Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nowości od Lowrance (2021, 2022, 2023...) Elite FS, system obrazowania Live, itd.

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
456 odpowiedzi w tym temacie

#241 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 04 grudzień 2022 - 17:09

Kuba, finansowo masz rację, ale chodzi o w miarę dokładne porównanie tierów. 1223 nie jest topką Garmina, tutaj realnie 8410 vs Pro. Czy się opłaca- nie ma jeszcze wszystkich odpowiedzi na pytanie odnośnie S3100, a jeśli są- to niezbyt jasne. 

#242 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 04 grudzień 2022 - 17:11

Jasne, nie twierdzę, że możliwości mają te same. Co do cen, dobrze, że motorguide robi silniki gadające z Lowrance, bo ghost nie jest chyba znacząco tańszy od force'a. Fakt motorguide ratuje sytuację ceny takiego zestawu.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

dokładnie tak. Garmin powinien wypuścić po prostu silnik dziobowy 12V bez wifi, po NMEA2000 łączony z echem i to rozwiązałoby wiele niedogodności dla użytkowników sprzętu od nich. 

#243 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 486 postów
  • LokalizacjaPCT
  • Imię:intruz

Napisano 04 grudzień 2022 - 17:44

1223 nie jest topką garmina to się zgadza ale w takim razie HDS 12 pro też nie powinien być w tym samym rzędzie co 8412/Apex13 (mimo że jest najwyższym tier lowrance) bo technicznie odstaje od 84xx i Apexa...a kosztuje tyle samo...

Wypada porównać w takim razie te same fullhd matryce,sprzętowo 1:1 czyli 16"

Apex16+mega czyli 26000+10200=36200
8416+lvs34 czyli 27000+9400=36400
Hds16 pro+ at2 czyli 30000+11500=41500

Na teraz ponad 5tys różnicy aaa jeśli masz hds live to musisz dorzucić jeszcze na nowy AI HD i moduł.

Imo dalej, najlepiej wychodzi jeden z tańszych zestaw i sprawdzonych w boju czyli Garmin....reszta kot w worku,bo mega cierpi softowo a lowarnce dopiero musi się wykazać udowodnić,że to co dali będzie "działać" a na to potrzeba czasu

A tak w ogóle ceny elektroniki wędkarskiej są absurdalne,przerażające to jest

#244 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 04 grudzień 2022 - 17:48

1223 nie jest topką garmina to się zgadza ale w takim razie HDS 12 pro też nie powinien być w tym samym rzędzie co 8412/Apex13 (mimo że jest najwyższym tier lowrance) bo technicznie odstaje od 84xx i Apexa...a kosztuje tyle samo...

Wypada porównać w takim razie te same fullhd matryce,sprzętowo 1:1 czyli 16"

Apex16+mega czyli 26000+10200=36200
8416+lvs34 czyli 27000+9400=36400
Hds16 pro+ at2 czyli 30000+11500=41500

Na teraz ponad 5tys różnicy aaa jeśli masz hds live to musisz dorzucić jeszcze na nowy AI HD i moduł.

Imo dalej, najlepiej wychodzi jeden z tańszych zestaw i sprawdzonych w boju czyli Garmin....reszta kot w worku,bo mega cierpi softowo a lowarnce dopiero musi się wykazać udowodnić,że to co dali będzie "działać" a na to potrzeba czasu

A tak w ogóle ceny elektroniki wędkarskiej są absurdalne,przerażające to jest

Garmin ma tańsze ekrany ale ma to swoje konsekwencje silnikowe, mapowe, Teraz w ogóle cieżko cokolwiek porównać, bo idąc tym samym tierowaniem trzeba postawić Helixa9 przy Hooku9 TS i Strikerze 9 SV, tak?

• Radbraw lubi to

#245 OFFLINE   IntruZ9

IntruZ9

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 486 postów
  • LokalizacjaPCT
  • Imię:intruz

Napisano 04 grudzień 2022 - 18:02

Oczywscie,że ciężko bo to zależy od tego kto czego potrzebuje,ja nie brałem pod uwagę map i kompatybilności silników... jedni potrzebują mapy,jeszcze inni boczny,inni live z mapami i silnikiem,inni live z bocznym ,każdy coś dla siebie znajdzie! Tylko sięgać głęboko w kieszeń...Providenta

#246 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 04 grudzień 2022 - 18:08

A najśmieszniejsze jest to,że tiery średni i wyższy oferują dokładnie to samo we wszystkich brandach, decyduje garść pxli więcej, bo nie ma obecnie gradacji top ficzer/osprzęt tylko dla top ekranu i po prostu należy policzyć siły, ocenić potrzeby i przydusić zwykłe chciejstwo w sobie i będzie ok.

#247 OFFLINE   psulek

psulek

Zaawansowany

• Giełda komercyjna
  • PipPipPip
  • 4922 postów
  • LokalizacjaWilcza Dziura :) /Piaseczno/Wa-wa

Napisano 04 grudzień 2022 - 18:23

Maciek, nie to samo, ale z wędkarskiego punktu widzenia dodatki w wyższych modelach są dla przeciętnego wędkarza po prostu zbędne. Sonarowo jest właścicwie to samo, jeżeli chodzi o ekosystem to jest on bardziej rozbudowany, tylko kto tego używa?

#248 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago
  • Imię:bruno
  • Nazwisko:dadej

Napisano 08 grudzień 2022 - 17:15

Bawilem sie u znajomego nowym hds pro i powiem szczezrze ze choc gen3 i carbon ktory urzywam jest wiencej jak potrzebuje to 10" ekran pro z nowym przetwornikiem to kosmos i chodzi mi po glowie mam nadzieje ze szybko wyparuje bo 2800 to troche grosza
  • Bartek1978 lubi to

#249 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 08 grudzień 2022 - 17:30

Bawilem sie u znajomego nowym hds pro i powiem szczezrze ze choc gen3 i carbon ktory urzywam jest wiencej jak potrzebuje to 10" ekran pro z nowym przetwornikiem to kosmos i chodzi mi po glowie mam nadzieje ze szybko wyparuje bo 2800 to troche grosza

Na wodzie to oglądałeś, czy garażowo? Zdjęć choć telefonem trzeba było zrobić z mega obrazków choćby z trybu symulacji. Materiałów od Navico tyle , co na lekarstwo, nic nie ma poza dealerskimi ulotkami. 

#250 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 08 grudzień 2022 - 17:56

Moglem nie pomyslalem zrobie nastepnym razem,bawilem sie w garazu ja nie mam zaciecia do elektroniki moje 3 i carbon do juz dla mnie zaduzo ale pro wszczegilnosci 10 in zrobilo na mnie wrazenie.
Lowrance ma juz pare filmow na YouTube
Napewno nowy przetwornik mozna podpiac do live i carbon potrzeba hub napewno do carbona

#251 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa
  • Imię:Cezary

Napisano 08 grudzień 2022 - 18:06

HDS® LIVE, HDS® Carbon, and Elite FS® require an S3100 Sonar Module.

#252 OFFLINE   Sailfish

Sailfish

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1198 postów
  • LokalizacjaTurawa
  • Imię:Cezary

Napisano 08 grudzień 2022 - 18:23

Dla pełnej funkcjonalności (FishReveal SideScan view), również HDS Pro wymaga S3100.

#253 OFFLINE   sharkfishing

sharkfishing

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1420 postów
  • Lokalizacjachicago

Napisano 08 grudzień 2022 - 21:47

Sailfish ja sie na tym nie znam za dobrze moje hdsy gdyby nie to ze kupilem za taka cene ze mozna to zaliczyc do kradziezy pewnie bym nigdy nie kupil bo wszystko co ja potrzebuje to mapy down view i zwykla echosade pobawilem sie troche 10 pro I mi sie oczy zaswiecily
  • Sailfish lubi to

#254 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 12 grudzień 2022 - 15:12

1. Active Target Live. Czy jest spora różnica między FS, a HDS Live ? Mowa tutaj o ekranie 9 cali.
Jak oceniacie front oraz perspektywę, na której chyba mi najbardziej zależy ? Sandacze w czerwcu, okonie na Zalewie.
2. Może głupie pytanie, HDS Live 12, nie działa dotyk, obskoczę wszystko klawiszami ? :D Czy jeśli nie działa niby tylko dotyk to wszystko inne jest sprawne ? Czy może to jakość oddziaływać na "coś" w echosondzie ? 

#255 OFFLINE   Sonary i mapy

Sonary i mapy

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 4811 postów
  • LokalizacjaKrajna

Napisano 12 grudzień 2022 - 16:19

1. Nie ma żadnej, tylko wielkość

2. Jak myślisz o tym rozbitku z USA z olx co nie działa dotyk, to zawsze takie zakupy obarczone są dreszczem emocji. Przyciskami obskoczysz, ale to nie jest optymalne. dużo funkcji i grzebania w menu czasami potrzeba. 

• Sławek77 i mickeN lubią to

#256 OFFLINE   robert1977

robert1977

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 113 postów
  • LokalizacjaStockholm
  • Imię:Robert
  • Nazwisko:Majchrowicz

Napisano 12 grudzień 2022 - 19:54

1. Active Target Live. Czy jest spora różnica między FS, a HDS Live ? Mowa tutaj o ekranie 9 cali.
Jak oceniacie front oraz perspektywę, na której chyba mi najbardziej zależy ? Sandacze w czerwcu, okonie na Zalewie.
2. Może głupie pytanie, HDS Live 12, nie działa dotyk, obskoczę wszystko klawiszami ? :D Czy jeśli nie działa niby tylko dotyk to wszystko inne jest sprawne ? Czy może to jakość oddziaływać na "coś" w echosondzie ? 

Na Szwedzkich forach gościu tez chce sprzedać ten ekran. Także, chyba za wielu chętnych nie ma, a było to już dobre kilka miesięcy temu i ostatnio tez mi sie to gdzieś w oczy rzuciło. Nie ma sensu pchać się w taki sprzęt. 

Użytkownik robert1977 edytował ten post 12 grudzień 2022 - 19:55

#257 OFFLINE   mickeN

mickeN

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 312 postów

Napisano 12 grudzień 2022 - 20:07

Dlatego zadałem pytanie, bo tak myślałem, że sporo czasu temu to widziałem :P Kusi 12 cali jeszcze hds, ale tak to by dawno poszła. 

Btw. Active Target Live FS9/HDS9 Jak oceniacie front oraz perspektywę, na której chyba mi najbardziej zależy ? Sandacze w czerwcu, okonie na Zalewie.

#258 ONLINE   rower26

rower26

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1444 postów
  • Imię:Łukasz

Napisano 13 grudzień 2022 - 09:10

Na Szwedzkich forach gościu tez chce sprzedać ten ekran. Także, chyba za wielu chętnych nie ma, a było to już dobre kilka miesięcy temu i ostatnio tez mi sie to gdzieś w oczy rzuciło. Nie ma sensu pchać się w taki sprzęt. 

teraz chyba naprawił ten ekran że niby dotyk działa. Ale jak wrzucił na fb filmik to widać ewidentnie że ekran łapie nie w tym miejscu w którym dotyka. Będzie sprzedawał do usr...śmierci. 

Użytkownik rower26 edytował ten post 13 grudzień 2022 - 09:10

• robert1977 lubi to

#259 OFFLINE   Artur1125

Artur1125

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 190 postów
  • Lokalizacjaśrodkowa Norwegia
  • Imię:Artur

Napisano 13 grudzień 2022 - 11:32

Na Norweskich forach też to ech przewineło się kilka razy... bez powodzenia. 😉
  • mario lubi to

#260 OFFLINE   marioligi

marioligi

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 309 postów
  • LokalizacjaWarszawa

Napisano 13 grudzień 2022 - 14:06

Dlatego zadałem pytanie, bo tak myślałem, że sporo czasu temu to widziałem :P Kusi 12 cali jeszcze hds, ale tak to by dawno poszła. 

Btw. Active Target Live FS9/HDS9 Jak oceniacie front oraz perspektywę, na której chyba mi najbardziej zależy ? Sandacze w czerwcu, okonie na Zalewie.

To już popatrz sobie - na youtube jest dużo materiałów do oceny i porównania. Myślę że elitka wychodzi korzystniej i raczej w nią powinieneś celować. Między obrazowaniem boków w hds 9 i Elite FS nie ma według mnie dużych różnic, nie są warte dopłacania.....

A ceny nowego HDS PRO to jakiś kosmos - ciekawe czy to jest warte takich pieniążków.....

Na Giełdzie masz solixa co prawda drugiej generacji ale z dwoma przetwornikami w tym MegaLive - cena wydaje się dobra - może warto pójść w tą stronę.

Pozdrawiam.

Użytkownik marioligi edytował ten post 13 grudzień 2022 - 14:08

Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych