Boleniowe
#281 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2007 - 16:02
To, że nie możesz na knighta złowić bolenia to nie świadczy przecież, że to zła przynęta. Po prostu nie potrafisz na nią złowić bolenia - pewnie poświęcasz 100% czasu na swoje woblery. Ja knighta nie używam wszędzie, na każdej miejscówce, nie próbuję go podać każdemu boleniowi. Stosuję ją tylko w pewnych okolicznościach i jak na razie spisuje się wyśmienicie. Oprócz tego stosuję woblery i blaszki.
Co do odchodzenia od tematu to tak nie uważam. Myślę, że dyskutując o dobrej przynęcie boleniowej należy porozmawiać również o takich przynętach jak knight i zadać sobie pytanie dlaczego na to coś biorą?
Pozdrawiam
Remek
#282 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2007 - 16:17
#283 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2007 - 16:34
Cześć,
To, że nie możesz na knighta złowić bolenia to nie świadczy przecież, że to zła przynęta. Po prostu nie potrafisz na nią złowić bolenia - pewnie poświęcasz 100% czasu na swoje woblery. Ja knighta nie używam wszędzie, na każdej miejscówce, nie próbuję go podać każdemu boleniowi. Stosuję ją tylko w pewnych okolicznościach i jak na razie spisuje się wyśmienicie. Oprócz tego stosuję woblery i blaszki.
Co do odchodzenia od tematu to tak nie uważam. Myślę, że dyskutując o dobrej przynęcie boleniowej należy porozmawiać również o takich przynętach jak knight i zadać sobie pytanie dlaczego na to coś biorą?
Pozdrawiam
Remek
No tak jeszcze dużo muszę się nauczyć o łowieniu boleni, a szczególnie łowienia na knighty, liczę Remek na jakąś lekcję w tym temacie. Akurat tak się składa że zanim zacząłem łowić na swoje wynalazki nie tylko woblery dość długo i namiętnie szukałem dobrej masowej przynęty na te ryby i przerzuciłem dość sporo różnych przynęt, tak że myślę że mam coś do powiedzenia w tym temacie. Niestety przynęty które się nie sprawdzały po prostu odrzucałem, mam je w swoich pudełkach i czasami ponawiam próby złowienia na nie czegoś, ale z miernym skutkiem, do nich zalicza się również knight uzbrojony w standardową kulistą główkę. Nie twierdzę że nikt nie połowi na tę przynętę, słyszałem że w pewnych sytuacjach się sprawdza, ja akurat w taki moment nie trafiłem. Jedyna dobra, seryjna przynęta boleniowa która jak do tej pory sprawdzała się w wielu(choć nie wszystkich) sytuacjach był to bezsterowiec łomżyński Tomka Siudakiewicza. Właściwości rzutowe i sposób zachowania przy prowadzeniu sprawiają że łowienie siudakami to czysta przyjemność. Bardzo lubi nimi łowić moja żona, zresztą największy jej bolek padł właśnie na siudaka. Jeśli ktoś by napisał o siudakach że to dobra przyneta napisałbym trzy razy tak, w przypadku knighta tego nie zrobię. A teraz i owszem łowię głównie na swoje woblery z żadka używając czegoś innego, cóż selekcja naturalna....
We wcześniejszych wątkach był poruszany temat ilości drgań woblera na sek. Ciekawe jak to się ma do siudaków które często idą jak przecinaki nie wykonując żadnych ruchów, niektóre egzemplarze delikatnie się kolebią, a z żadka drgają, a mimo są wg mnie najskuteczniejszą przynętą seryjną?
Remek umiejętności w łowieniu boleni sprowadzają się do ich znalezienia i podania dobrej przynęty, więc nie pisz tak jakby do łowienia na knighty trzeba mieć jakąś niesamowitą wiedzę.
Acha z firmą T.Siudakiewicza nic mnie nie wiąże
#284 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2007 - 16:40
No tak jeszcze dużo muszę się nauczyć o łowieniu boleni, a szczególnie łowienia na knighty, liczę Remek na jakąś lekcję w tym temacie.
Nie ma problemu. Chętnie!
Pozdrawiam
Remek
#285 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2007 - 16:42
No tak jeszcze dużo muszę się nauczyć o łowieniu boleni, a szczególnie łowienia na knighty, liczę Remek na jakąś lekcję w tym temacie.
[/quote]
Pozdrawiam
Remek
[/quote]
Ok z chęcią zmienię swoje przekonanie do tej przynęty.
#286 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2007 - 16:46
[/quote]
Pozdrawiam
Remek
[/quote]
Ok z chęcią zmienię swoje przekonanie do tej przynęty.
[/quote]
No to jesteśmy wstępnie umówieni
Pozdrawiam
Remek
#287 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2007 - 16:50
Remek umiejętności w łowieniu boleni sprowadzają się do ich znalezienia i podania dobrej przynęty, więc nie pisz tak jakby do łowienia na knighty trzeba mieć jakąś niesamowitą wiedzę.
Acha z firmą T.Siudakiewicza nic mnie nie wiąże
Acha ... ja uważam, że TRZEBA mieć odpowiednią wiedzę by łowić bolenie (ogólnie rzecz biorąc) zwłaszcza na nieznanym terenie, pod presją czasu i limicie wolnych dni, które można poświecić na łowienie tej pięknej ryby. Wtedy trzeba wykorzystać całą wiedzę by przy jednym wyjeździe wyszarpanym z codziennych obowiązków nie przyglebić.
A ... ja cały czas się uczę ... i liczę się z tym, że bolenie mogą mnie zaskoczyć.
Pozdrawiam
Remek
#288 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2007 - 17:47
#289 OFFLINE
Napisano 11 marzec 2007 - 22:20
Robert jeśli przerabianie knightów nie ma sensu to po co to robisz, mi by się nie chciało bez powodu tyle bawić w rasowanie przynęty, a z tego co widziałem to trzeba nad tą przynętą trochę posiedzieć?
Remek z doskoku na nowym łowisku ciężko mówić o regularnym łowieniu i dobrych wynikach. Problem właśnie polega na tym że trzeba trafić w odpowiedznie miejsce o odpowiednim czasie, a bez dobrego rozpracowania trudno to osiągnąć. Jeśli nie znajdziesz żerujących ryb cała Twoja wiedza o technikach prowadzenia, przynetach, sprzęcie itp jest diabła warta...
W przypadku przynęt boleniowych ciężko mówić o jakiś sposobach łowienia na daną przynętę jak np.knight. Rzucasz daleko, prowadzisz szybko najlepszym torem którym się da i cała sztuka. Boleń albo bierze, albo olewa to co mu serwujemy, więc ciężko mi uwierzyć w jakieś techniki łowienia daną przynętą...
#290 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2007 - 01:32
#291 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2007 - 09:22
Właśnie wykonałem formę do swojego modelu i już jutro postaram się moje niepomalowane cudo wrzucić do rzeki, aby je przetestować.Z testów relacja,może nawet video.
Pozdrawiam
PS.Ktoś zna serwer gdzie można wrzucić klip filmowy?
#292 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2007 - 10:08
#293 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2007 - 10:12
#294 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2007 - 10:13
#295 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2007 - 10:15
Wczoraj testowałem najbardziej kultowe woblery boleniowe i tak sobie myślę, że relacja video nie miała by sensu bo drgania tych woblerów są tak drobne, że tylko je czuć na kiju. Gołym okiem to one chodzą ja przecinak ( z jednym wyjątkiem, który kluczy).
Najbardziej kultowe ? bezsterowce ?
PS. NA Twojej stronce nie dziala filmik vol 1 i vol 2 oraz kilka fotek. Jak możesz spr. bo chciałbym obejrzeć
#296 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2007 - 10:43
Co do filmów to nie mam pojęcia dlaczego nie chodzą. ??? Wykasuj nazwę filmu na końcu linku np. intro.mpeg i wpisz ją z klawiatury i film się ściąga. Na razie tyle moge poradzić. Dzieki za info o dolegliwościach.
#297 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2007 - 11:59
U mnie chodzą bez problemu.
#298 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2007 - 13:12
#299 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2007 - 14:31
Ja jakos robie glowki do gumy knight'a troszke za ciezkie tj 30g , 40g.
Albo Robert jak bys byl dobrym sasiadem Miastami czy ty bys mi nie odlal paru swoich glowek ?
Pozdrawiam
wizard
PS.Jesli istnieje taka mozliwosc to prosze o napisanie na priv
#300 OFFLINE
Napisano 12 marzec 2007 - 14:42
Użytkownicy przeglądający ten temat: 1
0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych