Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Casting ultra light

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
4012 odpowiedzi w tym temacie

#3901 OFFLINE   Piasek

Piasek

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 115 postów
  • Imię:Marcin

Napisano 28 luty 2025 - 00:00

Też powoli zastanawiam się nad jakimś japończykiem w metalowej obudowie. Zanim zdecyduję się zamówić konkretny model, to najpierw muszę znaleźć dostępną do niego lekką szpulę.

#3902 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie
  • Imię:Tomek

Napisano 28 luty 2025 - 06:29

Novis, on 27 Feb 2025 - 21:08, said:

Rzucałem Curado BFS. Dobrze się nim rzuca. Ale:
Primo : Lżejszą szpulkę do Daiwy ( Ray's Studio), choć są lżejsze od niej , kupiłem nie po to, aby zejść z masą przynęt, ale żeby zwiększyć komfort i odległości rzutowe.
Druga rzecz: Nie mam kija do typowego BFS-a tylko patyka przerobionego ze spina o c.w do 12g.
Mnie to wystarczy. Najlżejsze przynęty jakie używam to 2 calowe gumy na 3g główka. Lżej po prostu nie łowię.
Jakby był kijek do typowego BFS-a, odpowiednie łożyska i super hiper plecionka, to się można bawić. Tyle, że mnie taka zabawa nie rajcuje. Po prostu nie pasi mi hardcorowy BFS ani żaden XUL czy to w caście czy spiningu.
Nie sądzę, żebyś Curado czy SLX BFS rzucał lżej niż Tatulą 70 SV z lekką szpulą.
Reasumując. Curado BFS-em rzucało mi się lepiej niż Daiwą 70SV na seryjnej szpuli, ale po wymianie na lekką Daiwa rzuci lepiej.
Żaden multik w wielkości 70, czy to Daiwa czy Shimano nie jest sprzętem do BFS-a. Wiem, co piszę, bo posiadam też Curado 71 MGL.

Tu jest pewien wyjątek Piotrze, mianowicie Daiwa Millionaire CT SV 70. Mam ten multik z lekką szpulką Roro RX24 i 1,5g nie stanowi tu żadnego problemu. Łowię tym pstrągi, gdzie w 90% przynętą są nielotne woblerki. Daiwe mam podpiętą do szklaka 1-5g wyrzutu i działa to świetnie.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

#3903 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie

Napisano 28 luty 2025 - 06:33

Piasek, on 27 Feb 2025 - 23:00, said:

Też powoli zastanawiam się nad jakimś japończykiem w metalowej obudowie. Zanim zdecyduję się zamówić konkretny model, to najpierw muszę znaleźć dostępną do niego lekką szpulę.

Wybór mały, z markowych Shimano Calcutta BFS lub Daiwa Millionaire CT SV 70. Są jeszcze chińczyki, ale czy warto, tego nie wiem, nie testowałem żadnego.

#3904 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4846 postów
  • LokalizacjaMazowieckie. Lubelskie.
  • Imię:S.
  • Nazwisko:N.

Napisano 28 luty 2025 - 06:33

Są też i inne "wyjątki", a nawet jest ich co najmniej kilka tylko nie w cenie tatuli.

#3905 OFFLINE   dormario

dormario

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaLubartów

Napisano 28 luty 2025 - 06:51

Primo : Lżejszą szpulkę do Daiwy  ( Ray's Studio), choć są lżejsze od niej , kupiłem nie po to, aby zejść z masą przynęt, ale żeby zwiększyć komfort i odległości rzutowe.

Gdzie kupić taką szpulę do 70-tki? Jak możesz to podaj linka

#3906 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie

Napisano 28 luty 2025 - 07:29

S.N., on 28 Feb 2025 - 05:33, said:

Są też i inne "wyjątki", a nawet jest ich co najmniej kilka tylko nie w cenie tatuli.

Ja piszę o tym co mam i czym łowię, co przetestowałem osobiście i co mogę polecić.

#3907 OFFLINE   Mekamil

Mekamil

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 3176 postów
  • LokalizacjaZgierz
  • Imię:Kamil

Napisano 28 luty 2025 - 07:38

Tomasz P., on 28 Feb 2025 - 05:29, said:

Tu jest pewien wyjątek Piotrze, mianowicie Daiwa Millionaire CT SV 70. Mam ten multik z lekką szpulką Roro RX24 i 1,5g nie stanowi tu żadnego problemu. Łowię tym pstrągi, gdzie w 90% przynętą są nielotne woblerki. Daiwe mam podpiętą do szklaka 1-5g wyrzutu i działa to świetnie.

Alphas SV 70 ma tą samą szpulkę, po wstawieniu tej tuningowanej (3,9 g) 'leci nawet sama agrafka', na oryginalnej tak kolorowo nie jest, ale lotne jigi to od tych 2 g ołowiu już spokojnie. Najwięcej oczywiście daje odpowiednia wędka. Jak kupimy modnego xfasta to całą robotę musi wykonać multik.

#3908 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie

Napisano 28 luty 2025 - 07:51

Mekamil, on 28 Feb 2025 - 06:38, said:

Alphas SV 70 ma tą samą szpulkę, po wstawieniu tej tuningowanej (3,9 g) 'leci nawet sama agrafka', na oryginalnej tak kolorowo nie jest, ale lotne jigi to od tych 2 g ołowiu już spokojnie. Najwięcej oczywiście daje odpowiednia wędka. Jak kupimy modnego xfasta to całą robotę musi wykonać multik.

Zgadzam się całkowicie, do „milionerki” w zależności od łowiska mam do wyboru kilka wędek od 1 do 7g, ale żadna z nich nie jest x-fastem. To wg mnie nie działa dobrze w bfs, jeśli oczywiście łowimy poniżej 3g.

Użytkownik Tomasz P. edytował ten post 28 luty 2025 - 07:56

• Pescador de caña lubi to

#3909 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4846 postów

Napisano 28 luty 2025 - 08:19

Tomasz P., on 28 Feb 2025 - 06:29, said:

Ja piszę o tym co mam i czym łowię, co przetestowałem osobiście i co mogę polecić.

Co nie zmienia faktu, że to nie jest poziom cenowy tatuli.

#3910 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie

Napisano 28 luty 2025 - 08:34

S.N., on 28 Feb 2025 - 07:19, said:

Co nie zmienia faktu, że to nie jest poziom cenowy tatuli.

Ja się odniosłem do postu Piotra, że żaden multik w rozmiarze 70 (czy to Daiwa czy Shimano), nie jest sprzętem BFS. Poziom cenowy nie ma tu nic do rzeczy.

• Predatorhunter lubi to

#3911 OFFLINE   Pat92

Pat92

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 218 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 28 luty 2025 - 08:59

A jak już nie wchodzić w temat bfs, tylko od 4g w górę to który budżetowy wybór będzie waszym zdaniem lepszy curado bfs, tatula 70 czy tatula 80 mowa o kołowrotkach budżetowych. Czy może jakiś chinol jest w stanie trwałością przeskoczyć te modele w tych pieniądzach?

#3912 OFFLINE   Pescador de caña

Pescador de caña

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 540 postów
  • LokalizacjaBuenas Noches
  • Imię:Mrevansh

Napisano 28 luty 2025 - 09:06

Tomasz P., on 28 Feb 2025 - 06:51, said:

Zgadzam się całkowicie, do „milionerki” w zależności od łowiska mam do wyboru kilka wędek od 1 do 7g, ale żadna z nich nie jest x-fastem. To wg mnie nie działa dobrze w bfs, jeśli oczywiście łowimy poniżej 3g.

Potwierdzam. Jak bsf do podbicia to kij minimum do 12g żeby dobrze podbijać główkę 2g choć można się kiełbaską ul przemęczyć jak ktoś lubi 

#3913 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie

Napisano 28 luty 2025 - 09:11

Pat92, on 28 Feb 2025 - 07:59, said:

A jak już nie wchodzić w temat bfs, tylko od 4g w górę to który budżetowy wybór będzie waszym zdaniem lepszy curado bfs, tatula 70 czy tatula 80 mowa o kołowrotkach budżetowych. Czy może jakiś chinol jest w stanie trwałością przeskoczyć te modele w tych pieniądzach?

Jeśli przynęty na które łowisz, nie stawiają dużego oporu podczas zwijania w wodzie, a ich zakres byłby w przedziale 4-12, sporadycznie 15g, to możesz się pokusić o używanego Aldebarana np. Cenowo wyjdzie to między 700-1000zł

#3914 OFFLINE   Pat92

Pat92

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 218 postów
  • LokalizacjaMazowieckie

Napisano 28 luty 2025 - 09:20

4g-12g ale woblery, obrotówki, cykady głównie twarde Przynety

Użytkownik Pat92 edytował ten post 28 luty 2025 - 09:21

#3915 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1787 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 28 luty 2025 - 09:36

Dormario, Tatula i lżejsza szpula do niej były kupowane na Ali. Temat ogarnął mój kumpel.

• minecjusz lubi to

#3916 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4846 postów

Napisano 28 luty 2025 - 10:10

Przecież 4 gramy (i w górę) twardej przynęty to kawał lotnej przynęty ... Takie curado bfs czy tatula z lekką szpulą raczej ogarną temat.

#3917 ONLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1566 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 28 luty 2025 - 10:15

Rzucałem Curado BFS. Dobrze się nim rzuca. Ale:

Primo : Lżejszą szpulkę do Daiwy  ( Ray's Studio), choć są lżejsze od niej , kupiłem nie po to, aby zejść z masą przynęt, ale żeby zwiększyć komfort i odległości rzutowe.

Druga rzecz: Nie mam kija do typowego BFS-a tylko patyka przerobionego ze spina o c.w do 12g.

Mnie to wystarczy. Najlżejsze przynęty jakie używam to 2 calowe gumy na 3g główka. Lżej po prostu nie łowię.

Jakby był kijek do typowego BFS-a, odpowiednie łożyska i super hiper plecionka, to się można bawić. Tyle, że mnie taka zabawa nie rajcuje. Po prostu nie pasi mi hardcorowy BFS ani żaden XUL czy to w caście czy spiningu.

Nie sądzę, żebyś Curado czy SLX BFS rzucał lżej niż Tatulą 70 SV z lekką szpulą.

Reasumując. Curado BFS-em rzucało mi się lepiej niż Daiwą 70SV na seryjnej szpuli, ale po wymianie na lekką Daiwa rzuci lepiej.

Żaden multik w wielkości 70, czy to Daiwa czy Shimano nie jest sprzętem do BFS-a. Wiem, co piszę, bo posiadam też Curado 71 MGL.

Dlatego przy takich masach jak dla mnie najrozsądniejszy wydaje się aldebaran . 3g z kajtkiem 2 cale albo widłem 5 cm lata bardzo przyzwoicie ...

#3918 OFFLINE   Tomasz P.

Tomasz P.

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 299 postów
  • LokalizacjaKońskie

Napisano 28 luty 2025 - 10:19

S.N., on 28 Feb 2025 - 09:10, said:

Przecież 4 gramy (i w górę) twardej przynęty to kawał lotnej przynęty ... Takie curado bfs czy tatula z lekką szpulą raczej ogarną temat.

Curado BFS 4g ogarnia z łatwością na seryjnej szpuli.

#3919 OFFLINE   dormario

dormario

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 24 postów
  • LokalizacjaLubartów

Napisano 28 luty 2025 - 10:30

Oszaleć można. Nie wiem co kupić. 

Nie łowię na przynęty cięższe niż 9g. Większość to główki 3g plus gumy 2". Czasami na płytkich wodach zakładam czeburaszkę 2 g. Wędki mam w przedziałach 1-3,5g, 1-5g, 06-8g

Chcę wybrać kołowrotek który będzie ciskał przynęty jak najdalej i precyzyjnie.

Celuję w:

Tatula SV70 TW

Curado BFS

SLX BFS.

Do tej pory najbliżej mi było do Daiwa potem wybór padł na SLX z racji tego że można przeczytać że już gra z 1gr. ale nie chcę też byle jakiego rozwiązania.

Żeby to kosztowało 100 zł to bym protestował wszystko ale tak nie jest więc proszę Was o porady.

#3920 OFFLINE   S.N.

S.N.

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4846 postów

Napisano 28 luty 2025 - 11:09

Jednego grama ani nawet dwóch w tzw. komforcie to nie podasz żadnym z tych, które wymieniłeś, więc albo idziesz z gramaturami w górę, albo zwiększasz budżet znacząco przy czym i tak z 1 gramem nie będzie jakoś super latwo.

Użytkownicy przeglądający ten temat: 3

0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych