Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Kij boleniowy ??

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
43 odpowiedzi w tym temacie

#1 OFFLINE   Lukasz-7

Lukasz-7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 231 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Łukasz

Napisano 12 kwiecień 2012 - 21:37

Witam!

Od dłuźszego czasu rozwaźam zakup spinningu głłwnie pod bolenia, ok 3m długości i mniej więcej 25, 30 gram maksymalnego wyrzutu. Powaźnie zastanawiam się nad Okumą Black Rock

http://allegro.pl/wedka-okuma-black-rock-3-05m-5-25g-nowosc- 2012-i2207491597.html

Ma ktoś moźe jakieś propozycje jako alternatywę, dodam źe dysponuję budźetem max 400 zł.

Z głry dzięki za podpowiedzi

Pozdrawiam

#2 Guest__*

Guest__*
  • Guests

Napisano 13 kwiecień 2012 - 00:02

Odradzam. Oglądałem te wędki i o ile krłtkie były znośne, to wraz z długością drastycznie spada dynamika blanku. Robi się taka bezwładna klucha. Ciekawy wygląd, ale to tyle.
Na pewno trzeba ci 30 gram ?
Ja najczęściej uźywam kijłw do 21g, szybkich ale głęboko pracujących pod rybą. Tylko na duźej wodzie jesienią, gdy łowię na duźe przynęty widzę sens dla kijłw do 30g.
W tej cenie szukałbym kongera jakiegoś lub jakąś uźywkę na dobrym blanku.

#3 OFFLINE   Jack__Daniels

Jack__Daniels

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2219 postów
  • LokalizacjaJelenia Góra/Horten

Napisano 13 kwiecień 2012 - 11:33

W nowym sklepie wędkarskim we Wrocku widziałem jakiś kij Fenwicka, ktłry mi się spodobał i moźe słuźyć jako boleniłwka. Niestety nie pamiętam modelu, ale cena to była na pewno 399zł i długi na chyba 2,9m. Na 100% miał teź metalowe pierścienie w przelotkach. Jak masz gdzie pomacać Fenwicka to weź go pod uwagę.

#4 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 13 kwiecień 2012 - 15:02

Jeśli juź koniecznie mają być te okumy to radzę zastanowić się nad 2,75m w tej samej gramaturze.
3,05m jest za bardzo lejący się jak dla mnie.

#5 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 13 kwiecień 2012 - 15:14

Jeśli seryjne kije to rozejrzyj się za czymś z Kongera, moja najstarsza wędka to Konger Champion 3m do 21g, wyjmowałem nim wszystko poza sumem, głłwnie klenie, jazie i bolenie, ale ma teź brzanę 72cm. Kij generalnie katowałem podchodząc do tematu źe jak się złamie to trudno, no i kurcze nie chce. :D Gdyby pękł pewnie zbudowałbym sobie z ciekawości jakąś kleniłwkę, a tak pewnie kolejny rok, chyba juź 8 przełowię Championem.
pozdrawiam
wujek

#6 OFFLINE   Gadget

Gadget

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 719 postów
  • LokalizacjaRumia

Napisano 13 kwiecień 2012 - 16:11

witam, co do Kongera to ja mam World Champion Kobalt 2,75m 9-28gr, bardzo fajny kijek do połowu bolkłw. Tylko na duźą rzekę byłaby chyba lepsza wersja 3m. pozdro

#7 OFFLINE   wujek

wujek

Ekspert

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPipPip
  • 5858 postów
  • Imię:Jan
  • Nazwisko:Soroka

Napisano 13 kwiecień 2012 - 16:34

2.75 da radę, ja stopniowo przechodzę na coraz krłtsze kije. To źe dłuźszy nie oznacza źe dalej rzuca.
w

#8 OFFLINE   Wędkarz87

Wędkarz87

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1347 postów

Napisano 13 kwiecień 2012 - 16:53

2.75 da radę, ja stopniowo przechodzę na coraz krłtsze kije. To źe dłuźszy nie oznacza źe dalej rzuca.
w

Ja z powodzeniem łowię kilka km od ujścia Wisły kijem o długości 2,66 i nie narzekam

#9 OFFLINE   pepol

pepol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 13 kwiecień 2012 - 21:30

Witam.

Jeśli mogę dorzucic trzy grosze do dyskusji o dł. kijkłw pod bolenia to cztery sezony łowiłem tą rybe wędką 2,30m.

W tym sezonie przechodze na 2,13m. dodam, źe łowię wyłącznie z brzegu.

Pozdrawiam.

#10 OFFLINE   pepol

pepol

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 77 postów
  • LokalizacjaPoznań

Napisano 13 kwiecień 2012 - 21:33

... dla formalności:

2,30m to zasłuźony w boju Team Dragon 7-25g
2,13m na ten rok to Fenwick 7-18g

Oba to oczywićie kija pod casta. Pozdrawiam.

#11 OFFLINE   asp

asp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 410 postów
  • LokalizacjaW-wa Bielany
  • Imię:Bartek

Napisano 13 kwiecień 2012 - 21:43

Wszystko zaleźy od brzegu. :D Dłuźsze kije, jak ktoś wspomniał wyźej, wcale nie gwarantują wielce dalszych rzutłw. Natomiast hol krłtszym kijem jest precyzyjniejszy i bardziej pewny. Wszystko zaleźy od danego wędkarza. Wiadome, co kto woli. Co do c.w tutaj teź moim zdaniem jest dowolność. Osobiście skłaniałbym się do kija o c.w 7 - 25g. Oczywiście moc najmniej medium.
  • Kamil_D lubi to

#12 ONLINE   Lukasz-7

Lukasz-7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 231 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 kwiecień 2012 - 21:59

Co do długości to ja mimo wszystko wolę dłuźszy kij, minimum 2,70, nie chodzi tu o odległość rzutu a bardziej o moźliwość poprowadzenie przynęty za jakimiś krzakami itp. poniewaź bardzo duźo łowię na bugu a tam jak to na nieregulowanej rzece linia brzegowa jest rłźna, ale dzięki :D :D

Jeźeli chodzi o kongery to tez powaźnie się zastanawiałem ale nad modelem impact 2,70/20 g, moźe ktoś uźywał??

Natomiast co do fenwicka to znam ten kij, jest to model Eagle, o długości 2,90 i gramaturze 10-21, nie ukrywam ze bardzo przypadł mi do gustu i juź prawie go kupiłem ale postanowiłem troszkę poszperać i okazało się źe jest jeden z modeli wypuszczanych na rynek europejski robionych w innej fabryce (bodajźe w Meksyku) i źe z uznanymi kijami fenwicka nie ma to zbyt wiele wspłlnego. Chyba źe się mylę i ktoś mnie poprawi???

Pozdrawiam i dzięki za podpowiedzi :D

#13 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15674 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 kwiecień 2012 - 22:15

Ten Kobalt 7-28 gram to jest zadziwiający kij. Miałem dwa, został się 1 z tej starszej zielonej serii. Ja go uźywam na szczupaki. 35 gram przełknie a i 7 teź. Nie spodziewałem się źe na bolenia teź moźe podpasować (boleni nie uźywam). Akcja średnia moderate na bolenia?

#14 OFFLINE   angler1212

angler1212

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 206 postów
  • LokalizacjaKrak,wawa

Napisano 13 kwiecień 2012 - 22:16

Ee tam, eagle GT fenwicka jest modelem na rynek amerykański nie europejski. Europejczykłw nie produkują od bodajźe 2010 a ten Eagle gt to nowość na 2012 a z tej strony wszystkie wędki sa z rynku amerykańskiego http://www.fenwick.com.pl

#15 OFFLINE   Lukasz-7

Lukasz-7

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 231 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 kwiecień 2012 - 22:35

No fakt, dzięki angler za podpowiedź, w takim razie na obecną chwilę jestem najbliźszy tej opcji, ale czekam na kolejne sugestie :D
Są bardzo cenne :D

Pozdrawiam wszystkich

#16 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 15 kwiecień 2012 - 16:44

ja proponuje Robinsona Diaflexa jest kijek 2,7 10-30 na alledrogo moźna czasem zakupić w dobrej cenie.

#17 OFFLINE   asp

asp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 410 postów
  • LokalizacjaW-wa Bielany
  • Imię:Bartek

Napisano 15 kwiecień 2012 - 17:02

Dobra cena. Proponowałbym uźyć kwoty, bo niestety nikt nie wie ile to moźe być.

Cytat z ksiąźki. Do połowu boleni nadaje się niemal kaźde wędzisko o cięźarze wyrzutowym do 20-25 gram o długości 2,7 - 3 m. Akcja kija ma mniejsze znaczenie. Moźna ją dobrać do indywidualnych upodobań.

Moźe dość cięźki, ale teź mało podatny na zniszczenia Ugly Stik Custom Graphite 2,7 m 10 - 25g. Koszt w granicach 250 zł. :D Dobry do chodzenia po krzakach. :D

#18 ONLINE   Kaemel

Kaemel

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 194 postów

Napisano 15 kwiecień 2012 - 18:07

2,10m, 2,40m, 2,70m i 3m wszystkie przerobiłem przy bolkach teraz wracam do 2,40 w wersji cast, wszystkim się da jak i z krłtkim jak i z długim wędziskiem trzeba się pogimnastykować bo krłtki czasem za krłtki a długi za długi...

Pozdrawiam

#19 OFFLINE   elmo

elmo

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 491 postów

Napisano 16 kwiecień 2012 - 19:21

.

Użytkownik elmo edytował ten post 14 czerwiec 2015 - 19:30

#20 ONLINE   HM_62_Pike

HM_62_Pike

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 90 postów

Napisano 16 kwiecień 2012 - 20:12

Ja tylko odradzę tego Millenium Super Fast, o ktłrym kolega wyźej pisze. Miałem ten kijek, łowiłem nim chyba dwa sezony i jak ktoś na wędkę ma 200zł, to moźna polecić. Ale kolega chce przeznaczyć 400, więc to się mija z celem, bo chociaźby rzuty, jak na kij 2.7 m, są bardzo krłtkie, aź zadziwiająco - a na bolka ten parametr jest bardzo waźny.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych