Skocz do zawartości

•      Logowanie »   
Witaj!

Zaloguj się lub Zarejestruj by otrzymać pełen dostęp do naszego forum.

Zdjęcie
AUTORSKI

Mnie też ta choroba dotknęła

autorski-rb

• Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
1333 odpowiedzi w tym temacie

#1001 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 30 styczeń 2016 - 13:56

Uhuhu zapowiada sie grubo :D

#1002 OFFLINE   Rheinangler

Rheinangler

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 5374 postów
  • LokalizacjaDusseldorf
  • Imię:Arek
  • Nazwisko:Wałęga

Napisano 30 styczeń 2016 - 17:04

Fajnie Artur to wygląda  ;) Gwint nie będzie przeszkadzał bo jak będziesz łowił kijem w dół to dłoń jest poza ostrymi krawędziami a jak podniesionym to można złapać za fore,- bo i jest za co ;)

Ale jak jeszcze nie pokleiłeś to jednak bym go odwrócił,- chyba, ze sprawdziłeś i tak Ci będzie wygodniej - to trzymam klapę ;)

Użytkownik Rheinangler edytował ten post 30 styczeń 2016 - 17:10

• mrWhite7 lubi to

#1003 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg
  • Imię:Artur
  • Nazwisko:Bielecki

Napisano 30 styczeń 2016 - 18:06

Niestety już wklejony i przymierzałem zarówno odwrócony jak i normalny , bo mam już zrobioną Elitkę na tym uchwycie . Szczerze to lepiej leży odwrócony a lepiej wygląda wklejony normalnie ,gwintem w dół :) ale jak to mawia mój kolega "kij ma łowić a nie wyglądać" postanowiłem zrobić wersję wygodniejszą 

#1004 OFFLINE   filser

filser

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 1060 postów
  • Lokalizacjamazowsze
  • Imię:Piotr

Napisano 30 styczeń 2016 - 21:40

Artur wiadomo ma łowić ale ten uchwyt konkretnie to nie bardzo pasuje do góry nogami.tak jakby sksa zapodać gwintem do góry .najważniejsze ze tobie się podoba i o to chodzi w tej profesji.
  • mrWhite7 lubi to

#1005 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 30 styczeń 2016 - 23:17

Obaj macie rację , ponieważ bardziej estetycznie wygląda to jak uchwyt jest zamocowany gwintem do dołu, ale jest jeszcze jeden aspekt sprawy a mianowicie podczas dużych obciążeń miejsce łączenia fore z uchwytem zamocowanym "poprawnie" to miejsce narażone przynajmniej na pęknięcie kleju (widziałem już takie przypadki)i aby tego uniknąć zamontowałem odwrotnie bo konstrukcja tego uchwytu pozwala wpuścić trochę korka (8 mm) tylko od strony rurki z gwintem. Klej jak już gdzie indziej napisałem pracujący i elastyczny a więc nawet duże przeciążenia nie zaszkodzą konstrukcji. Wędka będzie przeznaczona do połowów wąsa i chciałbym doczekać takich przeciążeń. Aby wytłumaczyć o co kamman pozwoliłem sobie strzelić parę fotek , może komuś się przyda jak będzie konstruował wędkę o głębokim ugięciu. :)

Widok uchwytu z obu stron

22ba25ac6cc55821.jpg

ba23b9d78b15701c.jpg

Miejsce o które chodzi

0eae05bd2ed9e484.jpg

15b80ffcde42eac2.jpg

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 30 styczeń 2016 - 23:18

• Friko i Del Toro lubią to

#1006 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 31 styczeń 2016 - 00:48

Artur wiadomo ma łowić ale ten uchwyt konkretnie to nie bardzo pasuje do góry nogami.tak jakby sksa zapodać gwintem do góry .najważniejsze ze tobie się podoba i o to chodzi w tej profesji.

Hmmm...myślisz że skss nogami do góry kiepsko wygląda ?

fbd7610397d6e0d9.jpga5077bb0c6cc34ee.jpgf8648e8ddcf2e0b7.jpg

Prawdę mówiąc widziałem na forum   "normalnie" zamontowane Skssy i jakoś efekt nie powalał 

:D  :D  :D

• albercik86 lubi to

#1007 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 25 luty 2016 - 10:40

Mam troszkę  wolnego czasu i postanowiłem przygotować  dla siebie kolejną Elitkę , na warsztacie prawdziwy łowiskowy "zabijaka" a mianowicie kij na blanku 5SC86MHF2-G. Rękojeść na ulubionym uchwycie "made in China" zapewniający komfort oraz dobrą transmisję brań ,całość sklejona będzie paroma gramami kleju ,bez żadnych taśm, arborów , ozdóbek i innych kolorowych dupereli , słowem tylko to co potrzebne .Kij ma łowić a nie wyglądać :).Wyścig "zbrojeń" na ten sezon rozpoczęty :) Pierwsze przymiarki wyglądają tak:

ad887425a575a44a.jpgecbc2ce21a88416b.jpg

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 25 luty 2016 - 10:42

#1008 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 25 luty 2016 - 12:09

Ooo Panie, ten kij to zdecydowanie wyglada :)

• mrWhite7 lubi to

#1009 OFFLINE   Darek K

Darek K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaŁódź
  • Imię:Darek

Napisano 25 luty 2016 - 12:43

Moja Eltka skończona ,niestety wydarzyła się katastrofa i fabryczna nalepka uległa uszkodzeniu więc musiałem się posiłkować opisem ręcznym . Kij jest "prawie" gotowy ,muszę tylko poprawić lakier przy jednej z przelotek i troszkę kij "wypicować" ale dużo już się nie zmieni ,więc postanowiłem wstawić to co jest .Chociaż fotografem nie jestem ale myślę że można zobaczyć troszkę więcej szczegółów niż na zdjęciach forumowicza w wątku Pracowni pana Kawalca :) Elitka dostała swoją nazwę i nie wątpię że na nią uczciwie zapracuje :) Wniosła na wagę 136g co uważam za raczej średni wynik

Cześć

w jakiej odległości od dołu wypada stopka kołowrotka? Jak to wyważa wędkę.

Właśnie zabieram się do montażu spina 9' (będzie to mój pierwszy składany spin, a druga wędka w ogóle) i kształt rękojeści powoli ewoluuje w kierunku tego, co tu zastosowałeś. Ciekawi mnie więc ta odległość.

Pozdrawiam

#1010 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 25 luty 2016 - 13:01

Odległość od końca kapsla do środka stopki to 37 cm i kołowrotek o wadze 265 g wyważa spinna 8,5 cm od stopki w kierunku fore. Z doświadczenia wiem że punkt wyważenia jest położony dokładnie tak jak tego chciałem bo wędką łowi się naprawdę komfortowo , w końcu to nie moja pierwsza Elitka :) Stosując cięższy kręcioł uzyskasz trochę lepszy balans

• Darek K lubi to

#1011 OFFLINE   Darek K

Darek K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 25 luty 2016 - 13:28

Dzięki.

Też planowałem 35-37 cm, więc mnie utwierdziłeś, że będzie OK (choć ja mam blank Blaas F nano, ale tak mi wyszło z przymiarek i oglądania różnych wędek w necie - gdzie się dało ustalić odległosci).

Przymierzam się do tej dolnej odległości, bo insert mam rozwiercony tak, że zaczyna być ciasno ok.32 cm od dolu i nie wiem, czy 37 nie będzie za duży luz i za dużo kleju. Kręcioł to póki co Shimano Exage 2500 - jaką ma masę nawet nie wiem (w wędkarstwie na razie nie liczę gramów :) - chyba, że przy doborze przynęt do wędki)

Użytkownik Darek K edytował ten post 25 luty 2016 - 13:29

#1012 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 25 luty 2016 - 13:49

Dzięki.

Też planowałem 35-37 cm, więc mnie utwierdziłeś, że będzie OK (choć ja mam blank Blaas F nano, ale tak mi wyszło z przymiarek i oglądania różnych wędek w necie - gdzie się dało ustalić odległosci).

Przymierzam się do tej dolnej odległości, bo insert mam rozwiercony tak, że zaczyna być ciasno ok.32 cm od dolu i nie wiem, czy 37 nie będzie za duży luz i za dużo kleju. Kręcioł to póki co Shimano Exage 2500 - jaką ma masę nawet nie wiem (w wędkarstwie na razie nie liczę gramów :) - chyba, że przy doborze przynęt do wędki)

Zawsze możesz podkleić jednym obrotem taśmy lub dać dość dużo dobrze pracującego kleju . To nie jest żaden problem , ważne jest aby balans był dobry i kij dobrze leżał w ręku tak aby można było nim operować parę godzin bez bólu nadgarstka po skończonym wędkowaniu.35 cm to dla mnie za mało do kija klasy 17 - 20 lb , raczej taka odległość bardziej preferuje kije 8-12 lb 

• Darek K lubi to

#1013 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady
  • Imię:Józek

Napisano 25 luty 2016 - 15:12

Wreszcie styl, który w pełni akceptuję. O jakości się nie wypowiadam, bo wiem że zdecydowanie powyżej poziomu papraka :)  :) .

Jakby nie obecność sandaczowego rastka u mnie, od razu byłoby zlecenie dla kolegi na wykonanie takowego patyczka :) .

• mrWhite7 lubi to

#1014 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 25 luty 2016 - 15:40

Dzięki Józek że po paru latach kręcenia kijaszków w końcu trafiłem w twój gust a Rastka można obedrzeć ze skóry , polakierować i ubrać na nowo , zwłaszcza że świat poszedł do przodu i należą się Rastkowi nowe przelotki np.Fuji Torzitte :)

Użytkownik mrWhite7 edytował ten post 25 luty 2016 - 15:40

• kogut i Robas lubią to

#1015 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 25 luty 2016 - 18:20

Raczej nie do obdzierania Ci on ze skóry bo ma oplot na blanku. Zbyt ryzykowna sprawa, problem takiego pręta kupić - to jeszcze oryginał z Japonii.

#1016 OFFLINE   kacziega

kacziega

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 93 postów
  • LokalizacjaWarszawa
  • Imię:Piotr

Napisano 25 luty 2016 - 18:56

Super bardzo podobają mi sie nie symetryczne rekojesci, no i drewno-malinka i z gustem ;)

#1017 OFFLINE   Jozi

Jozi

Ekspert

• +Forumowicze
  • PipPipPipPip
  • 9666 postów
  • LokalizacjaBieszczady

Napisano 25 luty 2016 - 19:36

Super bardzo podobają mi sie nie symetryczne rekojesci, no i drewno-malinka i z gustem ;)

Artur wypracował Swój styl...Estetyka na wysokim poziomie.

#1018 OFFLINE   Darek K

Darek K

Forumowicz

• +Forumowicze
  • PipPip
  • 388 postów
  • LokalizacjaŁódź

Napisano 26 luty 2016 - 01:58

Dzięki

#1019 OFFLINE   mrWhite7

mrWhite7

Zaawansowany

• +Forumowicze
  • PipPipPip
  • 2266 postów
  • LokalizacjaHamburg

Napisano 14 marzec 2016 - 14:47

Stał sobie cierpliwie za szafą i czekał , chodzi o blank Hers 17 lb , 2,60 m i w końcu postanowiłem go zrobić .Bardzo skromnie bo na zwykłym uchwycie Fuji DPS rozm.17 ,trochę korka i to nie najwyższej klasy ,więc bez szaleństw ale wydaje mi się że wyszedł gustownie. Kij zbrojony w systemie KR alconite z topem SiC od 25H do 4,5 KT

Typowa szybka sandaczowa kosa na rzekę , ciężar główek 7g do max 25g + guma. Kij waży 126 g co uważam za wynik rewelacyjny ! 

cffea9d481bce89a.jpg

ce84ed1f12914274.jpg7c10b36486ae9be5.jpg3fff581e5c2e1760.jpgf60d8b0cb9b71e3f.jpg4fb0a2532d4d4c1f.jpg8c313922dc9bd3d4.jpge545b41dd59696bb.jpg

#1020 OFFLINE   Del Toro

Del Toro

Ekspert

• Moderatorzy
  • 8027 postów
  • LokalizacjaLondyn, UK

Napisano 14 marzec 2016 - 14:51

Fajna kosa :)

Co to za nitka wisniowa?

Również z jednym lub większą ilością słów kluczowych: autorski, autorski-rb

Użytkownicy przeglądający ten temat: 2

0 użytkowników, 2 gości, 0 anonimowych