Skocz do zawarto艣ci

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj si臋 lub Zarejestruj by otrzyma膰 pe艂en dost臋p do naszego forum.

Zdj臋cie

G贸rny 艢l膮sk - gdzie na ryby?

• Zaloguj si臋, aby doda膰 odpowied藕
2000 odpowiedzi w tym temacie

#141 OFFLINE   staszek

staszek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 819 post贸w
  • Lokalizacja艢l膮sk
  • Imi臋:Stanis艂aw
  • Nazwisko:wiadomo jakie

Napisano 25 wrzesie艅 2013 - 14:32

Hmm pewnie po jakim艣 okresie czasu dojdziesz do tego samego zdania co ja, 偶e lepiej kupi膰 sobie jaki艣 kawa艂ek wody na w艂asno艣膰.

Jedyn膮 k...w膮 jaka podbiera艂a mi ryby by艂a wydra/wydry, jednak uda艂o si臋 za偶egna膰 i ten problem z ma艂o przyjemnymi skutkami dla tych drugich :huh:

czyli 偶oncia ma nowy ko艂nierz :lol:

#142 OFFLINE   pickok

pickok

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 566 post贸w
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 25 wrzesie艅 2013 - 17:05

A ja mysle ze nie jest tak tragicznie ,we wrzesniu na paprocanach z lodki trafilismy miarowego szcupaka i kilkanascie +/-45cm tak samo z sandaczem. Z okoniem gorzej moze mielismy za ciezki sprzet (slidery 7 i 10cm)
Kilka wypadow na doline w katowicach tez zaowocowany ladnymi szczupakami i poki co jednym miarowym 60cm.

Rybki nadal plywaja i pewnie juz urosly ;)

#143 OFFLINE   francisco scaramanga

francisco scaramanga

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1245 post贸w

Napisano 13 pa藕dziernik 2013 - 07:14

Tak od jakiego艣 czasu p艂ywa ich wi臋cej po zarybieniu Koz艂owej G贸ry i Przeczyc i............... ,szczupakiem.

Zastanawiam si臋 jakimi pobudkami kieruje si臋 Henryk Brylski decyduj膮c si臋 na  wpuszczenie do typowo sandaczowej wody szczupaka.

#144 OFFLINE   pickok

pickok

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 566 post贸w
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 13 pa藕dziernik 2013 - 09:45

Nie wiem czy powinienem to pisac ale ostatnio na 艂膮ce na dolinie regularnie 艂apie szczupaki i najwiekszy ostatnio 63cm i nawet sansacz i okon sie ruszyl. Ps podobno maj膮 zarabia膰 sandaczem i szczupakiem na koniec miesiaca. Wiec zacznie sie rze藕 niewiniatek. ; (

#145 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak co艣 ci臋 przerasta - doro艣nij:)

• Moderatorzy
  • 6867 post贸w
  • LokalizacjaBielsko
  • Imi臋:Janusz

Napisano 13 pa藕dziernik 2013 - 10:27

(...)

Zastanawiam si臋 jakimi pobudkami kieruje si臋 Henryk Brylski decyduj膮c si臋 na  wpuszczenie do typowo sandaczowej wody szczupaka.

Operatem wodnoprawnym. 

Je艣li szczupak jest zapisany w operacie, to brak zarybienia w/w w zapisanej ilo艣ci skutkuje odebraniem wody. Za niestosowanie si臋 do obowi膮zuj膮cego prawa powinien wylecie膰 z pracy. Ale za stosowanie si臋?

Nie broni臋 z艂ych pomys艂贸w tylko stosowania prawa, kt贸re obowi膮zuje. Za to prawo odpowiada Sejm, pos艂owie, kt贸rzy je uchwalaj膮. My mo偶emy co najwy偶ej wytkn膮膰 pos艂om b艂臋dy w legislacji. Naciska膰 na zmiany. Wskazywanie palcem na kogo艣, kto to prawo stosuje wiele nie zmieni, a mo偶e obraz zaciemni膰 i zmyli膰. 

PS

Jako艣 specjalnie, "do b贸lu" nie po艂owi艂em, ale te偶 grzech by by艂o narzeka膰. A moi koledzy, kt贸rzy cz臋艣ciej ni偶 ja w臋dkowali - czasami po艂owili fantastycznie i - jak twierdz膮 - lepiej ni偶 w Szwecji. Mo偶e w Szwecji 藕le trafili?

J.

#146 OFFLINE   samwieszkto

samwieszkto

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1078 post贸w
  • LokalizacjaBytom
  • Imi臋:Jacek
  • Nazwisko:Wichrowski

Napisano 13 pa藕dziernik 2013 - 12:25

Paprocany i Gocza艂kowice i jeszcze par臋 ( dos艂ownie par臋 ) 艂owisk , by膰 mo偶e s膮 OK.
Ale reszta 艂owisk ( w tym , te niegdy艣 sztandarowe jak Koz艂owa G贸ra , Przeczyce , P艂awniowice i dziesi膮tki innych ) to z roku na rok coraz wi臋ksza pora偶ka.

#147 OFFLINE   francisco scaramanga

francisco scaramanga

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1245 post贸w

Napisano 13 pa藕dziernik 2013 - 18:19

Operatem wodnoprawnym. 

Je艣li szczupak jest zapisany w operacie, to brak zarybienia w/w w zapisanej ilo艣ci skutkuje odebraniem wody. Za niestosowanie si臋 do obowi膮zuj膮cego prawa powinien wylecie膰 z pracy. Ale za stosowanie si臋?

Wpuszczanie karpia, amura te偶 zapewne jest zapisane w operacie??

• la-bazooka lubi to

#148 OFFLINE   woblery z Bielska

woblery z Bielska

Jak co艣 ci臋 przerasta - doro艣nij:)

• Moderatorzy
  • 6867 post贸w
  • LokalizacjaBielsko
  • Imi臋:Janusz

Napisano 13 pa藕dziernik 2013 - 21:47

Zapewne.

Ale nie wiem, ja jestem z okr臋gu bielskiego. U nas amur w operacie (prawie na pewno :)) nie wyst臋puje, jest za to ja藕, kt贸ry jest introdukowany do Jeziora 呕ywieckiego i Mi臋dzybrodzkiego. Jak to zwykle w takich wypadkach bywa, nim ustali艂a si臋 chwiejna r贸wnowaga, by艂 okres nadmiernego wzrostu populacji. I pomimo 偶e "wszyscy" wiedzieli, 偶e wpuszczanie jazia jest zb臋dne, a nawet mo偶e by膰 szkodliwe, trzeba by艂o to robi膰. Bo RZGW - tak dla zasady - nie wyra偶a艂 zgody na 偶adne zmiany w operatach, a urz臋dnicy z Urz臋du Marsza艂kowskiego w czasie zarybie艅 bardzo skrupulatnie sprawdzali, czy s艂upki "winien" i "wpu艣ci艂" si臋 zgadzaj膮.

Maj膮c swoj膮 wod臋 mo偶esz prowadzi膰 bardziej racjonaln膮 gospodark臋, szybko reaguj膮c na zmieniaj膮ce si臋 warunki i potrzeby. Przy wodzie dzier偶awionej musisz podporz膮dkowa膰 si臋 warunkom narzuconym przez w艂a艣ciciela. W tym wypadku w艂a艣cicielem jest Pa艅stwo (przedstawicielem RZGW), a PZW dzier偶awc膮. 

Nie chc臋 polemizowa膰 czy broni膰 dzia艂aczy PZW. Wiem tylko, 偶e "od 艣rodka" wida膰 czasem ca艂kiem inaczej, ni偶 "z zewn膮trz". Jestem te偶 g艂臋boko przekonany, 偶e wadliwe prawo nale偶y zmienia膰. Im bardziej jest niezgodne z powszechnym odbiorem, tym bardziej winno si臋 stara膰 je zmieni膰. Ale p贸ki jest jakie jest, nale偶y go przestrzega膰.

#149 OFFLINE   francisco scaramanga

francisco scaramanga

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1245 post贸w

Napisano 14 pa藕dziernik 2013 - 21:40

Drapie偶nik jest potrzebny, tym bardziej w Przeczycach, gdzie jest kl臋ska drobnego i chorego leszczyka. Szczupak jest ta艅szy od sandacza i w obu zbiornikach ma dobre warunki do rozwoju. Dobrze, 偶e w og贸le co艣 wpuszczaj膮 opr贸cz najta艅szych karpii i jazi.

Tak dobrze, 偶e w og贸le wpuszczaj膮, tylko szkoda, 偶e na karpie przeznaczaj膮 po kilkadziesi膮t tysi臋cy a na drapie偶nika rzucaj膮  drobne jak do koszyczka w ko艣ciele.  :(

#150 OFFLINE   alex62

alex62

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 499 post贸w
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 16 pa藕dziernik 2013 - 17:53

Nie wiem co wam da wpuszczanie drapie偶nika do wody skoro si臋 go zaraz wy艂apuje.By艂em na Przeczycach w pon +wt. prawie przy ka偶dej 艂贸dce siateczka, chyba nie s膮dzicie 偶e tam piwko si臋 ch艂odzi艂o.Je艣li od wyspy do tamy stoi pow. 15 艂贸dek to wida膰 go艂ym okiem 偶e co艣 si臋 dzieje.Ile trzeba czasu 偶eby wycharata膰 do dna? My艣l臋 偶e panaceum na to to jednak konkurencja w stosunku do PZW 艂owisk prywatnych z prawdziwego zdarzenia,dop贸ki tego brak to nie ma si臋 co dziwi膰 dzia艂aniom PZW. Po co maj膮 si臋 stara膰 i dlaczego,to tak jak za komuny albo bra艂e艣 taki towar jaki dali akurat do sklepu albo wog贸le.

#151 OFFLINE   Zwierzu

Zwierzu

Nie wiem, nie znam si臋 zarobiony jestem !

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1138 post贸w

Napisano 18 pa藕dziernik 2013 - 16:57

Ciiiiiiii Panowie !!

Bo jak si臋 lobby karpiowe dowie 偶e Wy tu psioczycie na ulubion膮 wigilijn膮 ryb臋  wszystkich Polak贸w to b臋dzie chryja !

Ostatnio by艂em 艣wiadkiem ciekawej sytuacji, gli藕dziorze z艂apali szczupaka i mierzyli - sta艂em obok przys艂uchuj膮c si臋 sytuacji.

Pierwszy pomiar wykaza艂 48cm, "panowie w臋dkarze" podyskutowali i dokonali drugiego pomiaru, tym razem by艂o 50cm, zacz臋艂a si臋 za偶arta dyskusja jak to Janusz wymiar pierd... bo mierzy膰 nie umie i trzeci pomiar na szcz臋艣cie wskaza艂 52cm. Towarzystwo z wymiaru by艂o content a szczup艂y szybko dosta艂 kamieniem w 艂eb i trofeum pow臋drowa艂o do samochodu.

Patrz膮c na to, dochodz臋 do wniosku 偶e widz膮c co poniekt贸re rejestracje samochod贸w, 艂owienie zaczyna艂bym od strzelania, p贸藕niej w spokoju ducha zabiera艂bym si臋 z satysfakcj膮 za 艂owienie wiedz膮c 偶e dzicz wi臋cej nie sprofanuje swoim widokiem okolicznych w贸d - chyba na powa偶nie rozwa偶臋 zabieranie ze sob膮 guna nad wod臋 <_<.

#152 OFFLINE   staszek

staszek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 819 post贸w
  • Lokalizacja艢l膮sk

Napisano 18 pa藕dziernik 2013 - 17:40

Ciiiiiiii Panowie !!

Bo jak si臋 lobby karpiowe dowie 偶e Wy tu psioczycie na ulubion膮 wigilijn膮 ryb臋  wszystkich Polak贸w to b臋dzie chryja !

Ostatnio by艂em 艣wiadkiem ciekawej sytuacji, gli藕dziorze z艂apali szczupaka i mierzyli - sta艂em obok przys艂uchuj膮c si臋 sytuacji.

Pierwszy pomiar wykaza艂 48cm, "panowie w臋dkarze" podyskutowali i dokonali drugiego pomiaru, tym razem by艂o 50cm, zacz臋艂a si臋 za偶arta dyskusja jak to Janusz wymiar pierd... bo mierzy膰 nie umie i trzeci pomiar na szcz臋艣cie wskaza艂 52cm. Towarzystwo z wymiaru by艂o content a szczup艂y szybko dosta艂 kamieniem w 艂eb i trofeum pow臋drowa艂o do samochodu.

Patrz膮c na to, dochodz臋 do wniosku 偶e widz膮c co poniekt贸re rejestracje samochod贸w, 艂owienie zaczyna艂bym od strzelania, p贸藕niej w spokoju ducha zabiera艂bym si臋 z satysfakcj膮 za 艂owienie wiedz膮c 偶e dzicz wi臋cej nie sprofanuje swoim widokiem okolicznych w贸d - chyba na powa偶nie rozwa偶臋 zabieranie ze sob膮 guna nad wod臋 <_<.

A jakie to rejestracje s膮 z"dziczy" ?

#153 OFFLINE   olek520

olek520

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 275 post贸w
  • LokalizacjaSiemianowice 艢l膮skie

Napisano 18 pa藕dziernik 2013 - 17:49

99% samochod贸w kt贸rych rejestracja zaczynaj膮 si臋 na "S":-)

#154 OFFLINE   staszek

staszek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 819 post贸w
  • Lokalizacja艢l膮sk

Napisano 18 pa藕dziernik 2013 - 17:55

O

to dobrze

Bo ja je偶d偶臋 na rejestracji zaczynaj膮cej si臋 od  "D" ( i nie jest to "D..a"  :lol: )

A na marginesie - macie niestety racj臋 .............. z tym 偶e ju偶 kiedy艣 pisa艂em o tym - je偶d偶膮 z rejestracj膮 na "S" ale 艢l膮zacy tacy z nich jak z koziej dupy ma艂pa

#155 OFFLINE   pickok

pickok

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 566 post贸w
  • LokalizacjaKatowice

Napisano 18 pa藕dziernik 2013 - 22:30

Zwierzu a na kt贸rym lowisku to by艂o?? Bo takie akcje s膮 niestety bardzo popularne. A na marginesie to ja bym odrazu po ryju da艂 albo powietrze pospuszczal zeby mu sie nastepnym razem odechcialo.

#156 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 758 post贸w
  • LokalizacjaCz臋stochowa/Wroc艂aw
  • Imi臋:Daniel

Napisano 19 pa藕dziernik 2013 - 10:54

C贸偶, ja te偶 je偶d偶臋 samochodem z rejestracj膮 zaczynaj膮c膮 si臋 na "S". I mam 艣wiadomo艣膰 jak jest ona postrzegana w o艣ciennych okr臋gach (a nawet we w艂asnym ;) ). Zostawiaj膮c samoch贸d mam tylko nadziej臋 偶e nikt z "automatu" widz膮c taki samoch贸d nie spu艣ci mi powietrza z k贸艂 albo nie ka偶e p艂ywa膰 w trybie pilnym ;)
Niestety z 偶alem musz臋 przyzna膰 偶e w wi臋kszo艣ci macie racj臋, cho膰 swo艂ocz znajdzie si臋 wsz臋dzie.
Ostatnio na wodzie pogoni艂em go艣cia, kt贸ry 艂owi艂 na 偶ywc贸wk臋 (albo i dwie) oraz spinningowa艂. W ten sam dzie艅 s艂yszeli艣my wymian臋 zda艅 na s膮siedniej 艂odzi podczas holu olbrzymiego (sic!) szczupaka wyginaj膮cego nieznacznie czerwon膮 szczyt贸wk臋 teleskopowego kija trollingowego:
- no, dawaj go do g贸ry!

- Nie, jeszcze nie. Niech si臋 zm臋czy!

- Dobra, w podbierak bo jest du偶y!
- Jeeeeest!!!!!!!!!!!!!!!!! (na dwa g艂osy)

I wo艂anie do brzegu do jaki艣 ich kolesi: Jest szczupak, pi臋kny! z 55cm!
I t膮 wielk膮 rado艣膰 powy偶szych skwitowali艣my z kumplem w tym samym momencie rubasznym 艣miechem, kt贸ry rozni贸s艂 si臋 chyba jeszcze dalej ni偶 ich krzyki...
Niestety nasz pusty 艣miech, szybko si臋 sko艅czy艂 gdy偶 ze wspomnianej 艂odzi dobieg艂 charakterystyczny d藕wi臋k: Buch! i dy dy dy dy...
A teraz taka konkluzja: Skoro ryba 55cm wzbudza takie emocje, to znaczy 偶e to dla nich okaz. 呕aden z nich nawet si臋 nie zawaha艂 czy go wypu艣ci膰. Nie wierz臋 偶e czterdziestakom zwracaj膮 wolno艣膰, bo wszak to mi臋sa sporo. I 艂adna ryba ;)

#157 OFFLINE   staszek

staszek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 819 post贸w
  • Lokalizacja艢l膮sk

Napisano 19 pa藕dziernik 2013 - 11:29

A偶 wstyd 偶e jestem ze 艢l膮ska :-(

#158 OFFLINE   samwieszkto

samwieszkto

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1078 post贸w
  • LokalizacjaBytom
  • Imi臋:Jacek
  • Nazwisko:Wichrowski

Napisano 19 pa藕dziernik 2013 - 12:54

Co to za be艂kot Panowie ?
Ten durny w膮tek o z艂ych rybo偶erczych 艢l膮zakach jest ju偶 nudny jak zgrana p艂yta.
To ilu tych 艢l膮zak贸w Sauron rozes艂a艂 po 艣wiecie 偶e wy艂owili i po偶arli wszystkie wasze ryby ?
Na Mazurach , w g贸rach , na Pomorzu , Mazowszu , w Bieszczadach , wsz臋dzie k..a nie ma ryb . Czy wsz臋dzie wy艂owili je 艢l膮zacy ?
Ja staram si臋 ryb nie zabija膰 a te偶 jestem ze 艣l膮ska.

#159 OFFLINE   DanekM

DanekM

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 758 post贸w
  • LokalizacjaCz臋stochowa/Wroc艂aw
  • Imi臋:Daniel

Napisano 19 pa藕dziernik 2013 - 13:13

Ale sk膮d艣 si臋 ta opinia akurat o 艣l膮zakach wzi臋艂a. I nie wierz臋 偶e z powietrza.  Opolanie tocz膮 pian臋 widz膮c samoch贸d z Czewy na przyk艂ad. A nas, normalnych, jest za ma艂o, 偶eby tej famie zada膰 k艂am.

Coby nie by艂o zbyt off topowo, to napisze 偶e w ostatnim czasie na wodach Cz臋stochowy czasem dziubnie kaczociody w gabarytach... 艣miesznych. Bo z tymi wi臋kszymi rabami jest jak z Yeti - wszyscy s艂yszeli ale nikt nie widzia艂.

#160 OFFLINE   Micha艂AspiusFishing

Micha艂AspiusFishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 923 post贸w
  • Lokalizacjafacebook.com/aspiusasp
  • Imi臋:Micha艂

Napisano 19 pa藕dziernik 2013 - 13:36

Na pewno nie odpowiada za to przynale偶no艣膰 regionalna tylko stan umys艂u poszczeg贸lnych os贸b, fakt ze cz臋sto widz臋 takie sytuacje nad woda ze... :rolleyes:  ale staram si臋 nie wczuwa膰 w co艣 na co nie mam wp艂ywu :huh: , jest chocia偶 co opowiada膰, "zabawne" anegdotki :ph34r: , ale tak jest wsz臋dzie.

A co do ryb, druga po艂owa pa藕dziernika jest ca艂kiem ok.

U偶ytkownicy przegl膮daj膮cy ten temat: 2

0 u偶ytkownik贸w, 2 go艣ci, 0 anonimowych