Casting ultra light
#3501 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2022 - 09:03
- Marioo lubi to
#3502 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2022 - 10:33
Biorąc pod uwagę, że niektóre multiplikatory mają standardowo płytkie szpule (przykładowo Fishband Brilliance GH100, Konger Streeto 7200LH), a do innych można dokupić lekkie, płytkie szpule, na płytkie nawijam tyle, żeby do rantu pozostało około 1mm, a na szpule standardowe, głębokie nie przekraczam 100m.
- Marioo lubi to
#3503 ONLINE
Napisano 08 grudzień 2022 - 12:33
Alek, mam Aldebarana BFS (poprzedni model) Wiesz ile weszło plecionki EgiMetal#0.6 PE4 ? ...150m! Sam byłem zaskoczony. Myślę, że szpulka Aldka 22 ma taką sama pojemność. Ja nawijam ok. połowę szpulki czyli ok75m
- Marioo, Alexspin i MietekK lubią to
#3504 OFFLINE
Napisano 08 grudzień 2022 - 21:21
- ManieQ, Maciej1979, Alexspin i 1 inna osoba lubią to
#3505 OFFLINE
Napisano 15 grudzień 2022 - 06:59
Alek, mam Aldebarana BFS (poprzedni model) Wiesz ile weszło plecionki EgiMetal#0.6 PE4 ? ...150m! Sam byłem zaskoczony. Myślę, że szpulka Aldka 22 ma taką sama pojemność. Ja nawijam ok. połowę szpulki czyli ok75m
Masz rację, że około 70m w zupełności wystarcza, nawet z nawiązką, ale czasem coś się urwie, albo trzeba odciąć kilka początkowych meterków i po niedługim czasie z tych i tak niespełna100m pozostaje 70 albo i mniej.
Generalnie zgadzam się z tezą, że 50-70m linki to optimum i nawijanie do samej krawędzi szpuli nie ma praktycznego uzasadnienia zwłaszcza przy łowieniu okoni.
- MietekK lubi to
#3506 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2022 - 18:41
Choroba niestety postępuje ..
Po przestudiowaniu tego i kilku innych wątków skłaniam się do spokojnego poszukania daiwy T3 air .
Podpowiedzcie mi proszę czy obieram dobry kierunek .
Sprzęt ma być do kajtków 2 na główce 1g i malutkich woblerów typu najmniejszy Hornet .
Zdecydowanie preferuję Daiwe .
Do Shimano miałem dwa podejścia i Daiwa mi bardziej pasuje .
I jeszcze jedno pytanie :
Czy są różnice oprócz przełożenia pomiędzy T3 air 6.8L
a T3 air 8.6L - który z nich się bardziej będzie nadawał dla mnie ?
- BOB lubi to
#3507 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2022 - 18:52
Mam 8,6:1. Świetny multik z dużymi możliwościami i wysokiej kulturze pracy. Top. Wybrał bym wyższe przełożenie. W wersji fabrycznej i odpowiednim kijem zaspokoi Twoje potrzeby. Mam również Aldebarana BFS 8,0:1 i osobiście uważam że jest bardziej "przyjazny" w użytkowaniu
Użytkownik BOB edytował ten post 17 grudzień 2022 - 18:53
- sero1975 lubi to
#3508 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2022 - 19:03
Robert jak zwykle z nieba mi spadłeś bo właśnie porównania aldebana z t3 szukam .
Aldeban też mnie bardzo kusi ale nie mam żadnych doświadczeń z shimano a z daiwy znajdzie się u mnie kilka sztuk
Co będzie dalej rzucać aldeban czy t3 ?
Użytkownik sero1975 edytował ten post 17 grudzień 2022 - 19:11
#3509 OFFLINE
Napisano 17 grudzień 2022 - 19:29
#3510 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2022 - 19:40
A to może już zależeć od kilku czynników a przede wszystkim kto rzuca i czy ma sprzyjający wiatr w plecy . Bez urazy to żadna złośliwość choć ironia owszem bo naprawdę tu znaczenie ma wiele czynników jak wędka, linka przynętą i wspomniane wyżej umiejętności sprzyjające warunki atmosferyczne a nawet czy kręciło jest w oryginale czy tak podrasowany że sam rzuca. Takie czasy, że technologia taka kosmiczna nam pomaga, ale i natura potrafi. Niestety nie mam doświadczenia z niskoprofilowcami bo wolę okrągłe ale wiem to mój problem. Choroba jak to choroba czasami ustępuje i daje się wyleczyć, ale bywa że nie i wtedy jest ból głowy.
Ja przyjmuje identyczne warunki dla tych obu multiplikatorów ….
Robert napisał , że aldeban jest bardziej przyjazny w użytkowaniu i liczę , że rozwinie swoją wypowiedź a także wypowie się na temat właściwości rzutowych ich obu .
#3511 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2022 - 20:18
Czy płaski czy okrągły, zasada jest identyczna (mam również CC BFS) tzn. wiatr, przynęta, kij. Trzeba o tym pamiętać.
T3Air ma dodatkowo system 3D. Świetnie działa, daje dodatkowe możliwości ustawień i osiągów rzutowych, ale warto o nim pamiętać bo można się oszukać ustawiając "All" i nagle zaczyna zmiennie wiać . Aldek ma klasyczny, bardzo skuteczny magnetyk i to tylko jedno pokrętło. Przy zmiennych warunkach upraszcza działanie. Nigdy nie miałem problemów z brodami. Kultura pracy i osiągi porównywalne. W Aldku jest fabryczna, miła dla ucha terkotka (ja to lubię). W praktyce jak mam zestawy z oboma multikami, przestawienie się z jednego na drugi nie stanowi najmniejszego problemu. Ja miałem tę komfortową sytuację, że na jerkbajtowym spotkaniu mogłem pomacać jeden i drugi. Aledk od razu układał mi sie w dłoni i dla tego najpierw zdecydowałem się na niego, ale i tak nie wytrzymałem jak była okazja i dokupiłem T3. Oba to dla mnie TOP Tak więc ...co kto lubi
- sero1975 lubi to
#3512 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2022 - 20:53
Dzięki Robercie
- BOB lubi to
#3513 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2022 - 20:58
Upssss ... czuję ciężar udziału w Twojej decyzji
#3514 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2022 - 20:59
Miałem sprzedawać, ale zostanie żeby Px68 samotna nie była Świetne ergonomiczne budy 🫡
@BOB no przy dokonaniu decyzji co do kija też mi pomogłeś 🫣🫣 Chociaż sam miałem ten kijek kiedyś i żałuję, nie doceniłem. Już zamówiony to czekamy
Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
Użytkownik SzczupakRzeczny edytował ten post 17 grudzień 2022 - 21:01
- Mdah i BOB lubią to
#3515 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2022 - 21:23
Upssss ... czuję ciężar udziału w Twojej decyzji
Oczywiście , że będzie na Ciebie
Brakowało mi tylko takiej maciupinkiej podpowiedzi …
Aldek kupiony ….
- BOB i SzczupakRzeczny lubią to
#3516 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2022 - 21:38
A ten wariat ma tylko jedno pokrętło Od docisku, Ahh i od hamulca walki I też całkiem fajnie "Gada"
Miałem sprzedawać, ale zostanie żeby Px68 samotna nie była Świetne ergonomiczne budy
@BOB no przy dokonaniu decyzji co do kija też mi pomogłeś Chociaż sam miałem ten kijek kiedyś i żałuję, nie doceniłem. Już zamówiony to czekamy
Wysłane z mojego RMX3363 przy użyciu Tapatalka
Tego multika jeszcze nie zaliczyłem
#3517 ONLINE
Napisano 17 grudzień 2022 - 21:41
Tego multika jeszcze nie zaliczyłem
Na innych forach pisali o nim, że jest bezobsługowy. I coś w tym jest, skupiasz się na tym co najważniejsze czyli łowieniu. Nie bawisz się w oczko wyżej w hamulcu z 20 trybów
Szpulka na dwa bloczki, mam jeden taki już nabyłem i w sumie świetnie się sprawdza od tych 3.5-4g masy łącznej Zostaje u mnie 🫡
- BOB i Alexspin lubią to
#3518 OFFLINE
Napisano 18 grudzień 2022 - 08:44
Użytkownik Alexspin edytował ten post 18 grudzień 2022 - 09:39
- siejka.d lubi to
#3519 ONLINE
Napisano 18 grudzień 2022 - 08:47
Zdaje sobie z tego sprawę Miałem też i chińskie konstrukcje, ale jednak wykonanie pozostawia wiele do życzenia jak już się użytkuje Made in Japan. Takie jest moje zdanie, niżej pewnie i bym zszedł z cieńszą linka i jakimś dobrze ładującym się kijkiem, ale ten multik nie jest pod takie łowienie (oczywiście u mnie) ludzie łowią Pixi też ultra lekko3,5-4g nie jest szczególną rewelacją. Jak pisałem wcześniej, taką gramaturę bez problemów obsługuje mi Fishband Brillance.
I właśnie do lżejszego łowienia wraca od Spigota Px68 z lekką szpulka
Użytkownik SzczupakRzeczny edytował ten post 18 grudzień 2022 - 08:48
- Alexspin lubi to
#3520 OFFLINE
Napisano 28 grudzień 2022 - 10:59
https://a.aliexpress.com/_EGr2fbd
- krzysiek gżybek lubi to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych