Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie

Nowy Penn Spinfisher V

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
506 odpowiedzi w tym temacie

#281 OFFLINE   seiken

seiken

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów
  • LokalizacjaKraina Wiecznych Łowów
  • Imię:Michał

Napisano 24 kwiecień 2013 - 19:45

Trochę odświeżę temat , bo po przeczytaniu całego topicu mam dylemat czy kupić Slammera 360 czy Spinfishera V 3500

Zamierzam używać z cięższym spinningiem 20- 60gr - łowienie na Wiśle -i teraz nie wiem czy postawić na archaiczny wygląd ale sprawdzonego Slammera czy postawić na nowszą konstrukcję

#282 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 24 kwiecień 2013 - 20:25

Tydzień temu zamówiłem bratu na norweskie fiordy z brzegu ,pod przynęty 30-120g razem z trawelem Penna do 80g.

Rozmiar 450 pod ciężką orke pilkerową.

Wrażenia bardzo pozytywne i na korzyść Spinfishera. Slamer gorzej nawija linkę i kulturą pracy też przegrywa ,a jak z wytrzymałością to wyjdzie w praniu.

Sam przymierzam się do kupna 350-tki do plażowej trociówki .

#283 OFFLINE   seiken

seiken

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów

Napisano 24 kwiecień 2013 - 20:37

No cena kusi i to bardzo -sezon b.blisko wiec mało czasu zostało na podjęcie decyzji ;)

#284 OFFLINE   Maraky

Maraky

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaMesogeios

Napisano 24 kwiecień 2013 - 21:57

(...)pod przynęty 30-120g razem z trawelem Penna do 80g(...)

Przymierzam się do takiego zestawu pod shore jigging z południowych wybrzeży kontynentu.

Możesz przekazać jakieś uwagi, spostrzeżenia odnośnie tego travelka Penna? Będę zobowiązany :) .

Przepraszam za wcięcie się w wątek :rolleyes: .

#285 OFFLINE   Dąbek 111

Dąbek 111

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2657 postów

Napisano 24 kwiecień 2013 - 22:54

Kijek dokładnie ten z linku poniżej tylko w wersji 270cm.Wykonany dość solidnie i przynęty w zakresie 30-120g powinien obsłużyć poprawnie ,bez zbytniej szkody dla ramienia ,bo waga stosunkowo niska.Specjalnie wyrafinowanych testów nie było,ale z podpiętego Spinfishera z plećką Spiderwire 0,17 ciskał bardzo daleko śledziową choinkę z ciężarkiem 30g.Braciak jedzie do roboty w sobotę,więc po pierwszych wyjsciach nad fiord będzie można powiedziec coś więcej.Sam kij mimo ,że wygląda poważnie nie jest jakąś pałą,gnie się dość równomiernie w miarę przyrostu obciążenia.

A najważniejsze ,że mieści się w walizie :D

http://allegro.pl/pe...3173246588.html

Użytkownik Dąbek 111 edytował ten post 24 kwiecień 2013 - 22:56

#286 OFFLINE   Maraky

Maraky

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 525 postów
  • LokalizacjaMesogeios

Napisano 25 kwiecień 2013 - 06:58

Dzięki za informacje, co prawda celuję bardziej w Overseas Pro SW Travel i jakoś założyłem, że o tym kiju wspominasz.

Niemniej chętnie poznam wrażenia z użytkowania Slammer Stick SW, jeśli nie ustępuje wartościami użytkowymi to może nie ma sensu dokładać kilku zł. za design.

W sumie kij ma być przyjemny w użytkowaniu, poręczny w transporcie ale będzie obijał się po skałach i traktowany bez zbytniego rozpieszczania.

#287 OFFLINE   seiken

seiken

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 421 postów

Napisano 26 kwiecień 2013 - 11:49

No zdecydowałem się jednak na Spinfishera V 3500 i już mam :-)

smaru to nie żałowali cały popaprany /widać na fotce/

już za kilka dni pierwsze testy nad wodą

35aq1ol.jpg

• Fred lubi to

#288 OFFLINE   maguras

maguras

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 151 postów
  • LokalizacjaGliwice
  • Imię:Paweł
  • Nazwisko:P

Napisano 27 kwiecień 2013 - 11:55

Tez nabylem ten kołowrotek... kupiłem tez okume saline. Pierwsze wrazenia na sucho.... penn zdaje się być solidniejszy, ma trochę mniej plynna prace. Czuc jednak, ze to solidny kołowrotek... już za pare dni sprawdzian dla tych kolowrotkow na szczupakach ;D

#289 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 27 kwiecień 2013 - 14:18

Tez nabylem ten kołowrotek... kupiłem tez okume saline. Pierwsze wrazenia na sucho.... penn zdaje się być solidniejszy, ma trochę mniej plynna prace. Czuc jednak, ze to solidny kołowrotek... już za pare dni sprawdzian dla tych kolowrotkow na szczupakach ;D

Dobry wybór - ja całą jesień 2012 r. przetestowałem SSV w rozmiarze 3500. Póki co wniosek prosty - nic innego nie potrzebuję. Kawał dobrego, solidnego sprzętu. A poza tym okazał się fartowny - na ostatniej wyprawie brat i syn się sfrustowali bo skończyli sezon bez jednego brania, a ja trafiłem trzy sandacze. RB.  

#290 OFFLINE   tomekkor

tomekkor

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 145 postów
  • LokalizacjaWąwelnica :)

Napisano 29 kwiecień 2013 - 06:22

Podepnę się nieco. Do jerkowania ( multiki mi jednak nie siadły ) Penn Slammer czy Spinfisher? Pozdrawiam.

#291 OFFLINE   robert.bednarczyk

robert.bednarczyk

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2064 postów
  • Lokalizacjalubelskie
  • Imię:Robert

Napisano 02 maj 2013 - 20:00

Podepnę się nieco. Do jerkowania ( multiki mi jednak nie siadły ) Penn Slammer czy Spinfisher? Pozdrawiam.

To wybór jak pomiędzy samochodem poprzedniego modelu, końcowej serii produkcyjnej (bez nowinek ale solidnym, sprawdzonym, pozbawionym wad wieku dziecięcego), a nowym (podoba się, wzbudza ochy i achy ale nikt nim nie jeździł) . Takie porównanie przyszło mi do głowy w kontekście Slammer - Spinfisher. Zdecydowanie postawiłem na tego nowego i chyba w Polsce byłem w gronie jego pierwszych użytkowników - jesienią już nieźle popracował. SSV to jednak nowszy, bardziej dopracowany sprzęt, co widać i słychać ( a w zasadzie nic nie słychać). Istotne jest chyba to, że konserwatyzm Penna spowodował, że żadnych, zbędnych bajerów tam nie ma, co ma gwarantować niezawodna pracę przez lata. Ważne też to, że póki co to faktyccznie kołowrotek, który śmiało można stosować "na słodko" i nie bać się jakiejś epizodycznej wyprawy na sloną wodę. Jeśli Penn Battle jest rekomendowany jako zabezpieczony od "solanki" to ten jest w tym aspekcie konstrukcyjnie zdecydowanie wyżej (gmerałem w nim więc wiem co piszę), choć w praktyce na słono go nie testowałem.  O moich wrażeniach było już w tym wątku wyżej.

Pozdrawiam. RB.

#292 ONLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3557 postów
  • Lokalizacjatam gdzie ryby

Napisano 09 maj 2013 - 06:14

Wszelkie stuki w wydobywające się z pennów  w tym spinfisher pochodzą z nieco przy sporego luzu między ośką a otworem w pinionie,

shimano i daiwa poradziły sobie z tym, instalując małe podkładki na końcu piniona w miejscu pod szpulą,taka podkładkę można bez problemu zrobić sobie samemu,nie raz już dorabiałem je do daiw i shimanców ,to i do penna dorobiłem.co ciekawe w większości kołowrotków JDM były a w europejskich niestety nie.

#293 OFFLINE   gregox

gregox

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 53 postów

Napisano 09 maj 2013 - 08:04

A jak takie podkładki dorobić i gdzie dokładnie trzeba je włożyć. Możesz wstawić schemat z miejscem montażu  podkładek.

pozdrawiam

#294 OFFLINE   Hubertus

Hubertus

Zaawansowany

• Twórcy
  • PipPipPip
  • 1863 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 09 maj 2013 - 10:41

no mnie to też ciekawi, bo zakupiłem Penna i przez to pukanie, pozbyłem sie kręćka

jeśli tuning da się w miarę ogarnąć to chętnie zakupię ponownie maszynkę bo podobała mi się niezmiernie, tylko to pukanie doprowadzało mnie do szału

#295 ONLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3557 postów

Napisano 09 maj 2013 - 10:42

Z takim usztywnieniem ośki w pinionie jest trochę zabawy,sprawdza się koszukla termokurczliwa,dopasowana i przyszlifowana,
po pracy postaram się pokazać jak to ma wyglądać,już wiele razy dorabiałem takie stabilizatory
wkładasz dokładnie w miejsce gdzie wchodzi ośka w pinion
pennb.jpg

Użytkownik hasior edytował ten post 09 maj 2013 - 10:44

• DaMeK lubi to

#296 ONLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3557 postów

Napisano 09 maj 2013 - 10:50

To jest tak, że na napędzie posuw masz sztywno elegancko,a na wyjściu z piniona masz lekki luz,w czasie zwijania i siły skrętnej dochodzi do drgać i stuka luz własnie w pinionie.,ale temat do ogarnięcia bezproblemowo,tylko trzeba trochę pracy. lokalizacja problemu jest prosta i jestem przekonany że w każym penn-nie za te stukanie odpowiada własnie ten lizuk

#297 OFFLINE   kleniu25

kleniu25

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 206 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 09 maj 2013 - 11:55

Wie ktoś może gdzie można dokupić dodatkową szpulę do spinfishera V ? Jest to wogóle już gdziekolwiek możliwe?

#298 ONLINE   hasior

hasior

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 3557 postów

Napisano 09 maj 2013 - 12:01

USA szpula http://www.pennfishi...pare-spool.html

sam też szukam ale mnie czasz nagli tj brata nagli

Użytkownik hasior edytował ten post 09 maj 2013 - 12:08

#299 OFFLINE   kleniu25

kleniu25

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 206 postów
  • Imię:Tomek

Napisano 09 maj 2013 - 12:19

Dzieki, ale przy takiej cenie za szpule + przesyłka to wyjdzie nie wiele mniej niż 2spinfisher w kraju:)

#300 OFFLINE   slmo fnatic

slmo fnatic

Nowy

• +Forumowicze
  • Pip
  • 8 postów
  • Lokalizacjaolsztyn
  • Imię:adrian
  • Nazwisko:d

Napisano 09 maj 2013 - 15:39

witam. Mógłbym prosić Cię Hasior o wiecej informacji odnośnie tej tulejki , jaka szerokość wystarczy i czy przy posuwie ośki nie bedzie ona wypadała albo jakoś odczuwalnie spowalniała pracę i czy mogę jakąć metalową wstawić bez obawy o pobliskie części. No chyba , że wystarczy tylko to wsunąć i po sprawie:) pzdr

Użytkownicy przeglądający ten temat: 7

0 użytkowników, 7 gości, 0 anonimowych