanowy prorexa w szpulach ale pękał na tulejkach przy ostrym prowadzeniu bustera 15.
#83 OFFLINE
Napisano 20 maj 2022 - 09:49
Z innej beczki - jak związać plecionkę z gotowcem tytanowym (z krętlikami, agrafkami, itd.)? Dołożyć łącznik z FC?
#84 OFFLINE
Napisano 20 maj 2022 - 15:50
A po co? Albo łowisz na FC, albo na inny rodzaj przyponu. Wychodzi na to, iż jeżeli nie ma na końcu zestawu choćby trochę fluoro, to ryba brać nie będzie, co jest kompletną bzdurą, przynajmniej przy połowie dużych szczupaków dużymi przynętami. Przy dużych gumach zdecydowanie wolę przypon stalowy, niż gruby fluo, który potrafi zgasić nieco pracę przynęty. chociaż w tym sezonie porobię sobie trochę przyponów z Regeneratora, wiązanych ręcznie, bez tulejek. Regenerator 0.90 i grubszego nie mam zamiaru stosować.
- Pumba i Alexspin lubią to
#85 OFFLINE
Napisano 20 maj 2022 - 18:39
Piotrze, jak są ryby to Regenerator 1,05 w przyponie 60cm, wcale im nie przeszkadza. Piszę to na podstawie niedawnych doświadczeń w Finlandii
- Alexspin lubi to
#86 OFFLINE
Napisano 20 maj 2022 - 21:54
- Alexspin lubi to
#87 OFFLINE
Napisano 20 maj 2022 - 22:51
A po co? Albo łowisz na FC, albo na inny rodzaj przyponu. Wychodzi na to, iż jeżeli nie ma na końcu zestawu choćby trochę fluoro, to ryba brać nie będzie, co jest kompletną bzdurą, przynajmniej przy połowie dużych szczupaków dużymi przynętami. Przy dużych gumach zdecydowanie wolę przypon stalowy, niż gruby fluo, który potrafi zgasić nieco pracę przynęty. chociaż w tym sezonie porobię sobie trochę przyponów z Regeneratora, wiązanych ręcznie, bez tulejek. Regenerator 0.90 i grubszego nie mam zamiaru stosować.
Biorąc pod uwagę treść, nie jestem pewien czy to odpowiedź do mnie czy do kogo. Mój problem wygląda następująco: mam plecionkę PE 0.5, FC 1 mm nie posiadam. Posiadam natomiast gotowe przypony tytanowe. Nic innego nie mam. Pytam czy mogę połączyć je jakoś sensownie z plecionką - tak, aby nie rwać plecionki na węźle. Bez przyponu nie poszaleję - na łowisku jest od cholery szczupaków, a chcę łowić okonie .
Użytkownik olb edytował ten post 20 maj 2022 - 22:52
#88 OFFLINE
Napisano 21 maj 2022 - 06:33
Biorąc pod uwagę treść, nie jestem pewien czy to odpowiedź do mnie czy do kogo. Mój problem wygląda następująco: mam plecionkę PE 0.5, FC 1 mm nie posiadam. Posiadam natomiast gotowe przypony tytanowe. Nic innego nie mam. Pytam czy mogę połączyć je jakoś sensownie z plecionką - tak, aby nie rwać plecionki na węźle. Bez przyponu nie poszaleję - na łowisku jest od cholery szczupaków, a chcę łowić okonie .
Fluorocarbon nie uchroni przed rwaniem plecionki ma węźle:) ani przy zaczepie, ani przy wyzucie. Jeśli miałby działać jak amortyzator to musiałby być stosunkowo cienki na dość długim odcinku, nie ma to sensu. Połącz przypon tytan z plecionką i to powinno dobrze działać.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk Pro
#89 OFFLINE
Napisano 21 maj 2022 - 07:41
jak nie chcesz rwać plecionki na węźle to FC nic nie pomoże... ja cienkie plecionki jakos zawsze rwałem nie na węźle a w zupełnie przypadkowych miejscach... ani razu nie spotkałem się z plecionką urwaną na węźle, a zawsze odzyskiwałem urwaną przynętę i wiem o czym piszę u mnie varivas 0,5 wytrzymywał max. 15-20 godzin łowienia i później konieczne było obcięcie używanego odcinka...
jak się chcesz pozbyć problemu to zwiększ grubość plecionki i to znacznie... ewentualnie przed każdą wyprawą wymieniaj tą cienką na nową - to też pomoże, tylko będzie sporo kosztować
do przyponu wiążesz identycznie jak do krętlika czy agrafki...
#90 ONLINE
Napisano 21 maj 2022 - 16:18
Użytkownik Maciej W. edytował ten post 21 maj 2022 - 16:18
- BOB, Alexspin i MietekK lubią to
#91 OFFLINE
Napisano 21 maj 2022 - 17:48
Maciek pokazał nam ten łącznik dzisiaj na Czerniakowskim. Oczywiście to żadna nowość, jednak rzadko się widuje coś takiego przy ciężkich zestawach. Maciuś, a propos , wyślij mi na priv numer telefonu. Ukłony.
#92 OFFLINE
Napisano 21 maj 2022 - 18:16
Wysłane z mojego Redmi Note 9 Pro przy użyciu Tapatalka
- Novis, Maciej W. i krzysiek gżybek lubią to
#93 OFFLINE
Napisano 21 luty 2024 - 15:11
Używam aktualnie używam jakichś 9kg 35cm, ale po zaczepie lub rybie są one strasznie zdeformowane.
Zależy mi na unikaniu obcinek.
Zestaw do cięższego twitcha i lżejszego jerkowania
Użytkownik Umbra edytował ten post 21 luty 2024 - 15:21
#94 OFFLINE
Napisano 21 luty 2024 - 15:51
Linka tytanowa lub Dragon Self-Made w igielicie
- Alexspin lubi to
#95 OFFLINE
Napisano 21 luty 2024 - 16:03
Widzę, że są jeszcze jakieś podziały na 1x7, 7x7
Użytkownik Umbra edytował ten post 21 luty 2024 - 16:03
#96 OFFLINE
Napisano 21 luty 2024 - 16:29
Surflon 7X7
np
https://allegro.pl/o...lhoC06EQAvD_BwE
Użytkownik BOB edytował ten post 21 luty 2024 - 16:30
- Alexspin i Umbra lubią to
#97 OFFLINE
Napisano 26 luty 2024 - 20:52
Jak do twitcha i jerków to drucik tytanowy. Jest tego na rynku np. Knot2Kinky czy Prorex. Jak wykonać masz tutaj: No i jak najlżejsze agrafki i krętliki.
- Wojtek Krasnopolski lubi to
#98 OFFLINE
Napisano 26 luty 2024 - 21:39
Prorexa odradzam, totalny szajs. Dwa razy pękł mi na rybie, koledze też się to zdarzyło. Knot2Kinky jak najbardziej.Jak do twitcha i jerków to drucik tytanowy. Jest tego na rynku np. Knot2Kinky czy Prorex. Jak wykonać masz tutaj: https://www.youtube....h?v=04L_KA2kTIs No i jak najlżejsze agrafki i krętliki.
- pablo, Michal_ i Umbra lubią to
#99 OFFLINE
Napisano 27 luty 2024 - 07:44
Igielit to surflon czy surfstrand?
Widzę, że są jeszcze jakieś podziały na 1x7, 7x7
Surflon to stalowa pleciona linka w koszulce igielitowej. Surfstrand to goła linka. Opis 1x7, 7x7, 1x19 informują z ilu splotów jest wykonana linka.
- Umbra lubi to
#100 OFFLINE
Napisano 27 luty 2024 - 07:49
Widziałem to już chyba kilka lat temu na kanale ros/ukr z "unboxing zakupów", ale nie znając języka nie miałem pojęcia co to i do czego
Sent from my ASUS_I006D using Tapatalk
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: ogłoszenie
Giełda sprzętu wędkarskiego →
Kupię/zamienię/oddam →
Wobler Wojtka GrocholiNapisany przez troutmaniacs , 14 lis 2024 ogłoszenie |
|
|
||
Kupię/zamienię/oddam →
Graphiteleader Veloce RV GLVRC-65MLNapisany przez koval75 , 11 lis 2024 ogłoszenie |
|
|
||
Hand made →
Naprawy, tuning, majsterkowanie →
Złamana wklejkaNapisany przez Mariuszg97 , 01 lis 2024 ogłoszenie |
|
|
||
Kupię/zamienię/oddam →
[K] Lowrance HDS 12 LiveNapisany przez Sławek.Sobolewski , 31 paź 2024 ogłoszenie |
|
|
||
Sprzęt wędkarski →
Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska →
Silnik dziobowy GPS minnkota vs motorguideNapisany przez kondzit@wp.pl , 22 cze 2024 ogłoszenie |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych