#41 OFFLINE
Napisano 06 maj 2012 - 16:42
#42 OFFLINE
Napisano 06 maj 2012 - 19:35
Niestety żadne przepisy prawa handlowego nie określają czasu na naprawę gwarancyjną.... Za proste by to było...
Ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej określa czas na ustosunkowanie się do reklamacji w przypadku niezgodności towaru z umową na okres 14 dni. Ustosunkowanie się to nie rozpatrzenie!
Dosyć dobrze znam prawo handlowe ze względu na charakter mojej pracy... Dlatego napisałem, że jak będę chciał to załatwię naprawę ze sprzedawcą i to szybciutko... Tylko że to będzie koniec zaprzyjaźnionego sklepu do którego mam sentyment... A takiej sytuacji chciałbym uniknąć..
Załatwię tą kartę gwarancyjną i odwiozę silnik do gwaranta sam... Myślę, że tak będzie najszybciej... Może i stracę dzień, ale najdalej we wtorek silnik będzie już w serwisie....
#43 OFFLINE
Napisano 07 maj 2012 - 14:19
Ja bym sie nie doszukiwal wad konstrukcyjnych w Minn Kocie, tylko wszystko co sie nalezy wyegzekwowal od tego sklepu, gdzie to cos nabyles.
Brak karty gwarancyjnej, brak instrukcji w j.polskim...to jaka jest gwarancja, ze to nie jest w ogole poskladane z jakichs przypadkowych czesci?
Skoro sklep jest zaprzyjazniony to sprzedawca moglby rozwazyc wymiane niesprawnego silnika na inny.
Konsument tez ma swoje prawa, np pamietam (poprawcie mnie jakbym sie mylil) przy kupieniu w sklepie przysluguje 7 dniowy czas na oddanie towaru bez podania przyczyny...w internecie to jest nawet 14 dni...
Jestem posiadaczem starego modelu M.Koty, przy zakupie nawet dokupilem sobie na wszelki wypadek (bo z plastiku) zapasowa srube.
Okazalo sie to wyrzuceniem pieniedzy bo ta sruba jest mniej awaryjna niz aluminiowa - z nielamliwego plastiku.
Wydaje mi sie, ze jest malo prawdopodobne aby byla zle wywazona sama sruba, a to z powodu technologi jej produkcji - odlew (musialy by byc widoczne niedolewki bo jak inaczej, forma krzywa??)
Gumo
p.s.W przypadku elektr. silnika nie ma problemu takiego jak w silniku spalinowym, gdzie musi byc chlodzenie wodne (aczkolwiek 1szy Maluch byl chlodzony powietrzem ) wobec czego dopuszczalne jest jego wlaczenie w sklepie.
Tylko uwazalbym z wł. go na maxa - powietrze to mniej gesty osrodek niz woda i roznie moze byc w zaleznosci od rodzaju sruby.
#44 OFFLINE
Napisano 07 maj 2012 - 15:10
@Michalcc, w zasadzie sam juz sobie odpowiedziales.
Okazalo sie to wyrzuceniem pieniedzy bo ta sruba jest mniej awaryjna niz aluminiowa - z nielamliwego plastiku.
Zapewniam Cię, że nie jest z niełamliwego. Sprawdziłem na własnej skórze- uderzyłem o drewnianą poręcz w domku i ułamałem jeden płat (w połowie jego długości). Uderzenie było lekkie, nie waliłem śrubą o poręcz
#45 OFFLINE
Napisano 07 maj 2012 - 19:02
Gumo
#46 OFFLINE
Napisano 07 maj 2012 - 19:15
Przy zakupie w sklepie nie przysługuje termin 7 dni na zwrot towaru.
Przy zakupach na odległość, można zwrócić towar nie używany
Darek
#47 OFFLINE
Napisano 07 maj 2012 - 19:48
http://prawa-konsumenta.wieszjak.pl/zwrot-i-wymiana/84067,Zw rot-towaru.html
Ale...
http://prawa-konsumenta.wieszjak.pl/zwrot-i-wymiana/225374,C o-zrobic-gdy-wymiana-wadliwego-towaru-nie-jest-mozliwa.html
Gumo
#48 OFFLINE
Napisano 11 maj 2012 - 21:28
Rozstrzygnięcie...... będzie pomocne dla innych:
Poniedziałek - jadę do sklepu z problemem.... Okazuje się, że gwarancja Normarka leży gdzieś w szufladzie.... Szybkie wypisanie i już mam...
Wtorek - wiozę silnik do Michałów-Reginów, gdzie wykonują naprawy gwarancyjne Minn Kota.
Na miejscu dwóch bardzo sympatycznych Panów... Po opisaniu problemu (wibracje + duży luz osiowy na śrubie) panowie informują mnie, żeby niczym się nie denerwować, już wiedzą co jest i zrobią jak najszybciej... Nie chcą powiedzieć co mają na myśli, ale podobno wiedzą....
Środa rano - telefon z serwisu z informacją, że silnik jest do odbioru... Wymieniono wirnik, ponieważ poprzedni był niewyważony i wymieniono jakiś tam dystans...
Piątek - dopiero mam czas odebrać.... test w domu - śruba ma minimalny, żeby nie powiedzieć mikro luz osiowy, silnika nadal troszeczkę trzęsie, ale to już jest nic w porównaniu do tego co było....
Co z tego wynika - Wasze Minn Koty trzęsą się???? Nie kombinujcie wiec z wymianą śrub, itd..... Po prostu odeślijcie silnik do serwisu na gwarancji.... Rozpatrują to bez żadnego problemu...
#49 OFFLINE
Napisano 13 maj 2012 - 07:50
#50 OFFLINE
Napisano 14 maj 2012 - 23:56
#51 OFFLINE
Napisano 15 maj 2012 - 22:15
Napisz przede wszystkim gdzie się grzeje....! Kable przy aku, rumpel?, kolumna?
Jak się domyślam to albo przy aku, albo u podstawy rumpla???
Dodając to tego niską moc (55-tka powinna miotać takim pontonem, moja 34-ka daje rade z pontonem Bark 290) można stwierdzić prawie na 100% dużą rezystancje elektryczną (niekontakt). Jeśli przy aku to sprawa prosta - wyczyść klemy... Jeśli przy rumplu to do naprawy... Jeśli po gwarancji to rozbierz sam...
#52 OFFLINE
Napisano 15 maj 2012 - 22:54
#53 OFFLINE
Napisano 16 maj 2012 - 11:03
#54 OFFLINE
Napisano 16 maj 2012 - 11:09
#55 OFFLINE
Napisano 16 maj 2012 - 12:27
Jeśli dalej się grzeje to trzeba przerobić zaciski bo kabel mógł złapać wilgoć i zaśniedzieć - przed powtórnym zarobieniem kabla warto wcisnąć trochę wazeliny pod izolacje (ile się da).
Przy elektryku dobre (i grube) kabla to jedna z ważniejszych rzeczy.
#56 OFFLINE
Napisano 18 maj 2012 - 21:26
#57 OFFLINE
Napisano 18 maj 2012 - 21:44
Tak BTW - ostatnio odkrylem, ze poprzedni wlasciciel pojazdu posmarowal łączówki od reflektorów w samochodzie jakims towotem (k.....a, na grubo), skutek - duze problemy z w/w.
Wniosek - trzeba dokladnie przeanalizowac jak sie ma w praktyce wewnętrzność do zewnętrzności w elektryce, zeby byla pzrewodnosc wzglednie rezystancja...
Gumo
#58 OFFLINE
Napisano 19 maj 2012 - 06:40
Silniki które ta firma robiła jeszcze kilka lat temu to były niezawodne maszyny, teraz jest badziew. Nawet kable dają gorsze ot kryzys i cięcie kosztów.
Fajne silniki jeśli chodzi o właściwości użytkowe to teraz z nowych Osapiany-chińskie ale dają radę. Jedyne co w nich jest badziewne to śruby zaciskające kolumnę i uchwyt na pawęż.
Akumulatorów mam kilka z różnych firm np BBS, SunnyWay i młaśnie Toyama. Z nich wszystkich problem grzania kabli występuje w Toyamie. Używam jej jako rezerwy więc mi to specjalnie nie przeszkadza. Może ten typ tak ma?
panowie informują mnie, żeby niczym się nie denerwować, już wiedzą co jest i zrobią jak najszybciej... Nie chcą powiedzieć co mają na myśli, ale podobno wiedzą....
Pewnie, że wiedzą. Tą naprawę mają w małym paluszku bo wykonują ją seryjnie. A co mają powiedzieć, że silniki na masowo zjeżdżają z taśmy wadliwe? Pewnie w przyszłym roku już tej usterki nie będzie bo firma przeliczy sobie, że bardziej opłaca się ją wyeliminować niż naprawiać silniki na gwarancji.
#59 OFFLINE
Napisano 19 maj 2012 - 06:50
Natomiast nie bardzo rozumiem z tymi akumulatorami i grzaniem sie?
Grzanie moze wystapic tutaj z powodu zlego styku lub niewystarczajacej powierzchni/ przekroju do przeplywu pradu w danej temp.
Co ma do tego rodzaj akumulatora?
Gumo
#60 OFFLINE
Napisano 21 maj 2012 - 21:26
Pewnie zaraz pojawi się ileś tam osób broniących marki( bo mają ). Albo ktoś napisze, że kupiłem akurat wadliwy.
Mam i już nie kupię. Grzeje się i słabo trzyma.
To tylko taka opinia kogoś kto trochę akumulatorów przerobił.
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: motorowodne
MOTOROWODNE
Giełda sprzętu wędkarskiego →
Sprzedaż sprzętu wędkarskiego →
LiFePO4 40AhNapisany przez leszekw72 , wczoraj, 17:27 |
|
|
||
MOTOROWODNE
E-Propulsion Spirit 1.0 PlusNapisany przez Kokot , 19 gru 2024 |
|
|
||
MOTOROWODNE
Mercury 20hpNapisany przez Profil_Nieaktywny , 19 gru 2024 |
|
|
||
MOTOROWODNE
Do Hondy BF2 / BF2.3Napisany przez Sailfish , 17 gru 2024 |
|
|
||
MOTOROWODNE
Semper 440xt z Mercury 30km, motorguide xi3, przyczepa suski!Napisany przez mattor , 17 gru 2024 |
|
|
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych