Graphiteleader Vigor CVGC 68L + Aldebaran BFS XG + żyłka Momoi LureSoul 0,23 + wobler w kształcie głowacza 3gr (bez kotwic i agrafki) - mikro test.
Ponieważ gdy pytałem na forum nikt nie potrafił zbyt wiele powiedzieć nt ww kija postanowiłem napisać kilka słów dla potomności ;-)
Zrobiłem dzisiaj mikro test zestawem jak wyżej i powiem, że jestem bardzo zadowolony gdyż wiem, że mogę z tego zestawu rzucać dalej niż jest to w praktyce potrzebne. Obawiałem się, że kij będzie zbyt sztywny i nie będzie się wystarczająco ładował woblerami 4-5cm którymi głównie łowię.
Zaznaczam, że w obszarze UL castingu dopiero zaczynam i jest to mój pierwszy tak lekki zestaw. Dodatkowo warunki oświetleniowe były słabe gdyż test wykonywałem dzisiaj po południu przy resztkach światła dziennego - nie mogłem obserwować trajektorii lotu przynęty - wykonałem ok 20 rzutów nieco w ciemno bawiąc się głównie ustawieniami hamulców multika. Z uwagi na powyższe warunki odległość liczyłem ilością obrotów korbki.
Średnio uzyskiwałem pomiędzy 27 a 31 obrotów korbką, raz udało mi się uzyskać 35 obrotów. Biorąc pod uwagę, że jeden obrót wg tego co zmierzyłem to 82cm osiągałem odległości między 22 a 25m.
Myślę, że to całkiem ok przy grubej 0,23 żyłce. Co sądzicie?
Użytkownik gladki edytował ten post 14 marzec 2018 - 18:32