Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

G贸rny 艢l膮sk - gdzie na ryby?

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
2000 odpowiedzi w tym temacie

#101 OFFLINE   francisco scaramanga

francisco scaramanga

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1245 post贸w

Napisano 07 kwiecie艅 2013 - 20:08

Dzisiaj wybra艂em si臋 ze znajomym na rekonesans ze sp艂awiczkiem tak na chwilk臋.... chwilka trwa艂a od 14 do 17. Ryby bra艂y jak g艂upie wszelkiej ma艣ci. Nawet da艂o si臋 zauwa偶y膰 kontrol臋 z PSR.

Jedna z lepszych scen jak膮 widzia艂em w ostatnich latach nad wod膮 dzisiaj mia艂a miejsce: kole艣 siedz膮cy pewnie od rana wyci膮ga siat臋 z wody z wielkim trudem, w pewnym momencie siata p臋ka i dolna cz臋艣膰 z rybami wpada do wody. Go艣膰 nie bacz膮c na niebezpiecze艅stwo ka偶e z艂apa膰 siebie kompanowi za nogi i po b艂ocie i 艣niegu zsuwa si臋 by z艂apa膰 cokolwiek. Wyci膮ga jakie艣 tam 5% tego co by艂o w tej siatce przed jej rozerwaniem i m贸wi, 偶e "stara b臋dzie mia艂a mniej roboty".

Szkoda, 偶e nie mia艂em kamery.

#102 OFFLINE   jabadaon

jabadaon

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 post贸w
  • LokalizacjaMa艂opolska

Napisano 07 kwiecie艅 2013 - 21:10

szkoda, 偶e si臋 nie utopi艂

#103 OFFLINE   Andrzej Stanek

Andrzej Stanek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4087 post贸w
  • Lokalizacja艢L膭SK

Napisano 07 kwiecie艅 2013 - 21:20

szkoda, 偶e si臋 nie utopi艂

Czy to mia艂 by膰 偶art...

#104 OFFLINE   smerda jajeczny

smerda jajeczny

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 post贸w
  • LokalizacjaTarnowskie G贸ry

Napisano 08 kwiecie艅 2013 - 10:01

Jabadaon pisze: "A dlaczego my艣l臋, 偶e to by艂 艢l膮sk - BO SPRAWDZI艁EM REJESTRACJE zaparkowanego za nimi samochodu, do kt贸rego 艂azili po browary." Tu chcia艂bym wyja艣ni膰, 偶e o ile gwara zdradza pochodzenie to rejestracja niekoniecznie. Jak niekt贸rzy wiedz膮 艣l膮sk to nie to samo co wojew贸dztwo 艣l膮skie. Obecne wojew贸dztwo to zlepek trzech by艂ych - katowickiego, cz臋stochowskiego i bielskiego. Poza tym by艂e katowickie to te偶 nie w 100% 艣l膮sk. Je偶eli spotka艂e艣 rejestracj臋 np SO - Sosnowiec czy SD - D膮browa G贸rnicza, SC, SCZ - Cz臋stochowa czy inne to nie znaczy, 偶e s膮 ze 艣l膮ska. Jakie to by艂y rejestracje? bo mo偶e jest tak, 偶e wszystko idzie na nasze konto a nie powinno?

#105 OFFLINE   Miro 85

Miro 85

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 605 post贸w
  • LokalizacjaPo艂udnie PL

Napisano 08 kwiecie艅 2013 - 10:45

to chyba bez r贸znicy jakie rejestracje,ja mam WPI i nie raz ju偶 mi zwymy艣lano od  ''goroli''  , wazne jak sie ludzie nad woda zachowuj膮,a od rejestracji SO/SD raczej gwary bym nie oczekiwa艂... :-)

Wracaj膮c do tematu mia艂em ma艂y rekonensans  po wi艣le nr 030 / 031 . woda do艣膰 wysoka,szuka艂em kleniojazi, bra艅 jednak nie odnotowano..

U偶ytkownik Miro 85 edytowa艂 ten post 08 kwiecie艅 2013 - 10:50

#106 OFFLINE   jabadaon

jabadaon

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 597 post贸w
  • LokalizacjaMa艂opolska

Napisano 09 kwiecie艅 2013 - 18:57

Czy to mia艂 by膰 偶art...

ale偶 oczywi艣cie, mo偶e ma艂o 艣mieszny, ale to tak zaraz po przeczytaniu mi si臋 nasun臋艂o

#107 OFFLINE   bartkano

bartkano

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 84 post贸w
  • LokalizacjaZabrze
  • Imi臋:Bartek

Napisano 10 kwiecie艅 2013 - 18:44

Witam mo偶e co艣 o 艂owiskach?

艢l膮zacy = Mi臋sia偶e to fakt.

Jak ch艂opy z koplni id膮 na emerytur臋 w wieku 40 lat to z nud贸w wal膮 wszystko w 艂eb.

Smutna prawda.

Szanuj臋 ich za prac臋, ale je偶eli kto艣 szuka hobby z kolegami nad wod膮 z flaszk膮 (bo bez niej czego艣 brakuje) to opinia si臋 ci膮gnie.

Koniec.

Je藕dzi kto艣 na Dram臋?

Pono膰 idzie tam z艂apa膰 pstr膮ga

#108 OFFLINE   flower

flower

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 post贸w
  • Imi臋:Mateusz

Napisano 10 kwiecie艅 2013 - 19:38

Jak ch艂opy z koplni id膮 na emerytur臋 w wieku 40 lat to z nud贸w wal膮 wszystko w 艂eb.

Smutna prawda.

Szanuj臋 ich za prac臋, ale je偶eli kto艣 szuka hobby z kolegami nad wod膮 z flaszk膮 (bo bez niej czego艣 brakuje) to opinia si臋 ci膮gnie.

Koniec.

Je藕dzi kto艣 na Dram臋?

ma艂ego pstr膮ga tak...

ale nie ma co liczy膰, na wi臋ksze sztuki, je偶eli na tak ma艂ej rzece, tak blisko aglomeracji nie wprowadzi si臋 zasad nokill.

#109 OFFLINE   smerda jajeczny

smerda jajeczny

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 post贸w

Napisano 11 kwiecie艅 2013 - 10:58

Na Drami wszystko wytrzepane dok艂adnie. Jak napisa艂 kolega flower tylko ma艂e sztuki. Ostatnio podczas spaceru spotkali艣my miejscowych smyk贸w, kt贸rzy nas wy艣miali i oznajmili 偶e ju偶 wszystko "wychytali" na 艣wi臋ta. I nie byli to w臋dkarze! Tragedia. Ze strony okr臋gu to nie rozumiem jak mo偶na zarybia膰 i nie zrobi膰 regularnych kontroli PSR przynajmniej w pocz膮tkowym okresie aby zniech臋ci膰 k艂usoli.

#110 OFFLINE   damianowy

damianowy

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 91 post贸w
  • Lokalizacja艢l膮sk
  • Imi臋:Damian
  • Nazwisko:D

Napisano 11 kwiecie艅 2013 - 11:18

bartkano poka偶 mi g贸rnika w wieku 40 lat na emeryturze.. Licz膮c 偶e musi pracowa膰 25 lat, w wieku 15 lat ju偶 pracowa艂 na 'dole' (Twoim zdaniem)? I nie 偶ebym ich broni艂 bo wiem jak jest, nie nazwa艂 bym te偶 ca艂ego 艢l膮ska mi臋sia偶ami tak jak Ty i cz臋艣膰 innych os贸b to zrobi艂o, bo obra偶asz znaczne grono ludzi. Wiem 偶e jest grupa mi臋sia偶y ale wiem 偶e s膮 osoby, w tym tak偶e g贸rnicy na emeryturze, kapke starsi jak te Twoje 40 lat, kt贸rzy 艂owi膮 i kieruja si臋 zasad膮 CR. Z ch臋ci膮 kupna ryb i totalnym mi臋siarstwem spotka艂em si臋 nie tylko nad 艣l膮sk膮 wod膮 i nie tylko ze strony 艢l膮zak贸w; osobiscie uwa偶am 偶e obecna sytuacja sprzyja temu aby populacja ryb drastycznie mala艂a; rapr oraz BRAK kontroli ze strony jakichkolwiek organ贸w. Swoj膮 drog膮 jestem ciekawy kto z Was, by艂 raz, dwa razy na zebraniu w Kole i zaproponowa艂 przyk艂adowe rozwiazania/problemy; ograniczenie ilosci zabieranych ryb z danych 艂owisk, potrzeb臋 zwi臋kszenia cz臋stosci kontroli nad wod膮, patologicznych sytuacji maj膮cych 'systematycznie' miejsce nad danymi zbiornikami w danym czasie.. ??

Smutna prawda.

Koniec.

Je藕dzi kto艣 na Dram臋?

#111 OFFLINE   smerda jajeczny

smerda jajeczny

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 post贸w

Napisano 11 kwiecie艅 2013 - 11:40

Damianowy 艣wi臋te s艂owa. Ja znam 艣wietnych zawodnik贸w by艂ych cz艂onk贸w Kadry Narodowej, kt贸rzy s膮 g贸rnikami. Szufladkowanie kogokolwiek do niczego nie prowadzi. Znam go艣cia, kt贸ry ma wysok膮 (wojskow膮) emerytur臋, facet na poziomie, dodatkowo pracuje na emeryturze i jesieni膮 nie zlaz艂 z 艂owiska p贸ki nie "wybi艂" (razem z kolegami) wszystkich ryb. Mi臋siarstwo to zjawisko powszechne w ca艂ej Polsce niezale偶nie od tego kim si臋 jest i co  si臋 robi. Nale偶y wprowadzi膰 dwa rodzaje op艂at za karty - dla konsument贸w i pasjonat贸w w臋dkarstwa.

#112 OFFLINE   flower

flower

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 105 post贸w
  • Imi臋:Mateusz

Napisano 11 kwiecie艅 2013 - 11:56

Wody podziemne w Tarnowskich G贸rach uleg艂y degradacji, (wieloletnia dzia艂alnos虂c虂 kopalni rud z虈elaza, cynku, o艂owiu)  a drama  to w 90% wody z szybu w/w kopalni tak wi臋c ska偶enie wody metalami ci臋偶kim w dramie jest na takim poziomie,

偶e niech im to wyjdzie na zdrowie :-)

Na Drami wszystko wytrzepane dok艂adnie. Jak napisa艂 kolega flower tylko ma艂e sztuki. Ostatnio podczas spaceru spotkali艣my miejscowych smyk贸w, kt贸rzy nas wy艣miali i oznajmili 偶e ju偶 wszystko "wychytali" na 艣wi臋ta. I nie byli to w臋dkarze! Tragedia. Ze strony okr臋gu to nie rozumiem jak mo偶na zarybia膰 i nie zrobi膰 regularnych kontroli PSR przynajmniej w pocz膮tkowym okresie aby zniech臋ci膰 k艂usoli.

#113 OFFLINE   Zwierzu

Zwierzu

Nie wiem, nie znam si臋 zarobiony jestem !

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 post贸w

Napisano 11 kwiecie艅 2013 - 12:45

Za tych 艢l膮zak贸w r贸wnie dobrze mo偶esz wstawi膰 co innego i r贸wnie偶 b臋dzie to faktem.

Problem jest taki, 偶e przy takiej presji w臋dkarskiej jaka jest na 艢l膮sku, na stosunkowo nielicznych wodach (w por贸wnaniu z innymi obszarami) ten problem jest nader widoczny.

To 偶e nie jest dobrze sami wiemy, ale przyklejanie takiej 艂atki wszystkim 艢l膮zakom to jawne faux pas.

#114 OFFLINE   smerda jajeczny

smerda jajeczny

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 post贸w

Napisano 11 kwiecie艅 2013 - 13:09

Wracaj膮c do tematu 艂owisk, gdzie zamierzacie otworzy膰 sezon szczupakowy? Gdzie warto spr贸bowa膰?

#115 OFFLINE   andrklim

andrklim

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 159 post贸w
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 11 kwiecie艅 2013 - 17:31

Dzie膰kowice.

#116 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak co艣 ci臋 przerasta - doro艣nij:)

• Moderatorzy
  • 6867 post贸w
  • LokalizacjaBielsko
  • Imi臋:Janusz

Napisano 11 kwiecie艅 2013 - 21:10

(...) Swoj膮 drog膮 jestem ciekawy kto z Was, by艂 raz, dwa razy na zebraniu w Kole i zaproponowa艂 przyk艂adowe rozwiazania/problemy; ograniczenie ilosci zabieranych ryb z danych 艂owisk, potrzeb臋 zwi臋kszenia cz臋stosci kontroli nad wod膮, patologicznych sytuacji maj膮cych 'systematycznie' miejsce nad danymi zbiornikami w danym czasie.. ??

Ja.

Osiem lat temu zg艂osi艂em na Zje藕dzie Delegat贸w dwa wnioski.

Pierwszy - wprowadzenie limitu 50 szt drapie偶nika na rok, drugi - limit 15 szt okonia i p艂oci 艂膮cznie na dzie艅. Drugi wniosek zosta艂 gremialnie zakrzyczany, cho膰 w efekcie ko艅 uzyska艂 wymiar, wtedy 15 cm (p贸藕niej 18), a pierwszy rozbity na dwie cz臋艣ci, 50 szt szczupaka i sandacza oraz 50 szt pstr膮ga i lipienia.

Rok p贸藕niej przeszed艂 zapis o dziennym limicie 2 szt 艂膮cznie dla szczupaka i sandacza. O.

W tamtym czasie by艂a to rewolucja, dzi艣 inne okr臋gi wprowadzi艂y ostrzejsze limity. 

Przez kolejne 6 lat zg艂asza艂em wniosek o dzienny limit dla okonia 10 szt. By艂y drwiny, lekcewa偶enie, odpowiedzi wymijaj膮ce... W ubieg艂ym roku odpowiednia komisja przychyli艂a si臋 do wniosku, a Zarz膮d podj膮艂 w艂a艣ciw膮 uchwa艂臋. Niestety, kolega, kt贸ry przekaza艂 projekt zezwolenia (rejestru) do drukarni, "pomyli艂 si臋" i wpisa艂 20 szt/dzie艅. Nie wnikam, czy by艂o to dzia艂anie celowe, cho膰 wiele na to wskazuje. Tak wi臋c w tym roku ma艂y krok. W nast臋pnym kolejny. Wci膮偶 do przodu. Da si臋.

Odrobina wytrwa艂o艣ci i "pracy u podstaw", a mo偶na osi膮gn膮膰 cele. Tylko je艣li kto艣 liczy na sukces ju偶, natychmiast, to niech lepiej wypisze si臋 z PZW, bo inercja jest pot臋偶na. Ale nasze hobby uczy cierpliwo艣ci i pokory, nie tylko nad wod膮.

#117 OFFLINE   smerda jajeczny

smerda jajeczny

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 post贸w

Napisano 12 kwiecie艅 2013 - 05:55

Na Dzie膰kowicach by艂a w tamtym roku n臋dza na otwarciu. 

#118 OFFLINE   smerda jajeczny

smerda jajeczny

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 42 post贸w

Napisano 12 kwiecie艅 2013 - 06:03

Ja.

Osiem lat temu zg艂osi艂em na Zje藕dzie Delegat贸w dwa wnioski....

U nas w kole na 艂owisku licencyjnym op艂ata wynosi 150 z艂. Zaproponowali艣my 50 z艂 za "no kill" a mi臋siarze stwierdzili, 偶e to za ma艂o i musi by膰 po艂owa czyli 75 z艂 bo kasy na ryb臋 b臋dzie ma艂o. Stwierdzili艣my, 偶e skoro 50 z艂 to dla nich za ma艂o to nie dostan膮 nic. Nikt nie wykupi艂 licencji i kilkaset z艂otych b臋dzie mniej na ryby. Ju偶 w tej chwili zaczynaj膮 j臋cze膰, 偶e za ma艂o cz艂onk贸w wykupi艂o licencje. Mo偶e w przysz艂ym roku p贸jd膮 po rozum do g艂owy. Jak napisa艂 kolega trzeba cierpliwo艣ci.

#119 OFFLINE   alex62

alex62

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 499 post贸w
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 19 kwiecie艅 2013 - 20:06

A mi si臋 ma偶膮 takie np. Dzie膰kowice jako 艂owisko licencyjne i dobrze pilnowane- wtedy m贸g艂bym si臋 z czystym sumieniem odstosunkowa膰 od PZW.Bardzo lubi臋 to 艂owisko jak chc臋 odreagowa膰 bior臋 艂贸dk臋 wiose艂ka i na drug膮 strone...tylko 偶ebym mia艂 jeszcze jakie艣 wyniki  :(

#120 OFFLINE   Miro 85

Miro 85

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 605 post贸w
  • LokalizacjaPo艂udnie PL

Napisano 24 kwiecie艅 2013 - 21:23

Troszke pochodzi艂em wczoraj i dzi艣 po wi艣le w okolicach jednego z kana艂贸w;-). celem mia艂y byc jazie..  ale nie pyk艂o  na smuzaki wolno prowadzone po powierzchni z艂owi艂em 3 bolenie ~40/50/60cm  co mnie troche zdziwi艂o.. Jazi w dalszym ci膮gu nie widzia艂em w tym roku

Oczywiscie bolki do wody, ale chyba ju偶 dawno po tarle bo chude i t艂uk艂y miejscami uklejki niemi艂osiernie.. foto z wiadomych wzgl臋d贸w nie wklejam

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 4

0 u偶ytkownik贸w, 4 go艣ci, 0 anonimowych