Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

X edycja - WYPRZEDAŻ GARAŻOWA - 2025
Po raz dziesiąty spotkamy się na wyprzedaży garażowej - 5 kwietnia 2025 r (startujemy o godz. 10:00 a kończymy o 15:00). Dla publiczności (osób kupujących) wejście będzie jak zawsze bezpłatne i bez żadnych ograniczeń. Ostatni garaż był jednym z najbardziej udanych jeśli chodzi o ilość kupujących a na X jubileuszowym planujemy podbić rekord frekwencyjny!
Rezerwacja stolików dla sprzedających -> Wyprzedaż garażowa - rezerwacja stolików

Zdjęcie

Zestawy do prawdziwego Grubego łowienia, przez duże G (300g+).

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
177 odpowiedzi w tym temacie

#161 OFFLINE   Michal_

Michal_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 266 postów
  • LokalizacjaSzczecin/Moniatycze

Napisano 30 kwiecień 2024 - 06:19

Dolnik jeszcze nie robiony, ale będzie obowiązkowo, w opisach jest 19' tylko amerykańce nie liczą od pazura, a długość korka, od pazura wychodzi 51,5cm. 

#162 OFFLINE   Damian23

Damian23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 76 postów

Napisano 30 kwiecień 2024 - 07:31

Dolnik jeszcze nie robiony, ale będzie obowiązkowo, w opisach jest 19' tylko amerykańce nie liczą od pazura, a długość korka, od pazura wychodzi 51,5cm.

Nie wiem jak w innych wędkach ale w St. Croix Legend Tournament Musky mam policzone 19.5 cala do początku uchwytu GRASP. Czyli tyle ile podaje producent

Użytkownik Damian23 edytował ten post 30 kwiecień 2024 - 07:43

#163 OFFLINE   Tommek

Tommek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 08 maj 2024 - 10:49

W końcu przyszła...niesamowite jak technologia poszła do przodu. Waga wędki 290g

Załączone pliki

• Załączony plik  sg600.jpg   66,54 KB   6 Ilość pobrań

• Damian23 i Michal_ lubią to

#164 OFFLINE   Damian23

Damian23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 76 postów

Napisano 09 maj 2024 - 19:07

W końcu przyszła...niesamowite jak technologia poszła do przodu. Waga wędki 290g

Pod jakie przynęty kupowałeś tą wędkę ?

#165 OFFLINE   Tommek

Tommek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 09 maj 2024 - 20:23

Płoć i pajk SG i generalnie do przynęt do 500g 

#166 OFFLINE   Damian23

Damian23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 76 postów

Napisano 09 maj 2024 - 21:44

Płoć i pajk SG i generalnie do przynęt do 500g 

Tak pytam z ciekawości bo w SG odradzają przeciążać ten kij, niby te 600 to jego maks ale ciort wie jak jest naprawdę 

#167 OFFLINE   bony20

bony20

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 424 postów
  • LokalizacjaNowe Miasto

Napisano 10 maj 2024 - 17:05

Mam go, 500 nie da rady.

#168 OFFLINE   Tommek

Tommek

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1185 postów
  • LokalizacjaPolska

Napisano 10 maj 2024 - 20:08

Oo. Dzięki a ile daje radę?

#169 OFFLINE   bony20

bony20

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 424 postów
  • LokalizacjaNowe Miasto

Napisano 11 maj 2024 - 06:45

4

Oo. Dzięki a ile daje radę?

400-450

#170 OFFLINE   jacob1993

jacob1993

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1056 postów
  • LokalizacjaMielec

Napisano 11 maj 2024 - 19:52

Jego reklamują chyba do roacha 32 max .

#171 OFFLINE   Michal_

Michal_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 266 postów

Napisano 11 maj 2024 - 23:15

Macałem na Evolution i w prównaniu z moimi pałkami zza oceanu robił wrażenie filigranowego kija, choć sztywność była jak należy.

#172 OFFLINE   Novis

Novis

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1770 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Piotr
  • Nazwisko:Nowicki

Napisano 12 maj 2024 - 12:44

Macaliśmy razem Michałku. Potwierdzam Twoją opinię. Już od razu, jak się weźmie patyk do ręki, czuć, iż nie podoła górnemu opisowi. Brak takiej...pancerności, tak bym to określił.

• bob74 i Michal_ lubią to

#173 OFFLINE   Damian23

Damian23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 76 postów

Napisano 22 maj 2024 - 12:54

A ja jestem już po porównaniu w warunkach bojowych St. Croix Legend Tournament 24 oz i Zenaqa B80-25x do 800 gram i muszę przyznać, że się pomyliłem co do St.Croix. Oczywiście może to być bardzo indywidualna sprawa ale dla mnie osobiście Zenaq jest o wiele lepszą wędką do rzucania przynętami takimi jak Trout 40 cm przez cały dzień. Dla mnie długość 274 cm w przypadku St. Croix nie jest żadnym atutem, sprawia jedynie to, że operowanie tak ciężką przynętą jest dużo mniej komfortowe, ta przynęta wisi jednak znacznie dalej od nas niż w przypadku kija 244 cm. Mogło by się wydawać w taki razie, że dłuższy kij równa się dalsze rzuty, też nie w tym przypadku. Zenaq jest znacznie mocniejszy i posiada bardzo "energiczny" blank przez co nie ma różnicy na odległościach rzutu. Myślę że mimo długości 244 cm Zenaq i tak jest wstanie posyłać te przynęty dalej dzięki większej mocy i energii. Na pewno St.Croix 24 oz jest lepiej wyważonym kijem a uchwyt typu GRASP jest bardzo przyjemny do trzymania wędki i prowadzenia przynęty. Niestety nie mam jak zważyć precyzyjnie jednej i drugiej wędki, waga elektroniczna do 50 kg jest kiepska do tego. Ale pokazuje ona około 330 gram dla Zenaqa czyli tak jak pisał godski i nieco więcej bo w granicach 360 gram dla St.Croix. Także faktycznie Zenaq jest raczej lżejszy a to uczucie lekkości w przypadku St. Croix to po prostu lepsze wyważenie. Na pewno St. Croix będzie sobie dawał spoko radę z takimi przynętami, ale trzeba pamiętać że to bardziej uniwersalny kij do przynęt 200-700 i nie zaprezentuje takiego komfortu w łowieniu całodniowym co kij który został zaprojektowany wyłącznie pod gramaturę 700 gram tak jak Zenaq. 

Użytkownik Damian23 edytował ten post 22 maj 2024 - 12:54

• godski, JerryM i Michal_ lubią to

#174 OFFLINE   godski

godski

SUM

• +Forumowicze
  • PipPipPipPipPip
  • 15700 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 22 maj 2024 - 14:59

A ja jestem już po porównaniu w warunkach bojowych St. Croix Legend Tournament 24 oz i Zenaqa B80-25x do 800 gram i muszę przyznać, że się pomyliłem co do St.Croix. Oczywiście może to być bardzo indywidualna sprawa ale dla mnie osobiście Zenaq jest o wiele lepszą wędką do rzucania przynętami takimi jak Trout 40 cm przez cały dzień. Dla mnie długość 274 cm w przypadku St. Croix nie jest żadnym atutem, sprawia jedynie to, że operowanie tak ciężką przynętą jest dużo mniej komfortowe, ta przynęta wisi jednak znacznie dalej od nas niż w przypadku kija 244 cm. Mogło by się wydawać w taki razie, że dłuższy kij równa się dalsze rzuty, też nie w tym przypadku. Zenaq jest znacznie mocniejszy i posiada bardzo "energiczny" blank przez co nie ma różnicy na odległościach rzutu. Myślę że mimo długości 244 cm Zenaq i tak jest wstanie posyłać te przynęty dalej dzięki większej mocy i energii. Na pewno St.Croix 24 oz jest lepiej wyważonym kijem a uchwyt typu GRASP jest bardzo przyjemny do trzymania wędki i prowadzenia przynęty. Niestety nie mam jak zważyć precyzyjnie jednej i drugiej wędki, waga elektroniczna do 50 kg jest kiepska do tego. Ale pokazuje ona około 330 gram dla Zenaqa czyli tak jak pisał godski i nieco więcej bo w granicach 360 gram dla St.Croix. Także faktycznie Zenaq jest raczej lżejszy a to uczucie lekkości w przypadku St. Croix to po prostu lepsze wyważenie. Na pewno St. Croix będzie sobie dawał spoko radę z takimi przynętami, ale trzeba pamiętać że to bardziej uniwersalny kij do przynęt 200-700 i nie zaprezentuje takiego komfortu w łowieniu całodniowym co kij który został zaprojektowany wyłącznie pod gramaturę 700 gram tak jak Zenaq. 

Zawsze byłem zdania że 274 to za dużo do najcięższych przynęt. Robi się straszna dźwignia i waga takiej wędki jest większa. Mięśni nie oszukasz.

Co ciekawsze Zenkiem całkiem przyzwoicie sie rzuca od 150 g.

• Damian23 lubi to

#175 OFFLINE   Damian23

Damian23

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 76 postów

Napisano 22 maj 2024 - 15:04

Zawsze byłem zdania że 274 to za dużo do najcięższych przynęt. Robi się straszna dźwignia i waga takiej wędki jest większa. Mięśni nie oszukasz.

Co ciekawsze Zenkiem całkiem przyzwoicie sie rzuca od 150 g.

Tak, to prawda, czuć tą dźwignię. Jeszcze w przypadku 300 gram można iśc w dłuższe ale pytanie po co ? No chyba że ktoś łowi z brzegu. Z kolei w przypadku używania jeszcze cięższych przynęt niż te 300 gram to przedział między 240 a 250 wydaje się tutaj bardzo optymalny. Wyżej już nic nie zyskujemy a tylko obniżamy komfort łowienia.  

#176 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3463 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 10 styczeń 2025 - 11:57

Uzywal ktos muskie innovations xh (16oz) "zwykla", nie "pro".
Ile to relatywnie ogarnia? Najciezsze czym rzucam to 35cm replikator foxa (600g?) Nie pytalbym(w zalozeniu, ze hamerykanskie mocno niedoszacowane), gdyby nie fakt, ze maja wersje xxxh do 40 oz (1.5kg?)

#177 OFFLINE   gooral

gooral

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3463 postów
  • Lokalizacjairlandia

Napisano 24 styczeń 2025 - 21:42

Nie wiem jak w innych wędkach ale w St. Croix Legend Tournament Musky mam policzone 19.5 cala do początku uchwytu GRASP. Czyli tyle ile podaje producent

Jak wyglada kwestia takiego przedluzania? Patrzylem dzisiaj na Muskie innovations supermagnum jerkbait jig MIBPREXH8  5-20oz. Wedka niby spoko, ale po mojemu dolnik mega krotki (17 cali od pazura?) i chyba rzucanie raczej kiepskie a i przy prowadzeniu przynety raczej nie wsadzisz dolnika pod pache.

#178 OFFLINE   Michal_

Michal_

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 266 postów

Napisano 25 styczeń 2025 - 11:37

Jak wyglada kwestia takiego przedluzania? Patrzylem dzisiaj na Muskie innovations supermagnum jerkbait jig MIBPREXH8 5-20oz. Wedka niby spoko, ale po mojemu dolnik mega krotki (17 cali od pazura?) i chyba rzucanie raczej kiepskie a i przy prowadzeniu przynety raczej nie wsadzisz dolnika pod pache.

Zanosisz do pracowni i mówisz ile chcesz mieć.

Użytkownik Michal_ edytował ten post 25 styczeń 2025 - 11:38

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych