Tez bym przygarnal taki blank 3.20+ ale tylko w wersji travel. Narazie zastepczo kupilem daiwe w 6 kawalkach. Zobaczymy, jak sie w miare sprawdzi, to przezbroje ja w jakies duzo lzejsze przelotki. Bo jakos dwustopkowe po calej dlugosci, z 8.0 konczacymi tunel, troche mnie razi
#981 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2015 - 11:35
#982 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2015 - 12:40
To bardzo pancerne uzbrojenie , ten trawel Daiwy to jakiś 35 lb kij ?
#983 OFFLINE
Napisano 22 grudzień 2015 - 16:00
To bardzo pancerne uzbrojenie , ten trawel Daiwy to jakiś 35 lb kij ?
Bardziej taki 25lb, moze z malym plusem Cw 20-60g
#984 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 10:22
MATAGI T-Russell Super Seabass-M TR106 SUPER TR106 SUPER 2-spigot 320cm 8-28 8-20lb
Kij skończony i niedzielny wyjazd na troćki pewnie zweryfikuje niektóre moje marzenia, ale już teraz wygląda to bardzo dobrze jeżeli chodzi o akcję i ugięcie kija .Balans jest dobry ale musiałem go osiągnąć 28 g kapslem . Troszkę rozczarowany jestem jakością korka oraz jakością lakierowania Niestety w piwnicy panują za niskie temperatury , stąd jakość lakierowania gorsza. Zdecydowanie lepiej wygląda to w miesiącach cieplejszych. Trzeba będzie pomyśleć nad dogrzaniem piwnicy ,wtedy powierzchnie lakierowane będą lepiej wyglądały , ale jak mawia mój kolega kij ma łowić a nie wyglądać Kij zbudowałem wykorzystując uchwyt Fuji IPS , Przlotki Fuji Torzitte KR od 25H ,kończąc tunelem na 4,5 KT oraz szczytem 4,5 LG , pierścienie @ark70 i marny ebayowy korek klasy Flor ,który niewiele ma z Florem wspólnego . "kiedyś do był korek panie "
- Artech, pietrus, Jozi i 10 innych osób lubią to
#985 ONLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 11:19
#986 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 11:25
Opiszę go po niedzieli , bo jest jeszcze przed premierą, ale sądzę że do moich potrzeb wystarczy w zupełności . Łowię maksymalnie przynętami do 28 g i to tylko w ekstremalnych warunkach przy silnym wietrze z przodu , więc niepotrzebny mi kij do miotania ciężarami . Specyfika łowienia to 95% łowienie przynęt w przedziale 18-24 g i już teraz widać że kij to pociągnie .
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 01 styczeń 2016 - 11:31
#987 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 16:59
Artur kup szpachlę, albo zrób z drobnego korka i lakieru i zaszpachluj, faktycznie badziewnie ten flor wygląda.
- Friko lubi to
#988 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 17:08
Artur kup szpachlę, albo zrób z drobnego korka i lakieru i zaszpachluj, faktycznie badziewnie ten flor wygląda.
Trzeba będzie tak zrobić jak radzisz .Korek zawsze darzyłem sentymentem i projekty w piance kojarzyły mi się z tandetą, ale chyba trzeba się będzie trochę przełamać .Zrobiłem już kilka kijaszków na piance i zawsze były jakieś opory Dobry korek jakiś insert ze stabilizowanego drewna ,ozdobne pierścienie to jest mój świat ale chyba trzeba będzie polubić różnokolorowe tandetne pierścienie ,lakierowane uchwyty , piankę ,wowen i inne nowoczesne wynalazki
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 01 styczeń 2016 - 17:09
- TomekSudety lubi to
#989 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 17:14
Daj znać jak z wydolnością rzutu. Te mini-przelotki nie wzbudzają mojego entuzjazmu
#990 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 17:40
Założyłem specjalnie kolorowaną plecionkę ,znaczoną co pięć metrów, aby dokładnie zmierzyć długość rzutów. Co do małych przelotek takie obawy już mam jakieś trzy lata za sobą . Pierwszą trociówką którą wykonałem na małych przelotkach 4,0 był Phenix Karabela PST 954 i mimo że kijek był bardzo krótki to śmigało z niego niesamowicie daleko . Wtedy użyłem dziewięciu + top .W tym jest 10 + top .Kij jest bardzo szybki i gnie się ładnie pod obciążeniem , dodatkowo ma czułą szczytówkę aczkolwiek nie jest ona za miękka co dobrze wróży . Bez wątpienia jest szybszy i ma płynniejsze ugięcie co NFC który mnie szczególnie nie zachwycił . Będzie się także głębiej ładował . Niewątpliwą zaletą NFC jest to że nie gubi ryb co w łowieniu troci jest bardzo dużą zaletą no i długość rzutu na poziomie 90 m jest do zaakceptowania
#991 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 20:28
chyba trzeba będzie polubić różnokolorowe tandetne pierścienie ,lakierowane uchwyty , piankę ,wowen i inne nowoczesne wynalazki
Artur,- nie masz skłonności do cepelii w RB, więc i w piance jej nie zrobisz
Kolorowe pierścienie nie muszą być tandetne bo mogą być w naturalnych kolorach metali.
Co do anodyzowanych pierścieni i lakierowanych uchwytów to nie będę Cię na razie o niczym zapewniał,- za rok Ci powiem jak to u mnie wygląda, po 10-15 wypadach nic nie złazi i nie odpada, nic się nawet nie porysowało ale to za mało czasu by coś sensownego powiedzieć...
Użytkownik Rheinangler edytował ten post 01 styczeń 2016 - 20:33
- popper lubi to
#992 OFFLINE
Napisano 01 styczeń 2016 - 21:01
Z całym szacunkiem ale twój kij Arek jest wyjątkowy , zresztą widziałem też inne udane konstrukcje ,które nie rażą . Szczególnie kije budowane na dobrych komponentach Matagi mają swój urok , jednak większy procent stanowią różnego rodzaju podróby i jeszcze nieumiejętne zestawienie materiałów ,zły dobór nici powoduje że prace wyglądają koszmarnie . We wszystkim trzeba zachować równowagę wtedy projekty będą w miarę akceptowane przez zwolenników różnych opcji
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 01 styczeń 2016 - 21:01
- TomekSudety lubi to
#993 OFFLINE
Napisano 02 styczeń 2016 - 20:08
Ja myślę, że ne ma potrzeby szpachlowania, np. korki klasy A czy A+ z wieloma wżerami mają swój urok, ich też nie ma potrzeby szpachlować, Artur myślisz podobnie jak ja, zawsze w głowie jest gdzieś ten kawałek drewna.... A plastik, pianka, kolorowe windingi i inne "chińskie gadżety" drażnią mnie w kijach tak samo jak Ciebie.
- ark70, mrWhite7 i bertold12 lubią to
#994 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2016 - 12:53
Faktycznie, z tym florem to slabo trafiles. Swojego bralem z tego samego zrodla ale byl duzo lepszy. Takze to pewnie czysta loteria...
#995 ONLINE
Napisano 04 styczeń 2016 - 15:14
Ja biorę korek od ebayera o nicku CorkRings i jego flor jest dobry
.Co innego ,że rzadko ma dostępny.Trzeba polować.
Te od amerykańców są kąpane w jakimś roztworze i wyglądają ładnie i jasno , ale po oszlifowaniu badziew.
#996 OFFLINE
Napisano 04 styczeń 2016 - 15:27
Ja biorę korek od ebayera o nicku CorkRings i jego flor jest dobry
.Co innego ,że rzadko ma dostępny.Trzeba polować.
Te od amerykańców są kąpane w jakimś roztworze i wyglądają ładnie i jasno , ale po oszlifowaniu badziew.
Artur, wydaje mi sie ze bierze tez od nich
Osobiscie tez bioreod nich, ale to troche loteria. Czasami puszacz lepsza, czasami gorsza serie, a niby jakosc powinna byc taka sama
#997 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2016 - 13:15
Czy próbowałeś już kijka?
Interesowałoby mnie, jak sobie radzi z dolnymi ciężarami - 8 g lub trochę poniżej.
Jaki KR stosowałeś - z KB czy bez?
Jaki jest rzeczywisty kolor blanku - ze zdjęć ciężko ocenić?
Pytam, bo min. nad tm blankiem się zastanawiam (tylko o stopę krótszym).
#998 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2016 - 14:44
Prztestowałem kij pod względem rzutowym i to w bardzo ograniczony spsób, bo było bardzo zimno i wykonałem tylko kilkanaście rzutów a teraz czekam na polepszenie pogody i przetestuję go mam nadzieję już na rybach Rzuty ponadprzeciętne czyli blachą ca.20 g ( kij ma spore rezerwy i myślę że poleci 30 g na pełny dystans) fruwało na około 100 m (135 obrotów korbką Stellą 4000 FE przy zwinięciu do 0) Kij szczytowy ale przy rzucie ładuje się cały , szczyt czuły chociaż nie przetestowałem zarówno dolnego jak i górnego c.w więc nie będę konfabulował jak się zachowuje .Wersja 2,90 m będzie świetna pod bolka z dużego dystansu . Kolor blanku to naturalny grafit lakierowany na połysk. Kij do silnych i duyżych ryb (ogromny power w pracującym dolniku) i małych przynęt do 30 g. Zbroiłem w Torzitte od 25 H do tunelu na 4kach , zastosowałem raczej łagodne przejście na M i L , stożek na czterech przelotkach (bez "siodła")w tym celu po 7M jest od razu 5 L i tunel na 4,0 . Przelotka 6L była troszeczkę za wysoka i aby otrzymać progres w odstępach i zrobić bez siodła to postanowiłem zaeksperymentować z 7M i 5L . Opłaciło się bo wyniki rzutowe są bardziej niż zadowalające .Szczyt trzeba robić jak najlżej aby wycisnąć z blanku jak najwięcej i go nie spowolnić i zamulić .To na razie tyle i po prawdziwych testach już na łowisku postaram się napisać trochę więcej.
Ugięcie kija przy rzucie.
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 13 styczeń 2016 - 14:45
- Jozi, kogut, Tomasz eS i 4 innych osób lubią to
#999 OFFLINE
Napisano 13 styczeń 2016 - 18:33
Dzięki za odpowiedź i jak najwięcej podobnych wygięć, tylko w drugą stronę życzę.
- mrWhite7 lubi to
#1000 OFFLINE
Napisano 30 styczeń 2016 - 13:54
Przyszedł czas na zrobienie mojej Adrenaliny Skyblade .Kolegom zrobiłem już dwie sztuki w dzielonej rękojeści na przelotkach SiC-KW,KL , moją postanowiłem wykonać całkowicie inaczej ,bardziej klasycznie a więc w pełnej rękojeści i na nowych przelotkach Torzitte .Założenie to przy klasycznym wyglądzie zejść poniżej 200g tak aby spinningować komfortowo nawet parę godzin. Na razie wykonałem tylko rękojeść i trzymam się założej bo w wersji bez przelotek kij waży 184 g ,więc będziw poniżej 200g Postanowiłem także odwrócić uchwyt ,który wcześniej zaprezentowałem . Moim zdaniem jest wygodniejszy niż poprzednia konstrukcja . Wizualnie to sprawa gustu i jestem ciekaw waszych opinii , która wersja sprawia lepsze wrażenie .Rękojeść przedstawia się tak:
Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 30 styczeń 2016 - 13:54
- Apioo i Del Toro lubią to
Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb
AUTORSKI
Hand made →
Rodbuilding (budowa wędek) →
WZ RodsNapisany przez Wojtek Zwolski , 13 gru 2022 |
|
|
||
AUTORSKI
Hand made →