Bardzo miła konstruktywna rozmowa i niech tak zostanie ,podyskutujmy w przyjacielskiej atmosferze :-).
Może najpierw odniosę się do tekstu #1447.
Podałeś jak dla mnie przepis dla początkujących wędkarzy próbujących złowić klenia ,podanie przynęty tam gdzie ryba ta musi szybko zareagować albo nie ,ale nie będzie obserwować przynęty ,nie będzie przez długi czas za nią płynąć ,nie będzie "wąchać" , jak powszechnie wiadomo to nie jest takie proste ,dodatkowo jeśli już nawet łowili byśmy tylko w taki sposób i mieli dużo takich właśnie potencjalnych miejscówek to po co kolory ,prace ,wielkości ,różne przynęty sztuczne ,coś to bardzo uproszczone proszę Pana.Podawanie przynęty w takich miejscach sprawdza się w większości przypadków w rzekach o niewielkiej presji w miejscach o niewielkie presji ,w średnich i małych rzekach gdzie mamy własne ścieżki i własne nie przechodzone miejscówki , ale co gdy wiemy że są ryby ,znamy miejsca ale te miejsca są znane też przez tabuny innych ,którzy tak samo jak my wykorzystują taką sytuację ,wtedy dupa blada :-) ,dlatego już kilka razy pisałem kiedyś (nie Tobie oczywiście) że zapraszam pokażę palcem i połowimy:-0.
Teraz może o dziwnych zachowaniach:
Rozumiem z tekstu ,który Napisałeś że wobler np. płynący po torze S w rzece nie będzie płynął takim torem w wodzie stojącej ,tak ,dobrze zrozumiałem?
Jeśli tak to rozumiem że twierdzisz że woblery ,które pokazywałem/pokazuję w wodzie stojącej po prostu płyną prosto z jakąś tam pracą?
Czy film nagrany bezprzerwowo w wodzie stojącej i w wodzie płynącej z woblerami moimi w konfrontacji z powiedzmy trzema Salmo bullhead 6F w tym samym miejscu oczywiście był by przekonujący?
Rozumiem też że wszystko o czym piszesz to twoje własne fizyczne doświadczenia?
Odniosę się też do tekstu:"Zwykle wiązałem to z uzyskaną przypadkowo symetrią ale pewności nie mam gdyż nie potrafię opisać tego zjawiska podobnie jak nie potrafi tego opisać nikt kto wykonuje woblery".
Potrafię podać przepis na wiele rzeczy o których pisałem/piszę ,kilku osobom podałem prawie gotowy przepis np. na M i nie do jakichś konkretnych kształtów ale do różnych ,mało tego mogę Ci podać przepis jeśli chcesz ,gotowy i dokładnie rozrysowany ale musimy się spotkać face to face :-).