Te wyplatanki Panie Arturze pierwsza klasa. Ładnie zdobią kijka. Mam na dwóch wędeczkach
#781 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2014 - 19:00
#782 OFFLINE
Napisano 19 marzec 2014 - 19:49
Właśnie Artur,ja też tak to rozumuje,cały ten rodbuilding
#783 OFFLINE
Napisano 20 marzec 2014 - 21:07
Bardzo ładne zestawienie kolorów, kiedy połozy się lakier będą takie hm... "marynarsko - kapitańskie" - nie wiem dlaczego ale tak mi się kojarzą.
#784 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 10:01
Nowa wędka na okonia zrobiona dla kolegi. Miała być taka sama jak mój Phenix tylko niebieska Blank krajowy Blaas XF SLXF906-2 ,uzbrojenie Fuji KR alco na szczycie SiC od 20 H do 4 KT . Insert niebieski zrobiony przez Piotrka Matusiaka
Kij wniósł na wagę 116 g i wyważa go kołowrotek 230 g w punkcie oddalonym o 7,5 cm w stronę szczytu
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 06 kwiecień 2014 - 10:03
- Jozi, Dienekes, Maciek_7 i 4 innych osób lubią to
#785 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 10:27
Śliczniutka ci ONA.
#786 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 10:49
Trzeba bylo mu jeszcze pianke niebieska strzelic
#787 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 11:05
Wysłane z mojego C6603 przy użyciu Tapatalka
#788 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 11:48
Dzięki za miłe słowa ....raczej HSV
#789 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 14:40
Gratuluje kolejnej wyplatanki no i oczywiscie wykonanie ijka jak zawsze pierwsza klasa
#790 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 16:30
Co tu można powiedzieć, nawet nie wiem czego bardziej zazdrościć, czy kunsztu czy cierpliwości..wyplatanka bomba, biała nić wygląda jak akryl.
Więc-" zazdraszczam"
Użytkownik ark70 edytował ten post 06 kwiecień 2014 - 16:31
#791 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 16:36
Co tu można powiedzieć, nawet nie wiem czego bardziej zazdrościć, czy kunsztu czy cierpliwości..wyplatanka bomba, biała nić wygląda jak akryl.
Więc-" zazdraszczam"
Nie masz czego kolego " zazdraszczać ", twoja kreatywność , świeżość pomysłów oraz oryginalność wyróżnia się zdecydowanie , więc ja " zazdraszczam"
#792 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 17:52
Artur miodzio , tylko jeszcze niebieski knob do stelki by się przydał.Wykonanie kijka-profeska w każdym calu .
#793 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 18:04
Dzięki Jozi ale ty przecież nie lubisz dzielonych rękojeści .Kolega ma niebieski kołowrotek ,więc będzie mu pasował . Kijek już odebrany i kolega prze zadowolony a to najważniejsze.
#794 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 18:18
Artu pomijam dzielonkę w tym przypadku, wiesz o gustach nie dyskutujemy a o technicznym wykonaniu .Tu jest perfekcja .
#795 ONLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 18:53
@mrWhite
zauważyłem, że na w dziale rodbuildingowym panuje duża niechęć, żeby nie powiedzieć panika, przed wyjściem poza schemat "kolopieknykijekgraty" a najmniejsza próba merytorycznej dyskusji czy konstruktywnej krytyki odbierana jest jako "atak" lub wyraz osobistej niechęci czy uprzedzenia...
Dlatego zapytam wprost: czy mogę publicznie przekazać kilka swoich uwag i przemyśleń odnoście zaprezentowanego projektu - czy też lepiej żebym dał sobie siana?
- blackabyss, krzychun i Kilobear lubią to
#796 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 19:03
@mrWhite
zauważyłem, że na w dziale rodbuildingowym panuje duża niechęć, żeby nie powiedzieć panika, przed wyjściem poza schemat "kolopieknykijekgraty" a najmniejsza próba merytorycznej dyskusji czy konstruktywnej krytyki odbierana jest jako "atak" lub wyraz osobistej niechęci czy uprzedzenia...
Dlatego zapytam wprost: czy mogę publicznie przekazać kilka swoich uwag i przemyśleń odnoście zaprezentowanego projektu - czy też lepiej żebym dał sobie siana?
Nie mam problemu z krytyką , a tym bardziej z odpowiedziami na pytania . Proszę zatem o uwagi. Sam wychodzę poza schematy i jak mi się coś nie podoba to mówię o tym otwarcie co odbierane jest jako atak a takim nie jest .
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 06 kwiecień 2014 - 19:05
- Friko lubi to
#797 ONLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 21:31
OK, skoro poczyniliśmy niezbędne założenia moje uwagi:
- na niektórych omotkach trochę za dużo lakieru i wyszło lekko beczułkowato - mam na myśli omotki przy zaczepie i zabezpieczenie szczytówki
- omotka zabezpieczająca szczytówkę mogłaby się zaczynać bliżej krawędzi blanku - czym bliżej się zaczyna tym lepiej spełni swoje zadanie
- blaszany anodowany na kolor butt cup nie jest wg mnie najlepszym pomysłem na zakończenie dolnika: po pierwsze będzie głośny (ma znaczenie jak się łowi z łódki) a po drugie szybko się porysuje i będzie brzydko wyglądał
- nici na wyplatance miejscami ułożone zbyt luźno, odstają, widać podkład, na dosyć niewdzięcznym białym podkładzie widać to wyraźnie
- na jednym zdjęciu widoczne jakieś paprochy na wyplatance ale trudno powiedzieć czy to jest zdjęcie czy jakieś kurz na lakierze a nie pod - chodzi mi o biały podkład z nici. Opalałeś nitkę przed lakierowaniem ?
Są to jak widać dosyć drobne uwagi, w większości wyłącznie estetyczne no bo więcej na podstawie kilku zdjęć trudno napisać - siłą rzeczy kije ocenia się głównie za estetykę. Ogólnie za kij należy Ci się uznanie. Przede wszystkim dlatego że wychodzisz poza schemat " komponenty od Matagi + spacing Fuji" - odważyłeś się zrobić wyplatankę, wyszło nieźle choć mogło wyjść lepiej ale już za samą próbę należy się +. Tym bardziej że prawdopodobnie musiałeś się uczyć wyplatanki sam, nie masz pracowni do której możesz pójść się poradzić etc. - więc masz pod górkę. Drugi + za to że starasz się pilnować wagi gotowej wędki i dokonujesz świadomych wyborów a nie idziesz na żywioł.
Tyle z mojej strony.
Pozdrawiam.
- Guzu, rapala i shavt lubią to
#798 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 22:27
Uwagi przeczytałem i jakoś żyję a tak na poważnie to są słuszne . Ilość lakieru na omotce zaczepu jest specjalnie taka a nie inna .Chcąc uzyskać przejście lakierem z plastikowego pierścienia Fuji trzeba tego lakieru nałożyć więcej i siłą rzeczy więcej też na drugi człon aby wyrównać odstające "nóżki" zaczepu .Przy mniejszej ilości nóżki tworzą schodki i nieciekawie to wygląda . W tym miejscu blanku trochę więcej lakieru nie zaszkodzi . Bliższe położenie omotki zabezpieczającej szczyt to już karkołomna sprawa , pamiętaj że to są zdjęcia makro i faktyczna odległość od rantu do nici to w rzeczywistości poniżej 1 mm. Rzeczywista średnica blanku w tym miejscu to około 8 mm .Tak samo z wyplatanką ,szparki są wielkości ułamka grubości nici i patrząc bez przyrządów optycznych tego efektu nie widać, ale jak już napisałeś próbuję i coraz lepiej to wychodzi .Szparki są wywołane tym że nici się krzyżują w miejscach przecięć i to miejsce jest wyższe od pozostałych i czasami nitka odstaje troszeczkę, ponadto dwa zwoje to nić Trimar i dodatkowo występuje złudzenie przerw jak nić zmienia kolor z niebieskiego w srebrny. Nitkę opalałem , zresztą jak zawsze przed lakierowaniem, ale foty makro odnajdą każdy mini pyłek W rzeczywistości biały podkład wygląda jak powierzchnia kuli bilardowej . Nie widać poszczególnych zwojów . Wyplatanki rzeczywiście uczę się sam i jeszcze dużo nauki przede mną . Kij przeznaczony jest do połowów z brzegu więc tylko od dbałości właściciela zależy jak szybko się zniszczy kapsel .Pierścienie przezornie zalakierowałem aby je ochronić. W sumie dziękuję za uwagi bo są słuszne i chyba będę musiał poprawić lakierowanie a raczej poziomowanie go . W tym projekcie miałem zdecydowanie za mało czasu bo kij już dzisiaj trafił do właściciela a insert przyszedł dopiero 2.04.14 i cały tydzień pracowałem , więc wędkę robiłem "z doskoku" . Nie są to żadne tłumaczenia bo trzeba dążyć do perfekcji ale postęp jest .
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 06 kwiecień 2014 - 22:33
- Friko, pepso, Riqelme i 2 innych osób lubią to
#799 OFFLINE
Napisano 06 kwiecień 2014 - 23:59
Artur, zrezygnuj z zaczepu i po sprawie A ktos jeszcze zaczepow uzywa? Bo ja juz sie pozbylem ze wszystkich patykow...
Friko, wszystkie zdjecia makro z tego dzialu wyeliminujesz
#800 ONLINE
Napisano 07 kwiecień 2014 - 06:42
@DelTor0
wklejam zrobioną przed chwilą fotkę wyplatanki sprzed .... 11 lat jeśli dobrze liczę. Irek Matuszewski z Fishing Ceneter zrobił mi coś takiego na foregripie Talona. Dodam, że kij miał okazję pare razy "głęboko" zapracować od tamtego czasu.
wyplatanka _FC_1.JPG 32,7 KB 28 Ilość pobrań
Czy wyeliminuje zdjęcia makro he he... zobaczymy, okaże się kto ma jaja a kto nie A tak poważnie wszyscy tu jesteśmy chyba po to żeby rozmawiać, wymieniać doświadczeniami i wzajemnie uczyć prawda ?
- mrWhite7 lubi to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →