Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Casting ultra light

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3848 odpowiedzi w tym temacie

#3501 OFFLINE   llunker

llunker

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 56 postów

Napisano 08 grudzień 2022 - 09:03

Ja nawijam 50m
  • Marioo lubi to

#3502 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 08 grudzień 2022 - 10:33

Biorąc pod uwagę, że niektóre multiplikatory mają standardowo płytkie szpule (przykładowo Fishband Brilliance GH100, Konger Streeto 7200LH), a do innych można dokupić lekkie, płytkie szpule, na płytkie nawijam tyle, żeby do rantu pozostało około 1mm, a na szpule standardowe, głębokie nie przekraczam 100m.

• Marioo lubi to

#3503 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Robert

Napisano 08 grudzień 2022 - 12:33

Alek, mam Aldebarana BFS (poprzedni  model) Wiesz ile weszło plecionki EgiMetal#0.6 PE4 ? ...150m! Sam byłem zaskoczony. Myślę, że szpulka Aldka 22 ma taką sama pojemność. Ja nawijam ok. połowę szpulki czyli ok75m

• Marioo, Alexspin i MietekK lubią to

#3504 OFFLINE   Paweł Bugajski

Paweł Bugajski

dawniej "kardi"

• TEAM JERKBAIT
  • PipPipPip
  • 1997 postów
  • LokalizacjaPoznań
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:Bugajski

Napisano 08 grudzień 2022 - 21:21

Ja rzucam w ogródku, nawijam tyle ile najdalszy rzut plus 15-20 metrów maksymalnie. To odnośnie okoni, pstrągów itp. Łowię bardzo często z łódki, więc na lekkiej szpulce jest mało plecionki. Zupełnie inaczej na trociach, łososiach itp. Ale gonić okonki z 100 metrami linki uważam za przesadę. Mam w zapasie szpulkę z nową linką, gdy duża część plecionki tracę w zaczepie. Dlatego warto mieć zapasowy multiplik lub lepiej- szpulkę. Pzdr

#3505 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów

Napisano 15 grudzień 2022 - 06:59

Alek, mam Aldebarana BFS (poprzedni  model) Wiesz ile weszło plecionki EgiMetal#0.6 PE4 ? ...150m! Sam byłem zaskoczony. Myślę, że szpulka Aldka 22 ma taką sama pojemność. Ja nawijam ok. połowę szpulki czyli ok75m

Masz rację, że około 70m w zupełności wystarcza, nawet z nawiązką, ale czasem coś się urwie, albo trzeba odciąć kilka początkowych meterków i po niedługim czasie z tych  i tak niespełna100m pozostaje 70 albo i mniej.

Generalnie zgadzam się z tezą, że 50-70m linki to optimum i nawijanie do samej krawędzi szpuli nie ma praktycznego uzasadnienia zwłaszcza przy łowieniu okoni.

• MietekK lubi to

#3506 ONLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 17 grudzień 2022 - 18:41

Pół metra śniegu za oknem skłania do rozmyślań na temat złożenia sobie zestawu do bfs .
Choroba niestety postępuje ..;)

Po przestudiowaniu tego i kilku innych wątków skłaniam się do spokojnego poszukania daiwy T3 air .

Podpowiedzcie mi proszę czy obieram dobry kierunek .
Sprzęt ma być do kajtków 2 na główce 1g i malutkich woblerów typu najmniejszy Hornet .
Zdecydowanie preferuję Daiwe .
Do Shimano miałem dwa podejścia i Daiwa mi bardziej pasuje .
I jeszcze jedno pytanie :
Czy są różnice oprócz przełożenia pomiędzy T3 air 6.8L
a T3 air 8.6L - który z nich się bardziej będzie nadawał dla mnie ?
  • BOB lubi to

#3507 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 grudzień 2022 - 18:52

Mam 8,6:1. Świetny multik z dużymi możliwościami i wysokiej kulturze pracy. Top. Wybrał bym wyższe przełożenie. W wersji fabrycznej i odpowiednim kijem zaspokoi Twoje potrzeby. Mam również Aldebarana BFS 8,0:1 i osobiście uważam że jest bardziej "przyjazny" w użytkowaniu

Użytkownik BOB edytował ten post 17 grudzień 2022 - 18:53

• sero1975 lubi to

#3508 ONLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 17 grudzień 2022 - 19:03

Na taką odpowiedź liczyłem.

Robert jak zwykle z nieba mi spadłeś bo właśnie porównania aldebana z t3 szukam .

Aldeban też mnie bardzo kusi ale nie mam żadnych doświadczeń z shimano a z daiwy znajdzie się u mnie kilka sztuk ;)

Co będzie dalej rzucać aldeban czy t3 ?

Użytkownik sero1975 edytował ten post 17 grudzień 2022 - 19:11

#3509 OFFLINE   Apisfisha

Apisfisha

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 244 postów
  • LokalizacjaOlsztyn
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:W

Napisano 17 grudzień 2022 - 19:29

A to może już zależeć od kilku czynników a przede wszystkim kto rzuca i czy ma sprzyjający wiatr w plecy . Bez urazy to żadna złośliwość choć ironia owszem bo naprawdę tu znaczenie ma wiele czynników jak wędka, linka przynętą i wspomniane wyżej umiejętności sprzyjające warunki atmosferyczne a nawet czy kręciło jest w oryginale czy tak podrasowany że sam rzuca. Takie czasy, że technologia taka kosmiczna nam pomaga, ale i natura potrafi. Niestety nie mam doświadczenia z niskoprofilowcami bo wolę okrągłe ale wiem to mój problem. Choroba jak to choroba czasami ustępuje i daje się wyleczyć, ale bywa że nie i wtedy jest ból głowy.

#3510 ONLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 17 grudzień 2022 - 19:40

A to może już zależeć od kilku czynników a przede wszystkim kto rzuca i czy ma sprzyjający wiatr w plecy . Bez urazy to żadna złośliwość choć ironia owszem bo naprawdę tu znaczenie ma wiele czynników jak wędka, linka przynętą i wspomniane wyżej umiejętności sprzyjające warunki atmosferyczne a nawet czy kręciło jest w oryginale czy tak podrasowany że sam rzuca. Takie czasy, że technologia taka kosmiczna nam pomaga, ale i natura potrafi. Niestety nie mam doświadczenia z niskoprofilowcami bo wolę okrągłe ale wiem to mój problem. Choroba jak to choroba czasami ustępuje i daje się wyleczyć, ale bywa że nie i wtedy jest ból głowy.

Ja przyjmuje identyczne warunki dla tych obu multiplikatorów ….

Robert napisał , że aldeban jest bardziej przyjazny w użytkowaniu i liczę , że rozwinie swoją wypowiedź a także wypowie się na temat właściwości rzutowych ich obu .

#3511 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 grudzień 2022 - 20:18

Czy płaski czy okrągły, zasada jest identyczna (mam również CC BFS) tzn. wiatr, przynęta, kij. Trzeba o tym pamiętać.

T3Air ma dodatkowo system 3D. Świetnie działa, daje dodatkowe możliwości ustawień i osiągów rzutowych, ale warto o nim pamiętać bo można się oszukać ustawiając "All" i nagle zaczyna zmiennie wiać ;) . Aldek ma klasyczny, bardzo skuteczny magnetyk i to tylko jedno pokrętło. Przy zmiennych warunkach upraszcza działanie. Nigdy nie miałem problemów z brodami. Kultura pracy i osiągi  porównywalne. W Aldku jest fabryczna, miła dla ucha terkotka (ja to lubię). W praktyce jak mam zestawy z oboma multikami, przestawienie się z jednego na drugi nie stanowi najmniejszego problemu. Ja miałem tę komfortową sytuację, że na jerkbajtowym spotkaniu mogłem pomacać jeden i drugi. Aledk od razu układał mi sie w dłoni i dla tego najpierw zdecydowałem się na niego, ale i tak nie wytrzymałem jak była okazja i dokupiłem T3. Oba to dla mnie TOP :) Tak więc ...co kto lubi ;)

• sero1975 lubi to

#3512 ONLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 17 grudzień 2022 - 20:53

Po przeczytaniu tej wypowiedzi zdecydowałem , że pójdę identyczną drogą .. :)

Dzięki Robercie ;)
  • BOB lubi to

#3513 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 grudzień 2022 - 20:58

Upssss ... czuję ciężar udziału w Twojej decyzji B)  :)

#3514 ONLINE   SzczupakRzeczny

SzczupakRzeczny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 17 grudzień 2022 - 20:59

A ten wariat ma tylko jedno pokrętło 🫣 Od docisku, Ahh i od hamulca walki I też całkiem fajnie "Gada"
Miałem sprzedawać, ale zostanie żeby Px68 samotna nie była Świetne ergonomiczne budy 🫡 68188774552e6f0ef596cacb678b81ca.jpg

@BOB no przy dokonaniu decyzji co do kija też mi pomogłeś 🫣🫣 Chociaż sam miałem ten kijek kiedyś i żałuję, nie doceniłem. Już zamówiony to czekamy

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

Użytkownik SzczupakRzeczny edytował ten post 17 grudzień 2022 - 21:01

• Mdah i BOB lubią to

#3515 ONLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1511 postów
  • LokalizacjaKraków

Napisano 17 grudzień 2022 - 21:23

Upssss ... czuję ciężar udziału w Twojej decyzji B) :)

Oczywiście , że będzie na Ciebie :) :) :)

Brakowało mi tylko takiej maciupinkiej podpowiedzi …

Aldek kupiony ….
  • BOB i SzczupakRzeczny lubią to

#3516 ONLINE   BOB

BOB

SUM

• PATRON
  • PipPipPipPipPip
  • 10196 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 17 grudzień 2022 - 21:38

A ten wariat ma tylko jedno pokrętło Od docisku, Ahh i od hamulca walki I też całkiem fajnie "Gada"
Miałem sprzedawać, ale zostanie żeby Px68 samotna nie była Świetne ergonomiczne budy 68188774552e6f0ef596cacb678b81ca.jpg

@BOB no przy dokonaniu decyzji co do kija też mi pomogłeś Chociaż sam miałem ten kijek kiedyś i żałuję, nie doceniłem. Już zamówiony to czekamy

Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka

Tego multika jeszcze nie zaliczyłem ;)  :D

#3517 ONLINE   SzczupakRzeczny

SzczupakRzeczny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 17 grudzień 2022 - 21:41

Tego multika jeszcze nie zaliczyłem ;) :D

Na innych forach pisali o nim, że jest bezobsługowy. I coś w tym jest, skupiasz się na tym co najważniejsze czyli łowieniu. Nie bawisz się w oczko wyżej w hamulcu z 20 trybów :P
Szpulka na dwa bloczki, mam jeden taki już nabyłem i w sumie świetnie się sprawdza od tych 3.5-4g masy łącznej :P Zostaje u mnie 🫡
  • BOB i Alexspin lubią to

#3518 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów

Napisano 18 grudzień 2022 - 08:44

3,5-4g nie jest szczególną rewelacją. Jak pisałem wcześniej, taką gramaturę bez problemów obsługuje mi Fishband Brilliance.

Użytkownik Alexspin edytował ten post 18 grudzień 2022 - 09:39

• siejka.d lubi to

#3519 ONLINE   SzczupakRzeczny

SzczupakRzeczny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 87 postów

Napisano 18 grudzień 2022 - 08:47

3,5-4g nie jest szczególną rewelacją. Jak pisałem wcześniej, taką gramaturę bez problemów obsługuje mi Fishband Brillance.

Zdaje sobie z tego sprawę :) Miałem też i chińskie konstrukcje, ale jednak wykonanie pozostawia wiele do życzenia jak już się użytkuje Made in Japan. Takie jest moje zdanie, niżej pewnie i bym zszedł z cieńszą linka i jakimś dobrze ładującym się kijkiem, ale ten multik nie jest pod takie łowienie (oczywiście u mnie) ludzie łowią Pixi też ultra lekko :)
I właśnie do lżejszego łowienia wraca od Spigota Px68 z lekką szpulka :)

Użytkownik SzczupakRzeczny edytował ten post 18 grudzień 2022 - 08:48

• Alexspin lubi to

#3520 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3019 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 28 grudzień 2022 - 10:59

Chyba coś mi umknęło, a dzisiaj aliexpres mi podsunął szpulkę o masie zaledwie 3 g do Aldebarana :⁠-⁠O Obecnie najlżejsza na rynku, czy jeszcze bardziej wypadłem z obiegu i są jeszcze lżejsze?
https://a.aliexpress.com/_EGr2fbd
  • krzysiek gżybek lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych