Gotowa 6 cm. W toku podobna ok 5 cm.
Wg mnie da się z tego wycisnąć wzór pod pstrąga i bolka.
Pozdrawiam
Sławek
Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.
Napisano 13 grudzień 2015 - 13:46
Gotowa 6 cm. W toku podobna ok 5 cm.
Wg mnie da się z tego wycisnąć wzór pod pstrąga i bolka.
Pozdrawiam
Sławek
Napisano 13 grudzień 2015 - 15:01
Fajna robota :good:Jest gdzieś filmik pokazujący jak zrobić takową formę czy to już trzeci poziom wtajemniczenia HM-ingu ?
Napisano 13 grudzień 2015 - 20:39
Cześć
Tu na JB jest instrukcja krok po kroku. Ja to robię trochę inaczej ( np. zamek formy robię nie z półkul plastelinowych, ale po wykonaniu jednej połowy nawiercam dwa wgłębienia grubym wiertłem na głębokość ok 8 mm) ale bazowałem na tym.
Wykonanie gipsowego modelu
http://jerkbait.pl/p...l-wzorcowy-r142
Wykonanie formy
http://jerkbait.pl/p...-formy-zyw-r157
Pozdrawiam
Sławek
Użytkownik sdd_ edytował ten post 13 grudzień 2015 - 20:40
Napisano 31 grudzień 2015 - 08:39
Cześć
Chyba rozwija sie u mnie następna choroba (muchówka w drodze).
Znających temat proszę o wyrozumiałość (dokładność, formowanie główek itd.)
To pierwsze wykonane przeze mnie "paparochy". Wzrok już nie ten co kiedyś, brak wprawy i walka z hakem 14/16 przy sztucznym swietle, to dla mnie na razie spore wyzwanie.
Pozdrawiam
Sławek
Napisano 31 grudzień 2015 - 08:46
... i żeby nie było watpliwości, na poprzednia nieuleczalna.
Pozdrawiam
Sławek
Napisano 31 grudzień 2015 - 13:36
W oczekiwaniu a Sylwestra. Ile wam zajmuje pomalowanie w podobny sposób ? Ja się z tym babrałem ze dwie godziny.
Strzebla (chyba) ok 5 cm.
Pozdrawiam
Sławek
Napisano 31 grudzień 2015 - 18:40
Napisano 01 styczeń 2016 - 14:38
Na nimfach się nie znam ale żuk będzie klenie kusił
Też tak myślę.
Pozdrawiam
Sławek
Napisano 07 styczeń 2016 - 17:25
W oczekiwaniu a Sylwestra. Ile wam zajmuje pomalowanie w podobny sposób ? Ja się z tym babrałem ze dwie godziny.
Strzebla (chyba) ok 5 cm.
Pozdrawiam
Sławek
Daj wiecej zdjec tej strzebelki, zapowiada sie ciekawie
Napisano 07 styczeń 2016 - 19:26
Cześć
W powiększeniu bardziej widać niedoskonałości malowania.
Tu już trochę mniej, a na żywo w rozmiarze 55 mm jeszcze mniej
Pozdrawiam
Sławek
Napisano 07 styczeń 2016 - 23:47
Nie musisz się przejmować, elegancko wyszły. Jakieś tzw. niedokładności zawsze jakieś są, przecież nie maszyna maluje. Ja też u siebie różne rzeczy widzę dopiero na zdjęciach, a w patrząc na dłoni to nic tam nie ma. Świetnie wyszły, uniwersalne pstrągowe wobki.
Napisano 08 styczeń 2016 - 00:26
Sławku jakie niedoskonałości malowania , kapitalnie wyszły . Pełen podziwu jestem , a foremki jakie eleganckie i zmyślnie wykonane fiu fiu jest moc.
Napisano 08 styczeń 2016 - 07:23
Nie musisz się przejmować, elegancko wyszły. Jakieś tzw. niedokładności zawsze jakieś są, przecież nie maszyna maluje. Ja też u siebie różne rzeczy widzę dopiero na zdjęciach, a w patrząc na dłoni to nic tam nie ma. Świetnie wyszły, uniwersalne pstrągowe wobki.
Sławku jakie niedoskonałości malowania , kapitalnie wyszły . Pełen podziwu jestem , a foremki jakie eleganckie i zmyślnie wykonane fiu fiu jest moc.
Dzięki Panowie.
Zbyszku zdjęcie form wykonane było w trakcie ich robienia. To moment po odlaniu jednej połówki a przed zalaiem drugiej.
Faktycznie wyszły fajnie i już zrobiłem próby z pianą od Ciebie (dzięki). Obawiałem się, że może być większy problem z wyciąganiem odlewów ze względu na zarys łuków skrzelowych, ale wszystko jest ok.
Wieczorem wrzucę zdjęcia odlewów.
Pozdrawiam
Sławek
Użytkownik milupa edytował ten post 09 styczeń 2016 - 15:45
Napisano 09 styczeń 2016 - 13:27
Zbyszku tak wyszły odlewy (7 cm/6cm/5cm/5,5cm). Trzy pierwsze z myślą o bolku, ostatni pstrągowy.
Zrobiłem też próbnie kilka oczek, bo te, które można kupić dla mnie za bardzo się świecą.
Tak pociapałem boleniówkę. Powychodziło spod lakieru trochę pęcherzyków, bo korpusy malowane na świeżo i nie dałem im czasu na odgazowanie, ale chciałem zobaczyć jak wyjdą. Będzie ok.
Pozdrawiam
Sławek
Napisano 10 styczeń 2016 - 12:18
Cześć
Jeszcze bez lakieru. Zdjęcia z różnym balansem bieli (fotograf ze mnie marny). Wg mnie drugie najlepiej pokazuje odcień, ale na żywo barwy są bardziej wyraziste.
Pozdrawiam
Sławek
Napisano 10 styczeń 2016 - 21:38
Rozmiarówka na bogato , najwięksi w branży mogą zazdrościć . Pełna profeska widać lata doświadczenia . Choćby sama przemyślana długość tylnego oczka zdradza ze nie mamy tutaj doczynienia z dyletantem . Następnym razem Sławku rozliczamy się barterowo .
Napisano 11 styczeń 2016 - 18:56
Zbyszku
Jeżeli chodzi o barter to nie a sprawy. Tylne oczko celowo tak robię, ponieważ lakieruję zanurzeniowo i lakier zawsze "nadbuduje" trochę korpus (również dodatkowa regulacja pozwalająca trochę zmieniać środek ciężkości), natomiast w małych modelach pozwala to uzyskać większy odstęp pomiedzy oczkami, dzięki czemu mogę uzbroić wobler większymi kotwiczkami (nie sczepiają się).
Pierwsze formy zrobiłem posługując się instrukcją z JB (nomen omen bardzo pomocną), ale praktyka pokazała, że np przy przednim oczku odcinanie kawałka krążka formującego przednie gniazdo nie jest praktyczne, ponieważ lakier dodatkowo zmniejsza prześwit i np regulacja góra/dół (słabiej/mocniej) jest niemożliwa.
Pozdrawiam
Sławek
Napisano 12 styczeń 2016 - 13:44
Bardzo cenna uwaga i wskazówka przyda się
Napisano 12 styczeń 2016 - 19:07
Bardzo cenna uwaga i wskazówka przyda się
Pewnie, człowiek uczy się przez całe życie, ja również.
Pozdrawiam
Sławek
Napisano 16 styczeń 2016 - 22:30
Strzeble pięknie malowane-zazdroszczę talentu i pozdrawiam.
0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych