Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nowości od Lowrance (2021, 2022, 2023...) Elite FS, system obrazowania Live, itd.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
456 odpowiedzi w tym temacie

#301 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 01 luty 2023 - 07:06

Sprytnie wykadrowane, żadnych skal odległości, głębokości, zasiągu. 

Może to być MG, LS, no i tytułowy AT lub AT2  :P

Nie. Tak po prostu nagrywa Lowrance w opcjach sonaru na żywo- nagraj. Nie widać niczego z nastaw, menu. Tak samo jest ze starym lajwsajtem i poprzednim AT

Dopiero zabawy w mirror ekranu i aplikacja Lowrance/Link pozwalają nagrać całościowo ekran. 

• Pietruk lubi to

#302 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 02 luty 2023 - 08:10

#303 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1510 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 02 luty 2023 - 09:03

Powiedziałbym ,że szału nie ma . Z garmina idzie więcej wycisnąć  :rolleyes: 

#304 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 02 luty 2023 - 09:48

Powiedziałbym ,że szału nie ma . Z garmina idzie więcej wycisnąć  :rolleyes:

Sergiusz, ja nie oceniam tego,czego nie miałem w rękach, po prostu link. A co do systemu- na stan mojej widzy pochodzącej z pewnego źródła to są stare nagrywki soft finalny jeszcze nie istnieje. Czas pokaże a poza tym pewnie za 2 tygodnie będą już true testy pomiędzy obydwoma brandami. W tym materiale nie widzi mi się koncept sam, nie wiadomo czy to ta sama lokalizacja, wygląda że nie, albo że przetworniki pomocowane zupełnie w innych miejscach, choć mówili że na trolling motor. Ja bym to zrobił inaczej ;) 

#305 OFFLINE   Karol Krause

Karol Krause

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4148 postów
  • LokalizacjaBIAŁOŁĘKA-GŁOGÓW
  • Imię:Karol
  • Nazwisko:Krause

Napisano 02 luty 2023 - 10:27

Co by Lowrance nie robiło to trwa to zbyt długo moim zdaniem...
cały czas "czegoś" brakuje... Garmin od dobrych dwóch lat stosuje technologię live z zadowalającym skutkiem dla zwykłego zjadacza...

#306 OFFLINE   sero1975

sero1975

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1510 postów
  • LokalizacjaKraków
  • Imię:Sergiusz

Napisano 02 luty 2023 - 10:46

Sergiusz, ja nie oceniam tego,czego nie miałem w rękach, po prostu link. A co do systemu- na stan mojej widzy pochodzącej z pewnego źródła to są stare nagrywki soft finalny jeszcze nie istnieje. Czas pokaże a poza tym pewnie za 2 tygodnie będą już true testy pomiędzy obydwoma brandami. W tym materiale nie widzi mi się koncept sam, nie wiadomo czy to ta sama lokalizacja, wygląda że nie, albo że przetworniki pomocowane zupełnie w innych miejscach, choć mówili że na trolling motor. Ja bym to zrobił inaczej ;)

Tak masz całkowitą rację ,że oceniłem po wyglądzie. No ale przecież o wygląd tu chodzi :). A jak Lowrance poprawi soft i znajdą się magicy którzy ustawią sprzęt tak ,że będzie jak w Garminie albo lepiej  to posypie głowę popiołem ,ubiorę worek pokutny i odszczekam na cztery strony świata że Lowrance ma lepszy widok :P

#307 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 02 luty 2023 - 11:08

Tak masz całkowitą rację ,że oceniłem po wyglądzie. No ale przecież o wygląd tu chodzi :). A jak Lowrance poprawi soft i znajdą się magicy którzy ustawią sprzęt tak ,że będzie jak w Garminie albo lepiej  to posypie głowę popiołem ,ubiorę worek pokutny i odszczekam na cztery strony świata że Lowrance ma lepszy widok :P

No wiesz, ciężko dorównać potentatowi z branży live jakim jest Garmin, w sprzęcie Lowrance nie ma naprawdę czego ustawiać co jest zaletą ,ale także nie pozwala na full custom. Overall - jak jest ryba i sprzęt pomaga do jej złowienia - jest dobrze, niezależnie od brandu. Operator najważniejszy ;)

• sero1975, Sailfish i RobsonAL lubią to

#308 OFFLINE   Kozi81

Kozi81

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 112 postów

Napisano 05 luty 2023 - 15:42

Znalazłem jeszcze inny filmik, tym razem porównanie z LVS34. Moim zdaniem AT2 jest jednak dość daleko za LVS34 choć separacja ryb na krótkim dystansie jest w AT2 jest minimalnie lepsza. Lecz w ogólnym rozrachunku Garmin jest nr 1

#309 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 05 luty 2023 - 15:52

Znalazłem jeszcze inny filmik, tym razem porównanie z LVS34. Moim zdaniem AT2 jest jednak dość daleko za LVS34 choć separacja ryb na krótkim dystansie jest w AT2 jest minimalnie lepsza. Lecz w ogólnym rozrachunku Garmin jest nr 1

Ten "test" nie może być brany na poważnie z kilku przyczyn - różny czas zapisu danych, różne kierunki skanowania i przede wszystkim brak docelowego firmware dla AT, które ma być różne dla HDSPro możliwościami vs. HDS Live. Także trzeba czekać na regularne dostawy sprzętu, które tam za wodą się zaczęły oraz na docelowe software da nowych urządzeń od Lowrance, by pokazać w pełni co AT2 realnie potrafi. 

#310 OFFLINE   Marcin1991

Marcin1991

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 944 postów
  • Imię:Marcin
  • Nazwisko:.

Napisano 05 luty 2023 - 17:04

Ten "test" nie może być brany na poważnie z kilku przyczyn - różny czas zapisu danych, różne kierunki skanowania i przede wszystkim brak docelowego firmware dla AT, które ma być różne dla HDSPro możliwościami vs. HDS Live. Także trzeba czekać na regularne dostawy sprzętu, które tam za wodą się zaczęły oraz na docelowe software da nowych urządzeń od Lowrance, by pokazać w pełni co AT2 realnie potrafi.

Myślisz ze w pełni na nowym sofcie AT2 pobije konkurencje w Live ? Masz taka nadzieje ?
Czy tylko chodzi ci o miarodajne porównanie live.

#311 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 05 luty 2023 - 17:29

Myślisz ze w pełni na nowym sofcie AT2 pobije konkurencje w Live ? Masz taka nadzieje ?
Czy tylko chodzi ci o miarodajne porównanie live.

Nie wiem Marcin czy tak będzie, wiem natomiast, że na dzień dzisiejszy i jeszcze kilka tygodni może nie być docelowego firmware do ekranów jak i do AT2. To daje Garminowi propsy, ponieważ LVS34 jest dopracowany softowo. A co do miarodajnego porównania - ich filmy takie nie są. Nie wywołują nawet jakiejś specjalnej gorączki w komentarzach na yt czy branżowych grupach FB. 

#312 OFFLINE   marioligi

marioligi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 309 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 05 luty 2023 - 21:21

Tu nie chodzi o to czy AT2 pobije konkurencję, ponieważ na to nie ma opcji - chodzi raczej o to aby AT2 dorównało konkurencji - choćby w kwestii wyeliminowania zakłóceń bez konieczności zatrzymywania normalnego sonaru...
Jak na razie i tak nie ma materiału porównawczego.
Mogliby też w Lowrance pomyśleć wreszcie o jakiejś łatwej wtyczce ponieważ dokręcanie, szczególnie na krótszym kablu jest niesamowicie irytujące.....

#313 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 05 luty 2023 - 21:39

Tu nie chodzi o to czy AT2 pobije konkurencję, ponieważ na to nie ma opcji - chodzi raczej o to aby AT2 dorównało konkurencji - choćby w kwestii wyeliminowania zakłóceń bez konieczności zatrzymywania normalnego sonaru...
Jak na razie i tak nie ma materiału porównawczego.
Mogliby też w Lowrance pomyśleć wreszcie o jakiejś łatwej wtyczce ponieważ dokręcanie, szczególnie na krótszym kablu jest niesamowicie irytujące.....

LVS ma nawet bardziej wkurzający wtyk z mnóstwem pinów i trzeba uważać by tego nie połamać. AT brakuje póki co najbardziej zestawu multicolor, bo monokolorowe palety są mniej czytelne. Znam kilka osób, które poważają AT nad LVS mając oba sety, Atek lepiej separuje i ma większą rozdzielczość. Bolały go dwie sprawy- nieszczęsne zakłócenia oraz zasięg do przodu i z tego co widać u Niemców, którzy strzelali AT2 na 50m do przodu- jest poprawa, tak samo jak z LVS34 vs. 32 w tym względzie. 

• Sailfish lubi to

#314 OFFLINE   Spigott

Spigott

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 262 postów

Napisano 15 luty 2023 - 18:23

Panowie jest możliwość "podłożenia" obrazu mapy topograficznej na ekran echo i ustawienie przezroczystości ?

np. mam mape z zaznaczonymi drogami, mostami przed zalaniem zbiornika ,

#315 OFFLINE   siarq

siarq

Ekspert

• PRZEDSTAWICIEL MARKI
  • PipPipPipPip
  • 5557 postów
  • Imię:adam

Napisano 15 luty 2023 - 18:25

jest

#316 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 15 luty 2023 - 18:30

Panowie jest możliwość "podłożenia" obrazu mapy topograficznej na ekran echo i ustawienie przezroczystości ?

np. mam mape z zaznaczonymi drogami, mostami przed zalaniem zbiornika ,

Jeśli masz tą mapę zdigitalizowaną i zapisaną w formacie AT5 dla lowrance, twój ekran obsługuje takie mapy (raster) to tak. FS obsługuje rastra. 

#317 OFFLINE   Spigott

Spigott

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 262 postów

Napisano 15 luty 2023 - 18:31

A wiedza potrzebna do tego to jest na poziomi informatyki szkoły wyższej ? Czy wystarczy gimnazjum ?  ;)

#318 OFFLINE   Spigott

Spigott

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 262 postów

Napisano 15 luty 2023 - 18:36

Wypłynę na wody nieznane i zapytam: oglądam ortomapy na Geoportal2    mogę zassać taki widok do echa ?

#319 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 15 luty 2023 - 18:37

A wiedza potrzebna do tego to jest na poziomi informatyki szkoły wyższej ? Czy wystarczy gimnazjum ?  ;)

wiedzę możesz mieć , ale bez programów sie nie obędzie- do spasowania mapy z koordynatami gps, drugi program do zapisania skalibrowanego pliku jako fortmat AT5

#320 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 15 luty 2023 - 18:40

Poproś o przeniesienie postów twoich i moich ostatnich tutaj- Jak zaimportować mapę satelitarną do echosondy Lowrance? - strona 37 - Sprzęt motorowodny i elektronika wędkarska - jerkbait.pl - spinning, baitcasting, flyfishing - strona 37

i tam kontynuuj dociekania, najlepiej przeczytaj wątek. Uży jprzycisku "zgłoś"

Użytkownik Maciej_K edytował ten post 15 luty 2023 - 18:40

Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych