Chodzi o to by tak skonstruować woblera tak by jego nieregularny tor poruszania się dostosować do warunków bo jak przesadzisz to może się okazać że to co będzie działać fajnie w wodzie stojącej nie będzie już takie fajne hihi w rzece górskiej o silnym uciągu i na odwrót(dlatego wobki które robimy muszą być stabilne w silnym uciągu ,nie mogą zapierniczać od jednego brzegu do drugiego).Myślę że raczej rozwiałem już wszelkie wątpliwości na temat tego co się da zrobić a co nie ale dalej będziemy starali się pokazywać różne opcje.
Kiedyś pokazywałem woblery poruszające się po torze S ale to nie jest takie proste nakręcić film ,tam musiałem podgiąć ster co jak wiadomo diametralnie zmieniło pracę podstawową samego woblera jak i zwiększyło wychylenia samego toru S z tym że przy tamtym pokazie to nie miało znaczenia ,ważne było pokazanie samego toru.Nie możemy kręcić filmików z torem poruszania się woblera doginając im stery ,wobler ,który schodzi na metr na takiej głębokości powinien być ujęty a to wymusza już super czystą wodę ,likwidację odblasków filtrami ,odpowiedni odcinek prowadzenia itp.itd ,cholernie to trudne.
Reasumując ,można zrobić wobka który będzie jeździł na prawo ,lewo ,zakosami z mocnymi mykami ,nieregularnie lusterkował w wodzie stojącej i takiego samego ale już z odpowiednim zmniejszenie tych dodatków na rzekę z silnym uciągiem.
Zapewniam cię że nie chodzi tu o wypukły spód i podniesiony ogonek.
Klenie:krąpik 5.5cm jak i krąpik 4cm doskonale się sprawdza ,a i owszem :-).