Zapewne.
Ale nie wiem, ja jestem z okr臋gu bielskiego. U nas amur w operacie (prawie na pewno ) nie wyst臋puje, jest za to ja藕, kt贸ry jest introdukowany do Jeziora 呕ywieckiego i Mi臋dzybrodzkiego. Jak to zwykle w takich wypadkach bywa, nim ustali艂a si臋 chwiejna r贸wnowaga, by艂 okres nadmiernego wzrostu populacji. I pomimo 偶e "wszyscy" wiedzieli, 偶e wpuszczanie jazia jest zb臋dne, a nawet mo偶e by膰 szkodliwe, trzeba by艂o to robi膰. Bo RZGW - tak dla zasady - nie wyra偶a艂 zgody na 偶adne zmiany w operatach, a urz臋dnicy z Urz臋du Marsza艂kowskiego w czasie zarybie艅 bardzo skrupulatnie sprawdzali, czy s艂upki "winien" i "wpu艣ci艂" si臋 zgadzaj膮.
Maj膮c swoj膮 wod臋 mo偶esz prowadzi膰 bardziej racjonaln膮 gospodark臋, szybko reaguj膮c na zmieniaj膮ce si臋 warunki i potrzeby. Przy wodzie dzier偶awionej musisz podporz膮dkowa膰 si臋 warunkom narzuconym przez w艂a艣ciciela. W tym wypadku w艂a艣cicielem jest Pa艅stwo (przedstawicielem RZGW), a PZW dzier偶awc膮.
Nie chc臋 polemizowa膰 czy broni膰 dzia艂aczy PZW. Wiem tylko, 偶e "od 艣rodka" wida膰 czasem ca艂kiem inaczej, ni偶 "z zewn膮trz". Jestem te偶 g艂臋boko przekonany, 偶e wadliwe prawo nale偶y zmienia膰. Im bardziej jest niezgodne z powszechnym odbiorem, tym bardziej winno si臋 stara膰 je zmieni膰. Ale p贸ki jest jakie jest, nale偶y go przestrzega膰.