Rozumiem że mam tam jechać od Nieweisza i przez plażę?
Górny Śląsk - gdzie na ryby?
#581 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2015 - 14:58
#582 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2015 - 15:23
Wracam do tematu odcinka specjalnego NO KILL na Odrze w Kędzierzynie. Na stronie PZW Katowice jest oficjalne potwierdzenie, że odcinek od mostu do ujścia kanału Gliwickiego ma już taki status !
PZW Katowice Regulamin Zasad Wędkowania 2015 pkt. VI
#583 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2015 - 15:43
Wracam do tematu odcinka specjalnego NO KILL na Odrze w Kędzierzynie. Na stronie PZW Katowice jest oficjalne potwierdzenie, że odcinek od mostu do ujścia kanału Gliwickiego ma już taki status !
"rzeka Odra nr 033 wraz z Kanałem Ulgi w Raciborzu oraz dopływami z wyłączeniem
rzeki Psiny obowiązuje :
- limit dobowy połowu leszcza - 10 szt.,
- w miejscowości Kędzierzyn Koźle-Rogi, wprowadza się na odcinku od mostu drogowego
drogi nr 418 (most im. Józefa Długosza w ciągu ul. Dunikowskiego przy wyspie) do ujścia
kanału Gliwickiego:
· zakaz zabierania złowionych ryb oraz posiadania wcześniej złowionych ryb
przy sobie z wyłączeniem wtorków i czwartków, odcinek NO KILL,
· zakaz połowu ryb w soboty i niedziele od 01.04. do 30.09. na lewym brzegu rzeki,
patrząc z nurtem rzeki (za wyjątkiem zorganizowanych i uzgodnionych z użytkownikiem
zawodów wędkarskich)."
#584 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2015 - 15:46
Rozumiem że mam tam jechać od Nieweisza i przez plażę?
tak jest. Ulica plażowa
- Pasta lubi to
#585 OFFLINE
Napisano 29 lipiec 2015 - 15:54
Ok, dzięki wielkie za info, gdzieś wyczytałem że łódka 12zł/12h, parking pewnie podobnie.
Jeszcze raz dzięki!
#586 OFFLINE
Napisano 30 lipiec 2015 - 15:15
Coś mi ten dojazd do rybaczówki nie dał spokoju, znalazłem numer do nich.
Dojazd powinien być od strony hotelu Laguna - przez ulicę Leśną, dalej Sosnową do Plażowej.
Łódka 15zł 6-22
Parking 5zł 24h
tel. 697698298
Zapisuje dla potomnych (i dla siebie żebym za rok nie szukał)
#587 OFFLINE
Napisano 02 sierpień 2015 - 21:37
Nigdy tam nie byłem.
Czy ktoś może coś powiedzieć o tym miejscu ?
#588 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2015 - 06:48
Nigdy tam nie byłem ale znajomy często tam bywał. Podobno bardzo czysta woda i niestety jak większość najlepsze czasy ma już za sobą. Kolega łowi tam białoryb na muszke
#589 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2015 - 08:19
#590 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2015 - 11:48
Śląsk nie jest najlepszym miejscem dla spiningistów.
Ale puki co - wędek nie wyrzucam. ;-)
#591 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2015 - 13:33
#592 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2015 - 13:39
mam do sosiny z 7 minut autem.. jezdziłem tam z dwa sezony ze spinem .wyniki słabe. trafił się szczupak 60 i z trzy wymiarki tak to reszta pistolety. okonia też ciężko ustrzelić. zakaz łowienia ze środków pływających. na wiosne i jeśien chodzi troche spinningistów..w sezonie letnim masa plażowiczów i woda juz nie taka czysta.odpuściłem sobie ten akwen. wole śmierdzącą wisłe
#593 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2015 - 13:44
Ale czasem się zastanawiam czy ta mistyczna nadzieja na złapanie ryby ( na Śląsku ) rekompensuje mi straty poniesione w postaci utraconych przynęt , metrów plecionek., przejechanych kilometrów i poczucia niespełnienia.
Gdybym ten czas i pieniądze przeznaczył na pijaństwo i kurewstwo - miałbym przynajmniej jakieś sukcesy. ;-)
- Melabolgia i Woytec lubią to
#594 OFFLINE
Napisano 03 sierpień 2015 - 23:57
samwieszkto, niejesttakźledokońca trzeba trochę poszukać ... pytanie tylko czego szukasz ?
Pozdrawiam
#595 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2015 - 07:02
Gdybym ten czas i pieniądze przeznaczył na pijaństwo i kurewstwo - miałbym przynajmniej jakieś sukcesy. ;-)
Hehe jak każdy z nas zapewne
#596 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2015 - 07:15
#597 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2015 - 07:28
Hmm.
Śląsk nie jest najlepszym miejscem dla spiningistów.
Ale puki co - wędek nie wyrzucam. ;-)
Spining stał się zmorą śląskich zaporówek. Kiedyś była to elitarna metoda połowu drapieżników, wymagała zdyscyplinowania, umiejętności, kindersztuby w stosunku do ryb i partnerów nad wodą. Dzisiaj stała się powszechna jak grille na letnisku. Każdy dzierży w łapie SPINA i goni za pasiastymi frytkami, przecież palenisko rozpalone.
Od jakiegoś czasu obserwuję z werandy gościa co łowi na trzy lightowe witki równocześnie. Ustawia łódź na miejscówce i zarzuca pierwszy kij, zostawia z otwartym kabłąkiem, to samo robi z drugim i trzecim. Po chwili podnosi pierwszy i zaczyna ściągać do łodzi, widać lekką gumę na sofcie. Po dociągnięciu bez brania powtarza proceder, rzut, otwarty kabłąk, odstawka na bok i następny w akcji. Tak w koło Macieju, siata długości łodzi zwisa u boku lub ciągnie się za przemieszczającą łodzią. Co ciekawe dzieje się to 300-400 metrów od rybaczówki, nikt z rezydentów nie reaguje. Charakterystyczne to to, że ubrany jest pod kolor w lekkie specjalistyczne ciuchy, kamizelka muszkarska jako znak rozpoznawczy. Widać gumofilce poszły do odstawki, nowa jakość nad wodą...
Będąc 3-4 dni na rybach w tygodniu po casta sięgam sporadycznie, czekam jesieni, wtopiony w linię brzegową łowię białoryb, czasami pomacham muchówką... Zachowuję spokój, cieszę się z widoków które mam przed nosem i to tylko o świcie i zachodzie słońca. Tobie Kolego życzę tego samego - dystansu do "elytarnej naszej dyscypliny wędkarskiej"...
Pozdrawiam / Andrzej
Kochane łowiska...
c0038.jpg 87,4 KB 13 Ilość pobrań c0040.jpg 92,59 KB 15 Ilość pobrań
- Zwierzu, Józef Lesniak, Pasta i 2 innych osób lubią to
#598 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2015 - 09:56
Żartuję sobie oczywiście....
Paradoksalnie w wędkarstwie ( w moim wędkarstwie ) złapanie ryby nie jest najważniejsze.
Gdyby tak było łowiłbym płotki na bata .
Jednak czasem .........byłoby miło !
Na szczęście mam jeszcze sporo innych zainteresowań.
#599 OFFLINE
Napisano 04 sierpień 2015 - 13:51
Żeby było miło trzeba często być nad wodą i z tej przyczyny spadam do zmierzchu sprawdzić co słychać na rewirach. Tym razem z castem i małą Ryoga, blaszki te same: Nadrowski + Olejnik.
#600 OFFLINE
Napisano 07 sierpień 2015 - 13:57
Nowa atrakcja dla naszych kormoranów, zawsze to kilku mniej nad innymi wodami Ok. Dzierżna, przy drodze nr. 40.
Załączone pliki
- andrklim i zdzichurybak lubią to
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych