Moich niektórych nie widziałeś Nienawidzę motywu z plasteliną- za dużo babrania. Dlatego ze zwykłego, karczemnego lenistwa robię jednoczęściowe.
Baza danych na temat woblerów z pianki
#101 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2014 - 23:08
#102 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2014 - 23:13
No dobra napiszę to co widzę. Po co te wielgaśne czopy, takie same jakie widuje się na filmach YT, przecież do prawidłowego złożenia "dwóch połówek" (o cholera, napisałem to) wystarczą te igiełki do drutów (najlepsze igiełki łożyskowe). Problemu teraz nie ma, ale wyobraź sobie że używając pianki kilka/kilkanaście razy rozlewa się po całej foremce, albo pracuje i rozszerzając się i zalewa tą cześć gdzie są te czopy/otwory. Nie doczyszczasz ich po czasie i forma nie zamyka się już tak dokładnie, a przecież wystarczy nawet włos na formie i pianka robi swoje - znajduje drogę ucieczki. No chyba że nie chodzi o twarde korpusy piankowe
Użytkownik J A Z edytował ten post 14 styczeń 2014 - 23:13
- woblery z Bielska lubi to
#103 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2014 - 23:15
#104 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2014 - 23:19
W takim razie trzeba prosić moda o przeniesienie tego do innego działu - "Produkcja breloczków"
#105 OFFLINE
Napisano 14 styczeń 2014 - 23:20
#106 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2014 - 17:08
Chłopaki, przy formach z silikonu konieczne jest robienie miejsca na stelaż w formie ?
#107 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2014 - 17:13
Nie chcesz- nie rób; mi jest dużo wygodniej robić miejsce na stelaż, zarówno w formach jednoczęściowych, jak i dwuczęściowych potworkach (bo tylko potworki dwuczęściowe mi do tej pory wyszły)
#108 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2014 - 17:18
No to zrobię Drut będzie 0,70mm więc zrobię miejsca o głębokości 0,75mm
#109 OFFLINE
Napisano 15 styczeń 2014 - 17:37
A może tulejki wstaw do oczek- pewniej trzymają stelaż.
#110 ONLINE
Napisano 20 styczeń 2014 - 15:39
Hehe może wyskoczę teraz jak Filip z konopi... można się śmiać przeczytałem wątek od początku i tak sobie myślę o tej piance... czy taka z pianka montażowa poliuretanowa niskoprężna by się nie nadała? Łatwo można by wężykiem wtrysnąć ją do formy... nie wiem tylko jaką ma twardość... ktoś tego kiedyś próbował?
#111 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2014 - 15:44
#112 OFFLINE
Napisano 20 styczeń 2014 - 19:11
Do opisu Kuby dodam jeszcze jedno - zamiast kartki lepsza jest folia, a po pryśnięciu, w czasie mieszania możesz dać wodę. Kilka centymetrów strzykawką lub np. łyżeczkę. Nadmiaru wody pianka nie przyjmie, bez obaw, a zwiąże szybciej i mocniej. Po dojściu do wprawy możesz otrzymać bardzo twarde odlewy.
#113 ONLINE
Napisano 20 styczeń 2014 - 21:39
#114 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 13:49
Siemka panowie pytanie do znawców ponieważ nabyłem korpusy z pianki i nie wiem jak sie zabrać za malowanie tzn rozumiem że CAPON niet ? odrazu podkłąd z białej farby ale jakiej żeby dobrze się trzymała ? Za odpowiedz z góry dzięki.
#115 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 14:03
odtłuścić korpus i np. białe nitro jako podkład.
#116 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 17:04
Czyli generalnie pomysl nie najglupszy;) najpierw ogarne struganie, odlewy to wyzsza szkola jazdy:) ale dzieki za odpowiedz
Mariuszu, pomysł traktuj raczej jako "awaryjny". Czas utwardzania się woblera z pianki budowlanej to 2-5 godzin, przywieranie do formy sporo większe, tak samo jak ryzyko pęcherzy czy innych braków. Właściwie jedynym plusem jest dostępność i cena. Za to czas, jaki stracisz, plus realne ryzyko zniszczenia form - sam musisz rozważyć, czy warto ryzykować.
#117 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 18:05
Witam,
To i ja się pochwale, też zrobiłem sobie formy najpierw sylikonowe, ale pianka się w nie wżarła, więc postanowiłem się trochę wysilić i za pomocą multiszlifierki zrobiłem formę z aluminium.
Jestem z nich w miarę zadowolony a to przykładowe potworki
Dosyć ważne zalety form z alu, jakie zauważyłem to stelaż umieszczony na trzpieniach nigdy się nie obsunie, pianka jej nie zdeformuje jak sylikonową, bo czasami wychodziły nierówne połówki bądź wypychało w którymś miejscu.
- thoffi lubi to
#118 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 19:02
No, to gratuluję cierpliwości przy ręcznym frezowaniu gniazd na formy Zazwyczaj, te "potworki" okazują się bardzo łowne! Podoba mi się Twój dekor woblerków.
Pozdrawiam.
ps. mam pytanie do zaawansowanych w "piance". Zmieniłem już kolejny raz, (trzeci) rodzaj pianki i z obecną nie mogę sobie w żaden sposób poradzić! Start ma dobry, kolor też, ale co się dzieje, że niesamowicie "napompowany" jest model - powietrzem ? i odlewy nie nadają się do niczego !? Czy przyczyną możę być zbyt duża ilość kanałów odpowietrzających, czy robię coś innego źle ?
#119 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 19:18
moim skromnym zdaniem są kanały odpowietrzające
#120 OFFLINE
Napisano 22 styczeń 2014 - 19:22
moim skromnym zdaniem są kanały odpowietrzające
Twierdzisz, że zasysa powietrze do formy wchłaniając się w odlew ?
Użytkownicy przeglądający ten temat: 0
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych