Nie ma sensu płacić . Za co ?Ja ten rok opłaciłem i to ostatni rok .Ryb brak kontrole dla znajomych nie istnieją.PZW to Gwno.
Górny Śląsk - gdzie na ryby?
#1041 OFFLINE
Napisano 03 wrzesień 2016 - 14:20
#1042 OFFLINE
Napisano 03 wrzesień 2016 - 20:46
Gówno to bardzo pożyteczna rzecz. Dzięki jego właściwościom roślinki rosną jak należy. A PZWałkarski to nikomu niepotrzebna skarbona w którą wszyscy ładujemy nasze złotówki. I nic nie dostajemy w zamian.
#1043 OFFLINE
Napisano 03 wrzesień 2016 - 21:03
Polski Związek Wałkarski.
Gówno to bardzo pożyteczna rzecz. Dzięki jego właściwościom roślinki rosną jak należy. A PZWałkarski to nikomu niepotrzebna skarbona w którą wszyscy ładujemy nasze złotówki. I nic nie dostajemy w zamian.
jak to nic ? znaczki dostajesz.
#1044 OFFLINE
Napisano 04 wrzesień 2016 - 21:32
Tym razem mam dla Was rewelację.
Udostępniam namiary publicznie bo jestem pewien że właściciele akwenu nie mieliby nic przeciwko temu a zarobione na wędkarzach pieniądze wykorzystają w najwłaściwszy sposób.
Na tym małym jeziorku chyba po raz pierwszy miałem okazję oglądać spokojnie pływające ławice sporych ryb i parady polujących szczupaków.
http://ekotechszacht...ko-tech-szachta
Łowisko jest w lesie i niestety nie można podjechać samochodem nad samą wodę ; ale dla spinningisty to nie jest problem...
- perchmajster lubi to
#1045 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 09:15
@samwieszkto, z tego co piszesz i ze stronki wynika, że rzeczywiście tym chłopakom się udało zrobić kawałek fajnej wody.
Zapytaj ich przy okazji jak się robi "dobre łowiska". Napisz. Niech inni wiedzą też, niech zrobią więcej takich. Przykład czego nie należy robić (PZW), z dyskusji wynika, że wszyscy mają
Daj znać tez jak wyniki wędkarskie
- Zwierzu lubi to
#1046 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 09:41
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
#1047 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 10:02
Wszystko fajnie tylko 30 dychy za dzień łowienia jeśli wupuszczam ryby to trochę sporo.
Albo czerpiesz z łowienia przyjemność (bezcenne) albo przeliczasz każdą wydaną na łowienie złotówkę na mięso...
30 to chyba taki standard...byłbym skłonny zapłacić nawet więcej byle by połowić i jeśli bym widział,że gospodarz mądrze lokuje pieniądze (dba o łowisko itp.)
- pitfish, Zwierzu, Norbert 78 i 2 innych osób lubią to
#1048 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 10:11
Zgadzam się, z kolegą powyżej, są rzeczy bezcenne ...
- coma i perchmajster lubią to
#1049 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 10:16
Trochę niejasny mają regulamin, piszą coś o przynależności do stowarzyszenia... wystarczy zrobić przelew i wydrukować rejestr? A co dalej z tym rejestrem? Samwieszkto - jak to wygląda w praktyce?
Co do kwoty, byłem parę razy na kleniach w Czechach - jednodniówka ok 45zł + paliwo, a tu pod nosem za 30zł - myślę że cena w sam raz, gumofilcom nie bardzo takie coś odpowiada.
#1050 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 10:17
Rozmawiałem z bywalcami którzy są członkami stowarzyszenia. ( każdy z nich pytał mnie czy wniosłem stosowną opłatę )
Członkowie stowarzyszenia płacą składkę roczną 200zł.a ponadto są zobowiązani do udziału w pracach na rzecz stowarzyszenia lub do zapłaty ekwiwalentu.
Osoby niezrzeszone płacą 30zł za dzień ale za to mogą łowić dowolną techniką , w dowolnym miejscu i mogą zabrać złowione ryby lub je wypuścić - wedle uznania.
Zgromadzone środki Stowarzyszenie wykorzystuje na właściwe utrzymanie akwenu i na inne cele statutowe. W związku z tym że środki są pod kontrolą ludzi którym zależy , nie ma tam zarabiania chorą rybą lub jednym ( ulubionym ) gatunkiem.
Nie ma też kłusownictwa ani "odłowów kontrolnych" bo zawsze jest tam ktoś kto na to nie pozwoli.
Wszystko to jest bardzo proste a zarazem bardzo trudne.
- Pasta lubi to
#1051 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 10:31
Nie ma sensu płacić . Za co ?Ja ten rok opłaciłem i to ostatni rok .Ryb brak kontrole dla znajomych nie istnieją.PZW to Gwno.
Na prawdę ciesze się, że ludzie mają takie podejście. Im nas nad wodą mniej tym lepiej.
#1052 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 10:32
Jacek- świetna wiadomość. Dobrze wiedzieć, że jest stosunkowo blisko jakaś alternatywa dla bezrybnych stawów....
#1053 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 11:16
Rocznie na rybach jestem około 50 razy, najczęściej są to wypady po dwie, trzy godziny, po pracy, przed, rzadko jestem cały dzień na rybach i dla tego wydaje mi się to dość sporą kwotą. Moim zdaniem takie łowiska są fajne ale nie rozwiązują problemu.Albo czerpiesz z łowienia przyjemność (bezcenne) albo przeliczasz każdą wydaną na łowienie złotówkę na mięso...
30 to chyba taki standard...byłbym skłonny zapłacić nawet więcej byle by połowić i jeśli bym widział,że gospodarz mądrze lokuje pieniądze (dba o łowisko itp.)
#1054 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 11:18
#1055 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 11:34
Poza tym członkowie muszą trochę popracować.
#1056 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 11:39
Wszystko to jest bardzo proste a zarazem bardzo trudne.
Ototototo...
Krytykanctwa zawsze dużo. Do korzystania z czyjejś pracy też. Do szanowania czyichś wysiłków już mniej, nie mówiąc o pomocy, cz własnej inicjatywie
Pozdrawiam
- Zwierzu lubi to
#1057 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 12:12
Wszystko to zdechło śmiercią naturalną bo nikt nie wiedział jak się za to zabrać.
Ludziom z "Eko Tech" jakoś się chyba udało. Myślę że kluczem do działania jest uzyskanie tytułu prawnego do jakiejś dobrze rokującej wody , duży nakład wspólnej pracy i jakiś sensowny grant na początek.
- perchmajster lubi to
#1058 OFFLINE
Napisano 05 wrzesień 2016 - 22:03
#1059 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2016 - 09:14
#1060 OFFLINE
Napisano 22 wrzesień 2016 - 13:34
Użytkownik oprych edytował ten post 22 wrzesień 2016 - 13:34
Użytkownicy przeglądający ten temat: 3
0 użytkowników, 3 gości, 0 anonimowych