Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Casting ultra light

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
3848 odpowiedzi w tym temacie

#3621 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów
  • LokalizacjaKanta-Hämee - Southern Finland
  • Imię:Paweł

Napisano 30 sierpień 2023 - 09:53

Jeśli chodzi o nową Daiwę SS Air TW, to przegladająć czeluść Aliexpressu to trafiłem na coś ciekawego i zastanawiajcącego.Jest to w swoim rodzaju ''wzmocnienie'' nowego systemu hamulca w postaci pierścienia wykonanego ze stopu alu.Tego multika nie posiadam,więc nie mam pojecia jak to wszystko w nowej Daiwie SS Air wygląda ''organoleptycznie'',w opisie tej opcjonalnej częsci pojawia się tylko tekst , że jest to wzmocnienie częci z tworzywa nowego hamulca,które owe części łatwo uszkodzić.Jest tam również video jak to wzmocnienie ''zamontować''

https://pl.aliexpres...id=nGshhdKkvMyp

Może ktoś z forum ogarnia o co w tym chodzi,żeby za wczasu nie wyciagać pochopnych wniosków na temat nowej SS Air.

• Cezary.Łoskot lubi to

#3622 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 30 sierpień 2023 - 10:41

Koncowka lata i poczatek jesieni to dla mnie najpszy czas na okonie,to najwieksze garbiki z ostatniego wypadu.Sprzetowo to Aldek22,kij na blanku MHX S871-2,linka PE#0.4 6lb,przypon fluorocarbon 0.16 ,przynety 2 calowe Duck Fin od Daiwy i takiej samej dlugosci Grubstery od Lunker City.

Cytuję samego siebie bo zapomniałem dodać iż pierwszy raz odkąd posiadam spasowałem Aldka 22 z mocniejszym kijem i linką niż dotychczas i po wypadzie miałem dosc mieszne uczucia,chyba też dlatego,ze pod koniec łowienia doprowadziłem do dosłownej eksplozji linki na szpuli co zaskutkowało wywaleniem do kosza 60m linki jaką miałem nawinietą.

W czesniej uzywałem Aldka z kijami do max. 3-4g i uzywałem gumowych przynęt 1-1,5 cala na główkach 1-1,5g czyli o wadze max.około 2g i działalo to bardzo fajnie i praktycznie bez obsługowo, czasami przydażały sie jedynie jakies niewielkie ''overuny'' dosłownie 2-3 luzne zwoje na szpuli,raczej z mojej winy.Uzywałem również najcienszych linek #0.2 jakie mogłem zakupić.Po przezbrojeniu zestawu na linkę #0.4 i kij do 6-7g jakim jest owy MHX i uzywaniu przynęt na 2-3g główkach Aldek zaczął po prostu mi grymasić, co 3-4 rzut ''spalony'', Podczas tych ''spalonych'' rzutuów, słychać było wyraznie dużo głosniejszą pracę hamulca FTB oraz samych łozysk szpuli, tak jak by cały system Silent Tune czyli gumowe oringi na osi i łożysku szpuli przestawał działać,a sama nastawa hamulca była zbyt lekka do ciezaru przynęty,robiłem korekty ustawien hamulca,ale za kazdym razem dodanie siły hamowania o 1-2 ''kliki'' skutkowały dośc drastycznym skróceniem dystanu rzutowego.

Czy ktoś juz tak miał,przy multiku nie grzebałem,wszystko w orginale.

Co najlepsze, następnego dnia,uzbroiłem ten sam kij w Alphasa SV TW ze szpulką Roro i tą samą linką #0.4 i uzywałem tych samych przynęt i było dużo mniej ''nerwowo'' podczas rzutów,nie wspominając o stabilnych długościach rzutów.

Użytkownik Paavo edytował ten post 30 sierpień 2023 - 10:52

• Bobby0404 i Mateo1989 lubią to

#3623 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

No comment - subjective opinion only

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów
  • LokalizacjaŁódź (łowiska O/Sieradz, O/Piotrków).
  • Imię:Aleksander
  • Nazwisko:senatorskie

Napisano 31 sierpień 2023 - 05:35

U mnie Alphas SV TW ze szpulką Roro (5g) i linką #0.4 idealnie zgrywa się właśnie z kijkiem 4-10g.

#3624 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 31 sierpień 2023 - 06:40

Pawel,- malo sie znam na specyfice multikow ale z Twojego opisu trudno wyciagnac inne wnioski jak takie ze cos stalo sie z systemem rzutowym Twojego multika.

#3625 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów
  • LokalizacjaKonstancin Jeziorna
  • Imię:Tomek
  • Nazwisko:Kurek

Napisano 01 wrzesień 2023 - 06:33

Na kijach o innej charakterystyce, dynamika rzutu jest różna. Może nie doładowujesz albo przeładowujesz bądź faktycznie jest jak Arek napisał.

#3626 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 01 wrzesień 2023 - 10:49

Pawel,- malo sie znam na specyfice multikow ale z Twojego opisu trudno wyciagnac inne wnioski jak takie ze cos stalo sie z systemem rzutowym Twojego multika.

Na kijach o innej charakterystyce, dynamika rzutu jest różna. Może nie doładowujesz albo przeładowujesz bądź faktycznie jest jak Arek napisał.

Przemyslałem i przebadałem problem na sucho i w sumie obydwaj macie po cześci racje.

Co do samego kija ,to od grudnia był w przerówbce uchwytu i przypomniałem sobie o nim jakis miesiac temu,wiec dokończyłem robote i "próbowałem'' kilka razy dobrac do niego multik.Stary Alphas Air i SS Air,kompletnie mi do niego nie podpasowały rzutowo,dużo lepiej działają na dośc krótkich głeboko ładujacych kijach od 160 do 190cm,ten akuratny MHX jest dość specyficzny,niby szybki ,ale z dość ''płaskim'' mało progresywnym szczytem na pierszych 20-25cm,no i oczywiscie kij jest dłuższy bo ma 220cm.

Druga sprawa,ze przy rzucie szczyt dosc powoli gaśnie,chyba ze wzgledu na na małą zbiezność i progresje rozkladu masy z przewaga własnie na koncowa część szczytu,na pewno nie jest to wina ciezaru i rodzaju przelotek,bo wszystkie kije uzbrajam jak najlżej w granicach rozsądku.Także muszę raczej sie do niego jeszcze raz dobrze ''przyzwyczaić'',choć łowiłem nim już 2 sezony, z których pamietam,ze kij super działał w połączeniu z Tatula SV TW CS z leciutka szpulą KKR (7.6g)

Jeśli chodzi o multik,to po gruntownym ''przebadaniu'' trafiłem,na mały problem, a mianowićie ustawienie ''martwego'' punktu docisku szpuli,czyli ustawieniu docisku szpuli,tak aby miał mikro wyczuwalny luz na boki.Problem wyglada tak,ze łozysko szpuli ma oring (Silent Tune) i to łozysko potrafi przez własnie ten oring nie ''wejść'' do końca w gniazdo w ramie multika.Jeśli nie wejdzie na całą swoją wysokość,a te łozysko jest naprawdę niskie,cos pomiędzy 2-2.5mm standardowo jest to 3mm w wiekszości multików,to wyczucie ''martwego'' punktu docisku jest praktycznie nie mozliwe i trzeba zdjać boczek multika i z wyczuciem docisnać szpulę,aby to łożysko weszło do końca.W standardowych konstrukcjach bez oringów,łożysko ma na tyle dużą tolerancję z gniazdem ramy,ze przy rzucie wskakuje samo na swoje miejsce.W tym dopatruje sie moich ''spalonych'' rzutów,nie czujac ''martwego'' punktu zbyt mocno luzowałem docisk,co skutkowalo wyskakiwaniem ośki szpuli (na której tez jest oring) z łozyska szpuli w boczku i przez to szpula zaczynała,po prostu pracować głosniej i psuła dosc dynamiczne rzuty.

Użytkownik Paavo edytował ten post 01 wrzesień 2023 - 10:52

#3627 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów

Napisano 05 wrzesień 2023 - 08:22

Przemyslałem i przebadałem problem na sucho i w sumie obydwaj macie po cześci racje.

Co do samego kija ,to od grudnia był w przerówbce uchwytu i przypomniałem sobie o nim jakis miesiac temu,wiec dokończyłem robote i "próbowałem'' kilka razy dobrac do niego multik.Stary Alphas Air i SS Air,kompletnie mi do niego nie podpasowały rzutowo,dużo lepiej działają na dośc krótkich głeboko ładujacych kijach od 160 do 190cm,ten akuratny MHX jest dość specyficzny,niby szybki ,ale z dość ''płaskim'' mało progresywnym szczytem na pierszych 20-25cm,no i oczywiscie kij jest dłuższy bo ma 220cm.

Druga sprawa,ze przy rzucie szczyt dosc powoli gaśnie,chyba ze wzgledu na na małą zbiezność i progresje rozkladu masy z przewaga własnie na koncowa część szczytu,na pewno nie jest to wina ciezaru i rodzaju przelotek,bo wszystkie kije uzbrajam jak najlżej w granicach rozsądku.Także muszę raczej sie do niego jeszcze raz dobrze ''przyzwyczaić'',choć łowiłem nim już 2 sezony, z których pamietam,ze kij super działał w połączeniu z Tatula SV TW CS z leciutka szpulą KKR (7.6g)

Jeśli chodzi o multik,to po gruntownym ''przebadaniu'' trafiłem,na mały problem, a mianowićie ustawienie ''martwego'' punktu docisku szpuli,czyli ustawieniu docisku szpuli,tak aby miał mikro wyczuwalny luz na boki.Problem wyglada tak,ze łozysko szpuli ma oring (Silent Tune) i to łozysko potrafi przez własnie ten oring nie ''wejść'' do końca w gniazdo w ramie multika.Jeśli nie wejdzie na całą swoją wysokość,a te łozysko jest naprawdę niskie,cos pomiędzy 2-2.5mm standardowo jest to 3mm w wiekszości multików,to wyczucie ''martwego'' punktu docisku jest praktycznie nie mozliwe i trzeba zdjać boczek multika i z wyczuciem docisnać szpulę,aby to łożysko weszło do końca.W standardowych konstrukcjach bez oringów,łożysko ma na tyle dużą tolerancję z gniazdem ramy,ze przy rzucie wskakuje samo na swoje miejsce.W tym dopatruje sie moich ''spalonych'' rzutów,nie czujac ''martwego'' punktu zbyt mocno luzowałem docisk,co skutkowalo wyskakiwaniem ośki szpuli (na której tez jest oring) z łozyska szpuli w boczku i przez to szpula zaczynała,po prostu pracować głosniej i psuła dosc dynamiczne rzuty.

Paavo, skąd masz pewność że łożysko nie wchodzi w gniazdo? 

#3628 OFFLINE   Paavo

Paavo

Casting Illuminati

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1616 postów

Napisano 11 wrzesień 2023 - 07:18

Paavo, skąd masz pewność że łożysko nie wchodzi w gniazdo? 

Żeby nie byc gołosłownym to przetestowałem moje przypuszczenia i teraz jestem na 100% pewny,ze to własnie to,czyli oring na łozysku szpuli.

Gdy ten oring jest ''suchy'' potrafi tak uszczelnić się w suchym gnieździe łożyska że tworzy efekt poduszki powietrznej w tym gnieżdzie,łopatologiczna analogia do zatkanej strzykawki i nie pozwala owemu łożysku wejść w gniazdo na całą głebokość,również ten problem jest widoczny przy wyjmowaniu szpuli,która jest poprostu ''zassana''.

Problem niweluje ''nawilżenie'' oringu oraz odkrecenie docisku szpuli na pół obrotu przed włozeniem szpuli,szpulę po włozeniu docisnąć do końca,załozyć boczek i wyregulować docisk szpuli,gdy ''martwy'' punkt jest dobrze wyczuwalny.

• MietekK lubi to

#3629 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 11 wrzesień 2023 - 19:41

Fajnie ze to napisales Pawel  :) bo to sie kazedmu uzytkownikowi tego modelu Aldebarana zdarzyc moze....

• S.N. i MietekK lubią to

#3630 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 186 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 18 wrzesień 2023 - 16:15

Jest sobie Daiwa Tatula SV TW 103, założę jej dziś lżejszą 7 g szpulkę. Jaka Waszym zdaniem plecionka będzie do tego optymalna, czy #0.4 nie będzie się wcinała w szpulę i przeszkadzała w rzutach zamiast pomagać? A może nie ma co przesadzać z grubością (a raczej "cienkością")?

#3631 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 18 wrzesień 2023 - 18:27

Jest sobie Daiwa Tatula SV TW 103, założę jej dziś lżejszą 7 g szpulkę. Jaka Waszym zdaniem plecionka będzie do tego optymalna, czy #0.4 nie będzie się wcinała w szpulę i przeszkadzała w rzutach zamiast pomagać? A może nie ma co przesadzać z grubością (a raczej "cienkością")?

Ja do Aldebarana i kija do 10g używam #0.5 lub #0.6, nigdy nie zszedłem niżej.
  • BOB lubi to

#3632 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4679 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:Sławek
  • Nazwisko:Nikt

Napisano 18 wrzesień 2023 - 18:32

Było parę razy. Lepiej dobierz do masy przynęt albo ryb jakie poławiać zamierzasz. Chyba rozsądnym kompromisem będzie PE 0.5 bo bardzo nisko z gramaturą przy tatuli nawet z lekką szpulą nie zejdziesz, a dobrej jakości japońska plecionka od PE 0.6 jest już naprawdę cienka.

• Koincydencja, Alexspin i MietekK lubią to

#3633 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 186 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 19 wrzesień 2023 - 16:11

Panowie, dziękuję bardzo. Czemu z Tatulką nie uda się zejść nisko, kwestia łożysk, spasowania i innych oporów?

#3634 ONLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano 19 wrzesień 2023 - 17:28

Miałem Tatulę SW TW 103 XSL ze szpulą Microcast 6 gr z Alli. Poniżej 5 gr dla mnie osobiście mordęga była, ale możliwe że przez brak umiejętności ,bo raczej jestem przyzwyczajony do cięższego kalibru za zębatym. Chociaż z drugiej strony Alphasem Air kumpla potrafiłem 3 gr hornetem rzucić ,więc prawda leży gdzieś po środku :D
  • skrzyp i Alexspin lubią to

#3635 OFFLINE   Dziad Wodny

Dziad Wodny

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 121 postów
  • LokalizacjaNadwiślańskie Urzecze
  • Imię:D
  • Nazwisko:W

Napisano 19 wrzesień 2023 - 20:19

Ja mam tą samą Tatulę z seryjną szpulą i od niej zaczynałem ten lżejszy casting. Z linką #1.2 na kiju do 20g sprawdzała się nieźle, ale najmniejsze przynęty jakich używałem to były gnomy 0 i obrotówki w rozmiarze 2. UL to to nie był. Woblerami w rozmiarze Salmo Minnow 7 prawie nie dało się rzucać, choć mimo tego kilka ryb złowiłem.

Użytkownik Dziad Wodny edytował ten post 19 wrzesień 2023 - 20:19

• skrzyp i Alexspin lubią to

#3636 ONLINE   Biesan

Biesan

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1136 postów

Napisano 19 wrzesień 2023 - 20:33

U mnie była przeznaczona do kija MF, ale byłem chytry i chciałem upiec dwie pieczenie na jednym ogniu. A jak powszechnie wiadomo chytry dwa razy traci :D
  • skrzyp lubi to

#3637 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów

Napisano 20 wrzesień 2023 - 06:07

Panowie, dziękuję bardzo. Czemu z Tatulką nie uda się zejść nisko, kwestia łożysk, spasowania i innych oporów?

Tatula CT100 na ceramicznych łożyskach, ze szpulą 5,6g, linka Silstar Siglon X4 PE#0,3 obsługuje przynęty już od 3,4g, ale pełny komfort osiąga dopiero od 5g i tego nie da się przeskoczyć. To wynika z jej konstrukcji i przeznaczenia. Ze szpulą standardową 17g, przyzwoite działanie od 7 do 60g, a pełny komfort 10-50g.

• skrzyp lubi to

#3638 OFFLINE   sucks_one

sucks_one

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 885 postów

Napisano 20 wrzesień 2023 - 07:30

Jaką średnicę i szerokość ma szpula w Tatuli CT100?

#3639 OFFLINE   Alexspin

Alexspin

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3753 postów

Napisano 20 wrzesień 2023 - 10:31

Zmierzę dziś po południu i jutro Ci odpiszę.

#3640 OFFLINE   skrzyp

skrzyp

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 186 postów
  • LokalizacjaW-wa

Napisano 20 wrzesień 2023 - 16:17

Tatula CT100 na ceramicznych łożyskach, ze szpulą 5,6g, linka Silstar Siglon X4 PE#0,3

To nie pomyłka? Nie Sunline Siglon? Myślałem, że Silstar nie istnieje od 30 lat..  :blink:

pełny komfort osiąga dopiero od 5g i tego nie da się przeskoczyć. To wynika z jej konstrukcji i przeznaczenia. Ze szpulą standardową 17g, przyzwoite działanie od 7 do 60g, a pełny komfort 10-50g.

Dzięki, takimi przynętami powiedzmy 7 gramowymi dość dobrze rzucałem Tatulką ze standardową szpulą i naiwnie myślałem, że lekka szpula wprowadzi rewolucję w rzutach  :)

Użytkownik skrzyp edytował ten post 20 wrzesień 2023 - 16:19

• Alexspin lubi to

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych